Štúdium v Amerike na 10 mesiacov

mc4806
26. okt 2022

Som študentka medzinárodnej americkej strednej školy na Slovenskú a mám možnosť ísť študovať do Ameriky na 10 mesiacov na súkromnú americkú školu, na buduci školský rok. Niesom si ale istá či mám ísť alebo nie, viete 10 mesiacov je podľa mňa dlhá doba na inom kontinente, sama, byť ďaleko od rodiny, priateľov (v 17tich rokoch) a mojich psíkov, s ktorými mám veľmi blízky vzťah a 10 mesiacov je veľká časť ich života, nechcem stratiť ten čas. Viem, že je to úžasná príležitosť, ale odkedy som začala chodiť na internátnu školu na Slovensku, o ktorej som písala na začiatku, začala som si vážiť domov oveľa viac a 10 mesiacov života stratiť bez nich by bolo pre mňa veľmi ťažké. Tiež škola na Slovensku je Americká, takže je tam veľa vecí podobných, samozrejme je to skôr len napodobnenina škôl v Amerike, ale aj tak je to super, a tak si myslím, že by som išla do Ameriky hlavne kvôli novým skúsenostiam, cestovaniu a poznávaniu, neutekala by som od života na Slovensku, lebo ten sa mi veľmi páči.
Zároveň si uvedomujem, podľa recenzií žiakov, ktorí tam boli, že by to bola úžasná skúsenosť a veľmi by som si to tam užila, možno sú všetky moje obavy na nič a bolo by mi tam tak dobre, že by som ani nemyslela na život na Slovensku. Tiež plánujem ísť študovať do zahraničia, pravdepodobne do Ameriky na vysokú, a toto by bola dobrá príprava a našla by som si aj kamarátov s ktorými by sme možno išli na rovnaké školy.
Bojím sa, že ak túto príležitosť zahodím, budem vždy myslieť na to čo ak, chcem žiť svoj život, užívať si ho najviac ako sa dá, ale neviem či je pre mňa dôležitejšie užívať si ho v kruhu blízkych alebo poznávaním sveta. Tiež si myslím, že ako 17-ročná už by som si mala začať zvykať, že rodičia nebudú stále so mnou, vyrastiem a budem mať svoj život, ale neviem či to nieje na mňa ešte moc skoro.
Čo si o tom myslíte? Ak máte nejaké otázky, kľudne sa opýtajte. Ďakujem dopredu za vašu pomoc 🙂

ninusa221
26. okt 2022

Išla by som, veď vrátiť sa môžeš vždy nebudú tá tam držať na silu, poznám dvoch ľudí čo išli na výmenný pobyt v 16ctich na rok a úplne to zvládli nemajú problém s angličtinou a cestovaním na vlastnú päsť. Ďalšia vec je že bohvie či by si sa niekedy dostala ešte do Ameriky. Ale je to na tebe 🙂

heleninamama
27. okt 2022

@mc4806 Nemáš nad čím váhať, choď. Si skoro dospelá. Domov budeš mať vždy, ale musíš žiť svoj život. Svoje deti pošlem do zahraničia študovať tiež, nech sa osamostatnia, duševne dospejú, spoznajú svet, získajú kontakty. A po štúdiu sa môžu rozhodnúť samé, kde a ako budú žiť.

banalu
27. okt 2022

Isla by som. 10 mesiacov nie je az tak vela ako si myslis a je to uplne super prilezitost. Uvidis iny svet, styl zivota.. to sa na dovolenke ci tyzdnovom vylete zazit neda.

terka224
27. okt 2022

@mc4806 áno áno áno ! Určite ísť ! To sa ti len zdá, že 10 mesiacov je dlho. Ja som po 10 mesiacoch na letisku plakala ako malé decko, lebo som nechala ísť domov ako tam bolo dobre😂

yoxinka
27. okt 2022

Tokáto príležitosť sa nezahadzuje. Ok, tvoja škola kopíruje USA, ale je to len kópia. Zažiť si to v skutočnosti bude úplne iné kafe. 10 mesiacov je nič, uletí to veľmi rýchlo. Pozeráš sa na to celé zlou optikou, stále riešiš, že stratíš 10mesiacov života psíkov a rodiny … Pokiaľ je toto jediný problém, tak to celé ešte prehodnoť, lebo tie skúsenosti sú na nezaplatenie. Podľa mňa, oveľa viac získaš ako stratíš.

zuzkas81
27. okt 2022

Tak ja budem mat asi iny nazor ako vacsina, uz teraz chodis na americku skolu na SK a na vysku aj tak planujes ist do Ameriky, cize ja v tom zase az taky super prinos nevidim. Okrem toho si este mladucka, to nie je len tak odist na 10 mesiacov od rodiny, nemusis sa teraz hecovat do toho v zmysle ze vzdy rodicia po ruke nebudu a ze asi by si to mala chciet ked to kazdy povazuje za dobru prilezitost.Podla mna v 17tich je este celkom fajn aby rodinne zazemie bolo blizko.Na odchod od rodiny treba aj emocne dozriet, mne napr bolo este aj v skoro 19 smutno, ked som sla na vysku na opacny koniec SR a pocitala som vzdy dni do najblizsej navstevy domov. A pritom nie som zase nejaky domased ani nespolocenska - pocas vysky som bola 2x work and travel usa, po vyske som si robila rocne LLM v zahranici a aktualne zijem v BA. Podobne prilezitosti este budu, navyse aj tak pocitas s tym ze na vysku ides do USA.

slovenka753
27. okt 2022

Určite ísť.

lady083
27. okt 2022

Nevahaj a chod ak mas taku moznost. 10 mesiacov je nic, ubehne to velmi rychlo, uvidis.

stvura
Odpoveď bola odstránená
Zobraz
ropucha6
27. okt 2022

Ak mas tu moznost, urcite chod. U nas zopar spoluziakov bolo uz pred 20 rokmi, ja svoje deti urcite poslem tiez 🙂

abbey1
27. okt 2022

Ak máš možnosť, choď. Skúsiš, uvidíš, či ťa tá krajina osloví a budeš sa ľahšie rozhodovať kam na vysokú školu. Moji študenti sa vracajú s pozitívnymi skúsenosťami a neľutuje ani jeden. Chodia do USA, Kanady, Taiwan. Aj moja dcéra je od 16 v zahraničí. Našťastie len v Európe, tak sa často navštevujeme. Mladý človek 10 mesiacov v pohode zvládne. A ako hovorím, ak by bolo ozaj zle, vždy sa dá vrátiť domov.

iwka_77
27. okt 2022

Keď máš takúto možnosť, tak choď. Keby si nešla, uvidíš, že potom by si toho ľutovala 🙂

zuzinka888
27. okt 2022

Pises ze nechces stratit 10 mesiacov - ale ved tam nejdes hybernovat. Budes tam zit, studovat spoznavat krajinu, ludi..... Chod ved teraz je to Easy- telefony- videohovory....

kvetinka75
27. okt 2022

určite ísť, zvykneš si, že si tam sama , vydržíš to. nie je to koniec sveta a 10 mesiacov prejde veľmi rýchlo. Ľudia väčšinou ľutujú veci , ktoré neurobili, tak aby toto nebola u teba jedna z nich. Čo je 10 mesiacov oproti celému životu ktorý máš pred sebou? Zober si, že je veľa 17ročných, ktorí už rodičov nemajú, nikdy ich už neuvidia. Ty sa budeš mať kam vrátiť a celý život môžeš byť s nimi.

kvetinka75
27. okt 2022

@zuzkas81 ona neodchádza od rodiny, išla by iba na 10 mesiacov študovať a potom je späť. A keď plánuje ísť tam aj na VŠ, tak sa tam aspoň zorientuje a bude sa jej možno ľahšie začínať. A to že teraz tam plánuje ísť študovať VŠ- nakoniec môže ísť úplne inde a takto príde o príležitosť, zážitky a ten čas sa už nevráti späť

sisaka
27. okt 2022

@mc4806 ako by to presne bolo? Píšeš, že už teraz študuješ na americkej strednej škole. Na budúci školský rok budeš mať 17, to znamená, že budeš Grade 12, posledný ročník na konci ktorého je graduation. Znamená, že tam pôjdeš graduate? Ak áno, tak tam ukončiš školu a po 2 mesiacoch na to sa tam vrátiš študovať na univerzitu?
Podľa toho, čo píšeš mi moc zrelá na taký skorý odchod z domova neprídeš, ale možno tak len vyznievaš.
Ak si outgoing, ľahko nadväzuješ priateľstvá, nemáš problém so zmenou, či zapadnúť medzi ostatných tak je to super príležitosť, je to len na 10 mesiacov a môže ti to pomôcť rozhodnúť sa, či tam vôbec chceš študovať na univerzite.

nelili1978
27. okt 2022

@mc4806 aj moja dcéra si podala žiadosť...čakáme. keď nevyskusas, budeš to ľutovať

pinaofina
27. okt 2022

@mc4806 keby som vedela vratit cas tak idem okamzite. V predposlednom rocniku gymnazia sla spoluziacka a nasi mi nukali tiez ist. A ja krava 😃 ze ako by som mohla odist na rok, sak tu mam kamosov a social life 🤦🏻‍♀️ Preslo 12 rokov a moji teenage kamosi a social life su davno prec a ja lutujem, ze som bola taka blba a nesla.

lilope
27. okt 2022

@mc4806 ak nebudeš opakovať ročník ako moja spolužiačka, ktorá keď sa vrátila po roku z USA by rozdielové skúšky nezvládla, tak musela rok opakovať, tak prečo nie?

tilly
28. okt 2022

@mc4806 zbal sa a choď. Toto bude jedna z najlepších vecí, čo si kedy urobila. Mám 17 ročného syna a on tento rok cestoval po Európe (kvôli športu, čiže iná situácia) a veľmi veľa mu to dalo. Úplne na ňom bolo vidieť, ako bol šťastný, keď bol preč, aký bol na seba hrdý, keď musel vyriešiť problém, čo na letiskách bol skoro vždy, lebo lietal s nadrozmernou batožinou a plus jazyk plus noví kamoši, nové kontakty z celej Európy... choď a užívaj si tú možnosť. Nie každý ju má. A poďakuj rodičom za tú šancu 😉

mc4806
autor
28. okt 2022

@sisaka Ja budem nabudúci rok grade 11, mala som odklad, takže po 10 mesiacoch sa vrátim na posledný rok strednej a potom pôjdem na výšku. Niesom moc outgoing, ale práve preto sa snažím prekonávať sa.

mc4806
autor
28. okt 2022

@tilly Ďakujem za radu, ide ale aj o to, že rodičia sú proti, mamina si nevie predstaviť ma tak dlho nevidieť.

mc4806
autor
28. okt 2022

Ďakujem všetkým za rady, ešte o tom budem rozmýšlať 🙂

vler
28. okt 2022

@mc4806 ja zijem v USA od 96, odisla som na univerzitu cez sportove stipendium a potom som sa vydala. Podla mna by si to mala skusit, skusenost je to na nezaplatenie. Odist mozes vzdy

tilly
28. okt 2022

@mc4806 aaale, to prežije. Hlavne ide i tvoje dobro a pre to by mala urobiť všetko. Keby môj starší nemal ten svoj šport, určite by bol tento rok niekde v USA alebo Mexiku alebo Španielsku (keďže chodí na španielsky gympel). Mladší pôjde, ak bude tá možnosť.

viky173
28. okt 2022

urcite skus, lebo ak sancu premrhas, budes lutovat

yoxinka
29. okt 2022

@mc4806
Mamina si nevie predstaviť, že by ťa tak dlho nevidela? V dnešnej dobe, keď sa dá videotelefonovať cez internet zadarmo z jedného konca sveta na druhý? Ja som 15 ročná odišla z domu na strednú do mesta 200km vzdialeného. Ok, nie je to iný kontinent, ale neboli mobily, internet tak zľahka. Musela som fungovať sama v cudzom svete a bola to perfektná škola. Moja sesterka, najrozmaznanejšie decko vo vesmíre, čo jej mamička dobre že zadok neutierala v 18 rokoch, odišla na rok študovať do Francúzska. Vrátila sa odtiaľ perfektná, šikovná, pokorná, samostatná baba, ktorá zrazu zvládla všetko. Ja som presvedčená, že keď takúto skúsenosť necháš odplávať, skôr či neskôr to oľutuješ. Je na to aj štúdia a je dokázané, že ľudia
viac ľutujú veci, ktoré neurobili ako tie, ktoré urobili.

mandzula
29. okt 2022

Synovec bol, hodnoti to ako skvelu skusenost.

hori
30. okt 2022

@mc4806 Už chápem, prečo sa hovorí, že na dnešných mladých je vyvíjaný veľký tlak. Presne kvôli tomuto - majú príležitosti a z každej strany počúvajú, ako budu ľutovať, že niečo nevyužili, hrozia sa predstavy, ze by im niečo malo uniknúť pomedzi prsty. Poviem ti jedno - ak sa ti páči život na Slovensku, je to úplne ok. Ak máš veľa priateľov, kamarátov, znamych a dobre vzťahy s príbuznými, si šťastný človek! To je dar, ktorý by si mnohí “svetobeznici” s tebou radi vymenili. Ono v tej Amerike zasa nemusí byt až tak ideálne. Poznám aj takých, ktorí sa 10 mesiacov nudili v jednej izbe, pretože okrem školy ich domáci neboli ochotní nikam zaviezt. Tvoja mama ma pravdu - 17 rokov je predsa len trochu malo. V tom zmysle, ze nič ti neujde. Ak to tak necitis, s ľahkým srdcom nemusíš nikam ísť.

zitaje
4. nov 2022

Ahoj, môžem sa opýtať, na akú školu chodíš?