Sú vaše 18-ročné deti samostatné?

7. aug 2022

Chodia ešte na dovolenku s vami, alebo už so svojou partiou? Cestujú samé? Dajme tomu na druhý koniec republiky a pod.? Chodia s vami na návštevy? Alebo už majú svoj život?
Manželova prvá dcéra sa od svojej mamičky nepohne ani na krok. Na dovolenku bez mamičky nepôjde (tzn., že s nami by išla, keby išla aj mamička...) Keď sme jej robili oslavu na 18, ani neprišla. Keď ju zavolá muž na nákupy, dovlečie sa aj s mamičkou.
Keby to bolo 10r dievčatko, beriem to inak. Ale ja som už v 16r bola rada, keď som mojich rodičov nevidela 😅. Puberta u mňa išla v plnom prúde a mala som svoju partiu, svoje kamarátky a nákupy či oslavy som si uzivala s kamoškami. V 18 som už na dovolenku s maminou nechcela ísť, ani som nešla.

autor
7. aug 2022

Dievča sa na nás hnevá, že nechceme tráviť čas aj s jej matkou, preto k nám vôbec nechodí. Nepôjde s nami na výlet ani na dovolenku, lebo je nahnevaná, že tam nechceme jej mamu.
Myslím, že 18r dievča už by mohlo mať rozum a pochopiť situáciu, nie?
Je nejaká šanca, aby si k nám ešte niekedy nasla cestu? Pomôže čas? Môj muž je z toho na dne a úplne ho chápem.

mima1991
7. aug 2022

poznam 30 rocneho chlapa, byva u rodicov (zaraba dost na samostatny zivot), nikdy nemal frajerku, vsetko len mami sem, mami tam, dokonca si stale obaja pritakavaju aj v nazoroch. Ked ma problem v praci, hned vola maminke 🙂 neviem cim je to sposobene, su to zrejme taki ludia, ovplyvnitelni rodicmi, kym sa kocka nezamiluje do niekoho, asi bude stale vysiet na matke. A mozno aj potom.

janinah
7. aug 2022

Veľa robí výchova.asi mamičku zoberie aj na rande...toto by som veľmi neriešila.Manzel nech zmení svoj postoj.na dne sme v živote z iných veci.On ju asi veľmi nevychovaval a netravil s ňou veľa času doteraz.Slecna možno raz dozrie a možno aj nie.jej otec s tým teraz veľa nezmôže.

0silvia0
7. aug 2022

Moje deti uz od 15tich s nami rodicmi nechcu chodit na dovolenky tak ako si to mala ty a ako som to mala aj ja v tomto veku. Su deti, ktore s rodicmi rady chodia, ale toto co popisujes je extrem. Mozno to prejde a mozno to neprejde, ale preco myslis ze s vami 18rocna pojde? Nechajte ju nalepenu na mamicke. Mozno rozvod rodicov nespracovala a preto sa tak nalepila.

janinah
7. aug 2022

@mima1991 také manželstvo poznám.jej matka s mladými celý život úplne vsade lepšie povedané vždy všade boli matka s dcérou a muž kdesi vzadu ako poskok...potom aj s vnučkou ako tri gracie..muž vždy všade na piatej koľaji...aj sa po rokoch s ňou rozviedol.skor nechcel kvôli dcere

prasiatko30
7. aug 2022

To je to mamicka pre dieta vsetko, aj dychat bude. Otec nevie ako sa ma postarat - najprv nevie vymenit plienky, potom obliect, potom neberie dieta na prechadzku tam kde sa paci mamicke, babky sa pokusaju dieta otravit lebo mu davaju jest to co celej rodine, v skolke ucitelky na dieta skaredo pozeraju a deti sikanuju dobreze nie od 1r lebo ho beru ako jedneho z mnohych nie ako mamickine najlepsie, najkrajsie, najintelingentnejsie dieta. A pomaly robia z dietata svojho partnera na cely zivot - co je teda velka chyba.

negymama
7. aug 2022

mozno su len sami dve, a je na matku silne putana... su take deti. Niektore z toho vyrastu, niektorym to ta silna az nezdrava priputanost ostane az do dospelosti...mamickari nie su len muzi, ale aj zeny.

a co sa tyka samostatnosti 18 rocnych... moja dcera ma teraz v auguste 18, na dovolenku k moru s nami v pohode isla aj s mladsimi surodencami. Teraz je vsak na 3 tyzdne od nas prec na medzinarodnom work campe v Nemecku. Cestovala uplne sama, s niekolkymi prestupmi, sama si ten camp vyhladala, vypisala prihlasku, komunikovala s organizatormi po angl. mailom. Ja som len musela vypisat suhlas rodica, lebo v case konania nemala este 18r.

mima1991
7. aug 2022

@janinah videla som raz taku situaciu, pred nakupnym centrom, najprv zdrbavala otca zena a potom sa pridavala dcera, strasne papulovala donho a on ich tam cakal v aute, az mi ho bolo luto

zmrzlinka2021
7. aug 2022

Dohovor manželovi, aby sa tak nebál svojej bývalej ženy a pozval aj ju. Je to matka ich dieťaťa, stále sú rodinou. Je normálne že dieťa chce oslavovať s oboma rodičmi. Manželmi už nie sú, ale rodičmi áno.

janinah
7. aug 2022

Moje dcéry si na 18. želali letenky do ich vysnenych krajín a rozbehli sa tak.ze s nami už dovolenky nehrozilo a aj bývali u nás.len kým celkom museli.Syn bude mať 17.a ešte som ho prehovorila na spoločný týždeň na poznávačku.K moru s nami by som ho už nedotiahla.

nnnuuunnn
7. aug 2022

"Ja som už v 16r bola rada, keď som mojich rodičov nevidela 😅. Puberta u mňa išla v plnom prúde a mala som svoju partiu, svoje kamarátky a nákupy či oslavy som si uzivala s kamoškami. V 18 som už na dovolenku s maminou nechcela ísť, ani som nešla."

A cítiš sa preto hodnotnejsia? 🙂
Ona je starostlivejsia a chce tráviť čas aj s rodičmi.
Každý je iný, má iné hodnoty, skúsenosti, možnosti a je to v poriadku.

marianarem
7. aug 2022

A nebude to tym, ze este nie je vyrovnana s rozchodom rodicov? Ze trpela tym, ked videla mamu opustenu a nechce jej urobit to iste? Alebo mozno by mala pocit, ze mamu nejako zradila, keby isla na dovolenku s vami.

prasiatko30
7. aug 2022

@zmrzlinka2021 sorry ale 18r by uz mohla vediet, ze teda otec a matka asi nemaju najlepsie vztahy a otec ma uz inu partnerku a ked ho ide navstivit tak by mohla ist sama, nie je to 6r dieta po cerstvom rozvode 🤷‍♀️

h2
7. aug 2022

Čo to je za blbosť?! Veď je bežné, že aj oveľa menšie deti rozvedených rodičov chodia na dovolenky s jedným a druhým zvlášť. Aby rozvedený chlap, čo má novú rodinu, vláčil so sebou na dovolenku svoju exmanželku, len preto, aby boli s ním ochotné ísť deti, to som ešte nezažila!
Čo sa týka tej ochoty mladých dospelých detí tráviť dovolenky s rodičmi: okolo tých 18 o to väčšinou záujem nemajú a potom sa to zase zmení. My sme napríklad aj teraz boli na dovolenke v zložení: muž, syn, ja, mužove dve dcéry, každá s partnerom. Aj sme si robili srandu, že dokedy ešte budú s nami chodiť, či to je normálne. A vraj to je niečo iné, lebo to už nechodia oni s nami, ale my s nimi. 🙃😄

petricka22
7. aug 2022

Poznam take tiez zo svojho okolia, sice dcera je mladsia, ale strasne zavisla na matke. Doslova reve za nou, ked nie su spolu. Ked ma mama nahodou iny program, tak jej to vie aj vycitat, ze preco ide niekde bez nej. Stale s nou spava v posteli.
Vzdy je v tom povaha + vychova. Od mala ju mali problem niekde nechat samu, stacilo, ze mrnkla a mama uz jej fukala do zadku, ale to aj otec…
Ja mam pocit, ze dnes rodicia nevedu deti k samostatnosti, stale vsetko robia za ne. Ci uz domace prace, ale aj ulohy do skoly. Dnes si uz 10r deti diktuju, do akej restauracie sa pojdu najest, alebo aky bude vecerny program. Samozrejme nie vsetky, ale je ich dost. Pre mna absolutne nepripustne.

sense
7. aug 2022

Uprimne? 18r by som dala moznost ist s nami, ak nechce tak nech ide s mamickou. Co sa tyka oslavy anrodenin tak tam nemam problem pozvat aj ex ak si to dcera zela

viestta
7. aug 2022

Ja by som tu dcéru po ľutovala. Ona asi ani netuší, že niekde ju čaká život bez maminky. Je otázka, či jej mamička nie je tak trochu vydiera, tak trochu manipulator, a svoju dcéru si takto nezdravo priputala a odmieta jej odstrihnut pupocnu šnúru, alebo sa takto dievča správa, lebo ma traumu z rozchodu rodičov a jedinu istotu vidí v mame. V každom prípade, toto nie je normálne. Dospelá osoba, ktorá má volebne právo, zodpovednosť za všetko aj pred zákonom, sa takto nespráva.

drzaopica
7. aug 2022

Dievca je dost velke, aby vedela, ze sa rodicia rozviedli a asi nebudu travit cas spolu.Je to zvlastne, ale aj taki su ludia.Oslava bola pre nu mala prist.Je vela takych opicich vztahov.

mikadooo
7. aug 2022

Nerieš... No tak ty si bola iná, ona je mamkin cecek, možno ju mamka tak spracovala vetami typu "a ty by si išla bezomňa? 😢" Atď. Toto je vec, ktorú nevyriešite, pokiaľ ona nechce. Tak to prijmite ako fakt, nesnažte sa ju meniť, prijímite, že je taká a bude sa vám lepšie žiť. A oslavy by som dopredu nechystala, najprv by som sa jej opýtala, či by vôbec nejakú oslavu s vami chcela... PS: je to problém raz za čas ísť na výlet (nie dovolenku 🙈) aj s jej mamkou? Možno keby si spoznala viac jej mamku, tak by si pochopila, prečo sa dcéra správa tak ako sa správa...

andrejka1974
7. aug 2022

Je to individuálne u mňa chalani po 15 veľmi nechceli ísť na dovolenku ale občas išli keď sme išli napr do Dominikanskej ťak najstarší išiel mal vtedy 22 ale išiel kôli tomu že tam nikdy nebol a nám to vyhovovalo jeho angličtina je na vyššej úrovni ako naša ale je to žvlastne že 18 ročná všade s mamou

autor
7. aug 2022

@viestta presne taký mam pocit. Ešte keď bola menšia a chcela s nami tráviť čas, musela si pýtať povolenie, či tu môže ostať. (Nemali súdom určené dni) pýtala sa jej, či nebude smutná, či to bez nej zvládne a podobné reči. Už vtedy mi to prišlo zvláštne.
Ďakujem všetkým. Potrebovala som počuť aj iný názor, skusenosti a tak.

zmrzlinka2021
7. aug 2022

@prasiatko30
A prave kvoli dietatu by sa mali snazit mat co najlepsie vztahy.

Ludia tu radi sa ohanaju, ze dieta je u nich na prvom mieste. U nich evidentne nie.

Na prvom mieste je ich EGO.

Oni uz nie su partneri, ale su rodicia a ak im na dietati zalezi, hladaju riesia, spolocne komunikuju.

Pre dieta, v akomkolvek veku, je velmi tazke, ze strati zakladne zivotne istoty a to je rodina, laska harmonia, bezpecenie, zakladne potreby, ktore potrebuje pre svoj vyvoj. Sama som z rozvedenej rodiny, doteraz ma z toho boli srdce.

autor
7. aug 2022

Bohužiaľ, ja som sa snažila vychádzať s jej matkou, ale nešlo to. Ona ma nebola ochotná rešpektovať a diktovala si podmienky. Robila intrigy, ako z filmu. Preto som musela naše stretávania definitívne ukončiť. Nie som ochotná ju tolerovať u nás doma a spoločná dovolenka neprichádza do úvahy. Dievča je dospelé. Kým bola menšia, veľmi veľa som tolerovala a dovolila. Napätie sa stupňovalo a ona si neustále snažila dokazovať, že je to jej muž a že bude ako ona povie. Napriek tomu, že už mala svojho asi tretieho frajera od rozvodu.
Keby sme nemali deti, určite by som túto situáciu riešila inak. Ale my máme fungujúcu rodinu, 2 deti a ja nevidím dôvod, aby bola exmanzelka môjho manžela súčasťou našej rodiny. Rešpektujem ju ako matku jeho dcéry, ale pre mňa je to úplne cudzia osoba s ktorou by som za bežných okolnosti neprehovorila ani slovo.
Ona odišla od neho, lebo s ním nechcela žiť. Najviac zo všetkých zúčastnených trpí ich dcéra a mne to nie je jedno, ale ani som nebola ochotná hrať ich hru na dokonalú nadštandardnú , multirodinku".

0silvia0
7. aug 2022

Nechaj to tak, niektore veci treba nechat plavat. Mladej treba povedat, ze dvere ma u vas otvorene a ze respektujete jej rozhodnutia. Mam tiez 18rocnu dceru. Neznasa ked jej organizujem volny cas, vsetko si riesi sama, kamosky, nakupy, lekarov, presuny atd. Rodinne dovolenky sme zrusili, obcas ideme k starym rodicom na chalupu. Cize mne je cudne organizovat takemuto velkemu decku zivot.

autor
7. aug 2022

@zmrzlinka2021 keď sa dvaja rozvedu, hádam neočakávame, že budú naďalej fungovať ako rodina, len žiť oddelene. Ak chceme kvôli deťom len to najlepšie, tak im nerozbijajme rodinu.
Ak dokážeme fungovať ako rodičia, chodiť spolu na dovolenky, navštevovať sa, tak sa treba snažiť rodinu zachrániť.
V inom prípade treba počítať s tým, že deti z budú trpieť najviac. Bohužiaľ.
Dospelí sa otrepu a idú ďalej.

autor
7. aug 2022

@0silvia0 Myslím, že to je prirodzené v tom veku. Sú to síce stále deti, ale mali by mať už ako tak svoj život.

zmrzlinka2021
7. aug 2022

@autorka mna to mrzi kvoli ich dcere, je to fakt velmi tazke a velmi bolestive a dieta si to nesie cely zivot, pretoze rodina je absolutny zaklad pre zdrave fungovanie cloveka. Nikto netvrdi, ze sa na nieco maju hrat, ale realne tvoj manzel s byvalou zenou su stale rodinou, su rodicmi, co ich zabije naucit sa spolocne komunikovat a hladat riesenia?

Vies, realne dieta sa prisposobi, nema inu moznost, ale vnutorne trpi.
18 rocny clovek je stale mladučký a stále potrebuje lásku rodičov.

To ze clovek ma uz samostatny zivot neznamena, ze nepotrebuje sa vracat do rodiny. Vzdy som zavidela v dobrom ludom, ktori sa z intraku ponahlali domov, kde mali mamku a otca - mali rodinu, mali lasku...mali domov, bezpecie...

galioska
7. aug 2022

och kolko zien a muzov co maju uz vlastnu domacnost lipnu na rodicoch😉 take mlade uplne chapem ze chcu zapojit svojich rodiciv ako sa povie chce aby sa ,, becelovala,, sj jej maminka, zrejma ma uz len ju alebo to tak citi. Neviem ci si zvykne bez nej mame nieco podobne v rodine a trvalo roky kym vobec prisla na nejaku navstevu🙂

sabina230
7. aug 2022

Ja mám 20 rokov a stále chodím s rodičmi po dovolenkách, výletoch, po návštevách lebo som veľmi spoločensky typ a rada trávim čas s rodinou

mandzula
7. aug 2022

Moja 15-rocna este mesiac dozadu rozmyslala, ci s nami pojde na dovolenku, potom sa nechala zlakat fotkami a nakoniec isla, nemala by som vsak problem nechat ju aj doma (podotykam, ze byvame na jednom dvore s mojimi rodicmi, takze keby nieco, ma sa na koho obratit). Teraz je u frajera a nas ma na haku.😃 Synovec bol ako 16-rocny studovat na rok v Amerike, vybavil si komplet vsetko sam. Neter zas ako 18-rocna precestovala stopom Rusko. Druha 20-rocna sa prave vratila z Barcelony, bola tam s kamoskami. Deti su rozne, viem, ze mnohe by to nedali, no to, co predvadza ta vasa, je cez ciaru. Vidim ju tam vsak skor ako obet matky, ktora si na nej kompenzuje svoju frustraciu. Nevidim dovod, aby ste akceptovali poziadavku na tahanie ex do svojej rodiny, je to predsa uzavreta kapitola. Otvorena je len ta rodicovska cast dcera - otec. A ak to dcera nechce akceptovat (vek na pochopenie situacie ma), nevychadzala by som jej v ustrety. Poznam jednu familiu, kde chodili na dovolenky ex a sucasna partnerka chlapa a ich spolocne deti, no bol to jeden velky trapas.