Výber odboru pre syna

12. okt 2023

Dobry deň chcem sa opytat
syn ide na strednu buduci rok a chce ist za grafika alebo dizajnera. je tato praca dobra? vraj uz je nie az tak potrebna kvoli novym modernym technologiam a nejakej umelej inteligencii, ja sa tomu moc nerozumiem, ale chcem aby siel na strednu ktora mu na nieco bude. Skor chcem aby isiel na programovanie kde sa tato umela inteligencia tvori

0silvia0
12. okt 2023

podľa mňa to programovanie je lepšia alternatíva. Obe deti som mala na umeleckých školách, a nikto z nich ani z ich spolužiakov sa tomu nevenuje. Dcéra skončila minulý rok na odbore grafický dizajn, ale nechytilo ju to. Vysokú školu si vybrala v príbuznom odbore game dizajn.

autor
12. okt 2023

@0silvia0 a ten game dizajn, tak už dokončila školu a venuje sa tomu alebo ?

0silvia0
12. okt 2023

Prvy rok studuje v Holandsku teraz od septembra

tramtada31
12. okt 2023

Programovanie a grafika sú uplne iné smery a potrebujes mat na ne uplne iné predpoklady. Grafika je o umeleckom cítení, programovanie o technickom myslení.

guudy
12. okt 2023

@0silvia0 ahoj, mozem sa spytat na ktorej univerzite a co presne studuje?

0silvia0
12. okt 2023

Presne ako pise @tramtada31 na umelecke skoly sa robia aj talentovky. Chodi syn na nejaku vytvarnu skolu?

guudy
12. okt 2023

@0silvia0 nech sa mu dari😊😊😊
Moje dieta je v tretom rocniku tu : https://vu.nl/en/education/bachelor/computer-sc...

0silvia0
12. okt 2023

@guudy no to je ovela technickejsie zamerany odbor, ako sa mu paci?

autor
12. okt 2023

@0silvia0 tuto kde chce ist niesu talentovky, za grafika by rad isiel

guudy
12. okt 2023

@0silvia0 vsetci sme spokojni😊, osnovy su postavene tak, aby ziskavali aj dostatok praktickych zrucnosti a znalosti, na rozdiel od matfyzu, kde ucia viac teoreticky. ;)

guudy
12. okt 2023

@autorka nerobil karierne testy? Lebo programovanie a grafika ma od seba velmi daleko…ako uz bolo spomenute
Ako je na tom s matikou a programovanim? Robi niektory korespondencny seminar? Sutaze? Comu sa venuje?

0silvia0
12. okt 2023

@guudy ano presne, zahranicne skoly maju uplne iny styl studia ako tie nase

autor
12. okt 2023

@guudy stale robi niečo na počitači a myslim že kodovanie je v tom odbore tiež ale nie je toho vela tam, čo som počula

guudy
12. okt 2023

Tak na pocitaci sa da aj hrat ;)
Ak chce ist studovat informatiku, tak mu posli https://www.ksp.sk/ulohy/ a https://kms.sk/ulohy/
Nech si pozrie ulohy, ci ho taketo zaujimaju a vedel by ich riesit. Ak ano, nech skusi vyrieist nejake, odovzdat riesenia a uvidi, ako je na tom.
Na grafiku urcite nemusi vediet kodit na zaciatok…

0silvia0
12. okt 2023

Na ktoru skolu sa vlastne syn hlasi, ked pises ze tam nie su talentovky? Dcera chodila na šupku v ba na graficky dizajn. Prve dva roky kreslili, vsetky mozne techniky, az 3 a 4 rocnik robili v grafickych programoch graficke navrhy a reklamne zalezitosti. Cize nejaky vytvarny talent tam treba.

luccija
13. okt 2023

Skôr IT, keď ho baví aj na elektrotechnickej sú IT odbory, alebo iné skoly.Grafika, dizajn nie, keď bude dobrý s bude ho to baviť veľa veci sa naučiť aj sám v programoch.ked je 9- tak budú robiť so psychologičkou testy na akú školu má predpoklady.Odkial ste?