Ahojte, som mladá študentka na gympli ( prvý ročník, klasický 4-rocny) a som strašne nerozhodná, akým predmetom venovať viac pozornosti, na čo sa zamerať, aké semináre si do druhého ročníka vybrať atď...
Viem že nie som jediná s takýmto problémom a že do maturity mám ešte dosť času, ale takmer všetci koho na škole poznám už majú aspoň smer ktorým sa uberajú.
Pôvodne, ešte keď som si na základke vyberala kam na strednú, som si vybrala umeleckú školu ( prihlásila som sa na dva odbory) v mojom okolí a dve gymnázia. Už od detstva inklinujem k umeniu, často ho vyhľadávam a sama tvorím. Najčastejšie tradičné výtvarníctvo, akvarel, pastel alebo tuš. Tak som sa zahlásila na odbory úžitková maľba a grafický dizajn. Avsak v škole som bola a aj teraz som bifloš, snažím sa zo všetkého dostať 1-2 a pochopiť učivu. Môj dôvod prečo sa tak snažím je prostý - neviem co chcem v živote robiť, akú profesiu si zvoliť a zapracovať na nej( okrem tej umeleckej stránky, lebo tu v SR s tým podľa môjho názoru človek ďaleko nezajde, obdivujem výnimky. Áno viem že nežijeme v boxe a existuje aj zahranicie). Väčšiu pozornosť venujem jazykom ( hlavne angličtine, rozmýšľam že by som žila v zahraničí ) a literatúre ( dosť čítam knihy, poéziu aj beletriu, aj v angličtine) a biológii (ako malá som chcela byť veterinarka a obcas ma ten nápad aj teraz chytí).
Dosť som sa snažila dostat sa na všetky školy na ktoré som sa hlásila - a moja snaha nebola márna, prijali ma na všetky. Mala som dilemu kam ísť. Vybrala som si po dlhom uvažovaní a sedení u kariérnej poradkyňe gymnázium. Aj ľudia v mojom okolí boli názoru že tu sa rozhodnem kam ďalej a že z gymnázia mám dvere otvorené ( takmer) všade.
Avšak štúdium ma nenapĺňa. Učím sa denne a dlho. Rozmýšľam, či som išla na správnu školu a nemala som ísť predsa len na tú umeleckú. Nechcem ale prestúpiť. Neviem či sa mám umeniu venovať ako hobby alebo ako full time job. Neviem si predstaviť čo by som v budúcnosti robila. Alebo teda, viem si seba predstaviť takmer na hocijakej pozícii, len neviem či by ma to bavilo, či by sa to finančne oplatilo... Chcem si vybrať štúdium, ktoré neskôr využijem v zamestnaní, ktoré má bude napĺňať, bude mi dávať zmysel a zároveň budem mať dostatočný plat.
Ak ste si prečítali môj krátko-dlhý príbeh, srdečne ďakujem a prosím vás o radu, ako postupovať pri výbere zamerania? Čomu sa mám venovat? Ak ste podobný prípad ako ja, ako ste si vybrali vy?
Šetrite si provokatívne poznámky pre niekoho iného, iba sa slušne pýtam tak prosím slušne odpovedajte
graficky dizajn, bytovy dizajn/architektura?
si prvacka, mas este casu dost na rozmyslenie...
urcite by som dala prioritu anglictine, presne ako pises a casom sa uvidi 🙂
Neviem, či to nejak pomôže, ale poznám 4 baby, ktoré majú umeleckú školu, najšikovnejšia z nich to potiahla až na VŠVU, ale dnes umenie neživí ani jednu z nich, ja som voči tomuto vcelku skeptická a zvolila si podľa mňa dobre... tiež som v prváku vôbec netušila čo ďalej, od základky mi išlo tak nejak všetko a teda aj keď som si niečo myslela a mala nejaký plán, nakoniec som skončila úplne inde.... ale my sme si semináre vyberali až v maturitnom ročníku... ak si musíš vybrať skôr, zameraj sa na to čo ti ide, čo ťa baví, aby si sa zbytočne netrápila a ono sa to ešte vykryštalizuje všetko, teraz sa z toho ešte naozaj nestrieľa a nechcem povedať, že je to úplne jedno, ale viac menej zatiaľ je 🙂
Vzhladom na to, ze 1) dokazes byt uspesna v studiu (mas dobre znamky) a 2) bavi ta umenie mi pride ako vhodna moznost architektura. Ale tak ci onak, je normalne, ze v 1. rocniku este nevies. Ja som sa v 2. rocniku definitivne rozhodla, na aku VS chcem ist, dovtedy som zvažovala viaceré navzajom odlišné moznosti.
Úplne ti rozumiem. Zmiešaná umelecká a intelektuálna stránka dohromady. Ale čo keby som ti povedala, že môžeš robiť oboje?
Ak pôjdeš na umeleckú, naučíš sa zručnosti ako technické výkresy, rôzne koláže, nové schopnosti atď, ale potom ak nepôjdeš na VŠ, ťažko sa uživíš. Neprestalo by ťa to baviť takto 4 roky sedieť a kresliť stále?
Keď pôjdeš na gymnázium, budeš mať síce viac učenia, ale aj viac času a možností si poriadne premyslieť, čo chceš v živote robiť. Naučíš sa veci, ktoré asi nebudeš potrebovať, ale ak pôjdeš z tadiaľ na vysokú, je väčšia šanca, že ťa prijmu, aj na nejakú umeleckú ako VŠMU, STU(architektúra, dizajn...) atď. a dokonca si v tvojom novom jobe zarobíš aj viac. Napríklad dizajnér (UI, UX - IT -tam nebudeš mať naozaj núdzu o peniaze ani nudu, alebo potom produktový, interiérový), architekt (bytový, domový dizajnér atď),... Tí zarábajú fajn. Môžeš pracovať aj z domu, môžeš popritom aj kresliť. Čiže bude ťa napĺňať aj práca, aj hobby, príjem budeš mať lepší než z umeleckej, dokonca môžeš pracovať ako freelancer. Môžeš popritom kresliť maľovať čítať písať atď.
Jediné čo je nevýhoda, je, že schopnosti ako technické výkresy ťa na gymnáziu nenaučia a vraj sa to potom ťažko doberá.
Osobne si myslím, že by si mala zostať na gymnáziu, lebo je škoda keď si hlavička aby si išla na umeleckú. Koľkokrát tam sú ľudia, ktorých nič nebaví, ani matika, ani biológia, ani chémia. Ešte ti povedia že "ľudia na gymnáziu sú divní".
Predsa, aj tak ľudia budú uprednostňovať ľudí s titulom než bez.
Ale k tej problematike.
Zostaň pekne na gymnáziu, prvý ročník je ešte ten základný, ešte si si moc nezvykla, všetko sa zmení. Je moc skoro ľutovať. Do seminára si vyber hlavne angličtinu, matematiku prípadne informatiku, a choď na nejaký výtvarný krúžok alebo do nejakej školy (rôzne ZUŠ poskytujú aj pre študentov hodiny). Všetko bude v pohode. Koľkí by chceli mať také známky ako ty, ale vedia že na to nemajú.
Neľutuj nič, pekne si vybuduj cestičku sama postupne. Držím palce💕
inak ja mam kolegu, ma vystudovanu umelecku strednu, ale od zakladky programoval, doma sa naucil vsetko, VS nema, je spickovy a velmi ceneny programator
Tazko na cvicisku, lahko na bojisku! Ver tomu, ze studium na strednej nenaplna nikoho, neidealizuj si to, je to proste jedna z veci, ktoru musis prezit, aby si sa raz mala v zivote dobre. Urcite si urobila spravne rozhodnutie tym, ze si isla na gympel a nie umelecku. Este mas stale dost casu sa nejako "vyprofilovat". Skus sa zamysliet, v com vsetkom sa da vyuzit v dnesnej dobe umenie a mat to aj dostojne zaplatene. Architektura, interierovy dizajn, produktovy dizajn, graficky/web dizajn, ilustrovanie, vyvoj a animovanie hier, filmova tvorba, urcite XY dalsich. Skus si poprechadzat stranky VS, v zahranici (pozri Dansko, Holandsko, Finsko) maju takychto odborov ovela viac a na ovela, ovela lepsej urovni, u nas vela z tychto kreativnejsich odborov na skolach prakticky neexistuje. Dohladaj si studijne plany/curriculum a kukni ake tam byvaju predmety. Casto je Bc. nejaky vseobecny engineering zaklad a az na 2. stupni nejaka specializacia, cize vela z nich bude mat zaklady asi v matematike, informatike, fyzike a podobne. To ti pomoze utvorit si nejaku predstavu, co budes asi potrebovat, na to by som sa postupne na tvojom mieste zamerala.
Mňa zaujalo to, že sa učíš na gymnáziu denne a dlho. Prečo? Lebo tomu nerozumieš a ide ti to ťažšie alebo chces mať výborne známky?
@kat_ rozmýšľala som nad tým, ale moc ma to neťahá k architektúre a navrhovanou budov alebo produktov. S matkou síce nemám veľký problém, ale nemám ju rada
@lindous ďakujem za odpoveď, neviete náhodou na aké odbory na akej škole sa hlásili tie štyri dievčatá?
Viem že času mám este habadej, ale viete, už teraz nás naháňajú s výberom a strašia nás seminármi a ja nemám ani šajnu čo mám robiť 😅
@katica06 problém je v tom, že neviem čo uprednostniť a tak nechcem urobiť unáhlené rozhodnutie a zmeniť školu.
@lele64 srdecne ďakujem za odpoveď, akoby ste mi niektoré myšlienky čítali z hlavy podľa vasej správy.
Neviem ci práve architektúrou alebo navrhovaním produktov/ budov by som sa chcela živit...ano, je to jedna z tých lepšie platených pozícií, a podľa mám je super že to môžem robiť z domu, len nikdy ma to neťahalo k matematike a rysovaniu. Viem že aj to robili študenti na umeleckej, ale nechcela by som sa tým vyslovene živit ( asi😅)
Problém je ešte v tom, že aj keby sa rozhodnem ďalej ísť predsa len na vysokú s umeleckým zameraním, musím mať portfólio a potrebné vedomosti, na ktoré má gympel moc nepripraví a všetko si musím sama dorábat ( na tom pracujem uz teraz, ale je to ťažké keď neviete kde začať a ako pokračovať+ štúdium gympla) alebo si nájsť nejakého drahého doucovatela.
@azzflo ďakujem za odpoveď, ano zahranicie je niečo kam ma to ťahá aj za štúdium a je to aj dôvod prečo sa viac venujem jazykom.
To o tom curricilum - študijnom plane, som nepočula a uz aj idem pogooglit 😃( dakujem!)
@april171 nie je to o tom že by som tomu nechápala - áno, niečomu niekedy fakt nechápem, nie som wikipedia, ale snažím sa pochopit a doucim sa. Ale celkovo nám v škole toho dávajú dost. Nechcem byť v niecom vyslovene horsia a snazim sa udržovať dobré známky a kvalitne vedomosti zo všetkých predmetov pokiaľ nie som rozhodnutá comu sa chcem venovať viac. Ale dlho to už nezvládnem takto byt vo vsetkom dobrá. Citim ze uz mam proste dost a preto sa pytam ludi po radu, či je lieku na moje trapenie 😅
Ja mam syna aktualne na gymply, je 4tak na 4rocnom. Napisem ti takto: ano, na lepsich narocnejsich gymploch sa treba aj viac ucit. Nehovor, ze uz v druhom rocniku budete mat seminare, lebo to nie je pravda. Seminare su az od 3.rocnika. Syn je na velkom gymply v krajskom meste. Tam sa seminare daju menit medzi 3 a 4rocnikom, ak niekomu nesadli a chce ist na inu vysku ako povodne myslel. V 4tom rocniku mas uz iba seminare z maturitnych predmetov pokial to gympel takto ponuka - z kazdeho predmetu aj dvojhodinovy aj stvorhodinovy. Ked si na malom gymply, kde su -2triedy v rocniku a seminar sa otvara od 10studentov, neviem aka je ponuka alebo ako to maju poriesene. U nas v malom meste, kde su 2triedy v rocniku je napr. jeden seminar zluceny z troch predmetov: napr. ekonomia, obcianska, psychologia. U syna na gymply mas napr. psychologia 4hodinovy aj 2hodinovy seminar. Cize pozistuj si, aby si bola mudrejsia ako to u vas chodi. A dalsia vec, neodisla by som na tvojom mieste na umelecku. Ked to davas teraz na 1-2 si na tom dobre, makni si radsej trochu. Ved kopec jednotkarov pride na gympel a klesnu hned od zaciatku na 3-4. Este keby si sa chcela nasmerovat kukni si poziadavky na vyskach. Niektore beru bez primacok podla priemeru (napr. ekonomicka) a na niektore robia vsetci prijmacky ( medicina). Od toho zavisi, ci sa ti oplati tahat vsetky predmety na dobre znamky alebo len tie, ktore ti bude treba na prijmacky na VS.
Dve boli na ŠUPke na propagačnom výtvarníctve, jedna na súkromnej na animovanej tvorbe, to boli moje spolužiačky zo ZŠ, ale posledná úprimne netuším, myslím si, že fotografia alebo grafický dizajn...
A teda ako vravím semináre si vyberáte ešte dosť skoro, ale predpokladám, že ide len o nejaké hodiny na viac a budeš mať normálne stále ešte všetky predmety a čo som sa snažila povedať je, že to čo si vyberieš teraz ako seminár, nepredurčí smerovanie celého tvojho ďalšieho života, čiže netreba z toho robiť až tak ťažkú hlavu, treba si zatiaľ vybrať tak, aby ťa to bavilo a v pohode si to zvládala...
Ale celkovo nám v škole toho dávajú dost. ""Nechcem byť v niecom vyslovene horsia a snazim sa udržovať dobré známky a kvalitne vedomosti zo všetkých predmetov pokiaľ nie som rozhodnutá comu sa chcem venovať viac. Ale dlho to už nezvládnem takto byt vo vsetkom dobrá. Citim ze uz mam proste dost a preto sa pytam ludi po radu""
Ty musíš skôr zapracovať na tomto nastavení😉
Nikto nie je dobrý vo všetkom vyvijas na seba priveľky tlak.Tak isto nie je pravda, že všetci v prvom ročníku už vedia kam pôjdu ďalej.A ti,čo vedia do 4 r to x krat zmenia.Seminare si v druhom ešte nevyberás.Tak isto nemusíš sedieť hodiny len, aby si mala jednotky. Je super byť cieľavedomá, zodpovedná, ale potom sa môže stať, že chces mať nalinajkovany život a si z toho nervózna, že sa nevieš rozhodnúť atď a to sa ti deje....píšeš veľmi rozumne určite si múdra, snaživa, ale pozor na premotivovanost?neviem či to je správne slovo
Moja dcéra je v 3 r na bilingvalnom a polovica detí nevie kam ďalej.Ty môžeš byť s umeleckým cítením výborná fotografka, architektka, dizajnérka, a neuveríš jedna slečna od nás z dediny išla na tú umelecku aj VŠ a je výborná v microbladingu, takže si otvorila salon a tetuje pery, obočie vyhráva medzinárodné súťaže.
Zostala by som kde som a času na premyslenie mas dosť vôbec by som si tým teraz nezaťažovala hlavu.
Mohla by si mi prosím napísať súkromnú správu? 💗
@elisaeli Táto téma nie je o tom, ale koľko je takých gymnázií na Slovensku? 5 alebo 10? Viac určite nie.
Ale podľa toho čo hovorí autorka, sa toľko učí kvôli dobrým známkam. Súhlasím s tým, čo písala @luccija, že treba zmeniť nastavenie a jednoducho niečo vypustiť. Nemyslím si, že cieľom života stredoškoláka má byť sa drviť denne niekoľko hodín. Potom je to zlý výber školy. A toto je asi to, čo ju najviac demotivuje, tá veľká denná príprava. Nedá sa byť dobrý vo všetko, resp. sú takí ľudia, ale tých je naozaj málo.
Jednoducho keď viem, že ma neláka právo alebo medicína, tak nemusím mať jednotky z dejepisu, občianskej alebo chémie a môžem prípravu na tieto hodiny znížiť. A tým pádom budem mať viac času napríklad na ZUŠ, kde sa môžem venovať umeleckým veciam, portfóliu, ktoré by prípadne mohlo pomôcť pri umeleckej vysokej škole.
A určite by som sa zamyslela, či ma v budúcnosti skôr lákajú humanitné, technické alebo prírodné smery a podľa toho sa snažila vybrať semináre. Ale nakoľko ide iba o druhý ročník, predpokladám, že zmena seminárov bude ešte možná.
A koniec koncov, to aký mám seminár, je v podstate úplne jedno, pokiaľ sa naozaj nehlásim na medicínu alebo možno právo. Obzvlášť pri štúdiu v zahraničí, tam majú mnohé školy úplne iný typ prijímačiek.
@ivana11155 ďakujem za správu, avšak s tými seminármi v druhom ročníku som si to nevymyslela
Ja mám strednú umeleckú a úžitkovému umeniu v nejakej forme sa venujem celý život. Aj ked v mladosti skôr tak okrajovo ako privyrábanie si, to som mala ine priority ako pracu, skôr som cestovala a robila hocičo co prišlo.
Umením sa samozrejme dá uživiť, aj byt úspešný ale musíš mať na to viac povahu ako talent, byt samostatná vediet sa predat. To väčšinou nieje smer kde ta niekto zamestná, skôr si na vlastnej voľnej nohe .. A nájsť samu seba, to co chceš robit a ide ti to je v tomto smere trochu dlhšia a náročnejšia cesta. Umenie ma veľa podôb, niekto je viac kreatívny, iny možno precíznejši a samozrejme treba k tomu aj ten intelekt, bez toho to nejde. Doba kedy umelcov živila iba remeselna zručnosť je preč, dnes väčšinou potrebujes k tomu aj znalosti
Byt tebou sústredím sa na svoje vlastnosti, osobnosť ako taku a podľa toho vyberám. Na nete sú rôzne testy osobnosti ale dajú sa absolvovať aj dôkladnejšie u psychológa. Človek aby bol úspešný musí robit to co ho bavi a co mu naozaj ide.
Kým to prve aj vieme to druhé ani moc nie, veľa ľudí ma potenciál ale vôbec o nom netuší, neobjavil ho
Autorka super, ze to takto mate, pocujem o takejto moznosti prvykrat. Aspon nebudes musiet zbytocne drtit biologiu/chemiu, ked nechces ist na medicinu a pod.
@ivana11155
Áno môj gympel je v tomto taká rarita, len skoda že nie je lepsi vyber😅
Praveze rozmýšľam že do druhého ročníka si vyberiem chemiu+ biológiu, kedze k zvieratam som mala vzdy blízko ( a stále uvažujem, že by som možno mohla ďalej študovať veterinu😅)a ide to ruka v ruke s chémiou, ktorú by som po prípade potrebovala ak by som išla študovať restauratorstvo nad ktorým hodnú chvíľu rozmýšľam, lebo sa to týka umenia, plat je celkom slušný a dá sa s tým dostať do zahranicia ( nie že by sa nedalo aj s veterinu dostať do zahraničia alebo s inou profesiou)
Viem že ste mi niektorí odporučili štúdium architektúry a k tomu by sa skôr hodila matika+informatika, keď mňa tento smer ozaj neláka
Ako by ti povedala moja kamarátka pokiaľ máš byť v živote umelec umenie si ťa nájde. Takže nestresuj. To že si si nevybrala umeleckú je dobrý smer. Gympel ti dá určite lepší základ. Pokiaľ nemáš rada techniku kašli na architektúru, skutočne to sa ti neoplatí ( mám tam kamarátov a ilúzie mali zobrané po prvom semestri ). Pokiaľ ako hovoríš máš hlavu a vzťah k veterinárstvu je to skvelá voľba! A reštaurátorstvo je špecifické avšak pokiaľ tvojim motivátorom sú peniaze nepozerala by som príliš tým smerom 🙌♥️.
Tento problém poznám sama, celý život som kreatívny jedinec a aj napriek tomu som na technickom odbore. Je to ťažké lebo človek by najradšej robil niečo úplne iné, AVŠAK je to aj skvelé v tom že človek sa rozvíja mimo komfortnej zóny. Technika v škole / umenie + práca s ľuďmi mimo školy. Človek je potom oveľa rozhľadenejší než keď je človek naplno v jednom odbore.
Akokoľvek sa rozhodneš držím ti palce ! Verím že sa ti to podarí najlepšie ako to bude možné ! A keď nie, treba myslieť na to že vždy sa dá niečo zmeniť.
Autorka reštaurátor nemusi mat celkom slušný plat, väčšinou sú to živnostníci čiže ten plat môže byt kľudne aj mizerný alebo úplne super, záleží od šikovnosti a schopnosti presadiť sa
Tento smer je vhodný pre ľudí ktorý majú cit pre detail, bavi ich taká ta mravenčia práca. Ak kreslia, maľujú skôr inklinujú k realistike podľa predlohy ako zátišia, portréty. A majú radi remeselnú pracu, napríklad niečo vyrábať z materiálu, dreva, sú skratka také kutilske typy ..
To sa ti snažím vysvetlit aj v tom predošlom príspevku, vyberaj podľa toho co ti ide, co ta bavi. Rovnako pristupuj aj k tým predmetom ktoré si mas vybrať, daj si také ku ktorým mas vztah, ktoré sa učíš s ľahkosťou …
Nespekuluj zbytočne nad tým co budeš robit a aký tam bude plat, ešte mas dosť času aj co sa týka VŠ. Nechaj si to otvorené, ta správna cesta sa objaví
Nebolo by jednoduchsie ,, ujsť,, kratšej cesty, ako sa trápiť ešte štyri roky na škole kde ťa štúdium nenaplňa?