Tvorba Gustava Klimta a a jej porovnanie s tvorbou Alfonza Muchu

15. máj 2022

Ahojte, robím si otázky z umenia a secesia mi nikdy až tak nesla.. teda porovnávanie tých diel.. pomôžete mi s tým prosim? Veľmi mi pomôžete..
otázka znie :
Charakterizujte tvorbu Gustava Klimta a porovnajte ju s tvorbou Alfonza Muchu.

kitycat
15. máj 2022

No viem, ze Klimt pouzival vela zlatej a jeho obrazy boli skor take snove. Mucha to mal dost plagatove a seriove.. Ale zas jeho Slovanska epopej je zas o niecom inom co sa stylu tyka. Tiez sa mi zda ze Muchove boli kypre a realisticke, zacial co Klimtove mali obcas take krkolomne pozy.

Skus najs rovnaky motiv u oboch autorov a porovnat ten styl

autor
15. máj 2022

@kitycat ďakujem krásne toto mi veľmi pomohlo ! 😍

lamonita
15. máj 2022

A ma to byt subjektívne porovnanie? To máš na maturu ci štátnice? U klimta možno nájsť prvky fauvizmu, kubizmu i pointilizmu. Obaja maľbou oslavujú ženy. Klimt trocha oplzlejšie, mucha decentnejsie, realistickejsie, sú ako antické bohyne. Secesia je inšpirovaná prírodou, obaja používajú kvety,lity,stonky...stromy. každý inak. To porovnaj. Porovnala by som ich životy, čo ich ovplyvnilo a ako sa to odzrkadlilo v tvorbe.

judar
16. máj 2022

Klimt je v zaklade vacsinou v zlatej farbe, ma ohranicenu stylizaciu postav, vo vsetkych dielach pouziva velke mnozstvo mozaikovych prvkov, jeho diela su skor ponate cez "vulgarnejsiu"formu lasky
Mucha je zas iny v pouzivani farieb, pouziva ich tak az ma clovek pocit ze kazdy obraz ma svoje rocne obdobie aj vo farbe, prevladaju u neho anticke typy avsak vo velkom prirodne motyvy ....dam ti jednu radu hlavne si tie ich obrazy rozober v teme zamerajuc da na pouzitych prvkoch - farba, detaely, kresba, sposob malby atd....ale neplet do toho ich zivoty a ovplyvnenia kedze vsetky maliari sa v niecom hladali