Ťažké rozhodnutie ohľadom strednej školy

miskaaa89
24. sep 2021

Ahojte maminky. Veľmi vás prosím o radu ako dcére vysvetliť že ma na viac co sa týka strednej školy. Som matka 14 ročnej dcéry ktorá čo chvíľu pôjde na SŠ ako matka sa snažím byť chapava podporujem svoje deti, no nepáči sa mi odbor strednej školy pre ktorý sa dcéra rozhodla som nešťastná. Dcéra je jednotkarka učí sa veľmi dobre no rozhodla sa ísť študovať agropodnikanie odbor jazdectvo 200km od nášho bydliska. Mám dosť obavy a poviem na rovinu nechcem nikoho uraziť ale ona ma naviac samozrejme sa snažím jej rozhodnutie akceptovať a snažím sa jej vysvetliť ze sú rôzne kurzy môže si spraviť kurz no ma vlastnú hlavu. Podporujeme ju od 3 rokov ma vlastného koná trénuje kone je taky samouk miluje kone od detstva no neviem či toto rozhodnutie je správne. Nechcem ako rodič jej vybrať školu ktorá ju nebude baviť ale zároveň si myslím ze toto není správna cesta ďakujem za rady

ivangeline
24. sep 2021

A preco nie?

irusa
24. sep 2021

no ani sa ti nečudujem, že nie si nadšená..u nás agropodnikanie študujú tí, čo ledvo prejdu na ZŠ..skôr by som sa zamerala na jej mieste na veterinu

evica17
24. sep 2021

@miskaaa89 zbytocne ju budes tlacit do niecoho. Ona sama moze ist potom.na vysku, ak je sikovna zvladne to. Sesternica tak chcela ist za kadernicku, jej mama ju dala na umelecku a uba sa tam trapila a skoncila na drogah. Sestra chcela na umelecku, ale nasi ju na stavebnu dali, po pol roku odisla na umelecku. Muz chcel na umelecku, svokra ze nie na intrak, tak siel.na drevarsku a po dvoch rokoch prestupil na umelecku a siel do 1. rocnika.

ella_price
24. sep 2021

To, že to vyštuduje, neznamená, že sa tomu neskôr aj bude venovať. Velmi vela študentov má po škole nechuť k odboru, ktorý vyštudoval, pretože naše školstvo je aké je, takže nakoniec po škole robia niečo úplne iné. A teda keď hovoríš, že má na viac, tak na akej škole si ju sama predstavuješ? Gympel? Ekonomická? 🙉

simonah73
24. sep 2021

nechapem, podporujes ju v jej zalube, ma vlastneho kona a teraz ked chce ist studovat nieco co ju bavi a je spojene s konmi tak si proti? chces z nej mat nestastnu pravnicku, lebo ma same jednotky? mam kamaratku, ktora ma teraz prvacku na starostlivost o hospodarske zvierata, lebo medzi ne pada aj kon, ktoreho ma tiez vlastneho a keby mala zle znamky tak by toho kona nemala. no a tiez mohla ist na nieco lepsie. teraz mali prax a boli upratovat koterce v zoo.

simonah73
24. sep 2021

@irusa no tak v tom pripade tam bude za hviezdu 🙂

irusa
24. sep 2021

@simonah73 no bude

anjelicek26
24. sep 2021

Podla mna 14 rocne dievca uz presne vie, co chce a treba sa trosku prisposobit. Ono je velmi vela moznosti, ako sa vie s takou skolou uplatnit, ked je sikovna a kreativna, tak to pojde. U nas v nemecku je ten business okolo toho obrovsky, velmi vela penazi ludia investuju do takychto veci. Ked sa jej to nebude pacit, po 1-2 rokoch viete zmenit na inu skolu... v tomto veku ma este pravo na "vyskusat" a uvidime...

dominika1988
Autor odpoveď zmazal
Zobraz
lucka_ke
24. sep 2021

nechaj ju ísť podľa svojho rozhodnutia, môj brat chcel presne toto aj išiel na poľnohospodársku a potom keď zistil čo ho v živote čaká išiel ešte na VŠ úplne iného smeru, ale aspoň rodičom nevyčítal, že nemohol robiť to po čom túžil
deti musia zistiť na vlastnej koži o čom to je

lucka_ke
24. sep 2021

@dominika1988 a čo ti v tom bráni? kedykoľvek si môžeš zriadiť živnosť a otvoriť salón, kurzov je dostatok

anjelicek26
24. sep 2021

Vazne treba nechat tie deti ist za tym, co ich bavi a v com vynikaju... syn je inteligentny, sikovny, v triede takmer najlepsi...chce byt elektrikar... o nicom inom nechce diskutovat... v 16tich von zo skoly a vyucit sa u nas... ja ho v tom podporujem, zarobi si dostatocne, tych ludi je ako safranu v dnesnej dobe, co vedia robit rukami... ukazem mu moznosti - ale rozhodnutie je len na nom, je to jeho zivot... co nedovolim je - aby skolu akokolvek flakal a nejake dvere si tym padom zavrel, keby zmeni nazor...

pribinak
24. sep 2021

@dominika1988 však prečo si neurobíš nejaké kurzy a neotvoria si to kaderníctvo? To podľa mna nie je nesplniteľný sen

dominika1988
Autor odpoveď zmazal
Zobraz
vikinka128
24. sep 2021

@miskaaa89 má na viac… aj ja som mala na viac preto som skončila na gymnáziu ktoré mi je dnes na 2 veci. Chcela som ísť tiež študovať jazdectvo a ľutujem, že som tak nespravila z hľadiska štúdia. Z hľadiska života, spätne vidím, že táto cesta ma mala niečo naučiť. Nechaj ju. Ak bude chcieť spraví si VŠ, kurzy, čokolvek a v závere sa uplnatni možno lepšie ako niekto kto je Ing. Alebo proste bude robiť čo miluje, a to je dôležité.

gdpr
24. sep 2021

Ja by som ju na takú školu nenechala ísť. U mňa je vždy vzdelanie na prvom mieste a koňom sa môže venovať aj bez tej školy. Treba kúsok uvažovať aj do budúcnosti, čo bude z nej keď dokončí tú školu? Kone na slovensku ju neuživia a ak neskôr bude chcieť ísť na nejakú VŠ napr. veterinu ak má rada zvieratá tak bude pri učení na prijímačky plakať lebo tá škola ju dostatočne nato nepripraví.

simonah73
24. sep 2021

@dominika1988 tak ale tu nejde len o to co Ta naucia, ale ak mas na nieco take talent a bavi Ta to tak nepotrebujes tri hodiny chodit do skoly, lebo ved povedzme si to tak ako to je. to ze chodili kadernicky tri roky do skoly, neznamena ze cely cas mali v ruke noznice a hreben, bolo treba sa ucit aj matematiku, slovencinu, nejaku tu ekonomiku, co pises tak tu by si mala mat zvladnutu, takze to co ich ucili na odbornych predmetov sa casovo mozno zmesti aj do toho kurzu 😉

simonah73
24. sep 2021

@gdpr a ved nikto netvrdi ze potom zostane na slovensku, a nepredpokladam, ze na tej skole to je cely cas o konoch, urcite sa najde aj verzia tej skoly s maturitou.... hovoris to ako keby si tu skolu absolvovala, ked pises ze ju skola nedokaze pripravit na pripadne dalsie vzdelanie...

cairka
24. sep 2021

Ja teda nechápem rodičov, ktorí sa snažia presvedčiť dieťa, že chce robiť to a to . Ešte pochopím, keď dieťa nemá jasno, sú decká, čo v tej deviatke proste nevedia, čo so životom, tak tam sa dá usmerniť, ale ak má jasnú cestu vybratú .... Môj od siedmej triedy tvrdil, že pôjde na umeleckú, aj na nej je. V dnešnej dobe sa šikovný človek nestratí, keď bude mať maturitu, tak nemá problém si potom vybrať vysokú školu. Ak tam bude potrebovať nejaký predmet, čo tu má slabšie zastúpený, tak hold bude musieť ukázať, že to myslí vážne a doučiť sa ho ako samouk. Ale nestojí mi to za to, aby sme 4 roky riešili, nech sa učí do školy, do ktorej nechcel ísť a nebaví ho.

sendy1977
24. sep 2021

@miskaaa89 manželova kolegyňa ma dcéru, ktorá ma tiež vlastného koňa a išla študovať na strednú veterina cca 120 km od bydliská. A teraz sa kolegyňa s manželom musia cez týždeň starať o jej koňa. Kto sa bude tvojej dcére starať o koňa ? Skús sa jej to opýtať

aniele
24. sep 2021

No, presne toto som mala pred rokmi s treťorodenou. Chcela ísť na to učilište. Nebola hviezdna jednotkárka, ale tiež som vedela, že má na viac. Pritom som zástancom toho, že dieťa nemusí ísť na elitné gymnázium (hoci som na takom učila), aby potom mohlo pokračovať kdekoľvek. Stačí dobrá odborná škola. Vedela som, že na našu levicu nátlakom akurát vyvolám odpor. U nás pomohlo to, že som jej jednoducho ukázala, že ten istý učebný program, ktorý ponúkajú v trojročnom učebnom odbore, ponúkajú aj v trojmesačnom rekvalifikačnom kurze. No a keďže si vie spočítať 2 +2... Sama potom zhodnotila, že radšej pôjde do Nitry na strednú odbornú školu veterinárnu. Že tam dostane širší základ a môže sa potom aj špecializovať. A to tiež bola riadna koníčkárka.

dominika1988
Autor odpoveď zmazal
Zobraz
anjelicek26
24. sep 2021

@sendy1977 ved kona vedia urcite presunut do inej stajne ku skole, alebo priamo ak ma skola stajne... tak tam...

gdpr
24. sep 2021

@simonah73 kde píšem, že ju vôbec nedokáže pripraviť? Píšem, že dostatočne ju nepripraví určite nebudú preberať takú matériu z biológie, chémie a fyziky akú by mala na gymnáziu a ak by chcela ísť študovať napr. veterinu z ktorej pri koňoch by mala aj neporovnateľne vyšší plat keďže na SVK tých veterinárov, čo sa venujú koňom spočítam na 1 ruke. Každé dieťa má veľké sny a každý druhý pri koňoch chce byť tréner ale ustajnenie stojí približne 300eur+veterinár+kováč tréningy stoja 10-20eur takže ak by chcela mať aj vlastné kone na ktorých by trénovala ľudí tak z tréningov to neutiahne preto perspektíva tej školy je dosť nízka a aj ak nebude mať vlastné kone tak z tréningov si ťažko zarobí na živobytie.

martina1201
24. sep 2021

@miskaaa89 ahoj mám 3 deti čo sa už rozhodovali o školách. Syn mal hlavu na gympel. Každý ho v škole do toho tlačil, ale ja som ho podporovala v Tom aby išiel študovať čo ho baví. Vyštudoval strednú odbornú školu, ktorá mala status ucnovka( mala aj učňovské štúdium bez maturity aj maturitné štúdium). A teraz študuje na vysokej škole. Ani ja a ani on neľutujem jeho rozhodnutie študovať inde než na gymnáziu. Dcéra to isté. Čistá jednotkarka a rozhodla sa študovať hotelovú akadémiu. Všetci ju odhovárali, len ja som ju povzbudzovala a bránila pred ostatnými. Študuje už 3 rok a neľutuje rozhodnutie..... Tretie dieťa začalo na strednej škole kde jeho brat. Zatiaľ spokojný.... A ja dúfam že to tak ostane až do vyštudovania.....

sendy1977
24. sep 2021

@anjelicek26 tak zrejme na Slovensku to nejde tak ľahko, určite by sa rodičia "zbavili" koňa pre nich je to obrovská záťaž.

roberta27
24. sep 2021

@miskaaa89 ahoj. Jazdectvo do Sale či do Ivanky, či úplne inde?

makova333
24. sep 2021

@miskaaa89 ja ta uplne chapem. Moja dcera tiez v tom veku ako tvoja si isla stale svoje, ze bude vizazistka. Pritom od prvej triedy po devinu same jednotky, ucila sa minimalne, jazykovo nadpriemerne nadana. Skoro ma slak trafil. Radila som sa s jej triednou aj s vychovnou a obe, ze jednoznacne gympel, boli sme aj na testoch v CPPaP a tiez vyslo gymnazium. Tak som zobrala moju kamosku, ktora bola takym dcerinym vzorom a tiez mala gympel (samozrejme aj VS), reku nech daju spolu kafe a pokecaju. Tak sme kavickovali a kecali a do tyzdna si decko vizazistku rozmyslelo. Dnes studuje VS odbor s ktorym nebude mat problem sa uplatnit kdekolvek a je rada, ze sme jej to vtedy vyhovorili. Ak sa dcera dobre uci trvala by som na gympli s tym, ze VS bude uz len jej rozhodnutie. Keby nebola studijny typ je to ine, ale to uz musis posudit sama.

slavkajurko
24. sep 2021

@miskaaa89 môj názor je ze jej nedovol tam ísť. Bude mať na teba nervy, ale ona keď dospeje tak to pochopí. Koňom sa môže venovať pomimo. Keby som ja išla tam kde som chcela tak dnes pracujem v gastre a ledva sa asi uzivim. No a dnes mam vysokú školu a som zdravotnička so slušným zárobkom

nistika
24. sep 2021

a je to skola s maturitou? lebo ak ano tak je to dnes jedno moze ist predsa potom hocikam...ja by som ju nechala osobne som stravila 4 roky na skole odbore ktoru som nenavidela a tak to aj vyzeralo....