Vreckové cez prázdniny pre stredoškoláka

11. jún 2022

Ahojte, zaujima ma, ci "detom" (syn v novembri 18r., 2 rocnik na SŠ) davate aj cez leto normalne vreckove. Zaciatkom roka sme mu s manzelom hovorili, nech si uz zacne hladat brigadu na leto, kym je este z coho vyberat. Brigadu nema, mam pocit, ze ani sa nejak nesnazil, ze sa spolieha na vreckove. Cez skolsky rok dostava 40€ mesacne. Cestovne, mobil, obedy a ked treba do skoly nieco - hradim ja. Ma priatelku, ta uz ma na leto brigadu dohodnutu. Dakujem za kazdy nazor.

0silvia0
11. jún 2022

ano, davam vreckove aj cez prazdniny, ale moje deti mali vzdy brigady. Syn uz pracuje, 18rocna dcera tiez brigaduje.
Neviem si predstavit, ze 18 rocnemu, ktory ma priatelku vystaci 40 euro na cely mesiac a hlavne teraz, v lete.

kacena4
11. jún 2022

syn nebrigaduje a vreckove ma, dcera brigaduje a tiez davam vreckove o nieco menej ako ty. ak to dietatu nestaci nech sa paci moze ist pracovat a prilepsit si. je to len o snahe dietata 🙂

dijka143
11. jún 2022

ahoj nic v zlom moj brat dostava vreckove 100 euro a este ktomu aj brigaduje

deti95060810
11. jún 2022

cez prázdniny nedostane vreckové... brigádu sme chceli, len žiaľ má len 16 r. takže sme nič nezohnali...

kate_cs
11. jún 2022

Nemám tak staré dieťa, ale mám skúsenosť ako pubertiak. Akonáhle som skoncila povinnú školskú dochádzku, teda 1.rocnik na strednej, mama mi na leto zohnala brigádu. A sama som si zarábala na vreckové. Odvtedy som mala každé leto brigádu a aj počas školského roka. Počas vysokej školy som už pracovala na polovičný úväzok a živila sa sama.
Som veľmi rada, že ma mama naučila starať sa o seba a vážiť si peniaze.

luccija
11. jún 2022

@deti95060810 preco ma vreckove iba cez skolsky rok?
Autorka tak sa na to vyflakol🙂co chce robit cez tie 2 m?skor by som sa hanbila, ze frajerka brigaduje a on caka co mu date.Snazila by som sa, aby si nieco nasiel

beatrice1111
11. jún 2022

Kto robotu chce ten si ju nájde. Brigád je veľa. Daj mu normálne aj cez leto tých 40€, to mu dlho nevydrží a vyzen ho pekne na brigádu nech sa naučí zarábať. Priateľka je šikovná mal by si zobrať príklad a takisto brigádovať.

kikushaa
11. jún 2022

Mna teda v tomto veku mama nesponzorovala, vzdy kupila to co som potrebovala. Raz za cas kupila kredit, aby som mohla volat. Ale ked som chcela von, na koncert, na festival, na kupko, s kamosmi na pivo/kofolu, hold smola. V tomto som sa vtedy na nu hnevala, teraz dakujem 🙏 aj ked sme nemali problem s peniazmi. Odkladala som si od babiek ked mi dali na narodeniny plus som brigadovala.

traktor
12. jún 2022

syn ma 19,končí treti ročník, ide do štvrtého .. od 17 brigáduje , aj počas školského roka,nielen cez prázdniny -kým nemal 18 tak brigádoval pri páse, ukladal balíky pre kuriérsku spoločnosť ..., potom užmal vodičák, tak robí v pizzerke, plus chodí pomáhať ak ma voľný deň robiť sadrokartóny... nedostáva žiadne vreckové , v tomto smere je fakt šikovný,.. viac si všetko váži, lebo si na to zarobí.. a tiež má frajerku.. tak o to zvlášť

spadnutaslivka
12. jún 2022

normálne zdravý a zdravo dravý človek v jeho veku chce brigádovať/pracovať a zarobiť si a ukázať tak, že už je veľký a šikovný. Skús zistiť, prečo sa na to vykašľal a hlavne nech ešte skúsi nájsť. Ťažšie, ale dá sa aj na poslednú chvíľu. Netreba podporovať lenivosť a lajdáctvo, lebo sa na vaše vreckové kľudne môže spoliehať ešte ďalších 5 rokov.

ninusa221
12. jún 2022

Keď som mala brigadu tak mi naši nedávali lebo som zarobila dostatočne na tie moje kavičky kúpaliska diskoteky😀. Ale inak my stale dávajú peniaze. Kedže chodim do školy.

jaden
Autor odpoveď zmazal
Zobraz
0silvia0
12. jún 2022

@deti95060810 nejake dokladanie tovaru sa neda este najst? To robieval syn od 16tich.

martabubu
12. jún 2022

Od 15tich som brigadovala a od 18 rokov je toho ešte viac. Určite podporiť nech si nájde brigádu.
Mala som priateľa ktorý nebrigadoval ako ja a dostal od mami pred 12 rokmi 2€ na deň a bolo málo. Raz zmrzka, raz kúpalisko, potom výlet na hrad no ťahala som ešte aj ja jeho a poriadne ma to štvalo ale jeho mamka proste viac nemala

simsalabim
12. jún 2022

Moji vzdy brigadovali a davala som im aj vreckove a platila MHD a pod. Najmladsia este nebrigaduje, ale bude par dni dobrovolnicit v tabore (zadarmo). Vreckove samozrejme dostane.

pohodickasrandicka
12. jún 2022

Vreckové dávame aj cez prázdniny aj keď brigádovali. Brigáda je ich iniciatíva do ich plusu. Ono ja to beriem tak že škola je práca a prázdniny sú dovolenka.Aj tie deti majú právo na oddych ak sa počas školského roka snažili. Nie je také jednoduché nájsť si prácu a ani brigádu. Ale isto by som na túto tému a všetky jej uhly pohľadov a aspekty debatovala so svojím dieťaťom. Pretože na otázky prečo nemá brigádu ti odpovie najlepšie ono. Či nie je motivované platom, či sa radšej uskromniť s vreckovým oproti tým rovesníkom s brigádou alebo má strach s pracovného kolektívu nepodarilo sa mu nájsť ponižili ho odpoveďou ak sa dopytoval po brigáde, cíti sa vyčerpaný na konci školského roka. Hocičo môže byť.

breznica
12. jún 2022

@kate_cs ja to isté.nikdy som nedostávala žiadne vreckové,ak bolo treba na niečo do školy,mama mi dala a na kofolky,pivka, diskotéky.. som musela použiť svoje úspory od babiek narodeninové a peniaze z brigád.neviem na čo iné treba deckam peniaze, jesť a základné potreby hádam dostanú od rodičov

abbey1
12. jún 2022

Vreckové sme nikdy nedávali. Dieťaťu vždy kúpim, vo potrebuje a keď kdekoľvek ide, dávam peniaze. Staršia dcéra od 16 brigádovala a slušne si zarobila.
18 ročnému by som veru už vreckové určite nedávala.

nwnw
12. jún 2022

A comu sa chce cez prazdniny venovat? Ja som brigadovala od 14. No mala som spoluziaka co cez leto nikdy nebrigadoval,lebo nemusel. On sedel doma a vzdelaval sa a ked sa velmi nudil, siel dobrovolnicit.
Ako matka by som prezila, keby nemakal niekde za drobne, ale na sebe. 😉 V comkolvek.

renab
12. jún 2022

Moj ma 18 a dostava vreckove 30 eur /to len symbolicky/, posielam mu na ucet tiez peniaze na obedy, telefon, cestovne, nech si to hradi sam. Ale brigaduje uz vyse roka, aj cez skolsky rok. Predtym mal brigady len cez prazdniny.

kate_cs
12. jún 2022

@breznica presne tak. Chcela som ísť na festival? Ok, ale musela som si naň zarobiť. Nové oblečenie, topánky? Tak isto. Hneď som si dvakrát rozmyslela ako miniem peniaze 😀 a potom som si už brigády zháňala sama, keď som videla, aké možnosti mi ponúkajú.

kornelies
12. jún 2022

Mozno budem za cudnu, ale musi brigadovat? Ste na tom tak financne zle? Ja som radsej, ked moj syn pomoze starym rodicom v zahrade a s pracami okolo domu. Ich zivoty, zdravie mi je prednejsie ako 20 - 30E denne, ktore by zarobil. Ved tym, ze robi v zahrade, stara sa o zeleninu a ovocie, usetri neskutocne mnozstvo penazi. Plus je vsetko ekologicky vypestovane.
Co ked ma priatelku? Studenti si maju kazdy zvlast platit, nevidim zmysel, aby on bol sponzorom, ale dievca evidentne vie, ze si musi zarobit.

terka402
12. jún 2022

Prosím vás, tie čo tu píšete, že ste brigádovali od 14 či 15r. napíšete, ževaj kde? Mám syna 15r. a veľmi by chcek brigádu, ale nič sa nedarí zohnať. Minulý rok pomáhal susedom na stavbe, to bol celý parádny a teraz je smutný,že namá kde ísť. Inak vreckové má 30€ na mesiac a platí si z toho aj cestovné a kredit do mobilu.

terka402
12. jún 2022

@0silvia0 Idem hneď na to, len či tam bude niečo v n šom okolí-Čadca. Dik❤

terka402
12. jún 2022

@0silvia0 Joj tak nič,ešte len končí akože deviatku(inak chodí na 8-ročné gymo) takže ešte nemá ukončenú povinnú školskú dochádzku. Aspom,že roznáša letáky, len to je veeeľmi máličko ohodnotené,ale na získanie zodpovednosti k práci fajn.

0silvia0
12. jún 2022

@terka402 aha, tak to oficialne nemoze. Ale mohol by ponuknut pokosit travnik, poliat zahradu, vyvencit psa niekomu, napriklad pocas dovoleniek.

terka402
12. jún 2022

@0silvia0 Hej, lenže tu na dedine si takéto vec robíme bežne v rámci susedov, kamarátov atď. Ďakujem ti link si odkladám a o rok budeme múdrejší😉

kamatopo
12. jún 2022

Môj syn brigádoval od prvého ročníka na strednéj. Hneď ako to bolo zo zákona možné. On bol rád keď mal niečo svojou robotou a brigádoval celoročne. Ja som mu dávala 80€ na mesiac celo ročne.

0silvia0
12. jún 2022

@kate_cs rodicia nemaju detom kupovat oblecenie a obuv? Nehovorim ze kazdy tyzden ine, ale tak primerane. Mne sa zas taketo radikalne financne odstrihnutie teenagera zda az prilis drsne.