Dobrý deň.Som v deviatom ročníku základnej školy a vôbec neviem kam ísť na strednú školu.Vlastne len jednu školu mám zatiaľ istú-cestovný ruch.Bola by som rada ak by ste mi mohli poradiť čo zadať druhé.Som priemerná žiačka nemám najlepšie známky ale ani neprepadávam-záleží aj od predmetu.Najviac mi ide angličtina,nemčina a dejepis.Nemám rada matematiku,biológiu a chémiu.Chcela by som niečo s čím sa viem dobre uplatniť ale aby som to aj zvládla.Hlavne aby som mala maturitu.Bojím sa,že nezvládnem prijímačky a testovanie.
Zväčša v každom okresnom meste existuje Centrum poradenstva a prevencie (predtým CPPaP) a v týchto centrách vedia ponúkať službu kariérového poradenstva,nielen pre deviatakov,ale napr. aj stredoškolákov,ktorí sa chystajú na VS - na zaklade diagnostiky,tvojich schopnosti,preferencii,záujmov a pod. Za mna veľmi odporúčam pre niekoho,kto sa citi stratený a potrebuje trochu nasmerovať alebo naopak potvrdiť si svoj vyber😊
čo tak hotelová akadémia? Ak vieš jazyky, mohla by si pracovať v cestovke alebo v hotely.
@gladiolka ahoj🙂 ak Ti mozem nieco odporučiť, tak za seb aodporucam spravit si aj online test osobnostnych predpokladov pre jednotlive profesie. Mozno teraz niekto zagulal ocami, ale najspokojnesi sme v takej praci ktora vyhovuje nasej jedinecnej osobnosti - vrodenym predispoziciam ako je temperament, miera flexibility a podobne. Rozhodovat sa len podla predmetov a aktualnych terajsich podmienok na yrhu, ktore nemusia platiti o desat rokov, by mohla byt chyba. Osobne som ale presvedcena, ze kazdy tusi sam za seba najlepsie uz intuitivne, aka profesia mu sadne. No v dospelosti hlavne pod ekonomickou tarchou je bud nuteny zvolit inu volbu alebo nevedel nemohl si to dost presadit. A ty este si to presadit mozes - stojis pred vyberom, ktory je financne zrealizovatelny pr eteba (zdravotnu, skolne plati stat, pomozu rodicia v ramci moznosti). Preto ti uprimne prajem aby si si vybrala taku profesiu, ktpra ta bude nie len zaujimat, ale bude skor k Tvojej spokojnosti nez k stresom z hladiska jej narokov a podmienok. Ak si viac exteovertn aako introvertna, nechod na skolu, po ktorej by si mala kvalifikaciu len na pracu za pocitacom bez kontaktu s ludmi. A zase naopak, ak si prirodzene i trovertnejsieho twmpermaentu, menej ta bude unavovat praca prave v okruhu mensieho poctu ludi, pripadne za počítačom. Tieto testy, ktorych vysledky ponukjau a stedrej navrhy vhodnych profesii, respektive oblasti vzdelavania, je mozne sprvaot zadarmo aj online. Napriklad v slovencine emierosk, alebo v naglictine na 16pwrsonalities, truitycom apod. Drzim ti palce! 🙂 Verim za sa rozhodnes spravne. 🙂
@gladiolka nepozerala by som na to len z hladiska ze bavi ma nebavi ma predmet, alebo zda sa mi, ze mozem sa zamestnat s vacsimi sancami. Treba pozerat samozrejme aj na to, ale ja na to aby to prilis neodporovalo osobnosti. Pre zamestnanie sa a udrzanie si prace je aj tak dolezite to, aby si bola v tej praci fakt dobra a zvladala jej naroky a poziadavky z dlhodobeho hladiska bez vyhorenia, a to dosiahnes tym ze sa budes dobre ucit, dobre sa odborne na to pripravis, a zaroven si vyberies profesiu/zamestnanie, ktore nie je v lrotiklade s tvojou osobnostou. Ostatne ako co to niemto oceni alebo nie, je uz mimo nasej vlastnej kontroly. Vsetko dobre prajem.
@gladiolka ahoj ja mám obchodnú akadémiu, išla som tam z dôvodu, že , účtovníctvo, administratívu, ekonomiku, atď… môžeš robiť v akejkoľvek firme s akýmkoľvek zameraním, teda máš veľa možností. Prípadne ešte sa uplatníš v bankovníctve. Fyzika, biológia, chémia tam nie je.