Teenegeri a prijímačky strednú školu

10. apr 2022

Môj syn chce ísť na gymnázium.Uci sa dobre, ale som na nervy z jeho prístupu.Pred monitorom sa tiež skoro vôbec neučil a aj priznal, že si myslí, že ho nenapísal tak dobre ako chcel.Druhy deň si ho v škole kontrolovali a aj tak bolo.
Každy deň mu hovorím, že má 3 tyzdne do prijímačiek a treba si učivo zopakovať, kúpila som mu knihy s testami, dostala od známej učiteľky staré testy.Som ochotna testy robiť s ním, pomôcť.Dnes mi došla trpezlivosť celý deň sa hrá s kamarátom na PC, muž, keď nepozerá hokej, tak pozerá futbal.Povedal, že sú to jeho prijímačky a jeho vec.Kde je chyba?Prečo nemá sám v sebe ten pocit zodpovednosti, že ma čaká niečo čo je dôležité a musím sa tomu venovaťčoťažké a dôležité a

zdenka11081983
10. apr 2022

U nas napadobne. 3 krat do týždňa chodí na doucko. Ale inak ma v paži... Nepomohlo sľuby, vyhrážky, prosby.

autor
10. apr 2022

Poznám ho a viem, že to bude odkladať a týždeň pred bude mať stres a paniku.Bije sa vo mne pocit, že ho nemám urgovat a nech si nabije pusu.Na druhej strane to nedokážem.Dnes som sa pohádala s obidvoma zajtra zablokujem PC.
Otázka učíte sa so svojimi deťmi?Všetky kamarátky sa učia, testujú, zháňajú doučovanie pýtam sa dokedy ešte ho mám tlačiť??Ja viem, že je šikovný, ale nie je možné, aby sa vôbec neučil má veľké medzery z distancneho doučovanie.Posledny diktát napísal na 3🙂
Aj, keď na vysvedčení mal max.2 dvojky.Ked som ho vyhodila od PC začal si čítať Harryho Pottera.

anita1978
Odpoveď bola odstránená
Zobraz
autor
10. apr 2022

@anita1978 on nikdy nemal motiváciu.Ani nevedel akú školu si má vybrať.Jemu to je jedno, ale chce ísť na gymnazium.Ked som mu povedala, že sa tam bude musieť viac doma učiť a, keď chce robiť také scény nech tam radšej nejde.Druhu skolu si vybral z núdze elektrotechnickú.
Porozpravam sa s ním ja, muž, povie, ze rozumie a nič nespraví.Tymto štýlom sa s ním budem učiť ešte na VŠ.Ma jeden cieľ, keď spraví dobre prijímačky muž mu doloží na monitor, ale nemalo by to byť v ňom aj bez darčeku?
Už sa mi protivi chodiť za ním učíš sa, kedy sa budeš?Tento víkend som chcela ešte vyskúšať či sa pohne a od zajtra dám tomu stopku.
Celý deň mu píše kamarát na mobil, aby sa išli hrať.Kamarat je slabý žiak má 4 a ide na ucnovku kde sa učiť na prijimacky nemusí.

ullala
10. apr 2022

Urguj ho, pomoz mu, aby sa dostal na taku skolu aku chce. Tu nie je priestor na nejake zivotne ponaucenia. Ak pojde na blbu skolu, moze si to potom vycitat. Ale to si on teraz neuvedomi.

koniarova
10. apr 2022

@ullala súhlasím. Aj ja budem urgovat a dohliadať. Zatiaľ je len osmak,ale tiež tomu moc nedá.

mirage
10. apr 2022

My sme si prave spravili prestavku v uceni. Moj zas chce, uci sa denne a vela, testujeme, co nevie, cvicime, ale stale to nevie tak, ako by chcel. proste ta sjl je tazka, milion vynimiek, a chce ist na skolu, kde je velky zaujem a beru len tych najlepsich. Velmi chceme, aby sa tam dostal, len sa bojim, ze na to nema. Tvoj mozno zaberie, a podari sa mu to. vela stastia.

autor
10. apr 2022

@ullala ale mal by nie?Veď má 15 r.je to jeho voľba.Vzdy som bola nápomocná, preskusala ho z biológie, dovysvetlovala chémiu, ale mám pocit, že mne záleží na prijímačkách viac ako jemu.My vybavujeme podklady, čítame štatistiky, radíme a on si ma raz denne spraviť jeden, dva testy a od monitoru to ani nevidel.Pred monitorom to isté.

@koniarova asi mi nič iné nezostane len ako, keď bol na prvom stupni.Ale som z toho sklamana

anita1978
Odpoveď bola odstránená
Zobraz
lucia147852
10. apr 2022

Ja som názoru nekomandovat. Porozprávať sa, vysvetlit dôsledky, ale už je dosť starý na to, aby chápal. S takýmto prístupom ho z toho gymla tak či tak vyhodia a hádam sa nechceš s ním učiť aj na maturity. Deti treba učiť zodpovednosti a nie stat nad nimi s bicom a akonáhle nestojís tak má v paži.

merlinja
10. apr 2022

mám pocit, že dnes sa deti dostanú na akúkoľvek školu akú chcú, teda aspoň v mojom okolí. V škole totálni ľajdáci a v pohode. Dnes je detí málo a miest na stredných školách veľa. Jasné, že sú i výberové školy, ktoré si "držia úroveň", ale teda väčšina nič moc nároky ...

mirage
10. apr 2022

@merlinja je to tak, na tie skvele je velky natresk, inde pohoda.

autor
10. apr 2022

@merlinja on chce ísť na školu kde sa hlasi 240 deti a berú 60, na elektrotechniku 30 a hlási sa 100 myslím.U nás je na gymnázia prihlásených veľa detí.

autor
10. apr 2022

Sestra sa učila so svojím aj na VŠ🙂

merlinja
10. apr 2022

no tak to musí zamakať. Myslím, že nejaké tie body sú aj za monitor. Ak ho odflákol, má posledných pár týždňov urobiť pre prijatie maximum.

lucia147852
10. apr 2022

A sestra aj v robote kontroluje ci jej synacik pracuje ako má ? 🤦🏽‍♀️🤦🏽‍♀️🤦🏽‍♀️🤦🏽‍♀️

minecraft6
10. apr 2022

Ak odflákol monitor, tak to musí riadne, aleže riadne zamakať, aby ho prijali na gymnázium, a treba mu vysvetliť, že ak sa chce na gymnázium dostať, tak tam musí byť dôsledný, a zodpovedný, inak ho vyhodia. Ako povedala pani vyššie, tak sa za monitor berú aj nejaké body, tak teraz musí urobiť úplné maximum pre prijatie.🙂🙂

ahyt
10. apr 2022

@merlinja no v CR je naopak obrovsky napor na stredni skoly,berou vetsinou 5 - 6. prihlaseneho. A to jiz radu let.Pokud na Slovensku je jednoduche se ba skolu dostat,tak zavidim😊

merlinja
10. apr 2022

@ahyt tak ako som vyššie písala, závisí od školy. Ale už aj také bolo, že priamo rodičov oslovili, čo dieťa na inú školu prijali. Myslím, že to závisí od typu školy a aj regiónu. Ak je to u Vás tak, ako píšeš, je to super - zvyšuje to konkurenciu a tlak na výkon/ kvalitu vzdelania.

evabb35
11. apr 2022

Pred prijímačkami sme s dieťaťom vôbec neučili, ani nič som nezháňali, všetko si už dieťa zabezpečilo samé a samé sa pripravovalo na prijímačky, čo potrebovalo si zistilo u učiteľov na škole, fungoval na škole taký krúžok pre takéto potreby.

strelicia
3. jún 2023

@evabb35 tak to mate super ze mate take dieta (nie je to vasa zasluha, je to v nom). Nie kazdy natrafil na take uvedomele dieta, takze my ostatni si to musime oddriet a non stop im byt v patach aby mali aspon aky taky start do zivota, a potom nech uz sa trapia ako budu vediet. Moj syn tiez nie je studijny typ, ale ma sedliacky rozum a je spekulant, ja verim ze sa nestrati,. Zatial je len stvrtak, tak to ma vsetko este pred sebou.

strelicia
3. jún 2023

prosim autorka, dostal sa vas syn na niektoru z tych skol kam sa hlasil? Ako urobil prijimacky? Mame doma podobne cislo (je este len stvrtak ale na skole mu nezalezalo nikdy, ani na znamkach, a to ani po dobrom ani po zlom, zakazat mu uz ani nemame co, radsej bude lezat na posteli a cumet do stropu ale sam od seba si nieco robit do skoly vobec).

autor
3. jún 2023

@strelicia dostal sa a páči sa mi.Ale boli to nervy.Ked je tvoj syn stvrtak to je ešte malý žiačik ešte nemá pojem o budúcnosti, zodpovednosti aku som čakala od syna.