Dobry deň. Mám veľku trému z prezentovania nejakých projektov alebo prezentácii pred ostatnými ľuďmi. Chodím na strednú školu a tam je to veľmi časté. Ale ja sa toho veľmi bojim. Začnem sa potit. Je mi horúco. Cítim taky divný pocit v bruchu. Trasiem sa. Ako sa mám toho zbaviť? Veľmi mi to komplikuje život 😔
Poraďte niečo. Pretože akurát zajtra mam prezentovať dôležitú prezentáciu a keď na ňu cobylen pomyslím tak mi je zle 😒
Už som sa na ňu aj pripravovala ale problém je v tom ze keď tam už stojim a chcem niečo povedať z toho stresu vseeeetko zabudnem. 😢
sorry ... oprava ... s rodičmi ... píšem ako počujem🙂🙂 to by mal zo mňa Bernolák radosť😉
Ďakujem
@anastazia14 rozprávala si sa o tom z rodičmi? ... u nás sa tréma odbúrava tým, že nám deti-žiaci prezentujú napr. učivo alebo prezentáciu projektov akoby sme boli "publikum" ... zo všetkým, čo k tomu patrí ...ak treba aj niekoľkokrát ... čím lepšie to vieš a máš natrénované, tým viac si budeš istá a nezasekneš sa ... a mne osobne tiež pomáha, keď si predstavím, že aj taký prezident sa sem-tam sekne 😉 ...
vyskúšaj sa pred prezentáciou napiť vody, predýchaj to (hlboký nádych a výdych - párkrát za sebou) a sústreď sa na jeden bod, keď budeš prezentovať - ak sa máš postaviť pred spolužiakov, tak pozeraj ponad ich hlavy (aj toto zaberá, kým sa trémy nezbavíš) ... a možno nejaký "talizman" na povzbudenie ...
PS: ak by to nestačilo, lebo to sú také rady k normálnej tréme, ktorú majú všetci pred prezentáciou - vystúpením pred ľuďmi, tak skús navštíviť vašu školskú poradkyňu (musíte takú na škole mať) určite ti poradí ...🙂