Teenageri - mobil, internet a sociálne siete

mamatroch
1. jan 2023

Ahojte. Mam doma dcery na prahu "carovneho" obdobia puberty, 10 a 12 rokov.
Chcem sa spytat, ako to mate doma nastavene vy, co sa tyka pouzivania mobilov.
Nase dcery maju limit hodinu denne, telefony sa im zamkynaju 19⁰⁰.
Wifi doma maju, data vonku nie.
Vyuzivaju hlavne youtube - pesnicky, shorts videa, starsia navody na tvorenie + WhatsApp a edupage.
Kolko mozu byt vase deti na telefonoch a odkedy boli pre vas ok socialne siete u deti? A ktore socialne siete ano a ktore nie? Ja pre seba ziadnu nemam ani neplanujem, takze nemam prehlad. Ktoru by ste dovolili a ktoru absolutne nie?
A aku appku na rodicovsku kontrolu vyuzivate?

veronikaszabova
1. jan 2023

@mamatroch
Syn 13r - mobil mu neberieme, nekontrolujeme, neblokujeme. Ma ho kolko chce.
Doma ma wifi, vonku data.
Soc.siete - FB, instagram. Ak ma ine, neviem.

mamatroch
autor
1. jan 2023

No a samozrejme sa na mobiloch i hraju, su dni, kedy hrami stravia cely limit. Takze ma zaujima i to, ci detom limitujete celkovy cas na mobiloch alebo pouzivanie jednotlivych aplikacii (napr. tie hry).

dskjhfdlkdjhl
1. jan 2023

Nikdy sme toto detom neobmedzovali, napriek tomu (alebo mozno vdaka tomu) sa naucili mobil/pocitac pouzivat tak, aby im k nim neprirastli ruky. Nie su podstatne zakazy, obmedzenia, ale podstatna je vychova. Vychova a vedenie deti k tomu, aby mali rozne zaujmy a aby si vedeli zorganizovat cas same aj na zabavu, aj na povinnosti. To je samozrejme narocnejsie, ako vypnutie wifiny, ale isto efektivnejsie.

joe33
1. jan 2023

@mamatroch family link. Máš úplnú kontrolu plus mu ho môžeš cez svoj mobil zablokovať. Pre niekoho to môže byť obmedzovanie ale za mňa je to skôr chránenie. Čiže každý si určuje sám čo dovolí svojmu dieťaťu a čo nie .

mikadooo
1. jan 2023

@mamatroch dcéra 11r. má mobil hodinu, plus polhodinu pc hru. Strašne som tu bola zdrbaná, ako ju držím nakrátko 😄. Spravila si veľkú chybu, že si sem napísala 😄😄😄. Sociálne siete nemá žiadne. Chcela by instagram, vraj je od 13 rokov. Povedala som jej že v 11 určite nie, možno v 12, ale skôr isto nie. (A - áno, všeeeetci v triede ho vraj už majú. A keď som sa jej opýtala, že načo jej bude a čo je to ten Instagram, tak mi povedala - neviem. Tak som jej povedala, že nech si to teda od tých všeeeeeeetkých do tých 12 rokov zistí, aby vedela, na čo ho bude potrebovať a potom sa na to pozrieme spolu). Čas a povolené aplikácie má nastavené cez google family link.

drzaopica
1. jan 2023

@mamatroch v tom veku by som limitovala a nenápadne kontrolovala.Hodina sa mi zdá málo, ale rob ako uznas za vhodné.

ninka123
1. jan 2023

@mamatroch ja mám puberťákov a myslím, že je aj trochu rozdiel dievčatá a chlapci.. u nás hlavne trvám na dodržiavaní “mobilovej večierky”, teda že mobily sú v noci mimo detských izieb.. som alergická na tie nočné písania, storky a pod.hlavne počas šk.dni 🤦🏻‍♀️

gabika99
1. jan 2023

@dskjhfdlkdjhl plne súhlasím.

sante81
1. jan 2023

@mamatroch neobmedzujem, ale idem príkladom..kniha do ruky radšej miesto mobilu, spoločenske hry, viac sa rozprávame, a keď chcú hrať, alebo telefonovať , tak v rozumnej miere

gubka71
1. jan 2023

@joe33 tiež mám v telefóne family link..syn ma 12..a už pol roka dozadu zistil, že ak ho ja cez apku vypnem, stačí mu vypnúť a zapnúť svoj mobil a apku obíde 🤔🤷

joe33
1. jan 2023

@gubka71 no deti sú šikovné. Ale aplikácia dokáže nastaviť čas strávený na mobile, aj na aplikácie. Moc mi to nesedí lebo zatiaľ s tým problém nemám. Samozrejme musí mať dieťa nastavený vlastný účet

liz_lemon
1. jan 2023

syn ma 10, mobil dostal nedavno, PC ma dlhsie, nijako ho neobmedzujeme, lebo to ma presne opacny ucinok, ani ho nekontrolujeme, aplikacie su na zaklade nasho schvalenia, ziadne socialne siete typu FB, ma len whatsup, teams, pouzivame family link

iwesska
1. jan 2023

My sme na tom ako u vas,syn ma limit 2hod.denne,ziadnu soc.siet len whats app a ani nebude mat,kym nedosiahne vek nimi povoleny. Nevidim zmysel v tom,aby bol na TikToku a travil cas pozeranim a opakovanim stupidnych vyziev. Na mobile pocuva pesnicky, hra max.hru,pise si s kamaratmi a potom edupage. Ma 12r. Nesuhlasim s tym,ze deti maju mat neobmedzeny pristup,vdaka comu sa "spamataju" a budu si regulovat cas same. No nebudu. Vidim v okoli. 7-8h travia na tom denne,sefov syn mal podobne benevolentnu mamu,neobmedzeny limit - 15r.a ani nevyliezol cely den z izby,bolesti hlavy,normalne chradol. Sef sa nam stazoval,ze darmo s tym on nesuhlasi,ked mama dovoli (su rozvedeni). Moj je tiez taky,ze keby nemal obmedzenia cez Family link,tak neodtrhne prsty od toho. Dcera naopak,ta sa radsej hra fyzicky,aj keby cely den mobil na stole mala polozeny. Takze nezalezi od veku,ale od povahy. To je ako s alkoholom. Nie kazdy,kto si vypije,zostane zavisly. Niekto vie pit s mierou,ineho treba drzat od alkoholu co najdalej.

tarvika
1. jan 2023

@mamatroch dcéra má 9r, mame to podobne ako vy. Dokonca ešte trochu menej času 45m, cez víkend 30m denne. Ale ma neobmedzené komunikačné nástroje, fotky, foťák. Soc siete nemá a tak skoro nedovolím.

kaktusik007
1. jan 2023

@mamatroch synovia, 11 a 12. telefony neberiem, doma su na wifi, vonku maju data.
cas neobmedzujem, starsi pouziva hlavne spotify a mladsi youtube - vyrazne sa im zlepsila anglictina vdaka tomu, takze po tomto zisteni uz to neriesim.

zaklad je aby si plnili spolahlivo skolske povinnosti, aby pocuvli ked ich volam a aby cas travili aj inak - to robia, takze ok.

zakazy, obmedzovania do urcitej hodiny - to u jich dungovalo ked mali tak osem. Takze teraz som prepla na iny, priatelskejsi a otvorenejsi pristup a osvedcuje sa mi to.

kaktusik007
1. jan 2023

@mamatroch a teda pouzivaju najma komunikacne nastroje, zo socialnych sieti sleduju instagram - nepostuju nic. A teda vsetky aplikacie im musim schvalit, tiktok neprejde ani nahodou ;)

kristiii
1. jan 2023

@mamatroch môj má 12 a momentálne ho už neobmedzujem (doma, data nemá). Ale...učí sa výborne, čím chcem povedať, že neflaka školu na úkor Pc či mobilu, má kamarátov, s ktorými chodí von, číta, doma pomáha... Áno, teraz v zime na nich trávi viac času, ale keď bol pred sviatkami napríklad dva týždne chorý, sám od seba prišiel, že sa nudí, či si niečo nezahráme..u nás je mám pocit taký benevolentnejší prístup zatiaľ v pohode+sa mega zlepšil v angličtine. Občas mi lezie na nervy odpoveďou: "Počkaj , dohrám." Ale úprimne, koľké z nás sa hneď odlepia od koníka, keď máme rozcitanu diskusiu 😅

h2
1. jan 2023

@mamatroch Tvoje deti majú 1 hodinu denne mobil a v tom je zahrnutý aj Edupage? Toto by som určite dala nad rámec tej hodiny. Veď to majú kvôli škole.

annalena
1. jan 2023

@mamatroch podla mna zavisi aj od dietata, moja 13 rocna ma neobmedzeny cas na mobile, soc. siete okrem whatsupp nema ziadne, uci sa na same jednotky, vonku je denne , 3xtyzdenne sportuje, cita knihy - teraz cez prazdniny uz 2 precitala a prave dnes si objednala dalsie 3. Na mobile pocuva akurat pesnicky, robi fotky, videa alebo vola s kamoskami, ale vzdy ak je moznost sa s nimi radsej stretne osobne.
Mobil je u nej proste druhorady. Su dni, ked je tam mozno len 10 minut, resp. len cas, co si riesi veci do skoly cez skolske stranky.
Preto nevidim dovod, ju nejak obmedzovat. Okrem "mobilovej vecierky", ktora je u nas o 19:30 - vtedy sa mobil vypina a odklada.

mamatroch
autor
2. jan 2023

@veronikaszabova ak sa mozem spytat, "funguje" vam to? Myslim, ci sam od seba si plni svoje povinnosti skolske aj doma, ci mate cas aj spolu ako rodina a syn cas byt aj s realnymi kamaratmi nazivo, nielen online.
Lebo my sme zacinali bez limitov a teda u nas to nefungovalo 🤷. Ako ano, naucila sa do skoly i tak, ale zacala to riesit az okolo vecere a potom este sedela nad ucivom o pol desiatej vecer, co mi teda vadilo. Jednak ona je dieta, ktore potrebuje vela spanku a tiez svetlo vadilo jej surodencom v izbe, uz ani nehovoriac o kvalite pripravy do skoly v takuto hodinu...
Isty cas sme dokonca fungovali tak, ze mala 30 min, ktore si mohla minut hoc aj hned po skole a zvysnych 30 min dostala az ked bola pripravena do skoly.
3x do tyzdna ma podvecer mimoskolsku aktivitu (2x sportovu + 1x, kde rozvija svoj konicek), preto by som chcela, aby bola do skoly pripravena uz predtym. Lebo ked sa vrati po aktivitach domov, je uz fakt unavena...

kaktusik007
2. jan 2023

@mamatroch u nas vedia, ze ak by skolske povinnosti zanedbavali, telefon a ntbk by boli prve, o co by prisli. Normalne na rovinu som im to takto povedala. Ked pridu zo skoly, maju cca hodinu na aklimatizovanie. Ak tam je aktivita mimo skoly -- ano, skolu riesia niekedy unaveni az po nej. Aj ma to rozculovalo, no potom reku ok, ved vedia ake budu nasledky ak by skolu flakali.... je to uz proste ich zodpovednost, nebudem im stale za zadkom. Komunikuju vacsinou s kamaratmi s ktorymi sa stretavaju - cize u nas je virtualne pisanie doplnok reality -- maju to asi ako ja, tiez si s kamoskami pisem 🤷🏼‍♀️

veronikaszabova
2. jan 2023

@mamatroch ano, funguje nam to tak.
Pride zo skoly, naje sa, urobi si svoje povinnosti doma ( vylozit umyvacku, vyniest smetie, upratat a povysavat izbu), vyzdvihne brata zo skoly ( pokial som v praci) --- po tom vsetkom ma cca hodinu cas na mobil, neskor si ide urobit povinnosti do skoly. To ma cca do 16::00/17:00. A potom ako kedy ( zalezi od rocneho obdobia) - bud ide von, alebo je doma ( mobil, ps4,...). Cez vikendy sme vacsinou na vyletoch, ten cas travime spolu ako rodina.
Este nikdy sa nestalo, zeby cely den stravil na mobile, pocitaci, ci ps4.
No zalezi na dietati. Ak to u vas nefunguje, treba vymedzit hranice.

mamatroch
autor
2. jan 2023

@joe33 tiez to vidim tak, ze ich obmedzujem pre ich dobro. Nepotrebujem si nic dokazovat, ide o to, ze si myslim, ze pristup k istym aplikaciam by im asi skor ublizil, tiez bol na nasej skole pripad, že decka plnili vyzvu a dusili sa vankusom az do straty vedomia, lebo ved ohromna sranda, robit a postovat video, ako spoluziaka preberaju fackovanim a studenou vodou 🤦 ...dozor je cez prestavky len na chodbach...

mamatroch
autor
2. jan 2023

@mikadooo neviem, ci ich drzime nakratko (tak my ako aj vy), a ani by som nechcela, aby sa diskusia zvrhla na porovnanavanie, kto deti vychovava "lepsie", lebo parameter casu na mobile, ako jediny ukazovatel, je nedostatocne kriterium na hodnotenie... Okrem toho, ulohu zohrava i povaha deti...
No samozrejme aj u nas pocuvame, ako vsetci vsetko mozu a nic nemusia... No akonahle sa opytam, ci aj M., M. a M., ktorych rodicov poznam a viem si to overit, uz su to len "skoro vsetci" 🤣
...preto ma zaujima ako to maju ostatni a co u nich ne/funguje... Lebo ved ono sa to meni i v priebehu casu a postupne sa deti musia naucit same si rozumne zadelit cas... Len je tazke odhadnut ten moment, kedy zacat uvolnivat "opraty"...
V kazdom pripade, ked raz budeme spominat na cas, ktory teraz mame k dispozicii, chcem aby mali spomienky na to, ako nieco zazili s nami rodicmi, s celou rodinou, s kamaratmi... Nie ako hrali cele dni hry na mobile a tukali don...

Dakujem vsetkym, ktori sa vyjadrili a podelili so svojim pohladom 👌

20erika07
2. jan 2023

Syn 15r ma neobmedzeny pristup, ma socialne siete, kuka rozne videa,najma cvicenie a opravy motoriek ,to su jeho najvacsie konicky, komunikuje s kamaratmi, dcera 9r ma obmedzeny pristup, ma whats app na komunikaciu s rodinou, nema ine socialne siete, ona velmi rada tvorí, kuka youtube ,niekedy kukame spolu a spolu sa ucime nove veci tvoriť, kuka aj zabavne shortky. Ked som doma, ani limit nevycerpa. Nemaju problem obaja odlozit telefon , syn sa rad so mnou rozprava,s otcom chodi robit chlapske prace,dcera sa rada zase hrá,číta, píše, pomahaju nam obaja kedykoľvek ich požiadame, nemaju nejake pevne denne povinnosti , u mna je na 1.mieste škola, ked vidim ,ze maju toho veľa zo školy tak im nepridavam. Ked ich ziadame o nieco, kedze to nemaju ako povinnost tak sa citia velmi uzitocni a hrdí , že dokazu spravit to co my,ze ich pri niecom potrebujeme a takto to funguje u nas super . No ale kazde dieta a kazda rodina je iná, co plati u jednych, u druhych nemusi vobec. Nikdy sme deti do nicoho nenutili ani netrestali, nebolo zaco, my si tak plynieme v pohodicke

kaktusik007
2. jan 2023

@mamatroch ja suhlasim, je to individualne. U mojich proste zrazu nastal ten moment kedy som si uvedomila, ze uz nemam deti, ale ziju so mnou uz mladi muzi. A tiez som to dlhsie asi nevidela, aspon 4 mesiace sme mali konflikty, pretoze to zauzivane / este detsky pristup / prestal fungovat. Tak dostali sancu a uuuups, ono to funguje. Len je to tazke ustriehnut ten pravy okamih, kedy dieta uz nie je dietatom, ale regulernym zodpovednym nastrocakom

ahooooj
2. jan 2023

Nemám deti, ale čo poznám ľudí, jedna kamarátka má dceru 10r, má mobil, bez limitu, TikTok, Instagram a Zoomerang. Druhá kamoška má dcéru 12r, má limit TikTok, Zoomerang a Snapchat. Kamoška má s dcérou veľmi dobrý vzťah, jej dcéra jej vždy ukáže aké video videla, ktorý trend sa jej páči a pod. (obe dievčatá majú ešte YouTube a Whatsapp)

alazala
2. jan 2023

@mamatroch dcéra má 12 rokov, má limit 1,5hod, cez víkend 2h. Používam Family link, to je super, že vieš nastaviť limit pre jednotlivé aplikácie. Napr Edupage má neobmedzene ako sa tu niekto pýtal. A tiež po 8mej vecer sa jej uz mobil vypína. Má fb aj ig, ale pozerá hlavne tiktok. Okrem toho veľa sa o tom rozprávame , tak vie na čomsi dať pozor. Ja som rozhodne ZA obmedzovanie , však také dieťa ešte nemá vlastný rozum, aby si to vedelo riadiť, ved s tým majú problémy aj dospelí

alazala
2. jan 2023

@mamatroch inak mám aj starsie deti, mali podobne obmedzenia až do 18tich

mamatroch
autor
2. jan 2023

@alazala ved toto, ze tiez sa obavam, ze pustit ich uplne na volno by asi u nas nefungovalo... I ked v poslednej dobe su pristupnejsie diskusii a argumentom. Doteraz to bolo skor o tom, ze po pociatocnom nadseni z mobilov sa burili proti limitu a akekolvek moje argumenty len preleteli okolo ich usi ako kometa. Mozno v lete vyskusame volnejsi rezim, len teraz popri skolskych povinnostiach, si to predstavit neviem. hlavne starsia potrebuje (nie vlastnou vinou, ale o to teraz nejde) nadpriemerne vela casu na pripravu do skoly a popoludnie halt nepredlzim 🤷 a zase je pravda, ze ked mala len pol hodinu na mobile k dispozícii hned a druhu az po ulohach, trvalo jej to podstatne kratsie 🤣 (overila som si skusanim, ci pripravu neodflakla)
Inak nevies, ci sa vo family linku da nastavit aj celkovo limit na hry alebo by sa muselo pre kazdu zvlast? Este sa s nim len ucim narabat...