Stredné odborné školy a dištančná výučba

mareka49
5. okt 2020

Ahojte, su podla vas SOS na Slovensku pripravene relane zvladnut distancnu vyucbu, ak nastane?
V akych programoch budete ucit?
Myslim, ze by sa preslo na system, ucime v realnom case cely rozvrh oneline.
Co odborne predmety, ktore vyzaduju specialne vybavenie v triedach, hadrver, softver atd?
Je v silach ziakov to zvladat a co ucitelia?
A co rodiny s viacerymi stredoskolakmi?
Treba im vybavenie, priesory..
Vase dojmy ak na to nabehneme?

mogaa
5. okt 2020

@mareka49 určite to nebude dlhodobo niekoľko mesiacov....ak to bude "horúce" tak max.1-2mesiace online štúdia a školský rok trvá 10mesiacov, takže v tom nevidím problém😉 pokiaľ bude situácia ako tak udržateľná tak sa budú školy zatvárať len lokálne a to už vôbec nie je problém, lebo je to na cca 10dní...ale predpokladám že ak by sa mali školy zavrieť celoplošne tak sa vyhlásia mimoriadne prázdniny na 1-2týždne.....

anesim
5. okt 2020

Dcera je sice na gymn a nie na sos, ale od marca mali povinne 4-5 hodin denne online + testy presne casovo urcene, otvorit test isiel v presne urcenom case na max 20 -25 min, takze nemali moznost ani opisovat, pretoze otazky mali ziaci pomiesane a aj moznosti, dost krat aa stalo, ze ani cely test nestihli

katulienkax
5. okt 2020

Ano ucitelia to zvladnu pisomkuju deti tým čo ich naučia rodičia 😝

katulienkax
5. okt 2020

@mogaa no ak drbne Matovičovi zavrie aj do konca roka😉

november1111
Odpoveď bola odstránená
Zobraz
sara07
5. okt 2020

ja by som to kombinovala
napr je blbost medikov dat video inštruktaž, vyučba doma, prax, pitva normálne
sos
rozdelit triedu na dve časti jedna sa uči doma druha je na praxi
riešenie je dat na danu hodinu napr . ak je pokus alebo prevedenie, vyučba odbornejšia učitel v škole a prenos cez web kameru
teraz som čitala že vlasnte prvy stupen a škôlka je tam prenos pod 0 že malé deti neprenášaju vôbec ale ked je puberta od tých 11 rokov že tam to číslo prenosu ide nad 1 alebo 2 , ja počitam 2. stupen že bude do marca doma , čast škôl určite strednych
určite sa zniži vo velkom presun ludi, očr tam netreba
1 stupen rozdelit na menšie skupiny kedže bude viac tried, vynechat spev, tv a ono to pôjde
rok budeme určite behat ešte v ruškach , tento rok/zima bude zlomová
proste nedá sa inak, ak treba znižit pohyb /prenos zatvoreniu časti škôl sa nevhneme a nie je to o tom že doma nemám 2.stupen , mám ale chápem to
škôlkar ruško rieši ešte mna buzeruje , pubeták piatok v paži hlavne v škole , uč vytiahne päty už ho maju dole
ja si myslím že forma testov, pisomiek , pôjde to
alebo pisomky rozdelit triedu na 5 častí na stálo a napr raz za 14 dni písomky v škole , bude ich menej rozostup bude môct sa dodržat ,vetranie v zime bude horšie
ja si myslím že to nie je o tom ako zvládneme dištančné študium ale že budeme musiet jednoducho

hettinka
5. okt 2020

Tiez nemyslim, že zatvoria plošne. Nič to nevyrieši. Ale keby, učitelia to majú odskúšané z marca a odborne predmety a prax by mala ist prezenčné.

sara07
5. okt 2020

vybavenie, tak net má väčšina domácnosti,
notas nemusí byt stačí aj tablet to zase nie je položka že by to nešlo,lacnejší notas tiež ja si myslím že sa to dá
a zase učitel môže tu hodinu vyučbu nahrat dopredu uložit ,

adamadent
5. okt 2020

Odborné predmety sa online nenaučia. Keď pubertiaci v škole dokážu vyrušovať v prítomnosti učiteľa pochybujem ze doma sústredene počúvajú prednášku a bez praxe.....

sara07
5. okt 2020

@adamadent však ked vyrušuju blbosti robia cez hodinu tiež sa to nenaučia

abbey1
5. okt 2020

Hlavne dištancne na vysokých školách je topka. Ľutujem tie decká.

hettinka
5. okt 2020

@abbey1 mi hovor, akurát dcéra začala dnes.

abbey1
5. okt 2020

@hettinka Nezávidím im. Úprimne, bakalár je 3 ročné štúdium. Začínajú koncom septembra, koncom mája koniec. Ešte Vianoce, sviatky. Veľa času v škole nestravia. Teraz od marca dištančne. Niekde by som sa aj hanbila to slovo použiť. Niekde sa aspoň snažia. Ale v takomto prevedení to nenahradí riadnu vyuku. A o praxi nehovoriac ani. Dcéra je druhačka. Už mali chodiť na patológiu, na kriminálku. A bum! Dúfajú, že snáď v ďalšom semestri. :(
Otázkou je, ako sa k tomu budú stavať v budúcnosti i zamestnávatelia. Hlavne praktické odbory. :(
Držím päste dcérke. Išla do Brna?

hettinka
5. okt 2020

@abbey1 no áno, dnes začali, semester majú posunutý, končia až v polke januára. No má to ťažké, idu rovno online, ani sa osobne nevideli. Rozhodla sa odísť tam, je na byte, takze je to bezpečnejšie. Doma jej od marca už “sibalo”.
No je mi jej ľúto, aj pre to učenie, ale aj študentský život bude nula bodov.

abbey1
5. okt 2020

@hettinka Presne ako píšeš. O veľa prídu. Už len dúfať, že sa rýchlo vrátime do čo najnormálnejšieho režimu. Moja má 5 novinka campuse, zvyšok on-line. Našťastie už ako druháci sa poznajú, sú zabehnutí lepšie. Väčšina prišla na internáty či do podnájmov. Je to iné byť na mieste. Aspoň do knižnice, aký taký kontakt aj mimo školy majú.
Ale osobné konzultácie s lektormi chýbajú. :(

mareka49
autor
5. okt 2020

@mogaa snad

sara07
6. okt 2020

@abbey1 možno pár sa skutočne uči, a pár si urobí diplomovku sám ale kolko ich odpisuje len bez vyskumu ničoho , fakt malo
ked niekomu záleží na študium čita a študuje aj sám, mimo rozsah daného učiva a prax nenahradí nič, ako pitva cez video je blbost to je pravda

sara07
6. okt 2020

@abbey1 osobné konzultacie sa cez skype dá poriešit

abbey1
6. okt 2020

@sara07 Všetko sa dá. Len je to riadne náročné a nie vždy plnohodnotné. Problém je, že už to trvá od marca. To nie je mesiac, dva. Tu prax nikdy nedobehnú.
A konzultácie prebiehajú mailom, online. Len je rozdiel, keď je spolu pedagóg a cca 12-15 študentov a spolu komunikujú face to face. Vynárajú sa otázky, spolu sa hľadajú odpovede, pedagóg počúva diskusiu v jednej druhej skupinke, ukážeš mu rovno na papieri, s čím potrebuješ poradiť, nasmerovať.
V online priestore to zaberie nekonečne veľa času a je to náročné pre obe strany.
Áno, lepšie ako nič, ale na dlhodobé riešenie katastrofa. Nehovoriac, že posledných študentov má profesor 17:00-20:00.
A vezmi si farmaceutov, medikov, technické odbory,...Látajú to, ako sa len dá. :(

sara07
6. okt 2020

@abbey1 však su konferečné rozhovory cez skype,
ano je to náročnejšie ale zase ich to nuti rychlejšie sa orientovat, cibria sa iné veci
ja osobne 80% praxe je pre mna napr nepoužitelná lebo doba je iná, posunuté ,vyvoj nezastavíš, vela vecí som sa musela od znova učit
a bola som poctivo na praxi

abbey1
6. okt 2020

@sara07 Ok. Ty v tom problém nevidíš. Veľa zodpovedných študentov áno. ;)
Škoda slov.

sara07
6. okt 2020

@abbey1 ja ti len píšem že som mala 100% prax v škole ale vyvoj šiel tak dopredu že mi cela prax bola na nič kompletne , a je vela odborov kde to tak je , netreba sa upinat zbytočne že bez praxe sa nepohneš

mareka49
autor
11. okt 2020

Tak uz je to tu.
Distancna vyucba pre stredne skoly.
Zaujimaju ma vase postrehy po tyzdni, mesiaci ci uz mate deti v skolach, alebo ste sami ucitelia..
Dakujem

sara07
11. okt 2020

@mareka49 a ak vyletie čísla nad 2000 a % tiež na buduci tyžden čakám aj druhy stupen
ja som si už nakupila materiál, čo sa dalo pripravit že sa bude učit doma
dokonca sa chystam ist vykopat hubu a presadit ju aby mal na laborku
proste musí sa znižit pohyb inak to nejde,

dadka75
15. okt 2020

@mareka49 My máme deti na ZŠ, SŠ aj VŠ.. Z môjho pohľadu je tá SŠ asi najľahšie zvládnuteľná. Dcéra má 18 rokov, je na 5 ročnej bilingválnej škole, momentálne je vo 4. ročníku. Je už dosť stará a rozumná na to, aby sa učila sama, aby vedela, že keď to odflákne, bude to len a len na jej škodu. Je dosť stará na to, aby keď niečo nepochopí dokázala sa spojiť so spolužiakmi a vykonzultovať si to, prípadne si to nájsť na webe... Beriem to tak, že kto sa naučiť chce, je vo veku, kedy to zvládne aj sám. Ak sa niekomu učiť nechce, nepomôže ani to, že bude sedieť v triede priamo pred učiteľom.
Syn - deviatak na ZŠ hotová katastrofa... od marca zlenivel (nie že by dovtedy nejako extra makal, ale od marca ešte menej) Bolo sa s ním treba učiť, vysvetľovať mu nové učivo, čiže záhul na rodičov, lebo v jeho veku ochota a motivácia nulová... Počas dištančného vyučovania odovzdávali prezentácie miesto skúšania a písomiek. Deti to urobili doma za pomoci PC, záhadne sa im vylepšil priemer známok... Od septembra šok, lebo nabehli na normálnu výučbu, testy, písomky a my sa nestačíme diviť známkam...
Dcéra - momentálne druháčka na ZŠ... V prvej triede nemali do februára poriadnu učiteľku, ich učiteľka dostala v októbri výpoveď a "učila" ich vychovávateľka.. Vo februári konečne s novou učiteľkou, od marca zavreli školy... Čiže celú 1. triedu sme suplovali my rodičia. Teraz v septembri nabehli akoby sa nechumelilo na druhácke učivo. Učiteľka sa nestíhala diviť, že deti si na začiatku roka mýlili písmenká, počítali na prstoch... Deti v živote nepísali diktát a na zač. roka šup ho, priemer triedy bol 13 chýb...
Ďalší syn prvák na práve... na jednej strane ok, tam sa to ešte dá, je to viac teória ako prax, (úprimne ľutujem budúcich lekárov, tam to musí byť naozaj ťažké a deprimujúce), ale nemá to ani on ľahké.. Úplne iný systém vyučovania ako na SŠ, nemá kto pomôcť, spolužiakov v živote nevidel, nepozná ich, vidia sa len na cvikách online, aj to len vtedy, ak vyučujúci niekoho vyvolá a ten si následne zapne kameru... celé zle... Žiaden sociálny kontakt s nimi, max si dajú nejakú otázku v skupine. Nemôžu si nič odkonzultovať, nič sa opýtať, je to celé komplikované, mnohým to seká, mrzne, nestíha im wifi...
Takže za mňa a z môjho pohľadu sú tie SŠ najmenej bolestné

demetria
15. okt 2020

@dadka75
SŠ su najmenej bolestne pre zabehnute rocniky, ale pre prvakov je to rovnaka katastrofa ako na VS. Syn mal dnes prvy den online vyucovania, z toho buch hned dve pisomky.
Vybavenie mame vyborne, nove pocitace s officeom, tablety, smartfony... pripojenie na net tiez. Napriek tomu jednu pisomku dokazal otvorit len v nejakom spotvorenom mode, kde mu chybali polovice zadani, druhu az v druhom pocitaci. Muz kvoli tomu specialne ostal na home office, aby skontroloval, ci vsetko funguje ako ma. Ked som prisla domov, obaja boli spoteni a frustrovani. Ucitelia vobec nezobrali do uvahy, ze maju pred sebou prvakov, ktori prisli z roznych ZS s roznymi skusenostami s distancnym vzdelavanim na jar.
Takze so synom sme si dali ciel neprepadnut🤦‍♀️.
Inac vravel, ze vsetko vedel. Keby pisal pisomku v skole, ma za jedna. Takto bude rad za dvojky, trojky.

dadka75
16. okt 2020

@demetria Ja som to písala z pohľadu našej rodiny a našich detí, ale áno, beriem... Je to celé na hlavu postavené.