Výber školy - gymnázium verzus zdravotná

neelllkkkaaa129
23. nov 2023

Keďže som v 9.ročníku čaká ma výber stredných škôl a rozmýšľam nad oa, gymplom a zdravotkou. Aké 2 školy by ste mi poradili a prečo? Čo má lepšie uplatnenie? Tím gymplom si niesom až taká istá pretože by som musela íst na vysokú a to neviem či chcem.

pribinak
23. nov 2023

@neelllkkkaaa129 Ehm, tým gymplom….ak chceš ísť robiť do zdravotníctva ako sestra tak chod na zdravotnú

Ak máš ambicie ísť na vysku a robiť niečo iné tak chod na gympel

PS aj ako zdravotná sestra budeš musieť ešte robiť dalsiu školu, 4 roky je malo

monillia
23. nov 2023

@neelllkkkaaa129 gymnázium ma význam ak budeš určite pokračovať na VŠ. Aj zo zdravotky sa dá ísť študovať VŠ, máš 4 roky na premyslene.Ak máš vztah k takej práci, vieš si samu seba predstaviť v zdravotníctve, určite to je lepšia volba

macekovam
23. nov 2023

@neelllkkkaaa129 šla by som gympel.. Tak ci tak pôjdeš na výšku.. Zo zdravotky sestra nebudeš.. Potrebuješ vysokú školu... Z gympla môžeš byť buď sestra alebo aj lekárka...

simca06022011
23. nov 2023

Pre mna OA nema uplatnenie, tam by som nesla (uctovnik = slaby iba z oa, ekonom nejaky, bez vs nic... bankar = bez vs jedine za priehradku, tak isto ako aj napr. clovek z gymnazia).
CO chces orbit? preco zdravotnicka?
Ono pred volbami sa riesili prave zdravotnicke skoly stredne casto v mediach, preco sestra z nich nie je plnohodnotna sestra... cize tam je otazne co bude za 4roky. Je dost mozne ze sa doba vrati a zrazu uz bude na sestru stacit, sestricka aj zo strednej, tak ako to kedysi aj bolo.
Co sa tyka vysokej, na vysoku zdravotnicku vies ist aj zo zdravotky. Na medicinu, len ak si riadne nastudujes vsetko v sirsom rozsahu. Probelm moze byt ak sa rozhodnes, ze nechces ist zdravotnickym smerom. Ak na 100% chces ist do zdravotnictva, isla by som na tu zdravotku. Urcite.

Pre mna osobne a budem tam aj dceru tlacit (ak sa nerozhodne ist na zdravotku :DD), je gymnazium naj skola. Ktora pripravi cloveka ak je sikovny, naozaj na vsetky verzie.. a v beznych neremeselnych profesiach aj bez vysokej skoly. Podla mna stredne skoly ine maju zmysel prave pre remesla a odborne profesie ako je to zdravotnictvo. Ale vsetci manageri, administrativa, obchod.. vsetko to v klude moze ist na gympel. Naucia sa jazyky, vsetky predmety na super urovni, vseobecny prehlad je tam o mnoho sirsi. neveim ako dnes, lebo zacinalo to u nas len ked som ja na gymnaziu chodila, mali sme moznost vyberat si aj nejake odborne predmety, chodili nas ucit ekonomiu, uctovnictvo zaklady prave z OA, tzv. vyberove predmety sme mali. Cize ak si nie si ista, ani tuto skolu by som nijak nezatracovala.
Ale teda ja ako vzdy, budem mat nazor iny ako vacsina :DDD

neelllkkkaaa129
autor
23. nov 2023

@simca06022011 Ďakujem ☺️

donika23
23. nov 2023

Ahoj ja mám strednú aj vysokú zdravotnú. Nechcela som robiť zdravotnú asistentku, preto som išla na výšku. To by som bola nedocenená a neviem či by ťa to bavilo také kompetencie mať. Ani platovo a robila by si čo sestra s vysokou okrem zavádzaní kanýl do žíl aj liekov do žíl. Možno by si aj časom ľutovala , že si si vybrala len strednú takúto. Možno gympel by bol lepší výber. Ešte čas vybrať si zameranie potom. Aj prijímačky lepšie zvladneš z biológie aj chémie na vysokú ako ošetrovateľka. Ale ak chceš sa uberať zdravotkou len, tak kľudne ísť na strednu zdravotnu a potom na vysoku. Lepšie sa mi učilo a už to išlo tak samé. Môj názor keď si mladá študuj čo sa dá aj vysokú, platovo pocítiš. Pochopíš keď budeš mať už niečo odrobené.

joesvk
23. nov 2023

Zdravotná škola je záruka, že určite nebudeš mať problém nájsť si prácu. Na niektoré ambulancie stačí stredná škola. Prípadne nejaká špecializácia. Toto vzdelávanie bežne dievčatá študujú popri zamestnaní.
Ja by som nikdy nemenila s výberom tejto školy.
Keď budeš mať rodinu a deti,môžeš si vybrať jednoduchšiu ambulanciu .Čo ja veľmi oceňujem.Na rozdiel napr. od práce lekárky, ktorá je veľmi náročná.

danusa63
23. nov 2023

@neelllkkkaaa129 Ak nevieš, či VŠ chceš, nechoď na gymnázium.
A.) S gymnaziom môžeš pokojne skončiť "za pásom", lebo vieš "všetko" a "nič".
B.) Z OA máš strojopis (cenný riadok v životopise)
C.) Zo zdravotnej určite práca
D.) Z OA minimalne základy Z účtovníctva, ale stále niečo

simca06022011
23. nov 2023

@danusa63 strojopis sa nauci (ten cenny riadok v zivotopise) ak bude chciet, ziadna extra namaha to nie je, nas ho ucila ucitelka este na zakladnej skole. Zaklady uctonvictva, ziska v kazdom smiesnom kurze za par eur, alebo si ich nastuduje aj sama. Ako student gympla bez problemov. Prax jej aj tak bude treba. Znalosti matiky, a inych predmetov riadne z OA nikdy mat nebude. Podla mna s OA moze skoncit za pasom uplne rovnako, plus sa obera o moznost dobrej vs, ak sa neskor rozhodne, ze predsa by len isla, lebo ju zacne bavit pravo, ekonomika, ekologia.. cokolvek. Alebo ta medicina. Z tychto troch, OA, je podla mna najmenej atraktivna v dnesnej dobe.

monikkatt
23. nov 2023

@danusa63 suhlasim..
ak nechces ist na vysku tak na gympel nechod. To je taka skola ze dokopy nevies nic, nemas ziadne zameranie, prax..
Zo zdravotky aj z OA mozes ist rovno robit, pripadne tiez mozes studovat vysoku skolu keby ta to chytilo.
Vyucenie je vzdy viac ako nejake rychlokurzy.

joesvk
23. nov 2023

V dnešnej dobe 90% detí v triedach idú na gymnázium. Lebo rodičia...
A pritom nie každý má povahu na to byť učiteľom, právnikom,lekárom atď...Proste nie každý už potom zvláda ten stres,ktorý s tou väčšou zodpovednosťou prichádza....
A to nehovorím o školách a odboroch, ktoré sú v praxi nepoužiteľné.
A neverím, že kurz účtovníctva a OA je narovnako.

ewell13
23. nov 2023

Tiež som sa rozhodovala medzi gymnaziom a zdravotnou.
Vybrala som si zdravotnu a som rada.
Vysoku nemam, mozes pracovať aj bez vysokej.
V zdravotníctve chýba veľa sestier, a ak nevieš či chceš ísť na Vš, išla by som na zdravotnú

janka1011
23. nov 2023

Za mňa OA je tiež úplne zbytočná škola. Absolventi končia poväčšine za pásom alebo v obchode. V ekonomických odvetviach sa uplatnia ťažko, každý uprednostní uchádzača s VŠ.
Za 4 roky na gym.môžeš zmeniť názor a máš otvorené možnosti na akúkoľvek VŠ. Ak nie, robiť môžeš to isté, čo aj z OA.
Zdravotka - zase len tá VŠ, bez nej to budeš mať v praxi ťažké.

deti95060810
23. nov 2023

zdr. škola je omnoho jednoduchšia ako gymn.

betulinka1
23. nov 2023

@neelllkkkaaa129 inklinujes k tomu pomahat ludom, starat sa o nich, chytat sa ich a tak, ked zdravotna? Napriklad poznam kopec báb zo zdravotnou, nesli na VS ale robia kozmeticky, nechtarky, maserky. Dorobili si k tomu este kurzy ale ta zdravotna im dala taky zaklad o ľudskom tele, hygiene a tak. Vsetko sikovne baby co si vedia na seba zarobit. Tak ty si musis pre seba povedat, co by ta bavilo. Gympel je skor o tom, ak chces studovat dalej.

h2
23. nov 2023

@neelllkkkaaa129 Gymnázium a potom vysoká škola.

ivuska027
23. nov 2023

@neelllkkkaaa129 v prvom rade smer skolsky študijný poradca, aby ťa otestoval, alebo spádové CPPPaP. Ak nechceš na VŠ, tak z gympli nevieš nič. Nie si suca na žiadnu konkrétnu pracovnú pozíciu. OA- ako junior účtovník máš šancu nájsť si prácu v obore, ci uz ucto alebo administratíva. So zdravotkou máš prácu istú vždy, vždy, vždy.

terina25
23. nov 2023

@neelllkkkaaa129 tiez tohto roku vyberame skolu. Dcera chce gymnazium ale bilingual. Obycajne gymnazium nechcem a ani ona. Lebo ak nepojdes na VS,tak si s touto skolou mozes tak akurat vytret ....si nepouzitelna v praxi. Sestra ma gympel,nesla na VS a dorabala si kadejake nadstavby,lebo sa nevedela zamestnat nikde.
Ja by som volali bud zdravotnu alebo obchodnu. Ja mam obchodnu a nelutujem.

ivangeline
23. nov 2023

Ja by som na gymko nesla. Na vs vies ist az z oa a zdravotnej. Uz len ci si viac na papiere a cisla alebo na biologiu,chemiu,a nevadi ti pohlad na luske telo a jeho tekutiny...

simca06022011
23. nov 2023

@neelllkkkaaa129 no tak neviem ci ti tie protichodne nazory pomohli :DDD

joesvk
23. nov 2023
simca06022011
23. nov 2023

@ivuska027 ty si z gymnazia? :D

neelllkkkaaa129
autor
23. nov 2023

@ivangeline biologia ma veľmi baví a mám z nej samé 1,chemia ma baví menej ale ide mi☺️

joesvk
23. nov 2023

@neelllkkkaaa129 Po zdravotnej máš množstvo špecializácii ,ktoré ak je to teda potrebné, zvyčajne študuješ popri zamestnaní.Ale je tu veľká variácia- od jednoduchej,časovo menej náročnej práce, ktorá je pomocníkom lekára a ktorú budeš vládať aj v dôchodkovom veku alebo v čase,keď budeš mať malé deti. Až po zložitejšiu aj lepšie platenú prácu na špecializovaných pracoviskách.

simca06022011
23. nov 2023

este je tam mozno na zdravotnej sa specializovat aj na farmaceutickeho laboranta, alebo na podobne profesie, nemusi ist iba o starostlivost priamo o ludi

joesvk
23. nov 2023

@simca06022011 Presne špecializácie od farmaceutického laboranta cez pôrodnú asistentku po zubného technika. Podľa toho - aký je človek povaha.

ivangeline
23. nov 2023

@neelllkkkaaa129 ...a nevadi ti pohlad na krv,sliny,moc... Ja nie som taky naturalny clovek. Nepozeram sa ani ked mi beru krv na ruku. ;D Takze..ked aj toto vies prekusnut... Chod do toho!

sandra19860
23. nov 2023

.

sickynickyobsadene
24. feb 2024

@donika23 a koľko rokov VS si si dorábala na sestru?

donika23
24. feb 2024

@sickynickyobsadene 3 roky bc.