Zdravim vás, potrebujeme poradiť 🙏. dcéra končí 9 r.. nevie sa rozhodnúť...kam.....aký máte názor na umeleckú školu fotograf.dizaj, alebo marketing alebo potravínarska odbor kontrol potravín.. učí sa tak,že jedničky, dvojky...bojím sa ,že keď ju prestane baviť fotenieei,čo ďalej..bolo nám povedané,že môže ísť aj na výšku pedagógicku, či hocijaký smer po maturite ..len či to bude potom skutočne sa tam po umeleckéj dať dostať.. ona teraz má taký sen,že fotografovanie, maľby... baví ju to,a že po maturite by chcela študovať buď pedag alebo ako laborantka...nebude s tým problém? ,A ako druhu školu sa rozhoduje kontrolór potravín ( baví ju aj chémia, pokusy) alebo Max Tretia marketing ( ako zadné vrátka) .. hľadanlme niečo ,kde by mala potom aj uplatnenie...za každú odpoveď vďaka
Úprimne ani v jednom nevidim uplatnenie …. Fotiť môže aj bez školy … staci ak ju to baví a sama sa učí vo voľnom čase… mala som kamarátky , ktoré chodili na umeleckú,jediná sa tým živí a to tetuje… a tie čo chodili na fotograficky to majú len ako bokovku popri práci…. Ak chce marketing .. tak to by som radšej sla na obchodnú akadémiu… marketing ti nepomôže stredná skôr vysoká… kontrolór potravín no neviem asi vzivote som nevidela inzerát že by niekde hľadali kontrolóra .. to mi prídu take tlačenky a neviem či to tiež nieje na vs
Najlepšie riešenie má pedagogicku… kebyže nechce ísť na výšku môže ísť robiť do škôlky po strednej…
@timeajanka sestra šla na polroka na stavebnú, nebavilo ju to,prestúpila a umeleckú. A po umeleckej sa dostala a je na architektúre,už v 6 ročníku. Čiže dá sa keď sa chce všetko. Hlavne nech ju to baví
Ale tá laborantka znie zaujímavo… mám jednu známu… ale ona kvôli práci sa musela sťahovať do Bratislavy … neviem či takú prácu najde všade ale určite to znie super… taktiež architektúra len to je istá VS
@timeajanka Mne to pride neskutocne skoro sa rozhodovat o povolani v tom veku. Tu kde zijem nie su ziande spacializovane stredne skoly. Ja by som dala urcite na gympel a nech sa rozhodne v 18tich.
@timeajanka chodi na nejaky kruzok co sa tyka tej umeleckej, ci do ZUS?ked spominas malbu?
Fotografiu si moze raz spravit kurz to by som ju nedala...ak ju bavi chemia nechce ist na chemicku?tam ma viac odborov aj farmakologia...
Marketing teda obchodnu akademiu?
Uz robili testy so psychologickou?
K tomu kontrolórovi.. Neviem si predstaviť čo robí taký človek so SŠ. Štátnu kontrolu vykonávajú VŠ vzdelaní (z RÚVZ odbor verejné zdravotníctvo, RVPS čo majú veterinu). Potrav.podniky majú síce na rôznych pozíciách zamestnaných ľudí, ale tiež skôr VŠ + to vyžaduje prax, je ťažšie sa tam dostať + potrav.podnikov, kt.majú také pozície nie je zas až tak veľa (v svojom okolí máte také firmy, kde by sa mohla uplatniť?)...
@timeajanka môj brat chcel ísť tiež na umeleckú. Rodičia v tom nevideli nejaké uplatnenie že len rád kreslí. Ale ustúpili dostal sa tam a po maturite ho vzali na Karlovu univerzitu v Prahe, vyštudoval dejiny umenia a pracuje už 5 rokov v Los Angeles v nejakej galérii ako asistent riaditeľky galérie. Ale je veľmi cieľavedomý a od začiatku vedel čo chce robiť. Šiel si za svojim snom.
@timeajanka a ešte k tomu že na umeleckej nejde o to že ju naučia fotiť nejaké fotky. Môže sa uplatniť v reklamnej agentúre vymýšľať loga, nafotiť to aby produkt predával. Nie je to len že fotky na svadbu a portréty. Bratove spolužiacky čo to študovali sa uchytili super. Jasné že nie všetci robia aj to čo vyštudovali ale keď to ozaj chce tak nech si zatym ide.
@andreatytler len gympel je taký že ak nejdeš na VŠ,tak ti je úplne na nič,nemáš nič v rukách .
@evica17 To ano, mas pravdu. Ale tu fotografiu moze kludne robit popri gympli a bude ju mat v rukach tak dobre ako keby chodila na umelecku a na laboranta moze ist tiez nieco dostudovat po gymli. Ale zase zalezi od rodicov, ci chu aby dieta bolo pripravene v 18tich, alebo ci ho este budu podporovat na dalsie studium. No pre mna je to velmi skoro urobit take rozhodnutie v 13tich.
Autorka asi by som sa orientovala skor na to aky clovek je tvoja dcera. Ak je introvert, skor nejake zamestanie ktore nebude zamerane na pracu s ludmi ako ten laborant alebo aj fotograf a ak je dcera extrovert tak skor nejaku pracu s ludmi.
@luccija áno, robili,má prve kineziolog,druhé umelecká,tretie medicína, umelecká
@timeajanka ja mám VŠ takého smeru a úprimne, napriek tomu, že to štúdium považujem za kvalitné (aj náročné) uplatnenie je dosť bieda... Aspoň v mojom okolí no.. Nechcem odhovárať, mnoho z bývalých spolužiakov sa uplatnilo v odbore, ale takto spätne by som si ja osobne asi zvolila niečo iné 🤷♀️
Ďakujem vám za každú odpoveď..❤️
@timeajanka uplatnenie je vecou šikovnosti, povahy (cieľavedomosť), nie školy. Aspoň nie tej strednej. 80% ľudí aj tak robí niečo úplne iné ako vyštudovali.
Mám 8mačku, tiež už pomaly premýšľame kam, tento rok skúsi bilingval lebo však prečo nie keď je ta možnosť a ďalší rok uvidíme.
Ale skôr vyberáme tie školy podľa toho čo všetko vedia ponúknuť - jazyky, predmety, možnosť výmenného pobytu v zahraničí. Ci ju tie predmety budú baviť. Na strednej škole, nie potom. Potom bude potom, v 14 ta proste bavia iné veci ako v 24. Brat to tak ze "teraz sa rozhoduje o budúcnosti" je blbost.
Ja si myslím ze ten svet sa mení obrovskou rýchlosťou, lukratívne odbory spred pár rokov su teraz nanič (ved len koľko vyštudovanych colníkov mame a žiadne hranice ako predtym).
Ani jedna škola ti nezaručí ze budeš mat prácu o 5, 10, 20 rokov bez toho aby si so sebou niečo robil, niečo sa učil.
@timeajanka umeleckú za mňa osobne asi nie, nieje s tým toľké uplatnenie. Ale tam záleží aký odbor, ale fotiť sa môže naučiť aj inde a chodiť fotiť svadby,akcie,portréty....
Skôr by som tu chémiu alá, ten kontrolór....za 4 roky sa to môže zmeniť a možno pôjde na inú výšku alebo vôbec a tu bude mať aspoň niečo v rukach