Výber strednej školy

23. máj 2023

Na rok nás čaká výber strednej školy. Dcérina predstava je práca na počítači z ktoréhokoľvek miesta na svete, možnosť cestovať. Na aké školy sa zamerať ? Gymnázium asi skôr nie, nie je si istá, či by išla potom na VŠ. Rozmýšľala som, že tento typ práce je dnes možný v IT sektore, tak napr. obchodná akadémia ? Alebo informatika na akej strednej škole by sa dala študovať ?

vanessad15
23. máj 2023

Veď už je po prijímačkách😅 Alebo je dcéra v 8. triede a už predbežne pozeráte SŠ?

lucka_ke
23. máj 2023

napríklad Stredná škola informačných technológií, alebo IT gymnázium

h2
23. máj 2023

@vanessad15 Hneď prvá veta: "Na rok nás čaká výber strednej školy."

nika1971
23. máj 2023

elektrotechnicka priemyslovka ...

melanta
23. máj 2023

Práca na počítači odkiaľkoľvek a možnosť cestovať? To je čo? Práca na počítači odkiaľkoľvek je programovanie, ale aj projektovanie budov, úradné preklady, ja robím headhunting. Na niečo jej stačí SŠ, na niečo potrebuje VŠ a na niečo potrebuje najprv super prax. Čiže je potrebné si dať dokopy čo chce robiť. Pretože spomínaš informatiku a zároveň obchodnú akadémiu. To je dosť rozdiel. A možno jej aj trocha nasvietiť reálny život. Poznám týpkov, ktorí robia v IT a robia odkiaľkovek a zarobia veľa, aj vďaka tomu cestujú veľa. Ale tí v jej veku už programovali a robili šialené veci. Ak neviem čo, treba premýšľať čo konkrétne by išla robiť a je potrebné aby vedela, že na väčšinu pozíciu najprv bude musieť získať prax, aby si mohla klásť ďalšie podmienky.

marcellka32
23. máj 2023

Cestovať a pracovať z domu hneď po škole bez praxe (skúseností) zrejme nebude môcť...alebo to len vidí na tiktok či ig, že zobudíme sa, kávička, cvičenie, nejaké maily, obed s priateľmi...to sa volá influencer, áno živí ich to, len tiež ma zaujíma dokedy

vanessad15
23. máj 2023

@h2 Tak potom sa ospravedlňujem, prehliadla som to😀😅

autor
23. máj 2023

@vanessad15 Veru až na rok nás to čaká, ale už nad tým rozmýšľame
@marcellka32 Ona sa prosím pekne vidí s notebookom na pláži :D a užívať si cestovanie a pracovať popri tom :D
Na angličtinu chodí aj mimo školy, tak tá jej ide, ale počítače okrem internetu vôbec. Ešte som rozmýšľala cestovný ruch a že nejakú delegátku robiť. Ale to mi príde také zamestnanie len pre mladých, a keď príde rodina čo ďalej potom. Ani jej sa to veľmi nepozdáva, že ona nechce cestovať, aby tam pracovala, ale spoznávať krajiny a pracovať popritom. Je to ešte také nezrelé zmýšľanie, ale tak je to jej život, a keď má takú predstavu, tak že čo by mohlo byť k tomu tak najbližšie.
A ešte otázka, keď jej nejdú predmety ako fyzika, chémia, matematika, tak by sa na tej informatike asi trápila však ?

evkamotka
23. máj 2023

Grafik digitálnych médií, pogoogli ss

evkamotka
23. máj 2023

Uctovnicka?

marcellka32
23. máj 2023

No podľa mňa čo píšeš, tak ešte sama nevie čo chce...cestovať a pracovať môže robiť: letusku, sprievodkyňu...k obom povolaniam treba vedieť jazyky
Letuška: často letí len tam a nazad, čiže z krajiny nevidí nič, prípadne len prespí v hoteli ak vládze ide na pár hodín pozrieť mesto ale žiadne žúrky, ráno musí byť svieža pri odlete
Sprievodca k zájazdom: áno cestuje, ale rieši kopec problémov celý deň (samozrejme ako ktorý sprievodca, niektorím sa nedalo dovolať celý deň)
V každom prípade ležať na pláži s notebookom môže ten influencer čo mu zarábajú lajky, pokiaľ ho to uživí a vie niečo ponúknuť, ďalej prekladateľstvo, popravde ja prekladám z 2 jazykov, neviem si to nejako predstaviť na pláži, musím sa sústrediť+kopec papierov mám okolo seba...
Moja dcéra teraz urobila prijmacky na 2 obchodné akadémie, už potom ako sa ďalej rozhodne je na nej...

stvura
Odpoveď bola odstránená
Zobraz
autor
23. máj 2023

Snažím sa byť aj ja čo najviac realistická a keď už, nasmerovať ju takým smerom, aby mohla robiť také zamestnanie neviazané na jedno miesto,ale keď už takto, tam aspoň niečo poriadne. Preto som aj hneď rozmýšľala nad IT sektorom, ale zas tá matematika jej moc nejde. Neviem či by to na technickej škole zvládla. Ona je skôr na tie jazyky. Angličtina, slovenčina, na strednej by sa chcela učiť aj ďalšie jazyky kvôli tomu cestovaniu, to je taký jej sen.
@stvura Tú školu v NZ by sme nemali ďaleko, to je tá soš dopravy a služieb ? Neviete, či je to ťažká škola ? Pozerala som,že prijímačky z matematiky,tak to neviem,či by zvládla.

kacena4
23. máj 2023

urcite nie it stredna skola ak chce robit s pc na plazi potrebuje vysoku, stredna jej nestačí. a sk ju nebavi programovsnie tak vobec. internet nie je it skola... grafik je celkom fajn, moze robit aj z domu a hlavne by som ju nepodporovala v tom ze pracovat sa da aj z plaze nie neda... takze ju trosku vráť do reality

oonnaganamakusai
Odpoveď bola odstránená
Zobraz
jamimo
23. máj 2023

po prečítaní diskusie dávam ženám za pravdu. Tvoja dcéra má dosť zromantizovanú predstavu o práci na pláži s IPadom na kolenách za dobrý groš. Áno sú aj takí. Napr. môj chlap. 5 mesiacov z roka v teplých krajoch, pracuje ale z apartmánu.(zahraničný obchod) Náš sused z teplého kraja detto. Notebook na terase, základňa v Abu Dabi (kybernetická medicína). Ďaľší pracuje väčšinou z hôr, notebook, potom turistika, skialpinizmus (zahraničný obchod) Všetci majú po 40, do týchto pozícii sa dostali "od piky" rokmi, snahou, neustálym vzdelávaním. Môže začať aj tvoja dcéra, avšak minimálne 10 rokov potrvá kým položí svoju prvú profesnú základovú dosku. Viem, dnešná omladina vidí len pozlátko, easy life, easy money... Bohužiaľ, takto svet biznisu a "super zamestnania" nefunguje.
Posielam dcére pre inšpiráciu, články sú staršieho dáta.
https://www.zilinak.sk/clanky/18289/petra-studo...
https://www.zilinskyvecernik.sk/clanok/ako-sa-z...

rainee
23. máj 2023

Ideálne it, grafika príp externý účtovník. Alebo influencerka, tam nepotrebuje žiadnu školu, len followerov🤪

autor
23. máj 2023

Ďakujeme za všetky odpovede, aj nám to trošku pomohlo, zaujímavý vyzerá byť ten grafický odbor.
Ale asi je rozdiel medzi odborom grafik digitálnych médii a grafický dizajn však ? Grafický dizajn je skôr umelecky zameraný a digitálnych médii IT smerom ? Uplatnenie po skončení školy (keby nejde na VŠ) by bolo asi lepsie s tými digitálnymi médiami ?

katpetdo
24. máj 2023

Ahoj, ano graficky dizajner je viac umelecky zamerany pokial ide o studium. V praxi je jedno co z toho skonci. Robim to uz 13 rokov, skolu mam uplne inu. Moznosti zamestnania su rozne a naozaj to moze robit odkialkolvek. A vobec by som so nerobila starosti ze v 14r ma zromantizovani predstavu. Skoro kazdy z mas mal, dospeje a zisti co naozaj chce. Lebo z vlastnej skusenosti povodem, ze aj privela slobody/flexibility moze niekedy unavit.

autor
24. máj 2023

@katpetdo Áno, tiež to beriem tak, že ešte je to také nezrelé zmýšľanie, a že sa to ešte bude meniť. A keď tú prácu robíte, aké sú podľa vás dôležité osobnostné predpoklady na túto prácu ? Keď nie je matematicky veľmi zdatná, bude tomu rozumieť ? Alebo potom ísť skôr tým umeleckým smerom ? Tam sa zas robia talentovky , tak tam je zas asi nutná výtvarná ? Čo je také dôležité, aby uspela v tejto práci ak by sa pre toto rozhodla ?

stvura
Odpoveď bola odstránená
Zobraz
katpetdo
24. máj 2023

Neodvazim sa hovorit za druhych. Mne pomaha tuzba zlepsovat sa, vzdelavat a stale sa ucit nove veci. Potrebne je sledovat nove trendy, ktore sa neustale menia, ale to plati pre vela zamestnani. Neviem pekne kreslit, alebo skor som sa to nikdy neucila a kedze pracujem v prostredi digitalneho dizajnu, tak to az tak nevadi. Nakolko mam uplne ine vzdelanie ako je moja praca, absolvovala som viacero kurzov, najma z oblasti grafiky, nejakej teorie za tym, co by v pripade absolvovania strednej skoly s grafickym zameranim malo byt obsiahnute v studiu. Za 13r som vsak presla postupne z marketingovej oblasti do IT kde navrhujem najma procesy, kedze mam vztah prave k prirodnym vedam, analyze a pod.

beloved
16. apr 2024

Ahoj, na ake skoly si nakoniec dcera podala prihlasky?

autor
19. apr 2024

@beloved Nakoniec sa rozhodla pre obchodnú akadémiu, keďže také účtovníctvo je tiež práca, ktorá sa dá robiť aj z domu + chce popri tom makať na jazykoch, teda zatiaľ aspoň angličtina ju baví. Ale popravde, neviem ako to dopadne, lebo sme riešili doučovanie z matematiky kvôli prijímačkám, a to tam ešte ani nechodí. Tak neviem, keď ju aj vezmú, či sa tam nebude s tou matematikou trápiť, ale verím, že to dobre dopadne. Ona sa spolieha hlavne na ten cudzí jazyk, tomu sa venuje aj mimo školy, pozerá si seriály v angličtine, sama je iniciatívna, že chce ho vedieť, tak dúfame, že s tým sa nestratí nech už bude mať akúkoľvek maturitu

beloved
19. apr 2024

Drzim palce a daj vediet, ako ste dopadli, ci sa podarilo 🙂

kristiii
20. apr 2024

Na obchodnej sa s matikou trápiť nebude, tam je ľahká matika, všetci spolužiaci, ktorí pokračovali na VŠ, museli chodiť na doučovania a kamaráti z technických učňoviek, keď sa bavili o matrike, tak ja z OA som bola mimo 😅. Takže tej sa ozaj báť nemusí, teda pokiaľ sa to nejak výrazne nezmenilo. Ale inak aj informatika bola slabá, ale zas to bola iná doba, v tomto sa snáď pohli dopredu.