Moj 11 rocny puberták dnes vybuchol ☹ Vraj na neho kasleme. Lebo nema najnovsší mobil na pausal,má pocitac, v ktorom je zla grafická karta, nema novy bicykel, kolobezku......Dost ma to sklamalo, najma jeho reakcia. JE mi jasne, že deti medzi sebou súperia, že jeho kamaráti maju asi benevolentnejších rodicov. Ale , aby mali 11 rocné deti mobil na pausal??? S manželom sme sa bavili na tuto temu, no je dost prisny: mobil má chlapec funkcny, sice bez fotaku a wifi, bicykel ma dobry, ved na vozenie sa po sidlisku staci, PC máme ok, a graficku kartu na hranie novších hier nemieni menit. Ako sa mám zachovat? Nemam byt k synovi benevolentnejsia? Riesili ste aj vy nieco podobne? Nechcem, aby moj syn vyzeral medzi kamosmi ako chudobny, ale zas naco kupovat nieco lepsie, ked aj to starsie sluzi? Dost ma zaskocila jeho reakcia 😕
no, treba mu vysvetlit, ze my sme mali 1. mobil ako 20 rocny s kreditom 200 sk na mesiac, co 1 minuta bola 10sk, nemali sme pocitac . on musi pochopit, ze nie toto robi dieta velkym frajerom, ze to raz pochopi. treba mu ukazat dok. filmy, kde v Somalsku deti jedia zo zeme, spia na zemi a maju 1 oblecenie. Moje deti to velmi rychlo pochopili, ked videli co ostatny nemaju. Urcite netreba vsetko povolit, lebo to casom zacnu ,, zneuzivat,, a nebudu si cenit nic. mozno sa teraz hneva, ale casom bude oto hodnotnejsim clovekom...
Dakujem dievcata, ano rozprávali sme sa, ja ho chápem, že deti sa mu smeju, ale to asi nezmenime, deti si stale nieco najdu. Snažíme sa ho motivovat, ak bude mat lepsie známky, dostane kolobezku a pod. Ale on chce vsetko hned, vysvetlila som mu, že my sme mali mobil az v dospelosti, nemali sme tablet, PC, a myslim si, že teraz je hrozna doba. Zda sa, že nepochopil, chodime na vylety, na dovolenky, kde vidi aj tu chudobu, no nejako si neda a neda povedat ☹
Ja by som mu dopriala aspon jednu z veci po ktorych tuzi...Ak na to su prostriedky preco mu nespravit radost.Tiez by som napr.chcela hrat nove hry a mat super pocitac.Co ze stare su funkcne.Doba ide tak neskutocne rychle dopredu ze vcera kupene je stare,takze ak ma napr. 2rocny Pc tak je skutocne stary.A to ma do nekonecna hrat stare hry kt.uz pozna a nemoze hrat nove lebo setrime na dietati?
@svetluska82 ano to s tymi spokuziakmi je niekedy tazke, dievcence nechcu nosit ruzove gate, lebo baby sa im vysmievaju atd. ano, nam to je malickost, ale oni to vnimaju uplne inak. snad sa Vam to podari niejak urovnat, najst nejaku cestu medzi, kde budu spokojne obe strany
@svetluska82 možno by som dala synovi na výber, nech si vyberie jednu vec, ktorá je preňho z týchto prioritou a ak si ju zaslúži, tak to poriešite... samozrejme, pokiaľ to je v rámci vašich možností... ale vynechala by som paušál na mobil - ľahko sa môže stať, že mobil stratí alebo mu ho niekto ukradne a kým na to prídete a zablokujete, tak niekto cudzí prevolá majland a neriešila by som ani grafickú kartu do pc - pc nie je primárne na hranie, aspoň u nás nie...
určite by deti nemali dostávať všetko, čo si zmyslia, ale sem tam ak sa dá, treba trošku povoliť, dieťa sa poteší a či si to bude vedieť vážiť, to už musíš vedieť ty ako mama... u nás napr. radosť z mobilu pod stromčekom trvá ešte dnes, vyberali sme spolu tak aby vyhovoval aj dcérinmu vkusu a aj mojej peňaženke...
@svetluska82 No ja osobne si myslím, že deti nemusia mať všetko a som zato, aby boli vychovavané tak, aby sa dokázali odlíšiť a nemali mindrák z toho, že majú niečo iné, alebo menej ako ostatné deti, ale keď mám byť naozaj uprimná, tak mobil s foťákom a wifi má už aj moja 9 ročná dcéra.. Ja neviem.. možno si povie niekto, že to je skoro, že načo, ale mobil s foťákom a wifi dnes nie je už pomali nijak výnimočný.. Urobte chlapcovi radosť, veď taký mobil dostať aj za 60-80 euro a mi nehovor, že si tolko peňazí za rok napríklad nevyšibe, alebo nedostane k narodeninám.. Ako také výstrelky, že lepší bycikel, najnovšiu grafickú kartu a neviem čo, to sú už výmysli, ale mobil s foťákom a wifi je podla mňa super darček pre takého chlapca.. Dcéra si stiahne hry (s mojou pomocou ešte) a pri cestovaní sa hrá.. Robí si na ňom rada fotky.. Určite takýto darček preňho neolutujete..
@slozika Doporucila bych "ozdravny pobyt" na vymennem skolnim programu v Italii..
Jen 60 procent deti (rodin)ma PC, .temer nikdo nema domaci knihovnu..jen 30procent ma kolo...parky maji oteviraci a zaviraci dobu, krouzky temer zadne, tepla voda ve skole ci prkenko, mydlo je zazrak....Obedy jako Hamburger,...skolni tabule zazdena jako za nasich babicek..Nejsou penize, ..na nic, na kulturu...na skolu..na prevenci..kino maji deti jako darek k Vanocum ...divadlo znaji jen z casopisu...ve vetsine lesu je zakaz sbirani cehokoliv, pokud nemas prukazku......vylety s rodici? VELKY LUXUS!!
@something urcite na dietati nesetrime, a nerobi mi problem mu tie veci kupit. Lenze tecnika ide dopredu, to si bude kazdy rok pytat novy mobil???? A samozrejme si veci musi aj zaslužiť, a najbližší sviatok má v septembri, a to sa mlademu nechce cakat
@svetluska82 inak u nas zabralo aj to, ked dostali peniazky, povedala som, nech si hned neutekaju kupit nieco, ale aby setrili na casy ked po niecom budu tuzit. ale zas treba povedat , aj nase ked po niecom tuzia, zvazime ci si to mozeme dovolit a ked ano aj ja sa snazim detom dat co len mozem, ved ja im chcem zo vsetkeho to naj a tesim sa ked sa tesia oni. to je aj typ dietata, napr. moja 9 rocna je hrava, taka detska, po mobile netuzi, ajked maju spoluziaci. dali sme jej v juni moj stary, lebo isla do skoly prirody, tesila sa jak blcha , a odvtedy ho ani nepouziva, ale su deti temperamentnejsie, ktore chcu uz modernejsie veci. aj deti su rozne
@zuzana581
@sissy27 no u nas, PC má sluzit najma na prácu a nie na hranie 😅 Najblizsi sviatok má v septembri, tak skusime sa nejako dohodnut. Ale podla mna si to musi aj zasluzit .Lebo co má kamosov, tak to vyjadrovanie na adresu rodicov, je katastrofa, nemaju ich za nic a to im kupuju same spickove veci
@slozika no nediv se..toto predhani uz je daaaaaaaaaaaaaaaaaaavno pohrbene..
Ted je nejdulezitejsi to, aby mel aspon TATA praci...a toto si uz i deti uvedomuji.....
NIC nechteji, temer po nicem netouzi zpusobem jaky popisuje autorka Temy.., cekaji, co dostanou a VAZI si toho,,podobna situace jako nase kdysi za komunistu... 😎
@slozika no moj má taky 2 rocny mobil, len tam nie je wifi a fotak...Netelefonuje vobec, 5 euro kredit mu drzi aj 3 mesiace, tak neviem......Peniažky velmi nedostáva za sibacku dostal cca 10 euro, ine sviatky dostava prevazne materialne veci
@svetluska82 my sme povedali babkam, ze nech nekupuju veci, ze maju toho dost, radsej nech daju hoci aj 5 eur, takto si v zime setria na aquapark, ked velmi chcu ist. mozno by sa dalo s babkami dohodnut a aj syn by sa uz teraz naucil narabat s peniazmi, co je v podstate dobre, a vedel by ze ak na nieco setri, bude to mat. za skusku to stoji
@slozika no my sme skusali zaviest vreckove, vydrzalo mu to mesiac, lebo si v skole dost pohorsil správanie, tak som mu to zatrhla, no od spetembra má novu sancu
ano 3X do tyzdna aquapark za 30 e je normalne?
@svetluska82 chápem tvoj postoj.. Určite si musí zaslúžiť darček a nie vydobiť urazenosťou.. Ja som reagovala len pre ten mobil, že má taký, ktorý nemá foťák ani wifi.. Ono je dnes proste iná doba.. My nemôžeme v určitých veciach zostať "za opicami".. ano, mohli by sme, ale tak, ako vy máte pc na prácu a do istej doby boli na prácu papiere, bloky a fascikle.. tak teraz ste sa prispôsobili dobe a nerobíte isté veci ručne.. Len si myslím, že keby chlapec dostal aspom náznak súhlasu, tak by sa potešil.. Ale samozrejme je to môj názor a vy ste rodičia, tak vy viete ako sa chová atď.. V žiadnom prípade vás nesúdim, ani nič podobné.. 🙂
hm
@slozika
ano..mluvis o hranicich..a myslim si, ze hranice jsou smerodatne k vychove..kdyz povolite neco "nad pomery"..nedivte se, ze pak naroky neustale se zvysuji... 😎
proto rikam , ze to neni "normalni"..vzhledem k pomerum a dostupnym prostredkum...
Nemuzu povolit 3x acquapark a vzit si na to pujcku...a nebo byt o chlebu, jen abych ukazala, ze NA TO MAM.. 😉
@zuzana581 ved ja nad tým rozmýšlam, len nechcem, aby to bolo samozrejmosť. A stale menit veci.....Niekedy rodicia detom dozicia vela veci, len tak, a potom tie deti sa nevedia zmestit do kože a nadavaju este na rodicov
vzdy sa najde niekto , kto sa rype...
@svetluska82
....zij podle vlastnich opravdovych moznosti..nehraj si na nic..jakmile povolis , Tvuj syn si zvykne, bude chtit cim dal tim vice...(nebude si niceho vazit)....a muze v budoucnosti hledat lehke cesty k nabyti jeho touhy a splnenych prani.. 😉 "obklikou"
Snadna cesta, ziti si nad pomery = konec...