Mala by som otázku na maminy stredoškolákov alebo teda ak vy osobne ste boli ako stredoškoláci (čky) študovať v inej krajine. Syn chodí na Španielske gymnázium a prišiel s tým, že v treťom ročníku by chcel ísť študovať na pol roka do Španielska...no nemám z toho nejak extrémne dobrý pocit...bude mať 16 a vôbec neviem či by to zvládol pol roka z domu...sam...aj mne by bolo ťažko ach jaj...aké to bolo pre vás?
@dievcacitajucelist Ja osobne do dnesneho dna lutujem, ze som takuto moznost na strednej skole nevyuzila 😒. Mnoho mojich rovesnikov bolo v USA ci UK a ja som sa nejako neodvazila na to spytat rodicov, aj kvoli financiam... Myslim, ze to pre tvojho syna bude jedna z najlepsich skusenosti v zivote. Uplne chapem, ze mas strach, ale myslim, ze to tvojmu dietatu moze iba prospiet. Ak raz bude moje dieta takto uvazovat, tak ani nevaham 😊👍.
Mala som na strednej spolužiačky, ktoré boli počas 3. ročníka na pol roka alebo rok v USA a tiež dnes ľutujem, že som takúto možnosť nevyužila, lebo som sa bála "vypadnutia" z kolektívu, čo bol veľmi hlúpy dôvod 😅 ale v lete po prvom ročníku, teda v 16tich, som takto bola na pár týždňov v Anglicku, na jazykovom pobyte, kde som bývala v rodine a bolo to fajn... Ako hovorím, ľutujem že som sa nedala aj na dlhší pobyt neskôr
@dievcacitajucelist nech ide. Zdokonali sa v jazyku. Strava je tam super, teplo. Urcite by bol na internáte- pod dohľadom. Treba mu veriť. Záleží či chce a miluje cestovat.
@dievcacitajucelist ježiši jasné, nech ide. Tam nebývajú len tak voľne pohodení na ulici, ale v profi hosťovskej rodine, ktorá má za nich zodpovednosť. Prípadne na intrákoch, ale tiež pod dozorom. Ja som bola takto ako 11-ročná a potom neskôr tuším v 15, aj keď teda len na dvojtýždňové pobyty, ale bolo to super.
Zadok si vie utrieť, vypýtať jedlo tiež, tak mu pobaľ kufor, pusu na čelo a nech ide, určite mu to dá viac ako sedenie doma na zadku. A Španielsko je "za rohom" - keby sa aj čosi zomlelo, o pár hodín vieš byť tam a dať mu poza uši osobne 😀
@dievcacitajucelist ahoj, píšem IP
@sissy27 ďakujem za odpoveď 😁 on je rozumný chlapec, ale tak neviem ako by "zvládol" až takú voľnosť....pozitívne je, že by sa naučil jazyk...aj keď ich vyučujú Španieli...v "španielskom" prostredí by to šlo rýchlejšie...len ten strach (samozrejme môj) on nemá s ničím problém...niekedy si myslí že "svet je gombička" 🙄🤔
@tncka jasne ja by som tiež najradšej išla s nim ale tak stredný je na základnej, drobo ma 2roky a muž v robote tak už nie sme veľmi flexibilní
@dievcacitajucelist Dcera bola ako 16 ročná rok v Dánsku. Škola bola internátna s programom pre medzinárodných študentov. Úžasný zážitok. Pôvodne isla na pol rokra, zostala rok.
Veľmi veľa jej to dalo.
@wewerka01 áno, on ma túlavé topánky 🙂
@barbora0308 ja som tiež mala možnosť vycestovať počas školy...ale nie som cestovateľský typ...syn je v tomto iný
tiež som chodila na španielske biligválne. spolužiak strávil tretí ročník v Brazílii, spolužiačka v Peru a ďalšia spolužiačka strávila štvrtý ročník v Španielsku a nakoniec tam aj zmaturovala. Všetko bolo ok 🙂
@mb2021 chápem ale sú na rodnej hrude 🙂 takto v zahraničí je to iné...
@abbey1 a nebála si sa ju pustiť? Ako ste fingovali? Volala / písala ti pravidelne?
mam 13 rocneho syna a isiel by uz teraz, v 16 nebudem vahat vobec. v lete chce ist na 2 tyzdne do UK. a ked s abude dat, tak pojde. na buduci chce ist do Kanady.
len nech ide.
@dievcacitajucelist Nebála som sa. Bola som ju tam zaviesť. Škola výborne vybavená, internát jej súčasťou, pedagógovia neskutočne priateľskí. Volali a písali sme si denne. Teraz je už v treťom ročníku vysokej, tiež v zahraničí. Denne sme v kontakte, často ju navštevujeme.
Určite neváhaj. A to ti píšem ako hyperprotektivna matka, ktorá by za svoje deti i dýchala. Ak chce dieťa ísť, treba mu dať tú možnosť. Neskutočný benefit je to pre tie deti. A to nehovorím len o zlepšení komunikácie v cudzom jazyku.
spanielsko je za rohom, nech by sa cokolvek stalo este v ten den vies v kdekolvek c spanielsku,
je to chalan, takze tehotenstva by som sa nebala, byvat bude urcite na intraku kde je to volnejsie ako v rodine (rodina je akoby viac za teba zodpovedna), hlavne treba prizvukovat, ze v spanielsku je "botellon" (co mu spoluziaci ochotne vysvetlia co to je a su zato dost vysoke pokuty......), tak nech s tym rata
@abbey1 ja som tiež "ten typ" mamy ako ty 😊 mám strach, lebo on je taky akoby som to napísala...nema problém sa dať s hocikym do debaty ide si životom so širokým úsmevom na tvári...je dosť neopatrný no jo...
ja som bola polroka na strednej škole v Madride a rok na VŠ v NY a keby sa dalo išla by som hned zajtra opäť. Určite odporúčam, nič lepšie ako samostatnosť tak skoro neexistuje, okrem toho som bola 3x na work&travel v USA vždy na cele leto, kym sme nemali letnú stáž v nemoc a ako hovorím všetko by som si zopakovala zase. 🙂
Nečítala som odpovede. Moja najstaršia chodila na FR. bilingválne gymnázium a v 3.r.bola cca. 4mesiace vo Francúzsku. Bola to skvelá skúsenosť pre ňu aj pre nás a rozhodne odporúčam 🙂
@dievcacitajucelist v tejto dobe nie. Resp. veľmi by som overila aký režim je momentálne na intrakoch a školách lebo miesto objavovania miestnej mentality môže byť, že po skole, kde sa tiež môžu deliť na hodiny vždy iní žiaci, budú zatvorení na izbe, internáte.
Nespozná krajinu ani nenadviaze priateľstva pri distancnom vyucku.
Za normálnej situácie, áno
@dievcacitajucelist Neboj, vrátiť sa môže domov kedykoľvek. Tie školy majú väčšinou super vymakaný program a organizáciu.
@dievcacitajucelist ja som tak bola v 16 na rok. Tiež ako študentka španielskeho gymnázia. Prvé týždne/mesiace som aj plakala, keď som volala domov, internet ešte nebol bežný... Spätne to hodnotím ako najlepšiu životnú skúsenosť.
@dievcacitajucelist Len ho nechaj.Moj syn bol vzdy vo svete a suseda tiez cez Japonsko,Thajsko..Dnes vravi ze mu to v zivote pomohlo osamostatnit sa a starat sa o seba.Byval u rodiny ako ich clen takze strach som nemala.A v Thajsku po skole chcel ostat to mi skor nahanalo strach no a nakoniec to bol Island a bude odtial aj nevesta 😉
@dievcacitajucelist moja dcera je este mala ale ak raz dojde s takymto niecim,balim veci a hladam nam podnajom. Uplne sama by do cudziny pred 18.rokom nesla,aj ked mam v plane ju podporovat v cestovani,poznavani a studiu,ale az po 18ke pojde sama.