Upadla úroveň gymnázií?

19. dec 2022

Pekny den.
Zaujima ma, aku osobnu skusenost mate vy alebo vase deti, ktore navstevuju/navstevovali gymnazium. Mate pocit, ze ta uroven sla dolu a na gymnazium prijali aj trojkarov, pripadne horsich ziakov, ktori to nasledne tahali dolu?

luciador
19. dec 2022

V našom meste áno,a neskutočne.....😔

patka06
19. dec 2022

Chodila som na gymnázium už takmer pred 30timi rokmi a mali sme aj trojkárov.
Rozdiel bol len v tom, že vedeli viac ako dnešní jednotkári.
Neupadla úroveň gymnázií, ale všeobecne školstva - úroveň toho čo žiaci po skončení ZŠ aj SŠ vedia.

srdeenko19
19. dec 2022

@luciador Zaujímalo by ma, že v čom. Ak môžeš, uveď konkrétne príklady. Ďakujem 🙂

fairyprincess
Odpoveď bola odstránená
Zobraz
abbey1
19. dec 2022

Áno, bohužiaľ.

lucka_ke
19. dec 2022

nie, aspoň môj syn chodí na kvalitnú školu, kde sa dostali len tí najlepší, žiadni trojkári

tyrkysova_kobyla
19. dec 2022

Aj ano, aj nie, ako na ktorom. Niektore gymple vezmu hocikoho, aby mali dost ziakov, niektore si musia ziakov vyberat, lebo ako skola maju prestiz v ramci kvality a tym aj zaujem. Videla som to na VS, ked sme sa stretli studenti z roznych miest a teda z roznych gymplov, tie rozdiely boli castokrat diametralne odlisne, co sa tyka vedomosti (respektive toho, co bolo na danej skole preberane a co nie)

zuzka0605
19. dec 2022

upadla samozrejme, ale upadla vseobecne na vsetkych skolach aj na ZS.

simsalabim
19. dec 2022

Gaussova krivka nepustí, myslím, že študenti sú viac menej rovnakí, ako sme boli my (študovala som celý gympel za socíku). Ja osobne si však myslím, že veľmi upadla kvalita pedagógov. Naše školstvo ešte stále bazíruje na memorovaní, neučia ich premýšľať a riešiť problémy, neexistujú vhodné učebnice, nepoužíva sa moderná technológia.... takže z tohto pohľadu kvalita školstva veľmi upadá. Ako ďalší problém vnímam nepružnosť učebných osnov, ktoré sú plné vecí, nad ktorými mi rozum zastáva - napr. si nespomínam, že na biológiu sme sa učili toľko ťažkých terminologicky nič nehovoriacich vecí , a nemožnosť užšieho špecializovania sa už na gymnáziu (delenie na prírodovednú/humanitno-spoločenskovednú sekciu). V málo podnetnom, nepružnom prostredí s vyhoretými nekvalitnými pedagógmi nemôžeme čakať zázraky (česť výnimkám!, moje deti mali veľké šťastie na mnohých tvorivých pedagógov, ktorí ich motivovali). Na druhej strane existujú školy, ktoré majú z môjho pohľadu priveľké nároky na mladých ľudí - medzi bývalými spolužiakmi mojej dcéry sú takí, čo sú na vychytených gymnáziách v BA a učia sa bežne do 2 v noci!!!!!! a nemajú v podstate čas na seba a svoje záujmy a je to vidno aj na ich psychickom zdraví. Toto je choré. A ešte jedna vec - nemyslím si, že niekto, kto je z nejakého predmetu alebo aj 2-3 trojkár, ťahal úroveň dole. Môže byť z neho úžasný odborník z iných predmetov a to neznamená,ž e na gympli nemá čo robiť.

nelca84
19. dec 2022

povedala by som, ze ako kde, su gymnazia, ktore si drzia uroven a su gymnazia (najmä sukromne), kde viem, ze pobrali aj trojkarov, stvorkarov, aby naplnili triedy

darkswan
19. dec 2022

myslim, ze nie, minimalne v BA je uspech sa na ne vobec dostat, latka je vysoko na prijimacky

krtko1313
19. dec 2022

Áno a neuveriteľne. Aj základné školy. Veď čo sa deje dnes je katastrofa. Od zajtra sú ZŠ bez vyučovania doma. Takže o 1týzdeň dlhšie prázdniny. Potom že od 9. 1. asi online aby ušetrili. Tak keď sa takto učia asi nebudú mať, veľké vedomosti. To aby rodič platil stále doučovanie,keď chce aby dieťa niekde napredovalo. Je to v školách stále horšie.

zuzka0605
19. dec 2022

@krtko1313 vy ste doma uz od zajtra? to kde?

marsmykkok
19. dec 2022

áno, lebo deti sú kult, netlačí na nich nik, aby si plnili povinnosti, ak majú zlú známku rodič príde vynadať učiteľovi. A vždy sa musí úroveň náročnosti prispôsobiť triede, nemôže mať 95 percent žiakov 4 a 5 známky. Teda ak je aj snaživý v triede, latka je veľmi nízko položená ak je horšia trieda a tiež má slabé vedomosti potom.

onedaynick
19. dec 2022

@krtko1313 moji zs su v skole do stvrtka, o online v januari nic neviem

zuzinabila
19. dec 2022

@darkswan my sme sa stahovali z BA na vychod Slovenska, dcera chodila tam aj tu na gymnazium a vravi, ze uroven vedomosti u spoluziakov, ambicie, uroven komunikacie atd je tu vyssia ako v Bratislave. takze celoplosne to asi neplati

markus1
Odpoveď bola odstránená
Zobraz
janka1011
19. dec 2022

Bohužiaľ, musím potvrdiť, že áno, viem to porovnať. Úroveň skutočne išla dole, na väčšinu gymnázií sa bežne dostávajú trojkári. Sú gymnáziá, ktoré si ešte držia úroveň, no je ich málo.

heleninamama
19. dec 2022

Keď som študovala ja ,v meste boli 2 gymnázia a brali po 2,3 triedy žiakov. Prijímačky boli sito a výborné známky podmienka, aby si žiak vôbec podal prihlášku. Dnes ich je tu minimálne 10 a berú všetko, čo má krvný obeh. Také tri-štyri si stále držia akú-takú úroveň a robia výber žiakov, ale nájdu sa aj gymnázia, ktoré berú naozaj všetko a sú slabšie a menej náročné ako odborné školy - proste aj tí štvorkári a lajdáci musia skončiť, aby naplnili nenáročné a doslova podradné odbory na VŠ.

janka1011
19. dec 2022

@heleninamama ktoré sú tie podradné odbory na VŠ?

ivana11155
19. dec 2022

Nie všetky, obidve deti syn/dcéra chodia na náročné gymnázia, dochádzajú každý deň 30km do krajských miest co mame v okolí. Syn je v informatickej triede, úroveň výborná,krasne sa učia programovať. Nešli na gympel v našom malom meste, presne preto, že sa dostanú sami slabší žiaci, úroveň slabšia a každú chvíľu z nejakého dôvodu voľno.

heleninamama
19. dec 2022

@janka1011 Pre mňa všetky tie, ktoré vyštuduje aj človek bez základných vedomostí, často externou formou a skúšky spočívajú v memorovaní niekoľkých strán textu - vychovávateľstvo, sociálna práca, verejná správa, manažment voľného času a podobné manažmenty, etika, sociológia a pod. Bežne to študujú ľudia, ktorí sotva zmaturovali, často si najskôr doslova kúpia maturitu na nejakej súkromnej škole a študujú s vidinou práce niekde v kancelárii a aby boli o 14.00 doma. V realite sú často nezamestnateľní, alebo po novom prekvalifikovaní.

maranco
19. dec 2022

@janka1011 asi tie kde si ide pre titul.

Mali sme na praxi študenta VŠ. Sústredil sa na pol ucha, v druhej ruke mobil a počas práce písal na FB aj bez pozerania sa na mobil 🙂

Keď sme sa dali viac do reči, pýtam sa ho prečo si vybral práve tento odbor čo ho na ňom zaujalo? Tak že ho vybral len kvôli rodičom, chceli aby mal titul a že sa mu zdalo, že toto bude najľahšie. Nemá k tomuto žiaden vzťah, študuje len kvôli titulu.

mb2021
Odpoveď bola odstránená
Zobraz
1gabriela13
19. dec 2022

Za mojich čias ,som ani len prihlášku nemohla podať na vyhliadnuty gympel pokiaľ som 5-9 ročník nemala priemer známok 1,0. Gympel som mala veľmi ťažkú,veľmi vysoké nároky,ale oplatilo sa,lebo na výške som chodila na prednášky a skúšky len vegetovat. Dovolím si povedať,že ti,čo boli u nás trojkari ,sú v dnešnej dobe jednotkari s vyznamenaním. Ale na 15rocnom stretku teda učiteľka ktorá tam ešte stále učí hovorila,že úroveň dosť upadla.

simsalabim
19. dec 2022

@1gabriela13 a myslis, ze ten priemer 1.00 je naozaj nutny? Nemyslim, ze znamka odraza vedomosti ci potencial dietata, casto je velmi subjektivna. Ja som sla na gympel za tazkeho sociku, prihlaska mohla ist len na jednu skolu. Aky som mala priemer, uz neviem, ale 2 z matiky a zrejme aj fyziky a chemie urcite. Na gympel som sa dostala bez problemov (ako vyherca jazykovej olympiady). Na gympli som mala velke problemy s matikou (3 z milosti, so 4 by som sa na VS za sociku nedostala), z fyziky a chemie poctive 3. Ostatne predmety ciste jednotky. Vystudovala som 2 VS, z toho jednu s cervenym diplomom, mam PhD., ale nejako mam stale dojem, ze znamky su pre zivot nepodstatne. Z mojej gymnazialnej triedy najhorsi spoluziak - cisty trojkar zo vsetkeho - je v realnom zivote z nas najuspesnejsi, zatialco premiantka triedy ani nevystudovala VS. Ja v praci pouzivam aj tu hroznu matiku a cuduj sa svete, ide mi to. Skolstvo nam realne upada, uroven tiez, ale naozaj si myslim, ze ten upadok je nasledkom nedostatku vhodnych ucebnic, pedagogov, prepchanych osnov, nerespektovanim individualneho vyvoja a potrieb uciaceho sa a bazirovanim na nepodstatnych veciach ako tym, ze decka su blbe. Neucia ich realne to, co treba. Napr bezne deti robia prezentacie stylom copy paste, ktore na hodine nahlas citaju. A nie je toho ucitela, co by im povedal, ze takto to vyzerat nema a naucil ich, ako.

lucka_ke
19. dec 2022

@simsalabim toto zovšeobecňovanie nemám rada - že jednotkár je neuplatniteľný a trojkár najlepší, ja poznám osobne veľa jednotkárov, ktorí sú špičkoví odborníci, profesori, lekári, vedci...

gertrudaosem
19. dec 2022

Úroveň už dávno dávno upadla

simsalabim
19. dec 2022

@lucka_ke ale ano, ved ja s tym suhlasim. Ale nesuhlasim s tym, ze iba priemer 1.00 je material na gympel. To je tiez zovseobecnovanie, ci?

stanulienkat
19. dec 2022

Ano, upada skolstvo. Mozno je to tym, ze sa mamicky stale stazuju, ze od ich milacikov chcu vela uloh ucitelia, ze ich zatazuju...Ked im daju horsiu znamku, rodicia su na 2 den nastupeni u riaditela a ziadaju vysvetlenie. Nepaci sa im, ze ucitel neda za 5 chyb v diktate jednotku, ze musia robit vo volnom case projekty, rodicia pisu za deti ulohy. Denne to tu na koniku je... Ked sem rodic vystavi diktat s desiatimi vetami a 18 hrubkami-pripada im to rozkosne. Ale na chybe je zas len ucitel. Myslim, ze znizovaniu urovne nepriamo pomahaju aj rodicia. Za mojej ZS isli na vyberove skoly jednotkari. Teraz sa vsetci tvaria, ze trojkari,stvorkari patria na VS. Ved tu uz ma VS hociaky blb. Staci mat peniaze.