Z čoho mám maturovať a kam ísť na vysokú školu?

2. feb 2023

Mám 18 a som momentálne v treťom ročníku na gympli. Do 15. februára si musíme zvoliť maturitné semináre a ja ešte stále neviem. Čo sa týka mojich známok, keď sa naučím sú fajn, mala som dve dvojky teraz polroka. Jediný problém je angličtina (mám z nej 2, ale neviem ju tak akoby som chcela, ale to plánujem zmeniť - idem mať doučovanie od marca).

Na výber mám zo seminárov Matika, Fyzika, Biológia, Chémia, Informatika a programovanie, Dejepis, Občianska náuka.
Vylúčila som biológiu a chémiu keďže ich naozaj nemám rada(čo sa týka bio už som si na zakladke povedala, že s ňou nechcem mať nič spoločné). Ďalej aj fyziku, tá má momentálne vôbec nebaví. Takže mi ostali kombinácie:
Matika - občianska (pravdepodobne potom ekonómia)
Matika - inf
A dejepis občianska
Najviac sa rozhodujem medzi prvými dvoma, keďže z dejepisu ma bavia len niektoré učiva a úprimne sa mi to až tak nechce učiť, ale keby som vedela že to potrebujem na výšku, tak v pohode.

Čo sa týka mojich vlastnosti a toho, čo by som chcela robiť vôbec neviem, rozmýšľala som najviac nad ekonomiku alebo programovaním. Lenže asi by som chcela skôr prácu aj s ľuďmi, keďže som celkom extrovert. Celkom sa zaujímam o politiku a mám relatívne dobrý všeobecný prehľad (aspoň podľa mňa teda).

Bola by som rada, keby mi poradíte nejaké vysoké školy, prípadne povolenie, ktoré robíte a zdalo by sa Vam fajn, podľa toho čo som napísala (úplne chápem, že sa to nedá len takto na základe, ale aspoň by som chcela počuť viac nápadov ako len doma alebo od spolužiačok)

autor
2. feb 2023

Vopred ďakujem ak ste to dočítali do konca a za prípadné rady 🙂)

janka_266
2. feb 2023

Platovo sa najviac oplatí informatika, ale väčšina, čo poznám a venuje sa jej robia z domu, takze majú dosť malo socializácie, ale zase ani pri ekonómii veľa ľudí nestretávajú 😃v ideálnom prípade ja by som zapracovala na ang a sla na informatiku 😃

dominika126
2. feb 2023

Verejná správa, medzinárodné vzťahy? Ale teda,treba zamakat na angličtine, príp.iny cudzí jazyk k tomu. Príp.sa v budúcnosti venovať personalistike, keď si extrovert? Každá firma/ spoločnosť má HR oddelenie.

autor
2. feb 2023

@janka_266 no akoze ten plat je fajn, ale práveže moc nechcem robiť home Office, akože možno niekedy keď budem mať rodinu by ti bolo fajn ale teraz si to neviem predstaviť

autor
2. feb 2023

@dominika126 medzinárodné vzťahy asi nie, čo som pozerala uplatnenie je minimálne, aj keď štúdium by ma asi bavilo...
Verejná správa, to si úprimne neviem predstaviť čo práca v nej presne obnáša, a tiež ako je to s uplatnením a akú VŠ zvoliť.
Personalistika by mohla byť zaujímavá, ale tiež neviem ako sa k tomu dostať.

gemerka17
2. feb 2023

Skús si pozrieť študijné programy na stránke Ekonomickej univerzity, všetky fakulty, tam by ťa niečo osloviť mohlo a aj rozšírilo obzory, čo všetko sa dá v rámci toho študovať. Ak si nezvolíš cestu najľahšej fakulty s naprd študijným programom, tak absolventi sú úspešní. Ak si v BA a vieš jazyk, tak uplatnenie široké.

autor
2. feb 2023

@gemerka17 no v ba nie som, ale na výšku tam chcem, inak bývam vo väčšom krajskom meste

emilkkkk
2. feb 2023

Práca v cestovnom ruchu by ťa nezaujímala?

mikadooo
2. feb 2023

Za mňa určite ekonomická, ale aj informatika sú ok. O kontakt s ľuďmi by som sa fakt nebála 😄. Stačí sa po štúdiu zamestnať v ktoromkoľvek korporáte (s uvedenými dvomi školami by to nemal byť problém) a budeš mať kontaktu až až... A ak môžem poradiť, anglina bude určite plus, takže pokračovala by som v zlepšovaní angliny aj popri štúdiu.

gemerka17
2. feb 2023

Však, keď ostaneš v BA, tak bez problémov. Samozrejme musíš byť šikovná a urobiť niečo počas štúdia navyše. Angličtina je základ do korporátov, o ľudí sa tam budeš zakopavat. IT je celkovo lepšie platené, avšak musí ťa to baviť.

diavant
2. feb 2023

Ja som sa bala, ze sa s ekonomikou zle zamestnam lebo ekonomov je hrozne vela. Inak aj tam je hospodarska informatika a celkom sa s tym dobre uplatnis. Informatika nie je len programovanie - ale aj analyticka praca alebo konzultant. Na vyske su take zvlastne typy ludi - ak ti to vadi tak skor chod na tu ekonomicku hospodarsku informatiku ako na technicku ci matfyz. S informatikou sa lahko zamestnas s dobrym platom plus robis v muzskom kolektive. Mozes este zvazit napriklad manazment na Uk. Ten dejepis ak nechces ist na pravo tak neviem fakt co sa s tym da robit ked sa chces uplatnit

petkavka
2. feb 2023

Rovnaku otazku som si kladla aj ja, ked som mala 18. Bohuzial som pocucala same- Ako dievca sa netrep do programovania, ako dievca to nezvladnes atd. Sla som teda na ekonomku, co je teda tiez fajn, ALE s programovanim by som mala podstatne pohodlnejsi zivot a to nehovorim o plate. Za mna je to jednoznacne- ak na to Len trochu mas (co je evidentne), tak chod na programovanie-informatiku.....A Este jedna rada: nepocuvaj ludi, co vystudovali socialny program a matiku nevedia....Tu ma 95% mamiciek humanity smer a tie ti Fakt neporadia 🙂 ...
Chod na jobs.sk a rozhodnes sa velmi rychlo 🙂

nicka1986
2. feb 2023

Ja by som dala informatiku . Ako mlada môžeš dobre zarábať ,a keď raz budeš mať deti ,môžeš ísť učiť informatiku do školy ak nebudeš mať po ruke rodičov ktorí vedia nosiť alebo vyzdvihnúť deti zo školy . Budeš pracovať len šesť hodín denne a plno prázdnin ,energiu . Prípadne môžeš robiť HomeOffice

smajliica
2. feb 2023

Mám vyštudovanú matiku, ale teda ‘hardcore’ matfyz. Bc quantitatívne metódy v ekonomike (matika aplikovaná v ekonómii), MSc mathematical modelling (matematika aplikovaná v biológii, fyzike a technológiách s trochou programovania a umelej inteligencie).

S matikou máš veľa možností. Najčastejšie z mojich spolužiakov:
1. Phd a akadémia
2. Programovanie
3. Analytici (finančný, business, risk, product, data, …)

Čo sa týka programovania, je veľké spektrum pozícii. Pri niektorých si vo svojom svete a iných ľudí nevidíš, pri niektorých si v blízkom kontakte s ostatnými členmi tímu. Takže programovanie by som nevylúčila iba pre to, že si extrovert.

Ak máš viac otázok o konkrétnych pozíciách kľudne pošli správu ;)

pinkgirl
2. feb 2023

Ak nemáš problém s MAT FYZ tdk môžeš ísť aj na stavebnú fakultu - odtiaľ sa dá uplatniť, tiež elektrotechnika... technické smery nie sú len pre chalanov.

queen_mary
2. feb 2023

Asi by som pozrela programy na Eube a stu - ze co ta viac zaujme, pri kazdom najdes aj mozne uplatnenie absolventa. A je mi fakt smiesno z toho, ze tu zenske pisu, ze v "IT" najlepsie zarobis. By ma zaujimalo, ci vobec tusia, co vsetko sa pod skratkou IT skryva. A ak si dobra, tak zarobis dobre vsade 😁

queen_mary
2. feb 2023

Skor by som sa na to pozrela trosku mozno z ineho uhla. Praca v akej firme by ta bavila? Medzinarodny korporat, telekomunikacie, banka, mala agentura alebo firma, ministerstvo. Chcela by si chodit na meetingy, eventy, na stretnutia, alebo skor sediet za pc v office? Vies, mozes vystudovat napriklad manazment na UK, a neskor robit projektoveho manazera napriklad v Telekome. Ale to mozes robit, aj ked si vystudovala manazment na eube. Mozes skusit marketing a obchod - zacat ako account v agenture a neskor mozes robit uix, digital, brand. Mozes ist na eubu a studovat dane alebo uctovnictvo, co je zasa uplne o niecom inom.

Proste, predstav si seba, kde sa vidis o 10 rokov. Ja som sa vzdy videla na zaujimavych eventoch, na tlacovkach, vsade vela zaujimavych ludi. Zacinala som ako asistent riaditela, neskor som robila marketing a teraz robim PR. Vystudovala som novinarcinu. Cize, ten odbor ti staci naozaj orientacne, vacsinou sa aj tak vyprofilujes.

queen_mary
2. feb 2023

A anglictinu zasa nejak extta do korporatu nepotrebujes. Jedine do takych tych ako je accenture, at&t a podobne - ale tam robit nechces 😀 korporat je aj vub banka, aj o2, aj slovnaft. Cize naozaj si sadni a zamysli sa, ze kde sa vidis, ako si predstavujes svoj pracovny den, intuitivne, aby ta to bavilo - to je zaklad.To, ze teraz si povies, ze by si chcela robit bussiness analytika v nbske a podla toho si vyberies bakalarsky program este neznamena, ze pri tom aj skoncis.

sun_shine_2020
3. feb 2023

Ahoj, keby som bola na tvojom mieste, tak si vyberiem informatiku (mozes ist studovat na VS tento smer a v praci nemusis mat iba home office, v ponuke su aj rozne IT pozicie kde sa stretavs s ludmi, nie je to iba o sedeni za PC).

autor
3. feb 2023

@diavant a môžem vedieť čo presne robíte alebo aká je náplň vašej práce teraz? Inak rozmýšľala som nad tou hospodárskou informatikou, len sa bojím aby to nebol taký "mackopes" že nakoniec nebudem vedieť ani jedno

autor
3. feb 2023

@pinkgirl fúha stavebná asi nie, zas nemám nič nadanie na rysovanie a "umelecké čítanie"

autor
3. feb 2023

@queen_mary no práveže si teraz myslím, že by som moc nechcela sedieť za pc, preto som skôr najklonena tej ekonómii, ale aj tak si neviem predstaviť úplne 100% uplatnenie

petkavka
15. feb 2023

@queen_mary Ty inak trepes ... v medzinarodnych firmach ta bez AJ nezoberu ani na vratnicu 😂. A ze vsade sa zaraba dobre - Ako si sa obcas poobzerala okolo seba? V oblasti IT (kludne vezmi cisto programovanie) sa zacina na 2000eur, STANDART je 4-5000Eur/mesiac. Ty najlepsi kludne 10-15000 mesiac.....Bez urazky, na tieto platy sa v zurnalistike dostane minimum. A presne preto si aj zmenila obor- zistila si, ze si volovinu studovala. Tak aspon nezavadzaj ostatne dievcata 😬