Trest pre 12-ročného syna

24. apr 2024

Dobrý deň, zaujíma ma Váš názor. Predchvíľou sme doma mali hádku. Stalo sa, že prišla manželovi faktúra od T-comu 400+€. Rozklikol si podrobnosti v apke a vysvitlo, že okolo 200e urobil syn(12r). Boli tam samé google play veci, Roblox a iné blbosti. Zostala som zaskočená hádali sme sa za to, ako to vyriešime. Aký trest by ste dali synovi? Zatiaľ je syn v škole, takže keď príde rozhovor ho neminie, kde bude musieť veci objasniť. Syn má paušál a pravdepodobne je to cez neho. Osobne si myslím, že on ani nevedel, že to príde ako faktúra, že to budeme musieť zaplatiť🙏

subartic
24. apr 2024

u mňa by si to syn odpracoval .

venom19
24. apr 2024

Netreba dietatu pausal si myslim

lubina
24. apr 2024

No 12 rocny minul 200 euro na blbosti.....treba mu vysvetlit, ze to bolo posledny raz, a samozrejme by som ho nechala doma urcite aspon mesiac robit domace prace, to uz podla toho, co by bolo prave treba a podla toho, kolko by mal toho aj do skoly robit, ak by skola zaberala vela casu, tak by domace prace robil dlhsie a menej casu denne....aby pochopil, kolko asi treba pracovat na 200 euro.

zitaje
24. apr 2024

@venom19 no presne, ani moja 16 ročná nemá paušál, ale dobíjaciu kartu...

lucia147852
24. apr 2024

Hneď by dostal tlacitkovy mobil a kartu na kredit a cez vikendy by makal doma jak fretka. Neverím že 12 ročný si neuvedomuje keď vidí pri niečom cenu

zuz987123
24. apr 2024

Toto som spravila aj ja keď som mala 12. Nie takú sumu, ale tiež maminu skoro porazilo. Zrušila mi paušál....

petrao2
24. apr 2024

Prva chyba je to ze 12 rocny ma pausal a pristup k platenym hram
Aj nasa 8 rocna ma pausal ale ma ho cezomna a vsetko ma blokovane
Cez nas rodicov neorejde nic kym to nepotvrdime
No a ako ho potrestat?
Vziat mobil ak ma uspory zaplatit fakturu
Ako inak ho chcete trestat?
Zapajat do domacich prac nech nema cas nakupovat na internete

sima234
24. apr 2024

Syn by dostal kredit.

galganka
24. apr 2024

Vysvetlili ste mu, ako paušál funguje alebo iba dostal mobil do ruky a hotovo? Vedel, že peniaze strhne? A koľko? Za mňa, vaša chyba, jeho iba minimálna.

bluka2
24. apr 2024

@zitaje Aj ja mam v 37. rokoch kredit 😅 Ale ja som leniva a to sa dalo proste kupit v supermarkete. Vidim, ze to ma aj vyhodu, kedze deti niekedy maju moj mobil

bubuzu
24. apr 2024

Žiaden trest, ale prijatie zodpovednosti. Máte šancu naučiť ho cenu peňazí, zároveň musíte brať ohľad na to, že aj keď má dvanásť, stále je to dieťa, ktorému niektoré veci nemusia dôjsť. Čiže spolu s ním si prejsť položku po položke, čo koľko stálo. Vysvetliť mu, koľko času vám trvá, dokým zarobíte 400 eur. Určite by som nechcela od neho, aby to teraz celé splatil z nejakých našetrenych peňazí, ale mal by sa na tom nejak podieľať. Najlepšie dlhodobo. Čiže ak má niečo našetrené, každý mesiac vám dá nejakú čiastku. Kľudne aj rok. Nech cíti, že to niečo stojí, zároveň nemá stres, že čo všetko mu teraz zakazete a zoberiete.To ho nič nenaučí. Každý robí chyby. Kor dieťa.

zitaje
24. apr 2024

Za mňa je to chyba rodičov, že 12r dieťa mal prístup k míňaniu... Chápem, že treba dôverovať atď, ale základ je vysvetliť si bezpečnosť na nete, a za čo sa platí. Synovi by som dala telefón na kartu a dohodli by sme sa, že dostane kredit nejakú sumu mesačne a vybavené.

zuzubb007
24. apr 2024

Načo je takému malému dieťaťu paušál a prístupy, ale to je už len vina rodicov, môj má kartu a nemienim to roky zmeniť načo nabijem za 6 eur raz za dva tri mesiace nemá čo komu vyvolávať, dnes už všetci idú cez wifi a píšu aj volajú si cez net, keď bude dospelý nech si dá paušál aký chce, potom môže prísť aj faktura 1000 eur, aj kadečo online môže platit, trest odmakat si to nejak aby si zapamatal a zaplatiť časť zo svojich úspor čo má sam

guudy
24. apr 2024

Mna by zaujimalo aj to, za co ma otec 200+€ fakturu ;)

maranco
24. apr 2024

U operátora zablokovať spoplatnené služby a keď skončí viazanosť prejsť na kredit. Paušál nech si zriadi na seba keď bude zarábať.
A bude musieť "rozbiť prasiatko" kde má našetrené.

bluka2
24. apr 2024

Ja by som sa ho spytala akoze, co si mysli,ze sa stane, ked naklika Roblox dobitie za povedzme 10Euro, vsak to tam je napisane :D ale okrem rozhovoru ziadny extra trest, mate poucenie vsetci, pochybujem, ze sa to stane znovu

bluka2
24. apr 2024

@guudy Presne, otcovi treba trest 😂

autor
24. apr 2024

Napíšem viac....muž tu vybuchol ako sopka s ním sa nedajú veci rozumne riešiť. Ja som išla analizovať, ako sa to vôbec mohlo stať. Začal sa mi vyhrážať, že nech sa neopovážim ho obviňovať(manžela) lebo som mu vyčítala, že má všetko prepojené. Google kontá s kreditkou. To konto má syn aj vo svojom pc. Najskôr si myslel, že to urobil cez pc, ale mňa potom napadlo, že to urobil cez mobil a presne som mu vytkla prečo má paušál(on mu ho vybavoval) a že určite sa to dá nejak blokovať, aby nemohol používať platené aplikácie.

paty277
24. apr 2024

12-ročný vie už lepšie pracovať s mobilom a internetom a viac chápe ako 7-8 ročný. Tiež ak má paušál tieto platené veci sa dajú zablokovať vopred. A v dnešnej dobe keď sú všelijaké aplikácie ako napríklad Family Link a pod. to je podľa mňa skôr vina rodičov.
Tiež aj manžel ma dosť vysoký paušál keď prišlo cez 400€ a “len” 200€ urobil syn. So synom treba určite reč hodiť porozprávať sa a povedať trest napríklad domáce prace a žiadne vreckové. S mužom by som riešila asi vážnejšie. Ale toť môj názor, každý sme iný a každý rieši problémy po svojom, ja som názoru že každý robí chyby ale deti sa z nich ešte vedia poučiť.

maranco
24. apr 2024

Syn nemá mať otcov google účet. To mu nevadí že prečíta emaily určené pre otca od zamestnávateľa, školy, banky alebo mu vymaže došlú fakúru?

marsmykkok
24. apr 2024

@guudy Však môže mať otec služby na celú rodinu, teda svoj paušál, manželkin, synov, internet, televízia, možno nejaká streamovacia služba.

autor
24. apr 2024

@marsmykkok presne tak, je tam toho viac ( internet, tv, )plus bol na služobke mimo eu.

marsmykkok
24. apr 2024

Ja by som mu siahla na úspory ak má a z toho to zaplatila alebo mu to sťahovala z vreckového, príklad má vreckové 50 eur mesačne, dostane len 15 a po 35 to bude splácať. Musí si uvedomiť dôsledky svojich činov, aj v dospelosti ak človek pochybí, ide to z jeho vrecka, napríklad pokuta za rýchlosť, ak niečo si stiahne a zabudne zrušiť predplatné a podobné. Teda také veci sa stávajú aj dospelým, ale proste nech sa naučí, že následky musí niesť. V dospelosti mu tiež nebudete jeho prešlapy platiť vy...

galganka
24. apr 2024

Inak, keď pán manžel tak buchol pri hľadaní riešenia, aby tam tiež nemal nejaký tajný účet a Roblox len pomohol ho prezradiť... 😂

vsadeviem
Odpoveď bola odstránená
Zobraz
laurita285
24. apr 2024

To si vážne niekto myslí že 12 ročný mladý človek nevedel, že sa za tie apky platí a že sa používajú reálne peniaze? 😀 Však tie decká vedia ovládať všetky technológie zaručene lepšie než vy :D

sense
24. apr 2024

Tak moja 11r dcéra má tiež paušál a vie ze nesmie nic stiahnuť bez môjho vedomia, rovnako keďže ma len obmedzené dáta, môže zapnúť dáta len v nutno prípade, doma ma wifi à Keď cestujeme tak ide na Hotspot z môjho telefónu.

Určite sa treba porozprávať, ci si je vedomí co urobil a prečo to urobil. Osobne neverím ze nevedel ze sa za to platí. Zaplatiť z pokladničky alebo odpracovať.
A ak sa to zopakuje bude bez telefónu resp ho mat vtedy keď je to nutné a buse môcť len volať.
Tak by to bolo u nás ak dohodu poruší

sense
24. apr 2024

@maranco moja dcéra má tiež môj Google účet, práve kvôli namatkovej kontrole. Nie je to pracovný účet.

maranco
24. apr 2024

@sense ty by si mala mať v mobile 2 google účty (svoj + dcéru) a ona iba svoj
a môžeš robiť námatkovú kontrolu bez toho aby dcéra čítala tvoje maily
v jej google účte neuložíš platobnú kartu aby nemohla nakupovať

bobelik
24. apr 2024

Chyba je vasa nie syna.Stacilo dat pauzsal za 2€ aj Orange ho ma detsky pausal. Najprv kuknite na seba a potom syna.Aky ste boli vy v jeho 12 rokoch a co od neho chcete vy? Vtedy nebol ani pausal nic.Boli sme stale vonku. Slahnete mu pausal ved bud tam aj 4 hodiny denne tu mas .Hlavne ze mate pokoj.A prva chyba tu mas? Vy ste co? Po dalsie nemas chlapa? tak telefon date a neviete narabat s nim? Je tam vela aplikacii a moznosti stopnut stranky - hlavne spoplatnene.detsky zamok a ine. Este mu dajte vinu aj to ze sa narodil dobre? Lebo vam vadi.

iwesska
24. apr 2024

Ak dostava vreckove,strhla by som mu to,kym by to nesplatil. Moj ked presvihne predplatene,doplaca si. Uz sa to stalo asi 3x, no bohuzial🤷‍♀️ Raz sa ma pytal,ci si moze nieco kupit do hry,jasne som povedala nie a tak to ani neskusal. Vy ste mu vobec vysvetlili,ze nema nic kupovat? Za mna je teda nonsense,aby 12r.dieta malo pristup k tomu,ze si same cez appky nakupuje.