Telocvik na druhom stupni základnej školy

lusinda3
6. mar 2017

Kocky, ktore mate deti na druhom stupni. Ako prebieha na škole telesna vychova? Mozu cvicit chlapci a dievcata stale spolu? Hrat iba vybijanu?

dominika6
6. mar 2017

@lusinda3 pochybujem že hrajú ,,iba,,vybíjanú

sykorkauhliarka
6. mar 2017

vybijanu chodili hrat decka aj na sutaze....takze niekde sa musi aj trenovat...lepsie ako skakat cez kozu a liepat sa na tyc...

sissy27
6. mar 2017

@lusinda3 u nás podľa aktuálnych možností, niekedy sú spolu s chalanmi, niekedy zvlášť baby / chalani, niekedy spojení s inou triedou...či na to existuje nejaký extra predpis to netuším a ani neriešim, nepripadá mi to dôležité. Vybíjanú hrávajú, ale aj prehadzovanú, volejbal, basketbal, florbal, futbal, cvičia aerobic, nejaké gymnastické prvky, niečo z atletiky, občas im sprístupnia posilku... v škole sú dve telocvične, posilka, vonkajšie ihrisko, snažia sa obmieňať priestory aj aktivity, ale tak občas sa nedá a občas si decká vyškemrú niečo podľa seba.

limoncino
6. mar 2017

@sykorkauhliarka skákanie cez kozu a liepanie sa po tyči ej určite prospešnejšie, ako hrať každú hodinu vybíjanú. Ak potrebujú deti trénovať na súťaže, majú trénovať mimo zákonom stanovených hodín, alebo majú trénovať separátne a deti, ktoré na súťaž nejdú sa majú venovať plnohodnotnej hodine telocviku. Potom tie decká nie sú schopné prejsť kilometer bez toho, aby neustále nevzdychali, že ich niečo bolí a nevládzu.

sykorkauhliarka
6. mar 2017

@limoncino dve hodiny telesnej za tyzden obezne lenive deti nespasia....to by mali korigovat rodiciaa ;)

sardinka336
6. mar 2017

Ak si niekto myslí, ze deti na druhom stupni ZŠ hraju len ,,vybíjanú,, tak tu niet čo dodat.

sykorkauhliarka
6. mar 2017

su decka ktore nevylezu na tyc a na koze si akurat tak cumak nabiju a potom sa im vsetci posmievaju..to je tiez strasna motivacia

dominika6
6. mar 2017

@sykorkauhliarka
niektoré baby deviatačky trenujú liepanie na tyči do budúceho povolania 😀..čiže celkom prospešné

felycity
6. mar 2017

Pokial je len jeden telocvikar a je nuteny spojit hodinu tak hraju spolu vybijanu inak baby maju vlastnu hodinu, kde riadne idu podla osnov cez atletiku az po gymnastiku....

limoncino
6. mar 2017

@sykorkauhliarka to ale neznamená, že škola nemôže v týchto obéznych deťoch vypestovať vzťah k pohybu zaujímavou formou hodiny telesnej výchovy

jankalukasova
6. mar 2017

u nás boli spojené dievčatá z dvoch ročníkov... a od piatej až do deviatej triedy sme hrali len a len výlučne volejbal okrem dvoch hodín ročne, kedy sme skákali cez kozu, liepali sa na tyč a lano a behali na čas a na základe toho nás naša milá pani učiteľka známkovala. Pre mňa to bola katastrofa.

lusinda3
autor
6. mar 2017

@sardinka336 to, co si dovolujes??? Ty si jednoduchsia. A nemyslim si to, viem to! Preberalo sa to na rodicovskom. Hlavne preto, ze chlapci hadzali silne rany a jedno dievca schytalo do brucha.

alex49
6. mar 2017

aj telesná má nejaké osnovy a pochybujem, že tam je iba vybíjaná

lusinda3
autor
6. mar 2017

@alex49 ano ma, ale zial nie vzdy sa dodrzuju.

felycity
6. mar 2017

@lusinda3 pokial ste vy rodicia nespokojni tak sa mozete ozvat... su telocvikari, ktori naozaj nechavaju takmer cele hodiny hrat vybijanu, futbal a pod.

sardinka336
6. mar 2017

@lusinda3 a čo tak formulovat to jasne a zrozumitelne do otazky? Ci ako to si tu mame vycucat z prsta čo sa stalo u vas na telocviku? Ale tak to je nad tvoje schopnosti to mi je jasne. Tento problém rieš u vas v škole a nie na koniku.

lusinda3
autor
6. mar 2017

@felycity ozvali sa dievcata a mna to dost prekvapilo, preto sa pytam ako je to na inych skolach.

lusinda3
autor
6. mar 2017

@sardinka336 zatial to vsetky pochopili. Ked sa Ti nepaci, necitaj a nereaguj! Nemam chut Ti vracat urazky. Celkovo zboznujem taketo osoby, co sa potrebuju do niekoho navazat.

lusinda3
autor
6. mar 2017

@jankalukasova presne tak, tiez ich znamkuju..

lubkavargova1
6. mar 2017

@lusinda3 kazdy predmet musi tam osnovy a potom aj plan...neviem ako to je inde, ale u nas sa znamkuje aj telesna. V pripade incidentu, treba to riesit s pedagogom.

vulka
6. mar 2017

U nás je normálne telesná spoločná. Proste má ju celá trieda a nerobí sa rozdiel ani delenie na chlapcov a dievčatá. Je vecou učiteľa ako si skoriguje cvičenie a správanie sa detí, žiakov a tak trochu aj rodičov ako si vychovali svoje decko(či vie poslúchať alebo nerešpektuje nič a nikoho) .

dorottka
6. mar 2017

Je to mozne, aj napriek osnovam. Tiez sme mali take telesne - na zakladke basket/hadzana/vybijana a na strednej vyslovene len volejbal. Parkrat do roka bolo skakanie cez kozu a celkovo tie veci, ktore sa na telesnej maju cvicit, ale inak sa telocvikari nepretrhli - tam hodili loptu, sadli na lavicku a mali 'klud'. Vsetko sme hrali aj s chlapcami, akurat na hadzanej to bolo tak, ze dievcata mali v branke chlapca a naopak - presne kvoli tym 'peckam' a urazom.

vulka
6. mar 2017

@dorottka A nebolo to tak trochu aj o tom, že cez tú kozu nikto nechel skákať a ani gymnastické zostavy cvičiť ani 1500m behať ani s medicinbalmi cvičiť?

dorottka
6. mar 2017

@vulka nie. A aj keby, tak snad ucitel si neda diktovat od 12rocnych deti. Ja osobne som mala vzdy radsej klasicku telesnu, basket som hravala po skole kazdy den, cize mna nonstop 'hry' dost nudili. Podla toho, co sme sa bavili, urcite sme neboli jedini, co mali taku telesnu. Este chcem dodat, ze to nebolo nedavno, kedze mam cez 30 🙂

lubkavargova1
6. mar 2017

ked tak sledujem z okna telocvik, tak je to vacsinou futbal, basketbal...proste aj deti si to pytaju. behat ci uz dievcata lebo chlapcov nikto neprinuti.. to ked zoberem 8-9 rocnik: ubor nema, alebo akoze nema(zabudol doma), neprezlecie sa, lebo sa nechce, alebo nebude cvicit lebo ma menzes a hotovo...gymnastika??? No to je fatamorgana. Celkovo cvicia tie decka co chodia na gymnastiku, aerobic, tanec, futbal atd. Ostatne deti nie a to ci je tucne abo chude vymyslat to vie rovnako.

dorottka
6. mar 2017

Sak nech... s tym vysedavanim za compom, minimalnym pohybom a tukanim do mobilu uz od utleho detstva - aspon fyzioterapia zacne byt konecne dobre plateny dzob, kedze pacientov uz po 30tke zacne byt neurekom. Osobne sa toho dost desim, lebo moja generacia je tym uz celkom slusne zasiahnuta, a to sme mali urcite omnoho pohybovo zdatnejsie dospievanie.

felycity
6. mar 2017

Inak je to hroza a ja som rada, ze mame echt telockvikarku, ktora ma respekt a to sme asi rarita a normalne makaju baby ci sa im to paci alebo nie.

lubkavargova1
6. mar 2017

@dorottka lenze na nas ked ucitel zvysil hlas a povedal, ze budeme behat, tak nikto si neodvazil odpapulovat bo este ucitel mal aky-taky respekt...
Ja keby som vedela to co mne povedal minuly tyzden jeden "mne sa nechce a dajte mi pokoj!" tak taku schytam, ze stena mi da druhu :( :( :(

dorottka
6. mar 2017

@lubkavargova1 jj ja som tiez sokovana z toho, co citam, aj ked no... asi by ma to az tak prekvapovat nemalo, ked pocuvam, ako su decka celkovo drze. Ved prave - kto kedy suhlasil so vsetkym, co kazal ucitel, nehovorim, ze sa nikto neksichtil, ked povedal, ze ideme behat 12 minutovku, ale kazdy siel a zabehol. Zabudnuty ubor? Aj tak si tu povinnu jazdu musel dotycny nahradit, lebo nebol inak klasifikovany (mozno to bolo len take bu bu bu, ale nikto to radsej neskusal zistovat :D). Teraz je polka deti oslobodena, my sme mali taku iba jednu kocku, co mala juvenilnu reumu, inak take neexistovalo.

lubkavargova1
6. mar 2017

@dorottka ja to beriem, aj to take vymyslane/trucovanie je normalne..aj to ked pride puberta, aj take beriem...proste to su deti. U nas sa skor ukazuje vacsi problem: rodic a ucitel a nie tie decka...ale to je na dlho.
Mozme to skor zhrnut tak, ze aky je zaklad doma, take dieta bude....