Vreckové pre 16 ročné dieťa

25. jún 2021

Ahojte, priblizne kolko davate 16r. detom vreckove na mesiac, co si z toho hradia? Dakujem za kazdu odpoved.

suzitok
25. jún 2021

Ahoj, ja mam tiez 16 rocneho a nepocitam, kolko mu dávam...chodi do školy autobusom/autom ho vezieme....dam mu napriklad 10€ v pondelok, este v piatok ma z toho... kupuje si na jedenie desiatu, ak si nevezme z domu....z toho si kupuje po skole nejakú kofolu, zmrzlinu...ked sa mu minie, dam mu dalsie...moj je nastastie tak, ze to nezneuziva, snazi sa ešte aj ušetriť,nekupuje blbosti...
Ak chce viac, minule isli zo skoly na pizzu, dala som mu zase 10€, kolko mu ostalo, som neriešila, ale ratam , ze minul okolo 7,-€ aj s napojom..
Ak si chce nieco kúpiť, oblečenie, topanky, sluchadla, novu myš...vzdy povie a ja zhodnotím, ci treba...veci si vie kupit aj sam, minule mi aj usetril, dala som mu na topánky 40€, kúpil v zlave za 28,-€, výdavok som mu nechala...
Ale je to individuálne od povahy dieťaťa,moj je tak, ze mu niekedy vyslovene musim tlačiť peniaze, aby cosi mal v penazenke, kedze je dalej od domu a cokolvek sa moze stat...

ninusa221
25. jún 2021

Ja som dostávala ked som si vypýtala.. Väčšinou mi mamka davala na autobus 10€ a 10€ do školy a piatok ešte na vikend dakych 10€ Podla toho či som niekde išla.. čo sa tyka oblečenia buď mi dala prniaze daku 100 vku chod si nakúpiť alebo išli somnou rodicia

nelca84
25. jún 2021

15r. syn dostáva 20e, nehradí z toho nič, je to vreckové, naloží s ním ako uzná za vhodné, aj si z toho ušetrí... nie som za dávanie peňazí na požiadanie, dieťa má dostať pevnú sumu a hospodáriť s ňou v rámci mesiaca... potom vidíme žalostný stav finančnej gramotnosti u nás... lebo sa deti nevedú k hospodáreniu s peniazmi, ale dostávaju na vyžiadanie...

suzitok
25. jún 2021

@nelca84 20€ davas na aku dobu? Ja tych 10€ každý pondelok

nelca84
25. jún 2021

@suzitok na mesiac... ale rozdiel je v tom, že on si z toho nemusí hradiť jedlo, nemyslím si, že dieťa by si malo z vreckového hradiť základné potreby... či?

suzitok
25. jún 2021

@nelca84 základné potreby ma doma, moze si vziat desiatu, ze si ju nespravi, alebo je lenivý si vziat - bohužiaľ, míňa tym padom vreckové...
Stalo sa, ze som mu zabudla dať peniaze, nepytal vobec...on toto nejako nerieši... netrvá na vreckovom, my sme zaviedli tych 10€ , nech sa nauci hospodáriť, ale jemu je to v podstate jedno, ci dostava alebo nie
To skor ja som tak, ze mam obavy, ze strati kartu na autobus, alebo sa nieco stane, nech ma peniaze so sebou

nelca84
25. jún 2021

@suzitok ak si nevezme desiatu z vlastnej vole tak to ano, to je jeho problem, ze si musi potom kupit jest... ja som v tomto dost striktna, lebo vidim aj tu na MK ako su ludia negramotni, snazim sa ho viest k hospodáreniu a aby poznal hodnotu penazi, vreckové dostáva uz dávno a od 12-tich mu ho posielam na ucet, cize má aj kartu... myslim, ze v dnesnej dobe je nevyhnutnost deti nasmerovat v otazkach financii, ale uz aj tu som citala plno diskusii o vreckovom, kde rodicia vacsinou pisali, ze davaju dietatu peniaze ked si vypyta... uplne zle si myslim, lebo takto to v zivote nefunguje

suzitok
25. jún 2021

@nelca84 dávnejšie som aj ja citala podobné diskusie, v case, ked sme my zavádzali vreckové a nazory sa naozaj rozchadzaju... mňa tam vtedy zarazila jedna mamicka, ktora v šoku prisla na to, ze dietatu mesacne postupne dá na vyziadanie aj 200€...sama bola prekvapená, aka je to suma..
Asi spravim ako ty, zavediem to na mesiac, akurát je koniec juna, na jul dostane naraz a uvidime ako vyjde z toho...

danielahamar
25. jún 2021

Moji majú na mesiac a 15r. ma 30eur, momentálne, keď chodi do školy. Pokiaľ chodil na základnu, nemal vreckové. Cez prázdniny vreckové nemáme. Zamozrejme oblečenie, topánky, školu hradime my rodičia.

deti95060810
25. jún 2021

dcéra 15 r. od sept. ide do mesta na str. školu... bude dostávať vreckové 15 e / týždeň .... bude to len jej záležitosť čo si za ne kúpi ak chce tak nech preje aj všetko napr. na zmrzlinu....😉
z domu bude mať hradené všetko - obedy, cestovné, pomôcky, .....

jaga18
25. jún 2021

Kým bola mladšia, dostala vždy tak 20€. Niekedy jej vydržalo týždeň, niekedy mesiac. Neminala na hlúposti, cestovala denne 100 km na tréningy, tak väčšinou na stanici nejakú drobnosť, bagetu atď... Teraz ma 16 a zarobí si každý víkend 50-60 € v picérke, tak od nás už nepýta, šetrí si, čosi minie. Syn keď bol v jej veku väčšinou sedel doma za knihami, sem tam chodil cvičiť, tak jemu stačilo zaplatiť fitko a knihy a nič viac nepotreboval. Od 17tich pracoval popri skole (v kaviarni a bare) a našetril si pár tisíc z toho na výšku.

autor
25. jún 2021

Vidim, ze musim tiez trosku priskrtit, lebo mam pocit, ze zacal nejak vela pytat. Osobitne mu davam 30€ na autobus do skoly + 30 vreckove, z coho si nic "nehradi" . Desiatu mu do skoly chystam, obed ma tiez zaplateny (ak nejde, je to jeho problem), pausal mu tiez platim ja. No a tento mesiac dostal uz +15€ nad ramec. Uz som mu ale oznamila, ze cez prazdniny dostane ovela menej, kedze nic neprecestuje.

evinka3007
25. jún 2021

@nelca84 aj moj partner dava 15r. dcere mesacne 20€ s tym ze uz je na nej ci si za to nieco kupi alebo usetri 😊 do skoly chodi pesi a vsetko ostatne ma zabezpecene...toto su peniaze pre nu 😊

anita1978
Odpoveď bola odstránená
Zobraz
danielahamar
25. jún 2021

Moji majú tiež bus 30mesacne,obedy zaplatené, aj paušál platíme my a vreckové sa nestarám, ak ušetria ušetria, ak nie tak už počujem jak si jeden od druhého poziciava🤣 samozrejme mladší dostáva menej ako starší

lasona
25. jún 2021

Ako dieťa som žiadne vreckové nemala. Naši mi dali na mesiac 200 korún na autobus a ja som si ich odložila a chodila cestu peso, s tým že som musela vstávať o pol hodinu skôr, čiže o 4 :15🤭aby som nejaké peniaze mala....moje spolužiačky mali vždy peniaze, keď sme šli domov, vždy si kúpili nejaké cigarety, hamburger alebo hocičo..a ja som nemohla ..až doma som sa mohla najesť keď som prišla...bolo mi to ľúto...a ak raz budem mať deti tak určite im dám aspoň pár drobných

zenazaba
25. jún 2021

Kym som chodila do skoly, dostavala som 20e na tyzden. Z toho som si hradila vsetko vratane dopravy, knih, oblecenia...

sovica
25. jún 2021

15 ročný syn - vreckové 20€ mesačne. Všetko ostatné hradíme my (jedlo, oblečenie, knihy, veci do školy, dobitie mobilu - podotýkam, že to minimálne, lebo s kamošmi komunikuje zväčša cez PC...). Ak niečo chce, konzultuje to s nami. Keď uznáme za vhodné, tak mu predmetnú vec kúpime alebo zaplatíme časť a on si doplatí zo svojich našetrených peňazí. Ak nie sme z nejakého dôvodu stotožnení s jeho výberom, môže si kúpiť, ale za svoje našetrené. Vtedy vidno, ako premýšľa a kalkuluje😲💵či predmetnú vec naozaj tak veľmi potrebuje. On si vždy veľmi dobre premyslí, na čo peniaze minie.

nelca84
25. jún 2021

@sovica presne si to popisala ako to funguje aj u nas

negymama
25. jún 2021

ja dceram , ktore budu mat tento rok 17 a 15 rokov davam cca 30-35 na mesiac kazdej, ale z toho si aj nabijaju na autobus asi 10-15 eur, a zvysok maju vreckove, to daju hlavne na stravu, lebo nechodia na obedy a domov pridu az o tretej popoludni a dovtedy su hladne, tak si nieco kupia.
Oni su skromne ekologicky zamerane, takze vobec neminaju na blbosti, oblecenie si z principu vyberaju zo sekacov, obcas ked potrebuju na nejaku platbu do skoly ci kupu topanok, alebo ineho oblecka co nekupia v sekaci tak im dam nejaku sumu a zaokruhlim im, priklad dam jej 20 eur a kupi si nieco za 18, zvysok nemusi vracat naspat.

negymama
25. jún 2021

tiez im nabijam telefony, oni pretelefonuju malo, pouzivaju messenger a take tie veci zadarmo, hocikedy im vystaci kredit 10 eur aj na 3-4 mesiace.

sylvie
26. jún 2021

Mame 15 rocneho a uz niekolko rokov ma svoj ucet aj s kartou kam mu mesacne posielam 15 EUR, plus on si tam vklada ked dostane na narodeniny, Vianoce a pod.
Kupuje si z toho vacsinou drobnosti v potravinach, obcas ide do mekaca a vzdy na Vianoce nam nakupi z toho darceky. Vydavky ako elektricenka, obedy v skole, tteningy a pod.mu platime my.
Od septembra nastupuje na strednu skolu a asi mu zvysime vreckove na 30 EUR.

kompi111
27. jún 2021

@sylvie velmi spravne to robis ale odporucal by som pre stredoskolaka vreckové o hodnote 50 EUR samozrejme je to na zvazení.

absolutne suhlasim ze dieta nema dostavat peniaze len tak hocikedy ale nesacnou formou vreckového ani tych 15e tyzdenne nieje pre stredoskolaka na zahodenie aspon sa nauci setrit 🙂 a tiez je podla mna super riesit vreckové formou na bankový ucet 🙂

sylvie
28. jún 2021

@kompi111 preco az 50 eur podla teba?

sovica
28. jún 2021

@kompi111 Zle si si prečítal. @sylvie posiela 15€ mesačne, nie týždenne. Mimochodom, mne sa zdá 50€ mesačne už dosť, ak to má byť naozaj LEN vreckové. Však ak má dieťa všetko zaplatené (jedlo, oblečenie, krúžky, dopravu, telefón...), tak prečo by mal dostávať na míňanie 50€ mesačne? To ja ako dospelá "neprehajdákam" na blbostiach 50€ mesačne, aj keď dovoliť by som si to mohla. Ale PREČO?

mpsr
27. jan 2024

Ja som ako decko nič nedostávala. Až do 15-tich mi to ani nechýbalo, lebo vždy som niečo potrebovalo nad rámec bežných výdavkov (školský výlet, aranžérska súťaž, zmrzlina...), tak som povedala rodičom, čo chcem a oni mi na to vyčlenili peniaze. Od 15-tich do 20 rokov mi už bolo trápne pýtať stále peniaze od rodičov. Môj brat na tom bol rovnako. A ešte viac sa to prejavilo, keď si našiel v 17tich frajerku a chcel s ňou ísť do kina, nemal vlastné peniaze na vstupné, ani na darček pre ňu na výročie (alebo len toľko, čo dostal príležitostne od babky na narodeniny, a pod.). A to už nehovorím o iných výdavkoch..,ako raz sa ho oco spýtal, či nepotrebuje peniaze na kondómy, keď má teraz tú frajerku, lebo dosť vášnivý vzťah to bol a rodičia sa báli, že budú mať vnúčatko skôr než stihne vôbec odmaturovať. Brat sa len začervenal a zakričal, že nič nepotrebuje. Ocovi potom asi došlo, že keď sa bude pýtať takto okato, tak bude puberťákovi trápne (lebo je to lezenie do súkromia), tak mu vždy dal na "kino" toľko, aby to pokrylo i iné veci. Ale bolo vidno, že keby brat to vreckové mal, tak by sa dalo tomuto vyhnúť, lebo by si proste tú škatuľku kondómov kúpil. Keď sme išli na výšku, dostali sme " extra cestovné" 10-15 eur mesačne, keby nefungoval strojček na kartu v autobuse, aby sme mali za čo prísť domov, čo nebolo oficiálne vreckové, ale keďže zvyčajne so strojčekom problém nebol, tak sa z toho dalo dačo aj našetriť . Od 20-tich som začala dostávať motivačné štipendium za dobré známky a mala som aj nejaké peniaze z letných prác na dohodu (ako fotografka), a to pokrylo aj moje chodenie s priateľom (teraz už ex). Rodičia nás viedli k tomu, aby sme sa počas školy zameriavali najmä na školu, že to je nateraz našou "prácou", a tak aj bolo. Výška bola brutál, časovo náročná. Ja som aj dochádzala (3-4 h denne strávené len cestovaním). Ja viem, že tu sa vždy nájde niekto, kto povie, že pracoval už od 12,13,14,15,16 rokov (legálne je možné od 16-tich, keďže 15 rokov veková hranica neráta s tým, že 10 rokov povinnej školskej dochádzky pre mnohých končí až keď majú 16)...ale je aj kopec takých, čo nepracujú, až kým nevychodia aspoň tú strednú (to je zhruba 19 rokov) alebo aj prvé roky na výške, kým si zvykajú na vysokoškolský režim - tak 21-22 rokov. Ako hovorím, do 15 rokov nebol s nedostávaním vreckového problém, ani po 20-tke. Ale tých zhruba 5 rokov medzi 15-20 áno, lebo sme s bratom zažívali prudký skok do "dospeláckeho" života, zvýšenú potrebu socializácie sa medzi rovesníkov, a to všetko stojí trochu viac, že sú zvyčajné náklady na "bežné nevyhnutnosti". Pevne verím, že každý si pozná vlastné dieťa a rozhodne sa podľa svojich individuálnych okolností a presvedčenia, aby boli pokiaľ možno, všetci spokojní.

ema234
22. sep 2024

O eur, pretoze chodi na brigady aj pocas vikendov cez skolsky rok