Uvažuje sa o zlučovaní stredných škôl. Čo si o tom myslíte?

5. jún 2024

Pedadogovia nazor
Možno ste počuli uvažuje sa o zlučovani stredných škôl.Tym pádom by sa zredukoval počet riaditeľov minister sa vyjadril, že načo mu je 600 riaditelov a pedadogovia by kumulovali z jednej na druhú školu.
Čo si o tom myslíte?Dobrý nápad ako vyťažených učiteľov ešte viac zaťažovať, aby cestovali do vedľajších škôl a hasili problem s chýbajúcimi ucitelmi.Mala som pocit, že v školstve ma už nič neprekvapí, ale podarilo sa

katkaseiner
5. jún 2024

nie som pedagog ale teda za mna....vsade sa setri, každý už pomaly robotu za troch robi a idealne keby to robili zadarmenko 😔

kacena4
5. jún 2024

som pedagog a je to za mna dobra myslienka ak sa dotiahne poriadne do detailov, nakolko na strednych najma odbornych skolach ucia casto učitelia najma nizkopoctove predmety ucitelia na ciastocny uvazok takto by to aspon bolo zastresene pod 1 skolou a ucitel by nemal 2-3 uvazky

keiko33
5. jún 2024

Synova škola to bude robiť už v septembri. Ide o pilotný projekt, keďže sa sťahujú do školy, kde je dostatok miesta. Mali sme aj rodičovské a podľa mňa je to fajn. Škola čím má viac žiakov, tým dostane viac peňazí na prerábku a chod. Skôr dostane príspevok škola ktorá má 500 žiakov, ako 200. To je fakt. Synova škola má staré dielne, ešte pôvodne. Zatiaľ v novej škole budú mať vyučovanie a behom dvoch rokov sa dostávajú nové dielne, dovtedy budú v starých. Keďže budú na jednom mieste, ušetria sa financie na prevádzkové náklady, ktoré sa môžu investovať inde. Treba si hlavne uvedomiť, že počet žiakov klesá., hlavne v odborných školách. Synova škola má síce dostatok žiakov, no ta druhá má málo a pritom je to obrovský areál. Ako povedal riaditeľ, my s týmto nemôžete nič, len z toho vyťažiť. Veď to dáva logicky zmysel. Špeciálne učebne sú drahé a takto ich bude môcť využívať viac žiakov. Chápem, že všetci majú z toho strach, ale to neznamená, že to bude zlé. To nieje, ako nemocnice, že ide o život. Ale o kvalitnejšie vzdelávanie. Možno som naivná, ale mne to dáva lepší zmysel.

babababka
5. jún 2024

Nie som pedagóg, som za zlúčenie.

viestta
5. jún 2024

Je to spravny krok. Zlucovanim sa jednak usetria naklady, jednak sa vyriesi nedostok pedagogov, pretoze (napriklada) miesto 2 slovencinarov, ktori na malej skole ucia na polovicny uvazok alebo este na doplnenie uvazku ucia to na co nemaju aprobeciu, pretoze skola viac tried nema, bude ucit na zlucenej jeden na plny uvazok a sprislusnou aprobaciou. A to je len jedno pozitivum

matullienka
5. jún 2024

Za mňa to vyzerá fajn projekt pokiaľ sa dotiahne do konca. V celku mi príde aj minister školstva, že vie čo robí. Keď vysvetľuje veci tak majú hlavu a pätu, nie ako niektorí čo sme tu mali doteraz.

akvi
5. jún 2024

Som za a dúfam, že sa v strednom školstve aj iné vysoko neefektívne praktiky odstránia a bude viac peňazí na to, čo treba.

dorottka
5. jún 2024

Za mna je to urcite fajn krok, nenormalne sa plytva. Toto je sice o strednych skolach, ale minule som citala, ze existuju zakladne skoly, kde je 7 ziakov, ale maju riaditelku, ucitelku, upratovacku aj kucharku + skolnika na polovicny uvazok. Najom za budovu ide tiez z nasich dani. No na co je toto dobre?

akvi
5. jún 2024

@dorottka ZŠ je trochu o inom, keďže máme povinnú dochádzku, štát musí zabezpečiť školu v normálnej dostupnosti pre všetky deti, takže áno, sú miesta, kde je prevádzka školy vysoko neefektívna. Lenže SŠ je iné kafe, a nie je nutné mať SŠ v každej dedine. Ja len čo v našom meste vnímam, ako sa nenormálne plytvá napríklad prevádzkou budov, ktoré boli stavané pre násobne viac študentov a dnes je budova naplnená ledva z tretiny a riaditeľka odmieta prenajať časť budovy. VÚC o tom vie a mlčí, miesto toho, aby dokopali riaditeľku, aby budovy prenajala. Kúriť sa musia, udržiavať tiež, prachy z prenájmu by krásne pokryli niektoré náklady, ale pani si postavila hlavu. Si akosi neuvedomuje, že sa na to skladáme všetci. A takýchto prípadov je určite mnoho. O neefektívnych uvazkoch učiteľov ani nevravím, je to presne tak, ako píše @viestta

stanulienkat
5. jún 2024

@matullienka veru. Zostane viac penazi na rozkradanie.

matullienka
5. jún 2024

@stanulienkat takže za teba je efektívnejšie tak ako to funguje teraz?

stanulienkat
5. jún 2024

@matullienka nie. Napad je efektivny. Az je cudne a podozrive, ze z dielne koalicie . Ta nerobi nic nezistne.

matullienka
5. jún 2024

@stanulienkat ja neriešim z koho dielne nápad je pokiaľ to bude mať žiaduci efekt.

6mia6
5. jún 2024

@dorottka presne toto nechápem.

suzy2508
5. jún 2024

Ja ako pedagóg som za, dokonca by som niečo takéto vítala aj u nás na ZŠ. Sú školy, ktoré sú ledva zaplnené, tam by sa šiklo spraviť MŠ so ZŠ v jednej budove a bolo by to perfektné pre všetkých. Dopravu do spádovej školy sa predsa tiež dá vyriešiť školským autobusom. Konečne normálny návrh od diletantov.

katkaseiner
5. jún 2024

@keiko33 takto som sa nad tym nikdy nezamyslela... som rada ze si to tu vysvetlila a ano ma to vyznam ak to bude dotiahnute.

letfenixa
5. jún 2024

@dorottka ja pracujem na naozaj veľkej škole, ale v meste sú aj malé školy, vďaka ktorým my dostávame zákonné minimum na žiaka, aby mohli fungovať tie malé školy. Absurdné. Sieť MHD je hustá, existujú školské linky.

luccija
5. jún 2024

Dobrý nápad, ale veľa ľudí je skostnatelych a každá zmena prináša neistotu a obavy čo ako bude.moj známy pracoval v jednej škole v Ba už ju Droba zrušil veľká škola kde bolo x odborov len, aby fungovali bazén... pár žiakov, internat.Este pred vojnou na Ukrajine tam študovali deti z Ukrajiny mali nejakú družbu.Myslim si, že to je dobrý nápad sú odbory kde sa hlási veľa detí a nie je miesto.
Druhá vec je, že si viem predstaviť tú nevôľu, keď riaditeľ bude musieť zastrešiť viac škôl.

elisebah91
5. jún 2024

Nie som pedagóg, neviem.
Skôr by som to nechala tak aby sa mozno v budúcnosti zas nemusel riešiť iný problém -kde dať deti na štúdium? Rozumej že bude veľa detí.
Napr u nás. Sme jedna obec spojená z troch osád. Pred rokmi zlúčili MS do jednej osady s tým že ju prebudovali a prestavali, dostavali...proste 5 tried od najmenších po predškolákov. Tohto roku už museli otvoriť nové dve triedy predskolakov navyše lebo veľa detí. Bola som na zápise. Riaditeľka povedala že sa budú snažiť zobrať všetky deti i keď nevie kde ich napchaju. Táto generácia deti je silný ročník...teraz zlúčia SŠ a potom to už do pôvodného stavu neobnovia keď táto generácia bude mať 15 čo je cca za 10 rokov...

ivana11155
5. jún 2024

Som za. Uz teraz na SS uci vela dochodcov na ciastocny uvazok aby pokryli nedostatok ucitelov hlavne na malo uvazkove predmety. Takto by to mohlo byt pokryte ucitelmi z druhej skoly.

ivana11155
5. jún 2024

@elisebah91 to co pises sa deje teraz a este chvilu bude ale demografia ma velmi silno klesat a uz sa to deje teraz posledny rok ci dva. Cize dobuducna stavat neviem kolko skolok navyse sa asi naozaj oplati len v BA kraji, ten bude asi stale rast, zvysok SK tazko povedat.

akvi
5. jún 2024

@elisebah91 zlúčenie neznamená zrušenie, ale zefektívnenie, to je viac, ako potrebné. U nás v meste už teraz funguje "spojená škola". Má jedného riaditeľa a patrí tam asi 10 rôznych odborov. A vyzerá, že to ten riaditeľ v pohode zvláda, učitelia pendluju medzi troma budovami. Kedysi to boli tri školy, s troma riaditeľmi a učiteľmi, ktorí učili nekvalifikovane, pretože nemali dosť hodín do úväzku zo svojich predmetov. Teraz to určite funguje efektívnejšie.

domkakvet
5. jún 2024

Ano je to dobry napad, ucitelia tak nebudu musiet ucit napriklad na pol uvazku.

viestta
5. jún 2024

@elisebah91 tito skolkari na stredne skoly pojdu o 10 rokov. Ale na tie stredne skoly pojdu aj deti z inych oblasti. To, ze u vas je vela rovesnikov vobec neznamena, ze niekde inde nie su. Dnes su skoly, aj ZS, ktore maju problem otvorit triedu aby dodrzali minimalny pocet ziakov. Ano, su aj take, kde dopyt presahuje kapacity. Ale v tomto state v najblisich desatrociach nehrozi baby boom, skor znizovanie porodnosti bude realitou a o 10 rokov bude aj tych strednych skol privela.