Ako ste riešili výber strednej školy vášho syna, dcéry. Nechali ste výber na dieťa , alebo ste sa snažili ich usmerniť ?
Ahoj! Mám tiež deviatačku a asi z každého rožku trošku, čiže aj ona sa angažovala a aj ja som sa jej snažila vysvetliť, čo asi môže od štúdia očakávať a kde sa môže s tou školou pohnúť ďalej. Vybrali sme dve a dala som jej z nich zvoliť, ktorá bude tá hlavná a ktorá druhá v poradí v prípade, ak na tej prvej neuspeje.
@sendy1977 ono to dosť záleží aj od dieťaťa. dcéra si nevedela vybrať ani VŠ, neviem si predstaviť, že by si mala vyberať strednú (ešteže bola na 8 - ročnom gymnáziu). syn už v 5-tich rokoch vedel, čo chce robiť.
asi by som sa porozprávala s dieťaťom a keby sme sa nevedeli rozhodnúť, zašli by sme za výchovnou poradkyňou, či ako sa im hovorí. (s dcérou sme tiež boli na testoch študijných predpokladov, ale tie nám nijak výrazne nepomohli)
ja sa snazim vnimat, v com su deti dobre, rozpravame sa co ich bavi, snazim sa ich naviest, aby boli aktivnejsi v predmetoch, ktore im idu (tym, ze ich motivujem napr. zucastnit sa sutazi). takze podla toho by som riesila strednu skolu.
u nas vsak dalsie studium je dane hned od zaciatku, ina moznost ak 8r. gymnazium zatial nepripada do uvahy a keby sa nahodou zase nieco zmenilo a redukovali by sa 8r. gymnazia, tak riesit budeme podla momentalnych moznosti uz o rok.
tym, ze som zvolila urcity typ zakladneho vzdelania pre deti, tak som vlastne nalinkovala aj cele dalsie studium. neskor si deti budu vyberat VS podla vlastnych predstav.
predstava môjho syna je gymnázium a potom VS elektrotechnická, ja som skôr aby mal aj strednú elektrotechnickú.
@sendy1977 my sme riešili túto dilemu pred 3 rokmi, chceli sme dobrú prípravu na VŠ ale aj nejaké základy, ak by predsa na VŠ nešiel. My sme vybrali elektrotechnickú priemyslovku, ale odbor technické lýceum, učivo ako gymnázium plus odborné predmety. Ale doporučujem len v tom prípade, ak nemá problém s učením, je to dosť náročné a napríklad z nášho jednotkára sa na tejto škole stal trojkár. Ak máš konkrétne otázky, prípadne tvoj syn, pýtaj sa. A k prvotnej otázke, ja som sa pýtala syna, čo ho zaujíma, ktoré predmety a podľa toho som vybrala 3 možnosti a on si nakoniec vybral túto školu.
ešte ma napadlo, keď som hľadala vhodné školy a odbory, na jednej stránke (už si presne nepamätám názov) sa dalo pozrieť, s akým prospechom tam prijímajú žiakov. Mňa od klasickej triedy na elektrotechnickej škole odradilo to, že tam bol priemer na žiaka 3,2. Takže skús aj podľa toho vyberať.
usmerňovala som bratov, ale tak, aby šli na školu, kde ich bude odbor baviť, aj keď sa časom ukázalo, že ich baví niečo iné ... pozerám sa albatros vydal knihu, kde sa dá inšpirovať s výberom školy http://www.albatrosmedia.sk/pro-jake-povolani-s...
@zaneta08 , pozerám že bývaš pri Košiciach, to lýceum je v Košiciach? Ja bývam v Michalovciach. S mojím synom to je ťažké, ja hovorím že sa neučí, no on oponuje, že keby sa neučil tak nemá na vysvedčení 2 dvojky. Je v matematickej triede a z matiky a fyziky má jednotky. Synova predstava je programátor, môj brat je programátor a švagor je správca počítačovej sieti v jednej známej firme. Videla som, že u nás otvárajú odbor správca počítačových sieti ale nepozdáva sa mi úroveň školy. Na gymnázium by mi trojky nevadili, ale synovi asi áno. Syn mal "neskutočné nervy" , že mal dve 2 na vysvedčení. Syn keď ma zlu náladu začne hovoriť, že načo sa učiť, keď na VS elektrotechnickú prijali známeho čo mal štvorky na vysvedčení na gymnáziu. No proste puberta, na všetko ma odpoveď.
@sendy1977 chodí do Košíc, dochádza každý deň 35 km, ale sú tam aj spolužiaci, ktorí bývajú na internáte, tuším aj z Michaloviec. Majú strašne veľa predmetov, kde sa učia programovať, vytvárať programy atď, takže by ho to určite bavilo. U nás je to trošku o inom, môjho počítače až tak nebavia, ale je dobré , ak sa to naučí, veď ak pozrieš na profesiu, každá druhá práca je o programovaní. Môj syn bol na základnej najlepší žiak v triede a keď prišiel do tejto triedy, tak sa stal priemerným žiakom a to mu vadilo, že už nevynikal z kolektívu. Ale keby sa viac snažil a učil sa, tak by to bolo o inom. Ale to je samozrejme len môj názor, on má tiež na všetko odpoveď. Najnovšie sa chce stať vojakom z povolania a chce ísť na vysoký do L.Mikuláša, no uvidíme, možno sa to ešte za rok zmení 🙂
No moja dcerka je teraz deviatačka takže riešime kam do školy..ja ju usmernujem na aku školu ma ist..ona chce ist na zdravotnu čo ja teda nesuhlasim , zdravotne sestričky to maju teraz tažke a tolko študovat aby v nemocnici niekoho nadrapovala a behala mu okolo zadku to nie..tak sme urobili kompromis pojde na zdravotnu , ale na obot zubný asistent, ako druhu školu sme dali obchodnu. A dcerka si ešte vybrala aj talentovku reklamna tvorba.. No ale jej priorita je zubný asistent tak budeme robit všetko preto aby sa tam dostala, kedže nie je dobra žiačka na konci 8 triedy mala 5 trojek 🙂
Nemáte niekto skúsenosti s elektrotechnickou v Nr alebo so súkromnou strednou animovanej tvorby v BA - odbor grafický dizajn (alebo taká podobná je aj v Trenčíne)? Ako ste spokojní?
@netopier ahoj, no drxime palce, lebo aj mojej treba,ale zaujalo ma co pises o zubnom laborantovi... mam dceru na jazyky ma aj je jednotkatka,ale o tej zubnej sme sa zhovarali... a veru aj zrucna je, tak kde je taka skola, ci je to normal zdravotna a tam su odbory? diky za odpoved... 🙂
@monikapo ahoj... v BA su dve zdravotne, tuto čo chceme my je na zahradnickej ulici v BA.. je tam viacero odborov..asistent vyživy, farmaceutický laborant,maser, očný optik,ortopedický technik,zdravotnicky laborant a zubný asistent.. mne sa pačil aj odbor farmaceut len tam je chemia a to mojej nejde 🙂
ona uz na nu pozerala,len som jej nejako BA nepovolila 😒tak neviem fakt co robit, musime dneska sadnut ona ma chemiu v pohode ,aj olympiadu robila... tak uz sa musime rozhybat...dakujem
ahojte moja dcéra je tak tiež veľmi nerozhodná, v škole mala samé jednotky, vychodila základnú umeleckú školu, tak si dala prihlášku na umeleckú do TN a na gympel, talentovky na umel. spravila je druhá v odbore reklamná tvorba ( v malovaní je fakt trieda baví ju to a ešte je aj výborná) a ona nevie čo spraviť ja ju tlačím na umel. školu aj s mužom no ona zasa vraví že sa chce mať v živote dobre preto chce študovať a byť doktorom som z nej už chorá, neviem či ju mám tlačiť alebo to nechať na nej no pripadajú mi tie deti všeobecne ešte hlúpučké a je ich treba správne len dotlačiť, už aby to bolo za nami.
U starsieho syna to bolo lahke,priklanal sa k elektrotechnike. A kedze jeho bratranec prave koncil skolu s tymto odborom tak si prestudoval jeho pisanky,ucebnice a vedel do coho ide.
Neviem ale kam dat dieta s poruchou ucenia((
ja s mojim sinom sme si sadli a povedal ze nevie co chce tak sme sa dlho rospravali a rozhodli sme sa ze najlepsia skolo bude obchodna lebo ma velke uplatnenie a dobre sme urobili chodil na Dudvazsku Profi Kamo a bola to dobre skola a potom tam aj dcera chcela ist a aj tam uz chodi
@mvp u nás to bolo práve naopak. Dcéra, tiež vynikajúca študentka, čistá jedničkárka, veľmi umelecky nadaná, chcela ísť veľmi na umeleckú školu- teda výšku, ale sme ju presvedčili, aby išla na medicínu, o ktorej tiež síce uvažovala, ale jej silná preferencia bola umelecká škola. Teraz je piatačka na medicíne, dokonca na rok v Bruseli, učí sa dobre, ale stále hovorí, že mala ísť tým umeleckým smerom, že by bola sťastnejšia... Takže chcela som tým povedať, ak má dieťa konkrétnu predstavu, treba ich nechať ísť tou cestou, ktorou chcú oni. Tak som to potom urobila pri tej mladšej- ona si vybrala a je spokojná.
Moja dcéra je teraz prváčka a je velmi sikovna nechala som to na nej vybrala si Gymnazium tak som jej povedala ako chce ona uz od mala chcela byt zubarka a drzi sa toho ma perfektne vysledky tak dufam ze jej to vydrzi... 🙂
@miskap2111 no ona si nakoniec vybrala gymnázium je úplne spokojná a dokonca majú ako prvý blok umenie, kde majú učiteľa ktorý učil na umeleckej a povedal jej že urobila dobre, a ak by chcela ísť po gymply umeleckým smerom tak by ju pripravoval formou krúžkou, videl jej výkresy a ľúlili sa mu, takže je veľmi spokojná a tým pádom aj my a hlavne, že to už máme za sebou 🙂
Ja chcem učit chémiu ale neviem na akú školu mám íst či na pedagogickú alebo na niaku inú.
Ďakujem za rady :D
@padam2 ak chces ucit chemiu, tak potrebujes vysoku skolu ... takze ak si teraz vyberas strednu skolu, tak gymnazium alebo ak Ta velmi bavi chemia, tak strednu priem. chemicku. Ale ak si vyberas vysoku skolu, tak potom bud pedagogicku, alebo prirodovedecku fakultu😉
@padam2 mrkni si napr. tu:
http://www.fpv.umb.sk/studium/uchadzaci/studijn...
Tam mas ake kombinacie su s chemiou-stiahni si subor s ucitelskymi stud. odbormi 😉
Tak ahojte ja by som chcela takú školu čo by ma bavila a vlastne chcela by som byt učtovnička ale znamky z matematiky su na 3 tak asi nič chcela som alebo som teda rozmýšlala že na ekonomicku ale ked sú takéto tie známky tak asi nie. Neviete mi poradit nejaku školu mna baví robit tak s papierami alebo doktorka by som bola to treba vediet o všetkých chorobách ako ja nemám problém sa to naučit alebo teda tá nejaka zdravotná sestra skuste mi ešte poradit nejaké školy 😉 😉 😉 🙂 🙂 🙂 🙂 🙂
@daduuuuuu to mas dost velky rozptyl medzi skolami. Je tam obchodna akad., za lekarku potrebujes gymnazium a zdravotna skola na zdr.sestru. Bolo by dobre popremyslat, ako ti ide ucenie, lebo od toho sa to odvija. Na lekarku budes potrebovat gympel, tam je aj ta matika a je jej tam dost. Urcite viac ako na obchodnej akademii. Tam je menej matiky ako na gympli a dost ucenia uctovnictva. Ale da sa to zvladnut. Urcite najmenej matiky mas na zdravotke. Ale neriadila by som sa len tou matikou. Skor celkovym prospechom a tym, co by ta mohlo bavit. Aj ked verim, ze v tomto veku este nie si si ista. Preto sa porad doma s rodicmi alebo sa opytaj v skole triednej alebo vychovnej poradkyne ako to vidia oni.
@sendy1977 Ahojte, veľmi pekne Vás prosím o vyplnenie krátkeho dotazníka, ktorý sa týka mojej bakalárskej práci. Téma sa týka študentov končiacich ročníkov na strednej škole. Za ochotu vopred ďakujem survio.com/survey/d/S1N3C7N6P8W3I6H6O
@mvp Ahojte, veľmi pekne Vás prosím o vyplnenie krátkeho dotazníka, ktorý sa týka mojej bakalárskej práci. Téma sa týka študentov končiacich ročníkov na strednej škole. Za ochotu vopred ďakujem survio.com/survey/d/S1N3C7N6P8W3I6H6O
@monikapo Ahojte, veľmi pekne Vás prosím o vyplnenie krátkeho dotazníka, ktorý sa týka mojej bakalárskej práci. Téma sa týka študentov končiacich ročníkov na strednej škole. Za ochotu vopred ďakujem survio.com/survey/d/S1N3C7N6P8W3I6H6O
@sendy1977 este v tomto prax nemam, tak skor ti poviem ako to bolo so mnou a s mojimi rodicmi....bola som jednotkarka, ale fyzika a chemia ma vobec nebavili... perspektiva vysokej skoly - resp. ak nie, nevadi...
Nasi mi odporucili Obchodnu akademiu a myslim ze lepsiu volbu som nemohla urobit... pozri sa realne na to, ako sa tvoje dieta uci, ake predmety ho/ju zaujimaju, teraz je uz lepsi vyber strednych skol ako ked som ja koncila zakladku... porozpravajte sa a spolu vyberte... aby raz dieta nemohlo povedat, ze si ju/ho tam tlacila a nemalo to zmysel