Ahojte.
Chcem sa spýtať na Váš názor..
Dcéra má učiteľku, ktorá neustále rieši všetko, čo sa jej týka...
Nosí voľné oblečenie, tak bola otázka, prečo sa takto oblieka, veď má peknú postavu. Prefarbila si vlasy, tak zas riešila, či nemá sebavedomie, keď je so sebou nespokojná a prefarbila si vlasy.
A stále vyhľadáva rôzne situácie, aby ju mohla takto konfrontovať na hodinách pred spolužiakmi.
Neviete mi poradiť, o čo jej ide?
Ďakujem ❤
Len jej, alebo ta ucitelka proste komentuje vsetkych a vsetko co vidi a sa zmenilo bez stipky sudnosti? Kazdopadne spomenut ucitelke na konzultacnych hodinach, nech sa sustredi na vyuku a nie optiku, ta je irelevantna...
@barborachors Tak jej to aj vravím, len nerozumiem, ako jeden vyzretý človek potrebuje takto riešiť deti...
@anjelicek26 Na ňu sa vraj upína najviac- už aj spolužiaci jej vravia, že je to dosť divné, ako ju stále rieši. Dnes som jej povedala, že ak jej ešte bude niečo vravieť, tak nech jej povie, že ak bude chcieť niekoho názor, určite sa spýta.
to, že je niekto učiteľ a má vysokú školu neznamená, že je to vyzretý človek. Vysvetli dcére, že aj dospelí ľudia, aj učiteľky, aj predavačky, právničky majú svoje komplexy a niektoré si to takto vybíjajú. Nemali by, ale robia to. Pokiaľ je to len v tom, že rieši jej vzhľad, nech dcéra odpovie neutrálne, napríklad: sebavedomie mám zatiaľ v poriadku, toto je môj vkus (obliekanie). Ak by sa to stupňovalo, na tvojom mieste by som si asi išla s danou učiteľkou pohovoriť.
Nauč ju brániť sa. Povie niečo na oblečenie - mne sa to páči, porušujem školský poriadok?
Ja by som na to išla inak. Nacvicila odpovede. Prečo máš také voľné oblečenie? Lebo sa mi to tak páči a cítim sa tak dobre, pohodlne. Nepíšeš koľko má rokov dcéra. Lebo je rozdiel pre mňa, či si prefarbi vlasy stredoškolácka z tmavej na blond. Alebo piatacka na ZŠ na kriklavozeleno.
Ja si všímam tak všeobecne u detí, že pokiaľ oni hodnotia druhých či už spolužiakov, či učiteľov a často aj nevhodné, to považujú za OK. Ak niekto ohodnotí poznámkou ich, to už je nevhodné, nepríjemné a rodič pochoduje do školy.
Ja som mojej toto doma vysvetľovala. Reči typu XX je čudná a pod. V čom čudná, čo konkrétne máš na mysli? Dieťa nevie povedať. Tak nie, nebude sa tak vyjadrovať o druhých. A mimochodom aj ono môže byť čudné pre iného. Každý sme nejaký.
Deti veľmi ľahko sklznu k hodnoteniu druhých, často opakujú čo počuli doma a s radosťou si to predávajú medzi sebou. Tiež miesto, aby si urobili názor na vec sami, preberú nekriticky to, čo sa v triede šíri o niekom inom.
Tu vidím, že veľmi chýba vedenie v tomto smere.
Dcére by som povedala, aby zakaždým odpovedala "lebo sa mi to tak páči " a po čase by ju to možno prestalo baviť.
Vsak si dohodni stretnutie s pani učiteľkou a opýtaj sa jej priamo či má nejaký problém s tvojou dcérou?
Ak áno, prečo tá ako matku a zákonného zástupcu nekontaktovala?
Ak nie, tak nech dá tvojej dcére pokoj
@janage Dcéra má 15, je blond a chcela to zosvetliť... Ona je typ, že má v paži. 12 rokov hrá futbal, skôr sa baví s chlapcami, typické babské "dristy" sú jej proti srsti, preto má len pár kamarátok, ktoré má naozaj rada a sú jej blízke. Necíti potrebu riešiť druhých a zvlášť také povrchnosti, ako je vzhľad, oblečenie, či vlasy a pod. Je zdravo sebavedomá, nebojí sa obhájiť spolužiakov, ak sa im deje neprávosť. Dokonca ju vďaka jej odvahe a nebojácnosti zvolili do školského parlamentu, lebo je vraj jediná z triedy, čo sa nebojí pomenovať veci tak, ako sú... Preto mi príde zvláštne, že toto robí zrovna učiteľka.
Normálne by som išla za učiteľkou a opýtala sa jej čo má za problém a odporučila jej, aby robila čo má a teda ucila a nie sa starala do toho čo ju nič. Šikana na školách je často aj od učiteľov. A dcére poradila to čo už radili vyššie, nech sa tiež nebojí ozvať
Tak potom len nacvičiť pár asertivnych odpovedí s úsmevom a bude. Ako nácvik do života. Ak by sa to stupňovalo, tak môže povedať, že ak je konkrétny problém môže to riešiť p.ucitelka s rodičmi. Nech povie čas, miesto, alebo telefonický kontakt.
Ak je zdravo sebavedomá, neporušuje nijako školský poriadok (podla toho co pises veru to nerobí) nech len zakaždým odpovie ako už radili.
Trápi to dcéru, či ona odpovie a má v paži? Alebo to trápi teba? Ak by nebola ta poznámka o vlasoch, tak by som myslela, že len si neuvedomuje, že uz je to nevhodné. By ma zaujímalo ci by tak komentovala novú farbu kolegyni, či riaditeľke.
@janage S dcérou sa rozprávame o všetkom, takže mi vždy spomenie, ak sa niečo také udeje. Myslím, že to štve viac mňa, pretože vidím, ako u nej automaticky takýto človek stráca dôveru. S manželom ich učíme vážiť si učiteľov, mať k nim úctu a rešpekt, nikdy si nedovolíme zhadzovať ich pred deťmi... Aké správanie potom očakávajú oni od detí, keď sa takto povrchne správajú?
Tak konštatovanie, že toto bolo naozaj nevhodné od učiteľky, by som nebrala za jej zhadzovanie. Ona sa takto zhadzuje sama. Dcére by som dôverovala, že to zvládne sama plus vyjadrila podporu, že pokiaľ bude mať pocit, že už je to cez jej možnosti, kedykoľvek som tu pripravená riešiť.
Moja mama vždy vždy pred nami dávala za pravdu učiteľom, toto ja nerobím. Ak niečo nebolo vhodné a dieťa má pravdu, uznám mu ju. Ale samozrejme zisťujem predtým doplňujúcimi konkrétnymi otázkami okolnosti. A tiež vie, že ak je problém, ktorý ona ešte nevie riešiť, tak nerieši, ale posúva na úroveň ja ako rodič a učiteľ.
Povedat jej medzi 4 ocami,nech sa nestara... ;D a ked uz sa jej nieco nezda,preco nekomunikuje medzi 4 ocami,prip s rodicmi a dcerou... A ak bude pokracovat...ja by som kludne zhodila ju pred triedou. ;)
Myslim si, že väčšina ucitelov sa minula povolaniu a okrem šikanovania zo strany deti by sa už bolo dobre pozrieť na “šikanovanie” zo strany ucitelov. Niektorí sú riadne mimo.
Porozmyslajte s dcérou nad vtipnými a trochu drzimi odpovedami. Musia byt tak na hrane, nic vulgárne, skôr sarkastické.
- prečo máš také voľne oblečenie?
- zdedila som po dedkovi.
- ešte rastiem tak aby mi to bolo dobre aj o rok
- to som si obliekla iba koli vám aby ste mali co komentovať
- prečo mas zosvetlene vlasy?
- zosvetlene? Fakt? Ja ze to je čierna
Ja som toto zažívala od učiteľa na strednej, starý ožran robil si srandu z môjho priezviska. Aj s tým rýchlo prestal ked zistil ze som vtipnejšia než on.
@lujza123 🙂👌
Ďakujem, dievčatá. Včera som volala s triednou, keby sa s p.učiteľkou porozprávala, že si to neprajem a odkázala jej, že ju prosím, aby sa venovala tomu, čo vyštudovala a neriešila podobné povrchnosti. Triedna mi potom opäť volala, vraj sa rozprávali a podľa nej by bolo dobré, aby sme sa s tou učiteľkou stretli aj my a veci si vysvetlili. Tak uvidíme, čo bude ďalej…
Buď je na ňu zasadnutá alebo ju nemá rada a schválne ju ponižuje alebo ešte aj šikanuje
Ja som mala ucku, ktora sa mi verejne vysmievala za moje prsia. A komentovala moju vahu a vsetko na mne. Mama mi doma povedala ze si to nemam všímať a bolo. Ta učka nemala chlapa a smrdelo jej z úst. Nikto ju nemal rad. Opytaj sa dcéry ako ine spolužiačky s nou vychádzajú. Najlepsie ked jej povies ze zlých ludi este v zivote stretne vela a bude sa musiet proti tomu nejak obrniť. Nebudes pri dcére cely jej zivot.