Úplatky za vybavenie strednej školy

11. apr 2022

Myslíte si, že ešte aj v dnešnej dobe sa dávajú úplatky riaditeľom za prijatie na školu?Synovec si dal prihlášku na vychytené bilingválne gymnázium a dostal echo od známeho, ktorý pozná niekoho z vedenia, že ak sa nedostane nech napíše odvolanie a dá sponzorské a bude prijatý, že mu to vybaví.Videl moje prekvapenie a vysmial ma, že veď aj na VŠ sa to robí so skúškami a pod.Zijem v inom svete?Či ešte stále platí za penize v Praze dum?

ddaassuullaa
11. apr 2022

Ved ti to povedal....dokonca uz aj na vyberove ZS to tak choro funguje, o skolkach ani nevravim

vikusjk
11. apr 2022

Teda, mne to pride tiez dost divne, nepredpokladala by som, ze to takto funguje. Nemozu predsa vybrat vsetkych ziakov do danej skoly len na zaklade sponzorskeho, musia brat do uvahy aj prospech a celkove vysledky ziaka, ucast na mimoskolskych aktivitach, na olympiadach atd... Mozno to myslel tak, ze len ak by ho na zaklade tych beznych kriterii nevybrali, tak si moze podat odvolanie. Ale teda neviem si predstavit, ako by som isla s odvolanim a peniazmi za riaditelom? Ci ako to akoze v praxi realne funguje? 😲

vsauce_
11. apr 2022

Už som sa s tým stretla. Cez známosť dnes vybavíš takmer všetko. Dokonca brat vojak má kolegu, ktorého tatík je vyššieho postavenia a dostal ho tam, aj keď na výcviku z neho všetci mali komédiu 🙈

elementissa
11. apr 2022

Ja som chodila na také elitné gymnázium a teda myslím si, že podaktorí sa tam určite dostali cez obalocku. Ale tí po pol roku alebo roku už aj leteli. Sú školy, kde jednoducho bez rozumu nepochopíš. A je jedno, koľko máš peňazí.

h2
11. apr 2022

Z princípu by som nedávala nikomu úplatok, aj keby som bola milionárka. Navyše, je to trestný čin!

veronika3110
11. apr 2022

nuž asi ak niekto nie je dosť šikovný na to aby sa tam dostal so svojimi vedomosťami, tak asi je to sponzorské nutné... je mi však ľúto, že to tak niekde funguje, resp. takých ľudí, ktorí sú vo vedení a nejde im o to, aby mal na tom super gymnáziu len tých najlepších z najlepších, ale hocikoho kto dá peniaze... alebo po známosti...síce mám taký prípad priamo z okolia...ten človek aj vyštudoval Mgr., ale predtým ho nikde inde nevzali asi 3 roky, len po tej známosti... ale nevie to robiť, tak sedí doma ako nezamestnaný..
ja som na výške 5. rok, ďalšie 2 ma čakajú, ale v živote som nepotrebovala dať ani cent ani mať výstrih, aby som sa tam dostala a mala na skúške A... ak je na to hlava, tak to ide... presne ako hovorí @elementissa ... horšie je tam už vydržať a spĺňať kritéria.. síce to asi tiež platí skôr na VŠ

tayla
11. apr 2022

Opýtaj sa prezidentky 🤭🤣😂 ona bude vedieť, ako sa to robí 🤭🤣😂

stvura
Odpoveď bola odstránená
Zobraz
ddaassuullaa
11. apr 2022

@h2 vies, to si povie bezny clovek, zijuci poctivo. Nie vsak ti, co maju neotrasitelny pocit, ze maju prachy, maju vsetko a vsetko/kazdeho si kupia. Skodia tak hlavne vlastnym detom, ktore nemaju sancu udrzat krok a mozno po 5 rokoch aspon zmaturuju. Ale tento jav v spolocnosti tu vzdy bol, je a aj asi bude, lebo my sme ako narod prerazili totalne moralne dno. V kazdej oblasti zivota, toto je pre mnohych mladistvych zial.ukazka, ako sa to robi a nema

vsauce_
11. apr 2022

@ddaassuullaa A potom keď sa také decká majú postaviť na vlastné nohy, tak ani nevedia ako začať. Nehovoriac o finančnej gramotnosti.

rikarika
11. apr 2022

Ze vychytene gymnazium 😆....prosim ta ja poznam tooolko ludi z vychytenych biling skol a potom v zivote total luuuzri, ja by som urcite uplatok za toto nedavala.

irusa
11. apr 2022

no veď sme svedkami ako nám vyrastá generácia hlupákov....keď si dievčatá z SOŠ - odbor praktická žena urobí VŠ a učí potom tvoje dieťa 😀

acrobaleno
11. apr 2022

Akože, keď už treba na strednú úplatok, to už aké sprosté sú tie deti?

ddaassuullaa
11. apr 2022

@vsauce_ mnohym rodicia rovno daruju firmu so zamestnancami alebo ich posadia do vlastnej, pripadne zase zaplatia dalsim.znamym za kludne tiche manazerske miestecko...tych moznosti je zial vela a mam uz aj skusenosti, ako za take tupelo treba robit

liusa82
11. apr 2022

Bože šak my sme taká skorumpovaná krajina odjakživa.Neviem čo sa kto nad tým ešte čuduje a pozastavuje.Tu je národný šport obáločka skoro všade😀 alebo ked nie obáločka tak známosti a tlačenka to istí vo všetkých odvetviach

ddaassuullaa
11. apr 2022

@acrobaleno osobne si myslim, ze to je rodicovska prestiz, dietatu by to bolo snad aj jedno, az na vynimky

acrobaleno
11. apr 2022

@ddaassuullaa Veď určite, ale aj tak zrejme na to to dieťa nemá, keď ho musia tlačiť.

rikarika
11. apr 2022

@ddaassuullaa no tak zase na druhej strane so svojou firmou si kazdy moze robit co chce, aj ju moze komukolvek darovat..dokonca aj vlastnemu dietatu.

ddaassuullaa
11. apr 2022

@rikarika vravim ze nie? Reagovala som na prispevok. Len sa potom ludia cuduju, aki su ti zamestnavatelia zli, ako zdieraju, neplatia dane a pod. Vsetko so vsetkym.suvisi

matabb73
11. apr 2022

nie všade to tak funguje. Môj syn sa dostal na strednú školu, na ktorú sa vždy hlási veľa detí sám, len na základe jeho výsledkov. Známej muž sa chválil, že on pozná riaditeľa a že tam syna štvorkára dostane. Nepodarilo sa mu to. Našťastie existujú aj školy kde berú len tích najlepších a ani známosti tu nič nezmôžu.

gerfinka
11. apr 2022

Mne minule suseda hovorila, že vraj to tak dokonca funguje aj s materskými školami. Ze keď dá "sponzorské" vraj sa dieťa ľahšie dostane. 🤦‍♀️🤦‍♀️

timing
11. apr 2022

Ano, funguje to uz na urovni školky. Preto stredna skola nie je nic vynimocne. Bohati rodicia si takto zakupia miestecko pre dieta. Bezne dieta sedi na zadku uci sa, aby urobil prijmacky a predbehne ho "taketo " dieta, ktore vedomosti nema ani polovicne.

mpg
11. apr 2022

@timing Aj ja som to už počula, že rodičia dajú škole sponzorské a tým by chceli svojim deťom pomôcť, na strednej stavebnej na odbor geodézia, že bol taký vysoký záujem, že rodičia vymýšľali ako tam vôbec dieťa dostať.

namornicka
11. apr 2022

Tych protekcnych je tam vzdy iba zopar, lebo zas uroven skoly drzat treba. Ako zakladatelka pisala, az na odvolanie, cize tych najlepsich z prveho kola si zoberie cez primacky. Castokrat tych protekcnych natlaci zriadovatel a riaditel musi posluchnut.

styrizuby
11. apr 2022

Ja som bola na prijimacky na architekturu a pri talentovkach, ked sme kreslili vedla seba 2 kocky, tak sme sa zacali spolu rozpravat. Bola to mila kocka, ked sme skoncili kreslenie zatisia, isli sme spolu na obed. Ked sme vychadzali z budovy, stretla znameho - starsieho pana, ktory evidentne na tej vysokej skole ucil. Spytal sa jej na rodinu a co tam robi. Ona povedala, ze prisla na prijimacky. Tak jej len hovori. A moja, co ste sa neozvali skor, ved by som ta ja sem dostal, no teraz je uz neskoro, uz mame aj tak tolko mimo prijimaci proces, bude to uz tazko. Pan si myslel, ze som s nou, nejaka kamoska, nevedel, ze v podstate cudzi clovek. No ja som skoro odpadla. Ona sa chudera potom ospravedlnovala, ked odisiel. No priznam sa, nebol to velmi motivacne dalej sa na prijimackach snazit. Potom som neskor robila na vysokej skole. Ked som sa dozvedela, ako sa prijimaju ziaci a vyhodnocuju testy, radsej som odisla pracovat do komercnej sfery.

saraxyz
11. apr 2022

Autorka: škôlka, škola, zamestnanie.... bohužiaľ, všade to tak funguje a už x rokov. Nič sa nezmenilo

hipuska
14. apr 2022

Áno bezne. Ja som robila na gymnáziu kde to fungovalo tak, že povedzme, otvárali triedu pre 40 žiakov. Tých prijali. Potom ešte asi 10 mali rezervnych miest. Tieto boli určene pre žiakov pod ciarov, ktori keď neboli prijati,napísali odvolanie spolu so sponzorskym darom.

luxus10
14. apr 2022

@irusa take su najmudrejsie, a ani vs im k tej praktickej zene netreba.....

irusa
14. apr 2022

@luxus10 tak

luxus10
14. apr 2022

@hipuska pod ciarov-co si robila na gym?