Teenegeri introverti - kamarátov riešia len cez sociálne siete

10. máj 2021

Mám doma dvoch teenegerov, ósmakov. Od marca min.roka nechodia von s kamarátmi. Teraz už do školy a rovno domov. Kamarátov riešia len cez socialne siete. Velmi ma to trapi. Nútiť ich chodiť nasilu von?

78787878
10. máj 2021

Jajaj... mam jednu osmacku. Presne to iste. Ide ma porazit, ale vraj to prejde po nastupe na strednu 🙂

tykat
10. máj 2021

@78787878 ...syn nastupil na strednu a nic sa nezmenilo...dokonca ma "kamaratov" cez pol zemegule. Stabilne si s nimi pise uz niekolko rokov. "Zivych" kamaratov nema, vraj si s nimi nema co povedat. Pripisujem to aj korone kedze v skole bol len mesiac. Celkom ma to trapi.

78787878
10. máj 2021

@tykat Vyborna perspektiva... no nic, stale este mozem naivne dufat, ze u nas stredna nieco zmeni 🙂

pribinak
10. máj 2021

Obmedzila by som sociálne siete a reálne ich poslala von. Od toho som rodič, aby som takéto veci regulovala

78787878
10. máj 2021

@pribinak Moja dcera ide aj von ked ju vyhodim... ako spravny introvert si prejde 10 km sama. Socialny kontakt je problem.

tykat
10. máj 2021

@78787878 ...tak tak...aj 10km aj 20 prejde, miluje hory, prirodu...ale sam, max s nami... to nie je o tom ze nonstop visia na soc.sietach.

pribinak
10. máj 2021

@78787878 tá chôdza je stále lepšia ako cumiet do monitoru

hettinka
10. máj 2021

Nútiť ich nasilu isto nie, ale motivovať áno. Napríklad by som ich skusila zapísať do športového klubu. Nás 14-ročný sám tiež von nechodí, ale na kamosov v škole a na volejbale, kam chodí 4x do týždňa, sú tam zasa ini chalani ako v škole a sociálnej interakcie má tak dosť.

lenkakravcova
10. máj 2021

Potrebujú mať nejaký druh činnosti kde si kamarátov nájdu. Len tak nútené ísť vonku okolo domu alebo bytovky toto nespraví. Však ani vy ako dospelí si takto nehladate priateľov. Priateľstva sa budujú roky a väčšinou v záujmových spolkoch alebo v práci. Rovnako tak vznikajú cez sociálne siete = cez činnosti, veci, myšlienky, ktoré daných ľudí spájajú.

jantato
Autor odpoveď zmazal
Zobraz
78787878
10. máj 2021

Dcera trenuje odmalicka. Ale korona brutalne obmedzila a pozastavila treningy, sutaze... aspon v nasom sporte. Problem je, ze tito nasi introverti nemaju zaujem o spolocnost rovesnikov. Aj ked nie je uz vsetko online, odkruti si kruzok, skolu a prasi domov.

0silvia0
10. máj 2021

@78787878
@tykat ja som bola a aj som introvert, vzdy som si vystacila s jednou kamoskou. Neznasala som tlupu ludi okolo seba. Skuste im podsunut aspon jedneho kamosa, s ktorym si najviac rozumeju. Moje deti maju dost realnych kamosov a nesedia doma, tak s nimi nemusim riesit

katpox
10. máj 2021

Je to smutne... Som akurat s manzelom spominala, aky sme mali super zivot ako pubertaci 15r.dozadu, stretavali sme sa s kamosmi, kamoskami, chodili zurkovat, stanovacky, na bicykli a ake to bolo na mojej stuzkovej, ako sme zmatorovali atd
, ze vlastne su teraz o to vsetci ukrateni a, ze najhorsie to maju pubertaci, tam je socializacia, osobny kontakt s rovesnikmi dolezity, ano niektori su vyteseni ako leco, ze jak super dali teraz skolu, nemuseli rano vstavat, ale prave v tej skole sa toho deje medzi rovesnikmi.... skrz covid to vychladlo, nedalo sa nic robit, kvoli opatreniam, mozno maju aj strach z kontaktov, skusila by som to cez zaujmove kruzky, pripadne sport, na futbal, alebo co ho bavi, tym smerom, obmedzila cas na pc, navrhla mu neviem kedy ma narodky, meniny, ci si nepozve kamosov na oslavu,,.. Mozno sa v triede, v skole utuzia postupne ako kolektiv.. je to na tazko,... alebo to s tym nesuvi a radsej oblubuje samotu, ze je utiahnutejsi.. Tak podporit sebavedomie... Alebo proste taka povaha a nepohne sa s nim...

0silvia0
10. máj 2021

@katpox tak moj syn je stastny, ze nemusel stuzkovu absolvovat. Nie kazdeho tesia tie iste veci...

78787878
10. máj 2021

@0silvia0 Podsuvam uz davno... Vzdy to dopadne tak, ze sa ja viac skamaratim s mamou toho druheho dietata, ale moja dcera si nadalej ide to svoje 🙂

0silvia0
10. máj 2021

@78787878 tak to mas doma fakt zatateho introverta, ale vzdy je sanca, ze sa to zmeni. Prestup na inu skolu, atd.

katpox
10. máj 2021

@0silvia0 ved o tom som pisala, ze mozno je taka povaha, nemusi s tym ani covid suvisiet, skor sam pre seba a nepotrebuje spolocnost, no hlavne, ze je on spokojny, a ine ja dievca a chlapec, baby maju radcej take to "coro moro"... Si aj v buducnosti najde nieco, kde nebude musiet byt v kolektive, mozno narocnejsie to bude mat pri najdeni frajerky, ale tak zas to je daleko...

ivangeline
10. máj 2021

Bola som taka ista...cca v 16/17tich prisla zmena. Mam rodinu a par dobrych priatelov.. a nemam problem sa ludom prihovorit.. takze je to obdobie... :D Uz ked pomoc..tak len nenanutena!

78787878
10. máj 2021

@0silvia0 Tak v to este stale dufam... Az ked vycerpam vsetky moznosti, zmierim sa s tym, ze je introvertka ako svet 🙂 Navonok sa mi tak nejavi, lebo je komunikativna, spolocenska, sikovna, sebavedomie tak akurat...

ivangeline
10. máj 2021

@78787878 mna preslo..az ku kpncu strednej..pokym som si zvykla na ludi tam ale fakt preslo. ;)

viktorka48
Odpoveď bola odstránená
Zobraz
viktorka48
Odpoveď bola odstránená
Zobraz
jazula
10. máj 2021

Tiež som bola taká istá, na základke keď ma vyhodili, že mám ísť von, vzala som si knižku, sadla na múrik a čakala kým prejde dostatočný čas, aby boli dospelí spokojní 😉, na strednej som si našla jednu kamošku, tá ma začlenila do malej partie 4-5 ľudí, to mi úplne stačilo a aj pri nich som bola ta najtichšia. Zmenilo sa to na výške a ešte viac v práci. Teraz nemám s ľudmi a komunikáciou žiaden problém...je to aj o povahe a obdobiach 🙂

stevvvka
10. máj 2021

Napíšem pohľad z opačnej strany - ja ako introvert som mala v puberte vlastne záujmy, knihy poväčšine a sociálny kontakt s rovesníkmi mi nechýbal. Mala som kamošku zo školy, s tou sme chodili niekedy von, ta jedna mi stačila.
A je rozdiel ci nemá naozajstných kamošov alebo ma len sa mu nechce ísť von lebo je domased.

viktorka48
Odpoveď bola odstránená
Zobraz
viktorka48
Odpoveď bola odstránená
Zobraz
stevvvka
10. máj 2021

@viktorka48 áno, mám. Ale veľmi a nesretavam ani teraz s nimi, a nie kvôli korone, ale každá má svoje povinnosti, prácu, deti. Skôr si zavoláme, napíšeme, stretka zriedkavejšie.

stevvvka
10. máj 2021

Skratka mi nejak nechýba osobný kontakt. Sice sa vzdy potesim, rada s niekym pokecam, dáme zmrzku, grilovacku, ale nejak nemám potrebu to iniciovať a vyhľadávať.

att123
Odpoveď bola odstránená
Zobraz
viktorka48
Odpoveď bola odstránená
Zobraz