Ahojte. Mám 14 rokov a už dlho rozmýšľam nad tým že by som si zarobila peniaze. Problém je taký že rodičia hovoria že peniaze si môžem až zarábať v 15. Keď ste mali 14 rokov ako ste si zarábali peniaze? Ak máte nejaké rady tak mi prosím napíšte. Vopred ďakujem za odpovede!
nezarábala...až v 16tich na píle....ukladala som drevo.
@anita1978 🙄 no ťažký biznis...
@vikinak123321456 ja som vzdy pred vianocami cistila orechy a babka ich potom predavala znamym. na darceky som zarobila
vencenie psika, mozno nejaka pomoc u susedov - umytie kupelne, okien, kosenie, aj to ukladanie dreva je dobre
Predaj nejakych tvojich veci, doucovanie, strazenie deti, pecenie pernickova td....
@anita1978 viem o čom hovoríš...bola som v konzervárni - ale v 17 tich rokoch....Olomouc - Litovel....
stáli sme pri páse a čistili čerešne, alebo polili marhule.... odvtedy nejem zaváraný hrášok - to keď som videla ako tam zavárajú hrach ....blééééé .😨
@uglybetty1234 no kto jej zverí dieťa... neplnoletej...🙄
Zarabala. Chodili sme zo skoly na zemiakovu brigadu napr. A potom sme kazdy mesia dostavali v skole peniaze podla znamok a praxe
@deti95060810 tak napriklad keby som poznala rozumne dievca v jej veku, myslim naozaj poznala /napr, suseda, dcera kamosky atd/, tak by som nemala problem ju nechat s mojimi detmi 4,5 a 9 rokov, napriklad vecer postrazit a tak
Nezarabala som si ešte nijako, dostávala som vreckové od rodičov
moja dcéra dostáva odmenu za známky, máme dohodnutý "cenník"
@vikinak123321456 Ahoj 14rijiv je dost skoro podla mna....naco potrebujes peniaze?Ved stravu,oblecko,hygienu ti urcite hradia rodicia...
@lauriema Ahoj, tak viem že to je ešte skoro na 14 ale už dlhšiu dobu som nad tým rozmýšľala že by som si niečo chcela zarobiť a nie stále pýtať od rodičov peniaze. Skúšala som všetko ( pomáhať rodičom vonku na záhrade a tiež niečo doma poupratovať dom ale peniaze mi za to nechceli dávať ) a ku tomu nechcem tráviť celé dňi na internete a nič nerobiť.
@lauriema A čo by som také potrebovala ešte neviem, ale viem že si chcem našetriť na niečo keď sa dakedy rozhodnem niečo kúpiť.
@vikinak123321456 no vies ono pomoc rodicom by mala byt nezistna...tiez mam deti a upratovanie a pomoc v domacnosti od nich ocakavam samozrejme...nie ako nieco za co maju dostat fin.odmenu ale chapem ta ze 14 rocna slecna potrebuje vreckove...ja som ho tiez dostavala moj syn ma 8 rokov a ma vlastne peniaze napriklad takze skus sa opytat susedov
@uglybetty1234 Rozmýšľala som nad tým že si predám moje staré oblečenie niekde na bazare alebo fb stránke. Povedala som to rodičom že by som to chcela urobiť ale normálnu odpoveď som od nich nedostala.
@lauriema Vyskúšam niečo od susedov a keď nie tak nejako si počkám na ten svoj vek kedy môžem brigadovať. Ďakujem za pomoc!
@anita1978 Dobre ďakujem!
@vikinak123321456 Zijem v nemecku a tu je uplne bezne, ze aj 12nast rocne dieta chodieva vencit psov alebo roznasat letaky. V parku na strome som videla taky oznam..a dnes taky naozaj maly chlapec ( 9 ) roznasal letak z restauracie. Ja som ako 13 rocna tiez roznasala letaky, ale bola so mnou starsia sestra. V podstate sa este dost napracujes..akoby moj otec povedal, ale tie letaky su vlastne spojene s prechadzkou, takze podla mna v pohode. Inak ocenujem, ze chces ♡ nech sa ti dari!
@calin Ďakujem!
Dcera chodila upratovat a mamou jej spoluziacky. Pomahala jej a mala aj vzdy pekne vyplatene. Neskor upratovala inde a zmkuva bola na babku. Toto robila od 15r di 17r, a tera uz ma 18r a upraryje v lekarni popri skole. Zatial je na strednej.
Ja som hrávala v kostole od 13 rokov. Nechcela som ale zomrel nám organista a zrazu nemal kto hrať.... Mám vychodenú ZUŠ akordeón, naučila som sa akordy, spievala mi vacsinou sestra....
Samozrejme, neboli to miliony (1 omša - 50korún / Svadba - 500 korún, neskôr cca 40€ plus koláčky a fľaška k tomu 😀)... ale pre žiačku ZŠ, SŠ, VŠ to boli velke peniaze 🙂 A naši aspon nemuseli kupovat fľašu, ked išli niekomu gratulovať 😝
...a áno, stretla som sa s názorom neviest, ktore boli ovšem ochotne zaplatit stovky eur za šaty, vyzdobu, auto, hudbu, salu..... že či (za to, že cely vikend kvoli ich svadbe ostanem doma a vo svojom volnom čase, ktory som mohla venovat priatelom, turistike, študiu, neskor detom, manželovi ) mi nestači dať kolače alebo že prečo to neurobim zadarmo, ved to je služba Bohu a pod. ale to už je na inu diskusiu...
Tak ja len tolko, že ak mas talent a si veriaca aj takto sa da privyrobiť.
Uz v 9 rokoch ked boli koruny... za 1-2 tyzdne 3000sk...nebola to offi brigada ani nic trestne ale zato mala som dost rozumu nemnaucat rodicom do ucha za vreckove a radsej som po skole makala este ktomu sama bez pomoci ...vtedy sa to dalo a nik nevykrikoval ani sa neohradzal so socialkou ako je to v dnesnej dobe mat dieta bez dozoru niekolko hodin denne
@vikinak123321456 venčiť niekomu psíka, nákupy, letáky. Iné v tvojom veku nie.