Štúdium v zahraničí na strednej škole

nenne9
21. jan 2023

Mile žienky, prosím o radu.Rozmýšľame nad možnosťou poslať našu 17 ročnú dcéru na pol roka do zahraničia, študovať na strednej škole.Pozdáva sa nám Malta.( nemyslím kurz angličtiny, ale štúdium na strednej škole)Pozrela som agentúry, recenzie...ale zdá sa mi to drahé.V tom zmysle, že platím školné, ktoré reálne nie je školné, ale poplatky agentúre za sprostredkovanie.Rozmýšľame osloviť konkrétnu školu a hľadať možnosti ubytovania na internáte, prípadne v rodine.Napadlo ma, či náhodou niektorá nemáte skúsenosť napr.s nejakou spoľahlivou miestnou agentúrou..ďakujem veľmi pekne

lazzo
21. jan 2023

@nenne9 Skús osloviť náš konzulát na Malte. 😉

nenne9
autor
21. jan 2023

@lazzo hmmm....dakujem...ale myslis, ze sa budu takymto niecim zaoberat?skusit mozem...🙂

mogaa
21. jan 2023

@nenne9 záleží od školy...výhoda ak ideš cez agentúru je, že všetko vybavia a zabezpečia....je to presne ako keď ideš na dovolenku s cestovkou a sama bez cestovky....pre dieťa je určite výhodnejšie štúdium cez agentúru keďže aj v zahraničí sa môže stať čokolvek a ty zo Slovenska čo vybavíš? takto sa o všetko postará agentúra, ak je problém v rodine, tak zabezpečia výmenu....hlavne tie rodiny sú preverené, takže je tam zaručená aká taká bezpečnosť....detto ty zo Slovenska nevieš na akú školu sa obrátiť, kde hľadať ubytovanie, ako to to celé prebieha, čo všetko treba zabezpečiť napr.čo sa týka ak bude "dieťa choré"...."dieťa" je tam skrátka do 18rokov teoreticky pod dozorom, má sa na koho obrátiť, má mu kto pomôcť riešiť ak nastane problém.....

jaja1979
21. jan 2023

@nenne9 čo myslíš pod pojmom drahé? Dcéra bola minulý rok na pol roka v španielsku na strednej škole a škola bola zadarmo. Platili sme agentúre, čo platila rodine, kde bývala za ubytko a stravu. Letenky sa platili extra.

maranco
21. jan 2023

@nenne9 cez toto by to nešlo? https://www.erasmusplus.sk/

nenne9
autor
21. jan 2023

@jaja1979 kolegynina dcera takto bola v Nemecku, nasli si skolu a rodinu.platili rodine za stravu a ubytovanie, skoly v nemecku su zadarmo.najprv skusali agenturu, ta im uctovala polozku "skolne" .usetrili par tisic

nenne9
autor
22. jan 2023

@mogaa ano, presne, ta bezpecnost.preto sa pytam tu, ci nahodou niekto nema skusenost s nejakou agenturou priamo tam.dakujem za prispevok🙂

nenne9
autor
22. jan 2023

@maranco pustim sa do toho, dakujem🙂

mogaa
22. jan 2023

@nenne9 neterka bola cez agetrúru v USA...samozrejme cez agentúru...prvý rok bola ako výmenný študent a druhý rok jej to celé platili cez inú agentúru....potom išla na VŠ do Holandska to už si sama vybavovala,ale jednak už vedeli že nebude mať problém s jazykom a jednak už si všetko zisťovala sama....ten pobyť v USA ju naučil, vedela na čo sa pri výbere školy zamerať.....ten prvý rok bola v USA bola v rodien koordinátorky čo mala na starosti tie deti a aj rodiny a veru museli premiestňovať 2 "deti"....v tom druhom prípade si to dievča začalo s chlapcom v ten roidine, takže koordinátorka ju vzala k nim a potom ju presunula do druhej rodiny...neter bola prvý rok v Alabame a druhý išla cez inú agentúru, lebo tá prvá bola zameraná skôr na výmené pobyty, druhý rok išla cez druhú a to bola v L.A. - ten druhý rok bola u Afroameričanky čo mala 2 deti, jedna dcéra o cca 3-4 roky staršia a syn bol cca v ejj veku, takže to bolo super, výborne si s nimi vychádzala tam bola potom aj s bratom na prázdninách, boli ich pozrieť...prvý rok u tej koordinátorky, tí ju zase brali stále po výletoch, takže dosť z Ameriky videla, tam ten prvý rok sa zaľúbila a potom teda tam boli aj obdobia keď chcela ísť domov,takže boli aj plače...ale to sa rozišla s chlapcom a bolo jej smutno.... tá rodina ju tam držala dosť na krátko, takže také že ísť na žúrku nehrozilo...to bola v Alabame....v tom Holansku to už bolo o inom, to už bola VŠ, tam neexistujú internáty ako tu, ale škola má budovu, kde rodičia prenajmú byt tomu dieťaťu a buď býva samo alebo s niekým(tam boli najviac 2izbové byty), ale mala aj spolužiakov čo bývali v prenájmoch, ale docházali a to bolo o ničom keďže prednášky mávala aj s rozostupom 2-3hodín, ona len vybehla oproti školy a bola "doma", v pohode si niečo rýchle uvarila a najedla sa alebo sa len učila..kdežto tí čo dochádzali sa museli zaradiť a buď boli v jedálni alebo sa tmolili po meste, či sedeli v škole a čakali....

palicka
27. jan 2023

@nenne9 stredne školy a tie pobyty väčšinou fungujú tak, že návštevy študenti nemajú. Ja by som bola spokojnejšia, ak by šla cez agentúru, krutá tam mamzastuoenie, nerobí to prvý raz a predpokladom je, že moje dieťa tam nebude jediný cudzinec.

snp
28. feb 2023

@mogaa Dobrý večer, mohla by som sa spýtať prosím na názvy tých agentúr, cez ktoré bola neter v USA??? Ďakujem

mogaa
1. mar 2023

@snp neviem názvy to bolo pred cca 7rokmi.....ale daj si do googlu výmenné študijné pobyty USA nájde ti kopec agentúr...je to veľa papierovačiek a teda aj veľa peňazí....viem, že normálne robila aj testy na AJ - musela sa dorozumieť, dokladala vtedy aj vysvedčenia zo školy a aj aj odporučenie zo školy, všetko poprekladané...ona tam išla počas strednej školy na rok a potom ešte raz na jeden rok to už nebolo ako výmenný študijný pobyt ale tam si to už platila, ale tiež to bolo cez agentúru....ono ceny sú rôzne, treba si len dobre preveriť agentúru....

snp
1. mar 2023

@mogaa ďakujem pekne

kape
1. jan 2024

A nenajde sa tu nejaka mamicka co riesila pobyt v USA bez agentury , mame syna s vybornymi vysledkami v skole a zaroven sportovca a uz to tazko ide sklbit dokopy tu na SK a preto sme sa rozhodli riesit to studiom v USA ale na konkretnych vybrabych skolach, preto volime cestu bez ahgentur a potrebovala by som s nejakymi vecami pomoct.

bipka
15. sep 2024

@kape dobrý deň, chcem sa spýtať, či ste niečo vyriešili ohľadom štúdia v USA

fido69
15. sep 2024

Ak môžem odporúčiť agenturu - DaD Team v Bratislave. Ponúkajú stredné školy po celom svete a ich ceny sú adekvátne časovej náročnosti celého procesu. 😉

kape
15. sep 2024

@bipka minulý rok sme to mali rozrobené s 3 školami, celým procesom sme si prešli sami, teda viac menej syn, všetky tie kola co bolo potrebné absolvovať, podlo to na poslednom financiách. My sme riešili internátne stredné školy spolu s hokejom . Ceny sa pohybovali 65-75 tis. USD. Syn ma výborne výsledky v škole, olympiády, ako prvák na strednej si zabezpecil istotu prijatie na Vysoku skolu ale tieto jeho výsledky mu nepomohli k lepšiemu štipendium. Tento rok dáme ešte pokus, chcem osloviť agentúry a ich skúsenosti, čo sa dá "uhrat" v jeho prípade.

happygirl
23. okt 2024

@fido69 áno, aj my s nimi máme výbornú skúsenosť, dcérka tak bola cez nich v Ottawe pred 2 rokmi, bývala v host rodine... úžasná skúsenosť...