Sústava rovníc z matiky

6. jan 2023

Ahojte neviete mi niekto prosím vás poradiť ako mám vypočítať túto sústavu rovníc?
Sedím nad tým 2 hodiny a rozmýšľam ako to vypočítať, stále mi to nejako nevychádza a vždy mám nejaký divný výsledok, ja už fakt neviem ako to vypočítať, počítam a aj tak mi to nevyjde.
Ďakujem za pomoc

adiacik
6. jan 2023

Ak si dobre pamatam, uz jecto par rokov, co som chodila do skoly, tak by to malo byt tak, ze si z jedneho riadku vyjadris "x". V tomto pripade z druheho riadku je to najvyhodnejsie a vyjde ti
X=3+y+2z
Potom miesto "x" v prvom riadku nahradis to co vyslo z druheho, vypocitas napr "y"
Vyjde ti rovnica o dvoch neznamych "y" a "z".
Z tej vyjadris "y" a cast rovnice za "=" nahradis ypsylonom, vypocitas tak hodnotu "z"
Pomocou tejbhodnoty vypocitas hodnotu "y" z prvej rovnice a potom poslednu hodnotu "x".

Hadam som ti pomohla s metodou, pocitat to za teba nebudem, lebo by si sa nic nenaucila 😉

uhnakova
6. jan 2023

Taketo rovnice je najlahsie odcitovat. Napr. odčítas tretiu od prvej, vypadnu dve premenne x aj y. Vyratas hned premennu z. Dosadis do prvych dvoch rovnic a mas dve rovnice o dvoch neznamych. To uz asi das, nie? 🌸

misik14
6. jan 2023

Ja by som to skúsila maticami

autor
6. jan 2023

@uhnakova odčitovaním som to ešte neskúšala,ma to nenapadlo, ale asi viem ako to myslíte, tak skúsim aj tento spôsob a ďakujem

autor
6. jan 2023

@adiacik áno pomohli ste mi, už viem, kde som spravila chybu. Ďakujem

autor
6. jan 2023

@misik14 maticami? Ako to myslíte,tými maticami?

misik14
6. jan 2023

Sústava lineárnych rovníc matice... najde ti milión odkazoc

sasesoe
6. jan 2023

Matice sa preberaju az na konci strednej skoly, niekedy sa s nimi stretnu prvy krat az na vyske a v principe je to len iny zapis odcitovacej metody.
Odporucam na FB skupiny Zavreta skola, je tam vela odkazov na YT s navodmi a vysvetlenim.

draik
6. jan 2023

Je to triviálne jednoduché, riaďte sa prvým príspevkom. Pochopí to každý. Netreba z toho robiť pokročilú vedu.

adiacik
6. jan 2023

Nie je zac 🙂