Výška v 14. rokoch

2008sebastian2008
15. sep 2022

Ahojte, mam 14 rokov a cca asi 158 cm. Som uz v 9 rocniku teraz dom nastupil a som najnizsi z triedy. Uz ma prerastaju aj dievcata. Je mozne ze sa mi nejako zastavil rast ? Je mozne ze este narastiem? Moj oco ma priblizne 172 cm a mama 171 cm. Do kolkych rokov budem este rast? Ak budem teda este rast? Cvicim aj a ze ci to nieje ten dovod preco som prestal rast… Za tieto prazdniny letne som ale narastol asi 6 cm. Co neni vela ano malo premna. Chcem len vediet teda ci je mozne ze sa mi zastavil rast a ze ci budem teda rast a do kolkych dakujem za vsetky odpovede a rady! ❤️

simonapdb
Odpoveď bola odstránená
Zobraz
januska12323
15. sep 2022

Ešte na strednej narasties

dskjhfdlkdjhl
15. sep 2022

@2008sebastian2008 Chlapci zvycajne narastu este dost aj na strednej skole. Ale najlepsie bude, ked sa o tom poradis so svojim pediatrom a ten to posudi, ci je to OK, alebo ci Ta nema niekde poslat. Moja dcera ma 13 rokov a je skoro o 10cm od Teba vyssia, ale je vyssia aj od svojich chlapcenskych spoluziakov.

jozef11111111
15. sep 2022

@2008sebastian2008 to si aj ja myslím že narastieš len fakt to neprehanat s posilkou pokial normálne len nie max svali ako...

kaktusik007
15. sep 2022

@2008sebastian2008 ake velke mas chodidlo?

kataina
15. sep 2022

vsetky otazky ti zodpovedaju tu:
https://www.rastieme.sk
zaregistruj sa tam
su tam aj rastove grafy, podla nich si uplne v norme

berenika39
15. sep 2022

@simonapdb Pomohl tento komentář autorovi?
Mám 14ti letého syna a je také malý, roste stále, ale pomaleji, než jeho vrstevníci, je nejmenší ve třídě, ale důležité je, zda rosteš stále, ale pomalu. Mrkni na růstové grafy, uklidní tě, jsi v normě a můžeš později vyrůst najednou o více cm, je to běžné.

simonapdb
Odpoveď bola odstránená
Zobraz
simsalabim
15. sep 2022

Mala som spoluziaka, drobneho este na SS. Po jednych letnych prazdninach sme skoro padli na zadok, ako narastol. Postupne to dotiahol na najvyssieho v triede.

kamatopo
15. sep 2022

@2008sebastian2008 aj ja som bola na základnej jedna z najnižších a na strednej som predbehla aj tie najvyššie😉.

berenika39
15. sep 2022

@simonapdb V tom případě můžeš nereagovat vůbec, přejít diskuzi, bude to pro autora příjemnější než ponižující ironická poznámka, díky za pochopení.

sono2
15. sep 2022

Kľudne budeš budeš mat nad 170 určite
Pi veľa mlieka, muž ma z neho 192 úplne bez srandy rodičov Ma max do 175 otec 168 mama.
Chlapci rastu Do 20 rokov

simonapdb
Odpoveď bola odstránená
Zobraz
berenika39
15. sep 2022

@simonapdb Přinejmenším neponížím kluka, co je třeba v citlivém období. Nedělej to ani ty. Možná ti to přijde vtipné, ale jemu určitě ne. Stačí ignore.

pukina
15. sep 2022

@2008sebastian2008 kludne este mozes narast. mala som na strednej spoluziaka, ktory mal v 1. rocniku asi 170 cm a po prazdninach do druheho prisiel ako dvojmetrovy chalan. a to ma rodicov priblizne rovnakej vysky ako ty.

vamajka
15. sep 2022

@2008sebastian2008 Jasne, ze este narasties, ved chalani rastli este aj na vojne. Cize budes rast este min. 6 rokov

majamat
15. sep 2022

vyskovo si trochu nizsie. to ze ta prerastaju dievcata je ok, lebo dievcata maju skor pubertu a teda zaroven aj pubertalne urychlensie rastu. po puberte sa dievcatam rast spomaluje, zatial co chlapci sa akurat rozbiehaju.

hoci puberta prebieha priemerne v nejakom veku, niekto rastie a vyvija sa aj mimo priemer. cize bud prebehne u neho tento vyvoj skor, alebo neskor ako je priemer. ty mozes byt ten neskorsi typ. a to sa tyka zdravych lud.

co sa tyka vysky, si pod priemernym pasmom, na 11%, co nizsia pozicia,a le nic tragicke.
su 2 moznosti - rasties podla otca a budes amt zrejme vysku podobnu tej jeho.
druha oznost je, ze rasties podla mamy, budes mat oneskoreny vyvoj a tvoj rast sa este poriadne rozbehne a budes amt viac ako 180cm. pre tych co nevedia, mama ma zensku vysku. ked ju premenime na chlapsku vysku je to 184cm.

to zacisi teda od toho, ako si na tom s vyvojom. kedy sa rozbehla puberta a ci a kedy nastalo puberttalne urychlensie rastu.

co sa tyka cvicenia, intenzivne cvcenie moze naozaj rast spomalovat.

@vamajka mozu rast aj an vojne, ale to su skor vynimky. priemerny koniec radtu u chlapcov je uz pred "vojnou". mozno okolo 16-17r. dlhsie rastu deti, ktore maju oneskoreny vyoja tych je mensina.

vamajka
15. sep 2022

@majamat Zo skusenosti v rodine viem, ze rastli do tych cca 19-20r.

cara111
15. sep 2022

@simonapdb prototyp kravy obecnej

majamat
15. sep 2022

@vamajka tak ano,t o su tie vynimky, a ak to bolo v rodine,t ak tych vinimiek mohlo byt viac, lebo to, ako clovek rastie, sa dedi.
no nie je to pravidlo. je to mensina.

cara111
15. sep 2022

@2008sebastian2008 mám dvoch bratov a sestru, do strednej školy sme ich prerastali. Chalani išli na povinnú vojenskú službu, vrátili sa od nás o hlavu vyšší 😉 vôbec sa nestresuj, ešte porastieš. A...život nie je o výške, ale o chuti žiť ho. Je to super a čaká ťa veľmi veľa krásneho. Uži si ho a prestaň sa merať.

vamajka
15. sep 2022

@cara111 presne ja tiez hovorim, ze chalani rastli aj na vojencine. No ma tu presviedcaju, ze su to skor vynimky, tak ja poznam strasne vela tych vynimiek😉

madeline1
15. sep 2022

@2008sebastian2008 rast by si mal tak do 19r, ale aj tak viac ako 170 mat nebudes, rodicov vysokych nemas. 159 cm v 14stich je ozaj malo.... To skus riesit s obvodnym, praktickym lekarom, nech ti nieco da na rast, uprava hormonov a pod.

majamat
16. sep 2022

https://www.rastieme.sk/sk/common/rast-a-vyvin....

tu je nieco o raste a je tam aj odsek o oneskorenej puberte. je tam aj priklad zo zivota. chlapec s oneskorenou pubertou - bude rast do 18r, je tam oneskorenie o 2r. mozno je to tvoj pripad, v tom pripade by si rasstol zrejme podla mamy, ako som ti povedala ( vyska mamy + 13cm ), samozrejme je to orientacne, lebo nemusis mat na cm presnu vysku ako vychadza. a mozes rast aj do tych 18r, zavisi od toho,a ke je oneskorenie.

kedze je tam oneskorenie, ak by si rastol priemerne, budes rast kratsie a v takom pripade nestihnes narast tak vela,a by si dosiahol taku vysku,c ize budes mat zrejme v takom pripade vysku otca. v takom pripade budes rast ako je priemer, mozno do tych 16r. ( nie ako ta tu presviedcaju, ze urcite do 19r., toto nie ej priemer, to je v pripade oneskorenia, co je aj v tom clanku - pisu ho odbornici, ktori sa rastom zaoberaju )

odlisis to podla toho, kedy sa ti priblizne zacali prejavovat znamky puberty a ci a kedy sa ti rast zrychlil.
v prvom pripade sa ti estelen nedavno mohla zacat prejavovat puberta a zrychleny rast nastane tak o 1-2r. a porasties teda rychlo do tych 16r a potom anstane spomalenie rastu a dalsie 2r uz bude pomalsi.
v duhom pripade sa ti mohli zacat prejavovat tak pred 2r a kedze chlapci zacinaju rast rychlo az asi po 2r puberty, tak by si mohol byt v obdobi, kedy uz rychlo rasties, alebo taketo obdobie estelen teraz zacina. cize rast sa ti zrychli tak okolo 16r a porasties tak do 18r. ( to oneskroenie len tak typujem )

v grafe si an 11%, SDS - 1,2
k ta dam na rovnaku poziciu v grafe vo veku 18r mi to vychadza 172cm. o je v pripade priemerneho rastu. ak dojde k oneskoreniu, treba priratat za kazdy rok minimalne 5cm, lebo v takom pripade dochadza k predlzeniu rastoveho obdobia medzi obdobim rychleho detskeho rastu a obdobim puberty, tam je priemerny rast 5-6cm. cize ak by si o tie 2r rastol dlshie, tak to mas o 10cm k dobru.

kolko si za posledny rok narastol? vies ako si na tom s pubertou?
je to trosku osobna otazka. ide o to, kedy sa zacina prejavat - nie psychicky, ale telesne.

stvura
Odpoveď bola odstránená
Zobraz
majamat
16. sep 2022

@stvura uplne suhlasim.

co sa tyka pichania RH ( rastoveho hormonu ), je to vleka pomoc pre deti s poruchou tvorby RH. no dr to bezhlavo nadhadzuju rodicom mensich deti. nie vzdy ide o choredieta - ako u vas. a ani to nie je take jednoduche, ze sup, nnaordinujeme RH malemu dietatu. nie, liecba RH je financne narocna, dieta musi byt riadne vysetrene, ci ma skutocne ochorenie smerujuce k nozkemu vzrastu v dospelosti a zaroven ci je pri taktomto ochoreni vobec takato liecba ucinna. cize musi mat indikaciu a splnat prisne kriteria, mnohi toto dost zlahcuju, ale taktuto leicbu fakt nedostane hocijake dieta, cize ak ju dostane, skutocne ju potrebuje. je fakt, ze uplne na 100% sa to pri niektorych dg overit neda a tak sa vynimocne stat moze, ze to dostane aj dieta, ktoremu takuto leicbu netreba. no to su fakt len vynimky. tyka sa to hlavne SGA deti - lebo tam sa liecba zaklada len an kriteriach a tie moze splnat aj zdrave dieta. neda sa to overit, ci potvrdit laboratornymi vysledkami a testami.

a teda enviem ci ste taketo testy absolvovali a ak nie, tak potom to bola len hlasna myslienka vaseho lekara, ze by vas syn mohol dostat RH.
napr na nedostatok RH sa robia 2 zatazove teste v nemocnici. su rizikove, preto sa dokonca robia zvycajne na JIS. daju sa aj na normalnom oddeleni, ale dieta musi byt podprisnou kontrolou.

stvura
Odpoveď bola odstránená
Zobraz
madeline1
16. sep 2022

@stvura ako moze chlap s vyskou 190 trpiet? ved je to pekny,vysoky muz. V 21.storoci ma priemerny muz 180, nad su vysoky...vysoky sa zenam pacia.

majamat
16. sep 2022

@stvura ta diagnostika kedysi asi naozaj bola ina. ked sa to tak vezme, aj ked dieta tuto leicbu dostane, aj napriek tomu malokedy dosiahne geneticky danu vysku, lebo len tazko dohana co zameskal. cize ak ma 190cm, tak ju mozno naozaj nepotreboval.

stvura
Odpoveď bola odstránená
Zobraz