Tínedžerský život - výber školy, situácia doma

4. nov 2024

Ahojte, chcela by som sa trochu poradiť. Už dlhšie mám v sebe neustály pocit stresu - či už zo školy, z okolia, rodiny ... Momentálne mám 15, rozhodujem sa kam na strednú, či dochádzať alebo internát, aký odbor a tak. Rozmýšľam nad hotelovou akadémiu, obchodnou akadémiou alebo cestovným ruchom. (Máte niekto nejaké skúsenosti? 😁) Čo sa týka kde, pravdepodobne Nitra, možno Banská Bystrica. To či internát alebo dochádzať - popravde pochybujem že by sa mi každé ráno chcelo vstávať a dochádzať 😆 Preto rozmýšľam aj nad internátom, no aj skrz toho, že zrovna doma nemáme najlepšie prostredie. Moja sestra ktorá s nami už nebýva sama nechápe ako to tu zvládam. Nie je to také zlé, ale viem že by to mohlo byť lepšie. Doma cítim väčšinou dosť negativity, vidím veľa vecí čo sa dajú zmeniť, koľkokrát ich aj navrhnem ale nič sa nikam nepohne. Niekdy sa cítim ako keby sa tu zastavil život od kedy nám zomrel otec. Jasné že to nie je ľahké ale život ide ďalej, ani on by toto nechcel a k ničomu to nepomáha. Niekedy sa cítim až tak ovplyvnená okolím že neviem, čo ja sama chcem. Zo školy mám stres až za hlavu, v niektorým predmetoch sa mi darí, v iných toľko nie a jediné čo počujem je : stredná, monitor, prijímačky, vysvedčenie a toto ide dookola. Lenže ja nechcem ďalší pol rok stráviť v strese alebo iných problémoch. Chcem si užiť to že odchádzam zo základky, Vianoce, že budem robiť na Mikuláša anjela, každý deň chcem stráviť so slovami že som rada že som tu a všetko bude dobré. Chcem mať pokoj v duši, zopár dobrých kamarátov a ešte poriadok doma. Doma to je komplikované - asi ako u každého. Bývam s maminou a sestrou, sestra má 5 psov ktoré nechce tzv. zredukovať a kvôli internátu váham aj skrz toho že mi je hlúpe hlavne maminu tu nechať. Na jednej strane si hovorím to, ale na druhej čo ja 🥲 Maminu ľúbim, jasné že to niekedy nie je najideálnejšie ale budem ju mať rada aj tak a nevymenila by som ju.

summer138
5. nov 2024

Podľa mňa všetky 3 školy sú dosť slabé ak si nespravis vysokú školu. Z hotelovky čašníčka, z obchodnej predavačka v obchode a z cestovného ruchu max recepčná v hoteli.

stormie
5. nov 2024

@summer138 velmi skreslena predstava o hotelovej skole 🙈 rozsah uciva je ovela sirsi ako pri strednej skole kuchar/casnik. Je tam uctovnicvto v rozsahu ako na obchodnej, ekonomika, cestovny ruch, atd a to ci skonci robit len casnicku je na jej sikovnosti, tato skola ma ale pre svojich studentov vyssie ambicie

michaela329
5. nov 2024

Nevidím nič zlé ani na jednej zo škôl, švagriná ma cestovný ruch a pracuje ako asistentka u právnika 😃 Začala študovať VŠ - nakoniec môžeš aj Ty skončiť úplne inde. Čo sa týka domova, tam toho teraz moc nezmenis, choď na internát, venuj sa škole, naber skúsenosti a nemysli si, že musíš sedieť pred mamime. Je to dospelá žena a určite ako matka chce aj pre Teba to najlepšie. Veď budeš chodiť aj domov.

fairyy
5. nov 2024

skoly su super lebo mas uplatnenie ak sa rozhodnes nepokracovat na VS a ak si potom vyberies vysku tak je to.fuk 😊 vyberaj podla seba a skolu, ktoru chces studovat, neboj mama vie, ze raz vyletite vsetky z hniezda

luccija
5. nov 2024

@summer138 z obchodnej akadémie predavačka?to si trocha prestrelila nie?poznám ženy, ktoré sú s takou skolou v banke, korporáte aj bez VS
Autorka píšeš rozumne ano, tento ročník bude náročný, ale ak si školu neflakala zvládneš to.Budete mať stretnutie so psychologickou, robiť testy a tá ti cca poradí aká škola by bola pre teba vhodná.Teraz na jeseň budú dni otvorených dverí choď sa pozrieť na školy.Je to dolezite sa dobre rozhodnúť aj ohľadne internátu ,školy.Hlavne sa dobre pripravuje na monitor a prijímačky
Na stránke stredná pre mňa by mal byť zoznam škôl.Ako sa učíš, ktoré predmety ta bavia, nebavia...
Kamarátkina dcéra išla na hotelovú skolu aj praxovala vo veľmi dobrých hoteloch v Ba, ale po škole hneď nastúpila pracovať na úrad kde je spokojná.Vela ľudí niečo vystuduje a pracuje úplne v inom obore.

tamtamka26
5. nov 2024

ahoj, ja len k tým skúsenostiam so školou - dcéra tento rok maturuje na HA v NR. štúdium je náročné, ale je tam aj veľa praxe a dosť možností nabrať kopec pracovných skúseností a byť samostatnejší. každá škola má svoje plusy aj mínusy, najťažšia bola pre ňu matika, ale zvládla to. Samozrejme učia sa aj také predmety ako marketing, ekonomika, účtovníctvo, manažment, 2 jazyky. a každý rok majú možnosť prostredníctvom školy pracovať v lete v zahraničí (najmä Španielsko, Grécko, Cyprus).

autor
5. nov 2024

@tamtamka26 ďakujem veľmi pekne 😊 dneska som sa rozprávala aj s p. učiteľkou ktorá tam má dcéru v 2. ročníku a škola ma dosť oslovila 🙂 porozmýšľam teda a ešte raz ďakujem všetkým 🙏

summer138
7. nov 2024

@luccija všetky moje spolužiačky z obchodnej sú predavačky, môžem ti max vymenovať obchodné siete kde robia pri kase a jedna predáva jedlo 🤷‍♀️

fairyy
7. nov 2024

@summer138 vsetky moje spoluziacky z obchodnej (ktore nesli na VS) su uctovnicky alebo podnikaju ...tie co pokracovali dalej,ale ani jedna nesla ekonomicky smer

matapo
8. nov 2024

@summer138 ...myslíš tým obchodnú akadémiu? Väčšina ľudí chápe obchodnú ako obchodnú akadémiu, kde býva aj poriadny natresk. Je to dobrá škola a študenti zvyknú pokračovať na VŠ, alebo robia uctovnikov. Je však aj obchodné učilište, kde teda sa vyucis za predavačku. Netreba si mýliť pojmy.