Z čoho sa učia deti na 2. stupni ZŠ?

22. nov 2024

Prosím vás z čoho sa učia? Učebnicu nepoužívajú lebo učiteľka povedala, že je zlá. Poznámky má 3 riadky max. Pracovný list má nevyplnený lebo idú podla prezentácie a nestíha. Hovorím na VŠ je to normálka ale na ZŠ?

januska12323
22. nov 2024

Rieš na škole. U nás sa normálne učia z učebníc aj si píšu poznámky.

doriiis
22. nov 2024

Áno,chvalabohu sa ustupuje od nezmyselného vyznacovania,prepisovania a drilovania písaného textu.
Je ti nanič vedieť,od kedy do kedy bola bizancia,keď si v živote nepoužiteľný a nemáš žiadne soft skills.
Môj syn si doma úlohy nerobí od 3.rocnika.Ked už nejaké dostane,tak si ich spraví cez prestávku.
Žiačku v papierovej forme nema

veronnica080
22. nov 2024

To, co povie pani ucitelka, je svate. 😀 Respektuj to, ty s tym asi vela nezmozes. Ale tiez sa velakrat pozastavujem nad tym celym systemom.

jurly
22. nov 2024

predmet?

anika
22. nov 2024

Vacsinou ppt prezentacie, mam deti na 1., 2 st , aj na gympli, prvostupniar pouziva ucebnice , vobec gymnazista

katulienkax
22. nov 2024

u nas hodi ucitelka, poznamky/ prezentaciu do edupage. ano pocula som ze knihy su zle, hlavne ze tolko penazi ide stale na ucebnice. Co sa mi vsak nepaci ze im z matiky nedava DU, rada by som s nou prechadzala doma priklady, lebo je z matiky vymleta. 7.rocnik a potom idu pisat pisomku a my tychlo rychlo ze co. Ona sama od seba nepocita nic a my zas nemame stale cas zistovat co ma vediet

patka06
22. nov 2024

Prezentáciu môže učiteľ žiakom poslať alebo si môže odpovede vyhľadať na nete. Nevidím v tom problém.
Dcéra sa tiež neučila z učebníc, niektoré celý rok ani neotvorili. .

adrianap83
22. nov 2024

A neposiela učiteľka niečo cez edupage? Aký je to predmet ?

sisska96
22. nov 2024

strašná doba......

kacena4
22. nov 2024

ako to ze nestiha vypracovat pracovny list? vsak tam su vedomosti ktore sa naucil pocas hodiny takze by ich mal vediet...

deti95060810
22. nov 2024

tak to je ozaj zlé keď uč, povie že učebnice sú zlé...to je asi ako náš ex matematikár čo deťom tvrdil že monitor je blbosť... učebnice nie sú zlé a monitor najmä výsledky z neho niektoré školy berú do úvahy na prijímačkách.... 😉
prečo by mala byť učebnica matematiky blbosť - veď to isté sa ráta už min. 50 rokov. úmera, zlomky, percentá, .... stále sa ráta rovnako. To isté sme sa učili aj my a neraz podľa učebníc....
taká slovenčina to je iné caffe.... tam pribudlo blbostí naozaj veľa....

slavomira236
22. nov 2024

Moj piatak biologia dejepis pisu poznamky v skole do zosita. Vsetko co je v zosite musia vediet. Geografiu posiela ucitelka poznamky na edu tie si musia prepisat naucit sa plus maju pracovny zosit to im dava este vynovat na doma. Ucebnice este neotvorili ale do skoly ich vlacia hore dolu neviem na co

letfenixa
22. nov 2024

@deti95060810 vyjadrím sa k ucebnici matematiky. Bez ohľadu na to, že sa matematika nemení, je veľký rozdiel, ako je učebnica napísaná, či ide učivo naozaj logicky, učebnice od istých autorov majú veľmi zle navrhnutu grafickú úpravu, je to neprehľadné aj pre mňa, nie ešte pre žiaka.

zuzanockamt
22. nov 2024

@letfenixa Presne tak, určité typy učebníc z mat. sú veľmi zlé, to isté zo sjl.

@deti95060810 Učivo sjl sa redukovalo.

sorciera24
22. nov 2024

@deti95060810 som ucitel a ano, aj ja poviem, že učebnice su nanič, aspon za predmety, ktoré ucím SJL a OBN......zo SJL su neprehladne, hrozne použite texty, o literature ani nevravim, neviem kto vybera a či vobec číta tie texty, su absolutne nudne, neatraktivne pre dnešne deti....čiže pracne hladam a kopirujem texty detom z modernych knih, to iste z gramatiky, ano davam prezentacie,a le jasne, strucne, kde dieta stiha....ak si nepsie poznamky (to je na 2.stupni jeho problem), vymyslam rozne cvicenia, kde si jav precvicuju (v ucebniciach su cvicenia fakt nepoužitelne) - učivo zo SJL bolo min. z 1/3 redukovane než bolo pred 15timi rokmi, nič sa nepridavalo, praveže len sa redukuje...
čo sa tyka OBN, tiez vymyslam svoje aktivity...lebo ucebnice su stare s neaktulanymi pojmami (tie sa v obcianskej menia), nemožem ich učiť stare pojmy....
a to, že nam ministerstvo ponuka taketo učebnice a my chceme ucite deti vhodne a moderne (to je problem minsitersrtva, nie ucitelov)

michaela329
22. nov 2024

@letfenixa a ani sa neučí v rovnakom ročníku to isté ako roky dozadu.

betulinka1
22. nov 2024

Ved co nestihne tak nech ti povie a PL si dokoncite doma. Ja bezne kontrolujem aj pracovne zosity a aj ked skusam, davam otazky doma aj z pracovneho zošita. Ved tam je vlastne vsetko co potrebuje vediet. A z dejepisu mame super ucitelku, co skusa napriklad len to co je v zosite. 5 riadkov. Ale moj maly potrebuje suvislosti, takze niektore pikošky mu poviem ja alebo si prečítame nieco na googli. Potom si lahsie zapamätá. Za mna nie je ucenie len o zapamätaní si nejakeho pojmu ale aby to dávalo vyznam.

michaela329
22. nov 2024

A prečo si PL nedoplní podľa spolužiakov? To nestíha nikto? Inak áno - je kopa učebníc, čo sa nedajú použiť, hlavne ak chce učiteľ učiť moderne.

slavomira236
22. nov 2024

@betulinka1 u nas na dejepise latka na 3strany a musoa vedied od slova do slova. Ak pisu pisomku za kazde zabudnute slovo strhava pol boda🤦5ty rocnik..doteraz som ucila syna hovorit vladtnymi slovami teraz sa musi biflit naspamat

letfenixa
22. nov 2024

@sorciera24 aj fyzika, áno, Pascalov zákon sa nezmenil, ale napr. teraz siestaci majú hmotnosť a majú sa naučiť, z akých časti sa skladajú rovnoramenne váhy, aj sa na nich majú učiť vážiť.
Priznajte sa, kedy ste naposledy videli a použili rovnoramenne váhy? A pracovali so sadou zaváži?

betulinka1
22. nov 2024

@slavomira236 to ale nie je v poriadku. Ved to ani na gympli nemusia vediet naspamat.

slavomira236
22. nov 2024

@betulinka1 polka triedy mali z prvej pisomky z dejepisu 4 lebo odpovede neboli tak ako napisane v zosite..teraz sa uci syn dejepis s placom lebo si to nevie zapamatat od slova do slova. Ked ho skusam stresuje aj sa zakokta. Prosto hned na zaciatku dala ucitelka odpor k tomuto predmetu

betulinka1
22. nov 2024

@slavomira236 ja by som to dala prešetriť školskou inšpekciou.

nika23t
23. nov 2024

Mám dve deti na druhom stupni a presne,ako píšeš. Učebnice na predmetoch ako matika,SJL, fyzika, dejepis takmer nepoužívajú. Učitelia im pošlú poznámky na Edu,resp v odrazkach nadiktuju. Z toho sa majú učiť, a potom to takto aj vyzerá. Recituju niečo, keď dám otázku,nemajú šajnu, a knihu absolútne nevedia použiť. Aby si samé mali niekedy urobiť poznámky z knihy, to sú stratené, ani raz im toto učitelia nepovedali. Ja neviem, kam sa uberá naše školstvo. Viem, že je to od školy k škole iné, ale u nás celé zle. Už nech su na strednej.

autor
23. nov 2024

Neposiela nič cez edupage okrem úloh a známok. Pýtala som si test ale vraj ho nemôže poslať. Pýtala som sa iných mamičiek, keď ich deti chýbali - skúšali poprosiť učitelku povedala že nič nepošle, nech zháňa od spolužiakov čo boli v škole. Žiaci nechcu medzi sebou posielať lebo ak niečo nepošlú alebo je to neúplné tak sú oni na vine. Moja je v škole stále, nie je to že by vynechávala.
@doriiis Presne ustúpilo sa doteraz boli bez úloh bez poznámok, známky boli slovné hodnotenie kde boli presne poznať čo má nesprávne, čo si má prejsť. teraz v edupage svieti 3, keď rozkliknem test vidím že 100%. Keď pýtam test nemôže mi ho poskytnúť. Toto bol dejepis, vypracovala projekt, naučila sa z pracovneho listu aj z učebnice. Šli sme do múzea kde mi to prerozprávala svojimi slovami. S usmevom do školy, s úsmevom zo školy. Po vyhodnotení testu plač, že nechápe prečo mala 3. Úplne demotivovaná. Ako nehovorím o žiadnej velkolepej vojne ale o praveku, kde ide o umenie a zakladanie ohna, ako sa z ludi stali z lovcov pastieri... Ako nikto od nej nechcel aby bola jednotkárka, išlo o ten dobrý pocit ako bola nachystaná, ktorý som chcela dalej rozvíjať na spôsob vidiš stojí to za to...

letfenixa
23. nov 2024

@autorka takže ide len o 1 predmet a jedného vyucujuceho?

gabika99
23. nov 2024

Ako rodič máš právo ísť do školy a nahliadnuť do testu. To ti musí ukázať učiteľka. Posielať cez edupage ti nemusí. A máš právo sa s nou porozprávať, čo a odkiaľ vyzaduje, aby sa ucili. U nás to funguje tak, že do 5 dní od zapisani znamky môžeme nahliadnuť do testov, potom už záleží na učiteľovi, či dovolí nahliadnuť.

ivett1
24. nov 2024

Písomky a testy učitelia nedávajú ani nefotia, už tu bolo o tom veľa diskusií...ale ty, ako rodič, môžeš ísť do školy a pozrieť si test/ písomku ... moje deti sú už na stredných školách, ale presne takto sa už učili na druhom stupni...prezentácia, prípadne pracovné listy + poznámky a učebnicu nepoužívali ...a v tom prípade pani učiteľka dávala prezentáciu na edupage, bol to jediný zdroj učiva...a dokonca sa stalo , že sme im museli kúpiť inú učebnicu, ktorú určila pani učiteľka...
Preto, ak chceš, aby dcérka nebola demotivovaná, choď si pozrieť ten test ...
píšeš, že mala 100% a dostala 3?...tomu som nerozumiem

kikulienkadd
Autor odpoveď zmazal
Zobraz
letfenixa
24. nov 2024

Ešte teda, ja aj keď premietnem prezentáciu, tak hovorím, či sú majú písať do zošita.