Stredné školy - hotelová akadémia

24. nov 2024

Ahojte, momentálne som deviatačka a rozhodujem sa kam na strednú. Najviac rozmýšľam nad hotelovou akadémiou (v Nitre) alebo obchodnou akadémiou. V budúcnosti by som rada žila v zahraničí keďže na Slovensku moc budúcnosť pre mňa nevidím a rada by som skúsila niečo nové alebo teda skôr kam ma vietor zaveje. Bavia ma dosť jazyky a geografia. Neviem či by som v budúcnosti chcela robiť niečo so zdravotníctvom, dizajnom alebo niečo iné... Najradšej by som vyskúšala väčšinu prác a potom sa rozhodla. Neučím sa zle ale na gymnázium si netrúfam keďže tu je na ne dosť nával a obzvlášť na bilingválne ale prihlášku si skúsim dať🙂 Každopádne, máte nejaké fajn skúsenosti z hotelky? Každý mi hovorí inak, ja si najradšej názor robím sama ale v takomto prípade aj názor druhých je fajn.

zuzinka888
24. nov 2024

Tak skus bilingvalnu obchodnu akademiu

nelca84
25. nov 2024

Ked chces robit nieco so zdravotnictvom alebo dizajnom, ako si prisla na hotelovu akademiu? Z hotelky bude z teba casnicka. Preco neuvazujes nad zdravotnou?

deti95060810
25. nov 2024

pozri zdr. školy...sú tam aj in odbory ako len zdr. sestra.
na niektorých sú napr. masér, laboranti, študuje sa výživa...

jamimo
25. nov 2024

hotelová akadémia je fajn škola pre toho, kto má pozitívny záujem o varenie, pečenie, kávičkovanie-barista,... v budúcnosti uvažujú o vlastnom biznise, alebo hneď po škole sa zamestnajú a posúvajú sa vpred, vycestujú do zahraničia. Dôležitéý je záujem zo strany absolventa, šťastie na pracovné prostredie, zamestnávateľa. Povedzme si úprimne 👉 to gastro nie je žiadna hitparáda. 🤷‍♀️ Stačí vidieť pár dielov relácie Na Nože. Okrem toho, nerob si ilúzie-mnoho hotelových akadémií láka študentov, na pracovné pobyty v zahraničí, prax v jazyku, bla bla bla... Študenti makajú v 4-5 * hoteloch za vreckové, odnášajú akurát tak taniere... Nikto pri nich nestojí a neučí ich kulinárstvu. Poznám absolventov, kt. počas štúdia drhli hrnce, upratovali 100 ročnú špinu v skladoch, čistili plesnivú zeleninu, majstri odborného výcviku s kuchárom sa pred nimi ani nehanbili🤦 Čo poznám kuchárov 👌 tak majú tiež ten úbohý papier za účasť na škole, sú tam kde sú, vďaka svojmu osobnému záujmu, cestovaniu, vzdelávaniu na vlastnú päsť. Poznám aj absolventov 5 ročnej glorifikovanej hotelovej školy a pracujú v Jednote, rozvážajú pizzu, menu. Viem, ťažko v mladom veku vedieť, kam sa zaradiť, každopádne držím palce.

karmen118
25. nov 2024

Ak máš záujem o gastro - kuchár, čašník vedenie reštaurácie/jedálne, prípadne práca za barom, prípadne prácu v cestovnom ruchu - práca v hoteli a pod., tak hotelka áno, ak nemáš o toto záujem, tak si vyber inú školu radšej. Musí ťa to baviť na tej škole. Ja som na hotelku musela, 5 rokov som tam zabila, nebavilo ma to, dúfala som, že aspoň jazyky budem mať, ale nemali sme dobrých učiteľov, takže aj to nič moc - skôr samoštúdium - takže náhodou, ak by si aj chcela ísť na hotelovú najprv si skús zistiť recenzie na školu a učiteľov, aby si nebola sklamaná - a nás ako hotelovú triedu na praxi odsúvali neustále bokom kvôli študentom, čo boli na odbore kuchár/čašník/barman, tak aj na toto pozor, takže z praxe na škole som tiež nič poriadne nemala a cez letné prázdniny sme si sami museli zháňať prax, min. jeden mesiac vkuse musela trvať - letnú prax sme mali v prvom a druhom ročníku povinne. Výhoda počas štúdia si môžeš spraviť rôzne certifikáty, výučný list čašník/kuchár/barman, ale ak k tomu nemáš vzťah tak fakt ti je táto škola nanič. Mňa tam asi najviac bavil marketing a jazyky, ale na VŠ som aj tak pokračovala úplne iný odbor a mala som čo robiť, keď som sa pripravovala na prijímačky.