Dobrý deň, mám problém s dokončením SŠ. Nezvladam to psychicky kvôli šikane a pod. snažila som sa to riešiť, ale šikana je aj zo strany učiteľov 😃 a nezvladam to. A keby prestúpim do iného mesta na môj odbor, tak prídem o dobre platenú brigádu a nemal by ma kto živiť. A na prestup na nejakú inú školu s iným odborom si netrúfam, mám 20 rokov a nechcem študovať ďalšie 4 roky niekde na škole… A z druhej strany sa veľmi bojim že život bez školy je veľmi ťažký, že si nájdem prácu jedine ako upratovačka a podobne. A potrebovala by som poradiť ak ma niekto skúsenosti a našiel si prácu bez SŠ… Strašne sa bojim a bohužiaľ v mojom prípade sa nemám s kým starším o tomto porozprávať tak skúšam písať sem o radu. Predom vám Ďakujem za odpoveď ❤️ (a aby som dodala bola som s týmto problém aj u odbornej psychologicky a ta mi povedala že nevidí význam pokračovať ďalej v tej škole, ale ďalej som sa s ňou nedostala)
máš 20, teda ťa čaká posledný rok? mne by to za to stálo vydržať - ale určite by som vymenila psychologičku ...
Ak budeš mat len ZS tak fakt neocakavaj lepšiu pracovnú pozíciu. Málokto sa niekde vypracuje bez výučného listu či maturity
Odchod by som si premyslela, obzvlášť ak si už vo vyšším ročníku
Ako tá ucitelia šikanujú?
20 rokov a ešte si na SŠ. Dúfam, že aspoň posledný ročník. V dnešnej dobe bez maturitu to nebude ani na tu upratovačku. Si mladá a tu maturitu už mať musíš. Bez nej bude pomaly aj nereálne si zohnať akúkoľvek prácu. Nezabúdaj, že pracovať budeš ešte 45 rokov minimálne.
Zatni zuby a dokonči školu. Prinajhoršom prestup na inú školu rovnaký odbor a dokonči tam.
prekonať sa. Bez debaty.
zvláštna rada psychologa... buď vie niečo čo si nám tu nepovedala, alebo ako psychol. stojí za figu.
Máš 20 rokov, tzn. že si v maturitnom ročníku, máš pre sebou už len 8 mesiacov školy a budeš mať dokončené stredné vzdelanie. Ak to inak nejde prestúp do iného mesta, brigádu si možno nájdeš aj tam a pokiaľ študuješ musia ti prispievať aj rodičia.
Ak by si teraz zo školy odišla, kto ťa bude živiť neskôr, keď budeš mať len základné vzdelanie, ťažko nájdeš prácu, ktorá by ťa uživila.
Máte na škole psychologičku? Skús ísť za ňou
Pracu si najdes, ale budes stagnovat na mieste bez moznosti vyssieho prijmu a perspektivy postupu. V dnesnej dobe len so zakladnou skolou to budes mat s pracou velmi tazke, ak by si sa aj praxou vypracovala, tak na vyssiu poziciu ta bez vzdelania nedaju. Pracujem v banke a co som sa stretla tak vacsina ludi co ma ukončenu len ZŠ bud nepracuju alebo pracuju ako upratovacky, pomocne sily v kuchyni, alebo v technickych sluzbach(smetiari a tak) niezeby to neboli potrebne prace, ale zavratne peniaze v takom odbore necakaj, skor minimalnu mzdu. Ludia sa vzdelavaju, robia rozne kurzy, ziskavaju certifikaty, robia VŠ aj v 40 rokoch len aby si zabezpecili lepsiu pracu s lepsim prijmom… kolko rokov ti chyba do ukoncenia skoly? Neda sa nejako to prekusnut, hoci skoncis zo štvorkami len nech skončis?
Ak je to posledný ročník SŠ tak to treba dokončiť, aj v práci budú rôzné problémy a rôzní ľudia, treba sa tomu prispôsobiť.
Možno individuálny plán? 🙂 nebudeš tak v kontakte s učiteľmi, môžeš ísť svojim tempom a vznikne menej stresová situácia. Ak by ti dala psychologička potvrdenie, že proste potrebuješ riešiť situáciu takto, myslím, že by to nemal byť problém
Určite si sprav školu, ak je to také strašné nájdi si rovnakú školu ďalej a zváž externé štúdium (pôjdeš 1-2 krát týždenne napísať písomky a učiť sa budeš doma).
Neboj sa, existujú možnosti. Nenechaj sa zdeptat ani školou ani komentármi tu. Môžeš požiadať o IUP terajšiu školu, ak neschvalia, pohladaj inú školu, kde je tvoj odbor a skús požiadať tam. Môj syn takto bez problémov vyštudoval celú SŠ. Tiež vieš spraviť strednú aj externe, už aj na SK existujú školy, ktoré ponúkajú externé štúdium.
Daj žiadosť a prestup kde rovno žiadajú individuálny študijný plán
Pozri, pracu si najdes aj bez skoly, ale tu si uz mohla dobojovat a ignorovat tu sikanu, v akom si rocniku? Ako ta sikanuju?
Ver si postáv sa ako žena na nohy a keď sú problémy rieš to z riaditeľom. Si človek ktorý ma pravo na slobodu, máš právo na vzdelanie, a máš právo vyjadriť svoj vlastný názor ak niečo je rieš to ak nie tak nech príde niekto z rodiny nejaký muž a rozbije dotyčnej držku a ver že už to nespravi lebo niektorí učitelia sú ako NPC postavy. Pracoval som niekedy dávno zo sociálnym pracovníkom viem o čom píšeš.
A zas sa tu našli múdre opice v komentároch nevšímaj si to absolútne....
Ahoj, vydrž to. Verím, že to dáš. Mala som to rovnako, šikana od učiteľov a ešte mi hovorili, že ma ani nepripustia a ak hej tak ma nenechajú prejsť maturitou ale dala som to. Nevzdaj to. Dala si to doteraz tak už to vydržíš a hlavne si ich nevšímaj. Nauč sa na to koľko zvládneš a aj keď na 4ky určite to zvládneš.
Nemám SŠ s maturitou a robila som zástupkyňu predavačky a aj vedúcu. Chce chce makať sa vie aj vypracovať na riaditeľa
Akože ženy, vážne ignorovať šikanu? Viete si predstaviť, čo môže dotyčná prežívať? Tu asi nebavíme a obcasnom zaparani pár idiotov, ktorých spacifikuje. Tu sa pravdepodobne bavíme o závažných veciach, keď uvažuje kvôli tomu odísť. Šikanu treba v prvom rade identifikovať, pomenovať, snažiť sa hľadať pomoc s riešením a ak toto zlyhá, tak proste odísť. Nikto predsa nie je povinný trpieť takéto niečo. Čo sa mladý človek naučí, ak mu každý bude hovoriť, aby vydržal, že to "dáko dá". Potom neskôr aj v práci, vo vzťahu si ten človek bude vravieť, že to "dáko dá". Šéf je síce kkt, ktorý šikanuje podriadených, ale veď to treba vydržať. Alebo muž ma otlka, psychicky týra, ale veď to treba vydržať. Fakt?
A keby si si dala externé štúdium? Do školy by si nechodila, takže žiadna šikana ti nehrozí, ja som tiež posledný polrok šla externe študovať a bolo to ok
Skús kontaktovať linku dôvery, tam by ťa mohli nasmerovať konkrétnejšie.
Hlavne to úplne nevzdávaj, aj keď to musí byť veľmi ťažké. Treba nájsť riešenie ako to dobojovat.
Život je boj, netreba sa vzdávať. Toto keď dobojujes, budeš silnejšia na ďalšie boje v živote. Verím, že sa nájde nejaké riešenie. Držím ti palce. A napíš ako sa ti podarilo. ♥️
To chceš vážne ostať so základným vzdelaním ? To nemôžeš myslieť vážne toto. Čo chceš robiť niekde na páse do staroby ? Kto chce, hľadá spôsoby, kto nechce , hľadá dôvody…