Veľká zmena správania 18 ročnej

kristin2359
26. feb 2021

Ahojte, chcela by som sa Vás opýtať, či máte skúsenosť so zmenou správania svojho dieťaťa respektíve súrodenca? A vedeli by ste mi ,prosím, poradiť v tejto mojej situácii..
Ide o to že sestra ma 18 rokov a momentálne má ,,rozladené" hormóny (kvôli ženským veciam..) no poslednú dobu začala pridávať dosť nevhodné fotografie na sociálne siete (čo nám všetkým prekáža, už ma aj zablokovala..), zmenila správanie k rodine (chápu ju iba kamaráti, rodina nie) a poslednú dobu sa zahráva s chalanmi (Najprv chodí s jedným, potom už chce iného...)
Nerešpektuje rodičov.. akoby si nič nevážila, pričom sa naši rodičia veľmi snažia nám pomôcť vo všetkom..
Týmto by som ,Vás ,chcela opýtať o nejakú radu, skúsenosť, pohľad na situáciu alebo či ju to prejde..
Ďakujem za každú pomoc.

pribinak
26. feb 2021

Puberta v 18tich asi nieeeee. Tu dnešné dievčatá prežívajú tak v 12tich

andulka8888
26. feb 2021

tiez si nemyslim, ze je to puberta 😂 moja sestra robila toto (okrem nahotiniek asi dufam.. 😂) ked mala 14-15 a zial je to tak kto ta vychovava toho najviac nenavidis a v takychto pripadoch sa to vzdy ukaze.. tvoji rodicia jej chcu dobre ale jej ta cesta k tomu dobremu pride neprimerana k nej a tak ju odsudi a taktiez vsetko co ju k tej ceste vedie, samozrejme ak jej vyhubujete alebo teda nebudete suhlasit so vsetkym co hovori (inak povedane hovorit jej to co chce pocut) tak ona sa uzavrie este viac.. vobec neviem ako tento problem riesit sama sa tym zaoberam a zamyslam sa to mam cakat nez ju to prejde? a potom mi bude hovorit ze som sa nezaujimala? tiez nechapem 😀

ivanizna
26. feb 2021

Možno jej niečo v živote chýba a asi nikto netuší, čo v skutočnosti prežíva a prečo potrebuje pozornosť od chlapov a čo si celkovo tou pozornosťou kompenzuje. Myslím, že tu nejaké racionálne vysvetľovanie a vnucovanie nepomôže. Pozornosť je pozornosť, či už pozitívna alebo negatívna (pozitívna od chlapov, negatívna od rodičov, hlavne, že je). Tiež si myslím, že by možno bolo dobré snažiť sa znovu nájsť k nej "cestu" a pritom byť trpezlivý, lebo hoci rodičia a ty si myslíte, že robíte všetko správne, možno je niečo, čo jej aj tak chýba po emocionálnej stránke. A možno to nie je rodinou, možno sa jej niečo stalo, niečo, čo jej ublížilo, a nevie, ako to spracovať, možno to vníma tak, že ju nikto v skutičnosti nepočúva, nevypočuje, nepochopí. Takáto extravagancia niečo častokrát naznačuje, hoci zákonite nemusí, samozrejme.

aylinn
26. feb 2021

Možno nízke sebavedomie , ktoré si zvyšuje lajkami a komentármi ktoré dostáva na spomenuté fotky , možno túžba po pozornosti a možno len zvedavosť , hľadá sa , chce skúšať. A prejde to určite mňa to tiež prešlo 😃 bola som rovnaká , ale trošku väčší extrém 😉

miadi
27. feb 2021

Mozno je len exhibicionistka, A uz mà 18 tak moze zverejnit co chce. Neodsudzujem sexy ci nahe selfie, Je vo veku ked je kult krasy zenskeho tela nahoty dost zaujimava/bežna tema. A ti chlapci ze sa jej chvilku paci jeden potom druhy to je len taky povrchny zaujem tiez ok v jej veku. Pubertu mà davno za sebou Casom z toho vyrastie.

jankapepe
27. feb 2021

@kristin2359 čo znamená:,, nevhodné fotografie,,?

kristin2359
autor
27. feb 2021

@jankapepe polonahé...(čím ďalej tým viac odhalené..)

bennn
Odpoveď bola odstránená
Zobraz
jana1511
27. feb 2021

Ja mám síce syna , ale u nás puberta začala v 17 , teraz má 20 a trvá dodnes . Do 17 som nevedela , že mám syna dobrý , slušný chlapec . Za posledné tri roky mi zobral 10 rokov zo života . Tvoja sestra nie je jediná poznam x ľudí co majú problém s deťmi ci chlapec alebo dievča . Na tvoju otázku by ti naozaj mali odpovedať iba tí co majú pubertálne deti ale pubertu majú za sebou ... inak nemajú ani sajnu , doba je žiaľ iná ako ak každé dieta ( aj keď je podľa občianskeho “ plnoletý “ ) je iné . Odporúčam pevnú ruku , pevne nervy a vydržať , predísť zlej spoločnosti , drogám ..... raz to prejde . Ale veľký pozor na psychiku tá je v tomto obdobi velmi krehká . Dobrý psychológ vie pomôcť .

gabika0825
9. mar 2021

@kristin2359 mám pocit že ju dobehla neskorá puberta...hold keď jej vaši rodičia pravdepodobne všetko zakazovali práve vo veku kedy vznikajú prvé lásky a ona má teraz pocit ze musí všetko dobehnúť. Kedže je dospelá rodičia jej asi už dali zrejme viac priestoru na vlastné rozhodnutia a potom to takto dopadne ako keď sa pes utrhne z reťaze. A to doslova. Mala som kamarátku z detstva a naši rodičia sa poznali, boli sme skoro susedky aj sme chodili na základnú spolu a pamätám si ako jej mama zakazovala chodiť von s kamarátkami, každú písomku musela mať za 1, potom si neskôr pamatam už keď sme mohli mať okolo 15-16 sme sa stretli už sme boli na strednej a som ju volala že či nepojdeme niekedy von s partiou zabicyklovať a že ju mama nepustí s cudzimi von. Mali na to dievča prehnané nároky. Naposledy som ju stretla možno 5 rokov dozadu, kecali sme, vravela mi že má 3 deti, s troma rôznymi mužmi že rieši dilemu že sa ide s posledným rozvádzať a že partner starší o 20 rokov... celkovo na mna pôsobila ako keby fetovala, alebo bola opitá. No strašné. A tak to povečšine končí

tanulka007
25. mar 2021

Ja mam 17 rocnu dceru. Ak ma vsetko co chce tak je ok. Ak nema tak zacne trucovat. Ak ma vsetko co chce dlhsi cas tak sito prestava vazita zacne tobrat ako samozrejmost co vobec nie je dobre. Asi si zacne o sebe mysliet ze je pani sveta. Nepomaha pri domacich pracach nechava po sebe neporiadok v domnienke ze to po nej niekto automaticky uprata atd. Potom nastolim iny rezim aj zle. Napr za posledny mesiac nedostala vreckove.
Chcem tym povedat ze treba obmedzit to co ma rada alebo na nejaky cas zakazat celkom. Ale za kazdym ked sa nieco zakaze alebo obmedzi tak treba vysvetlit preco ke to tak a kde urobila chybu.