Uvedomujú si pubertiaci vždy následky svojho konania?

20. dec 2024

Pred par rokmi na Silvestra nám brat mojej kamaratky hodil pyrotechniku uplne blizko okna. Nastastie som.okno tesne pred tým zavrela.. on sa mi potom aj priznal že to hodil.. kebyze ale okno nezatvorim mohol by vzniknut aj požiar. Myslite ze si to ten chlapec uvedomil co sa mohlo stat?

pribinak
20. dec 2024

Je to individuálne. Niekto z puberty “vyrastie” a niekomu bude šibať doživotne

Čiže niekto sa mentálne posunie a začne veci viac chápať a chápať čo je zodpovednosť a niekto sa neposunie nikam

toso2007
20. dec 2024

no ak si ty začala toto riešiť pár rokov po, tak je už aj on o pár rokov starší, takže ho to už párkrát mohlo osvietiť 😝

zuzikak
20. dec 2024

nie. Vseobecne psychologovia uznavaju, ze dospely clovek sa stava dospelym az vtedy, ked si zacne uvedomovat nasledky svojho konania a nasledne si za svoje konanie prevezme aj zodpovednost. U dievcat je to vek cca okolo 20 rokov a u chlapcov sokujuco az po 24 rokoch. Cize pubertiak rozhodne nie je tvor zodpovedny. Ano, niektore deti nie ze by si uvedomovali nasledky ale su skor opatrnejsie a preto si davaju vacsi pozor a niektori su velmi "do sveta" a neboja sa nicoho. Pubertiak je sice velakrat telom dospely ale hlavou je to este stale hlupe dieta.

toso2007
20. dec 2024

@zuzikak to fakt?? Mám 22 a 17r. deti a hlúpe, nezodpovedné nie sú ani náhodou , to nie je o puberte, ale o jedincovi...

zuzikak
20. dec 2024

@toso2007 v poriadku nemusi sa to tykat vsetkych deti a nechcem dalsie urazat. Dufam, ze ty si sa neurazila. Ja tvoje deti nepoznam tak nepisem nic konkretne. Ak si tvoje deti uvedomuju nasledky svojho konania tak je to len super. Mojim prispevkom som len chcela povedat, ze ak sa niekto sprava hlupo vo Vseobecnosti je to normalne do cca 24-25. roku

toso2007
20. dec 2024

@zuzikak no neviem, ty si bola naozaj do 24-25 r. hlúpučká ? Ja som už 7r. pracovala a celkom iste som vedela čo robím .

zuzikak
20. dec 2024

@toso2007 nie, ja som tiez pracovala a zaroven studovala dialkovo. Ale su taki studenti, co sa na internatoch spijaju do nemoty aj v tomto veku tak ano, ti nemaju v sebe zodpovednost....

wolf_
20. dec 2024

Možno individuálne. Neviem. Len sa tak nahlas zamýšľam, že ak na základe niečoho je trestnoprávna zodpovednosť od 14 a rovnako na základe niečoho je legálne mať sex od 15 (sex s možnými vážnymi život meniacimi rizikami), tak si nemyslím, že hodenie petardy blízko okna by si násťročný človek neuvedomoval, že aké to cca môže priniesť následky.

subartic
20. dec 2024

@zuzikak ja s tebou súhlasím . Môj syn sa výrazne mentálne posunul okolo tých 23 rokov , jeho názory boli výrazne zrelšie , je podstatne zodpovednejší ako 15-17 rokov. Moja 15 ročná dcéra je v puberte a veru nedomýšľa mnoho vecí , všetkému sa rehoce, na všetko je neviem , nepamätám si , jednoducho život nezrelého jedinca. Klasická normálna puberta , viem že z tohto obdobia vyjde a dozreje. Na toto obdobie sme tu my rodičia aby sme dohliadli , usmernili a v odôvodnených prípadoch aj povedali NIE a zakázali . Preto sme ich zákonnými zástupcami , my podpisujeme , my rozhodujeme.

subartic
20. dec 2024

@wolf_ no preto sú zrejme aj polovičné sadzby , lebo sa predpokladá že to ich zmýšľanie nie je na úrovni zrelého dospelého človeka.

subartic
20. dec 2024

ale , len nedávno som bola v Nitre, v jednej nemenovanej burgárni aj s touto 15 ročnou dcérou a objednali sme si a za nás si po chvíli sadli taký 30 + traja muži , po 15 minútach čo sa bavili pomerne hlasno a smiali ako zachladení pubertiaci , hovorím dcére, dúfam že mi domov niečo takéto nedovlečieš , mi aj tá 15 ročná dcéra hovorí , mamina preboha veď to je strašné .
Takže áno , niektorí - a sú to hlavne muži - nedozrejú celý život .

doriiis
21. dec 2024

Záleží od konkrétneho dieťaťa.Je to vysoko individuálne.Mam 14 ročného syna,ktorého nemám problém pustiť hocikam,lebo viem,že nad svojimi krokmi a činmi premýšľa a je rozumný.On odstraňuje prekážky dopredu,aby všetko dobre dopadlo.
A na druhej strane mám 8 ročnú dcéru,ktorá do všetkého ide bezhlavo,hneď a bez rozmýšľania.🤷🏻‍♀️ Ona naozaj často dopláca na vlastné neuvedomenie si.Cakam,kedy z toho vyrastie.Rešpektujem oboch ale surovo povedané s dcérou mám viac roboty ako so synom za 14 rokov.
Takže uvedomovanie si vlastnej zodpovednosti je vysoko individuálna zalezitost

annm81
21. dec 2024

Ja si trúfam povedať, že drvivá väčšina pubertiakov by takú blbosť nespravila. Pubertálny mozog funguje tak, že človek dosť riskuje, podceňuje nebezpečenstvo, skúša. Pubertiak (tak ako aj dospelý), stále získava skúsenosti. Ale zas to nie sú malé deti, ktoré nechápu ani jednoduchú fyziku. A ako by to nespravila väčšina pubertiakov, sú naopak dospeli, ktorí by to spravili aj v pokročilom veku. Dúfaj, že tvoj príbuzný dozrel a k takým dospelým nepatri.

matej202
31. dec 2024

Nie, neuvedomuju a je to CHYBA RODICOV, ZE VYCHOVAVAJU CASTO NEZODPOVEDNE DECKA

kittykat22
31. dec 2024

Nemyslim si, ze su deti vo vseobecnosti hlupe. Ale niekedy v zachvate blbeho napadu, situacie, extazy z pomyselneho vysledku nevyhodnotia uplne spravne mozne nasledky. Ked tu citam vase kriticke komentare - tak vy ste nikdy nespravili nejaku blbost, kedy vam spatne docvaklo, ze ste mali stastie ze sa nic nestalo? Sme len ludia, robime chyby a nie vzdy vyhodnotime situaciu spravne. Staci sa pozriet na seba pri vybere partnera, otca, investicii alebo ja neviem, blbej vete kedy nechtiac niekoho zranime - a to sme dospele. Stava sa.
Deti su detmi a preto niekedy robia blbosti. Od toho maju nas - rodicov. Aby sme im pomohli, poradili, zachranili alebo dohovorili.