Dobrý deň, mám 15 rokov a už by som mal začať premýšľať na akú strednú by som chcel ísť, veľmi by som chcel ísť na nejakú počítačovú školu ale všetci mi vravia že tam treba dobre vedieť po anglicky a moja angličtina je trochu slabá, známky mám také priemerné, občas sa tam najde aj 4, chcel by som len vedieť či by som mal šancu na takúto školu sa dostať. Ďakujem za každú radu.
@luko999 znamky momentalne nie su to najdolezitejsie, mnohe skoly to beru ze deviataci sa moc neucia.... no mnohe skoly kedze zrusili prijimacky sa orientuju len podla znamok.
odporucam pozriet na okoli kde ake soš sa nachadzaju a hlavne aby si mal dobry pristup rano autobusom /vlakom.
anglictina na super urovni nie je potrebna.
pozri zvolen, bansku bystricu, a potom mesta pozdlz ziaru nad hronom, levice
@nelca84 to je gympel, soš, ci nieco ine? Take vyberave su stredne skoly? :-O
Na sps elektrotechnicku netreba uzasnu anglictinu. A kebyze chces, existuju aj kurzy, jazykovka ;)
@babovka2321 chcel by som ísť na nejakú školu informačných technológií alebo mechanik pc sietí, a z matematiky mám 2 občas je tam aj 3 ale moc málo
@luko999 môj syn študuje mechanika pc sieti teraz prvý rok a skor tam potrebuje matematiku ako angličtinu
@luko999 no, ale mat take znamky uz na zakladnej... mas z niecoho aj lepsie znamky? A ked mas vybratu aj skolu uz, pozeral si sa na podmienky prijatia?
@babovka2321 podmienky prijatia boli len úspešne dokončiť 9.ročník
@luko999 no tak to asi mozes len cakat, ci sa bude hlasit viac lepsich ziakov od teba, nez je kapacita. Ale premysli si aj, ci ta bavi matika, ked chces ist tymto smerom, z aktualnych predmetov sa mozes najviac stretavat asi s matikou, fyzikou a podobne.
@babovka2321 nie, len je tam veľmi vysoký záujem, nemajú dôvod brať štvorkárov, dnes chce každý robiť na PC 🙂
@babovka2321 to je spš, odbor IT je veľmi žiadaný, môžem potvrdiť, so synom chodili žiaci, ktorí prišli so samými jednotkami zo ZŠ, alebo s pár dvojkami. Angličtina bola dôležitá, samozrejme matematika a dobré logické myslenie. IT je dosť široký pojem, škola môže mať aj v rámci IT svoje zameranie.
@luko999
Pojem počítačová škola neexistuje. Robiť na PC neznamená mať "počítačovú školu".
@nelca84
@lusesita2 no, ja ked som si vyberala strednu skolu, jednak som o existencii IT skol v okoli netusila (i tak som sla na gympel) a zaroven som neriesila znamky, kedze na zakladnej som mala iba 1tky + prijimacky som robila talentovky z matiky len... Len ma tak trochu prekvapuje teraz, ze je narocnejsie sa dostat na IT strednu nez na IT vysku 😁
@babovka2321 neviem kedy si si vyberala strednú, ale toto je trend posledných rokov, najmä chlapci, ktorí nechcú íst na gympel, ale mať po strednej už niečo "v ruke" všetci húfom na IT odbory.
@nelca84 no nebolo to v poslednom desatroci teda :D ale mam pocit, ze zaujem je hlavne preto, ze chlapci maju "velke oci" - vidinu dobrych penazi. A to len zo strednej skoly vacsina nedosiahne. Len ak fakt sikovni jedinci. Dokonca aj z vysokej skoly koncia niektori absolventi v korporatoch za platy nizsie ako predavacka v lidli (poznam takych) 🙈
@babovka2321 mne to nemusíš vysvetľovať, mne je to jasné. Len som tuto mladému chcela ozrejmiť realitu. Ja by som pomýšľala na nejaké remeslo v jeho prípade. Taký elektrikár, vodár... berú nehorázne peniaze a je ich stále málo.
@nelca84 suhlasim, ze to by bola lepsia volba, taky elektrikar si vie zapytat za par hodin roboty 🙈👍
@luko999 Ahoj, neviem presne, čo si predstavuješ pod pojmom "počítačová škola" respektíve čo by si chcel ďalej robiť, či ísť na vš alebo rovno do zamestnania?
Ja som programátorka takže Ti viem poradiť aspoň v tomto smere. Ja a aj všetci moji kolegovia máme gymnázium + vš (STU / matfyz).
Pri drvivej väčšine pracovných ponúk vyžadujú znalosť AJ (lebo sa zväčša programuje pre zahraničných klientov alebo máš zahraničných kolegov) a vysokoškolské vzdelanie. Samozrejme, nájdu sa aj výnimky čo sa tej vš týka, ale to by si musel mať vlastné bohaté portfólio, čím by si zaujal.
Ďalšia možnosť je, že budeš freelancer a zákazky si budeš hľadať sám. Ale na to sa tiež musíš vedieť predať a byť šikovný.
@luko999 ak ti este mozem poradit, kedze nepises co z pocitacovej skoly chces studovat, poobzeraj sa aj po odboroch ako napr sietar IS, servisak IS....
dobry sietar zarobi tolko isto ako programator a tiez ich je malo (robila som dlhsie s IT ludmi a nemyslim takych co nahadzuju data do SAP a povazuju sa za iteckarov .... takymi naozaj itckarmi 😉
Stredna elektrotechnicka ma urcite ovela lepsiu informatiku ako gymple. Tak sa neboj, urcite to vyjde, nedaj sa odradit. Synovec nedavno koncil, mnohi uz pocas skoly sa venovali tvorbe webu. A taki vacsinou ani nechceli ist dalej, na vysku, vedeli si najst klientov uz pocas skoly, aj po skole. Treba hlavne postavit si ciel takto - ci chces robit weby, ci apky, ci hry a v tom smere si aj sam vela z vlastneho zaujmu skusat, hladat... rozmyslat o tom denne pocas strednej skoly. A rozsirovat si skusenosti, pohlad, cez leto hladat brigady, kde ta niecim praktickym prevedu... Na skole mali aj kruzok take roboticke auticka, tam pracuje cely tim, maju mechanika, a niekolko programatorov a toto moze byt tiez zaklad pre dalsiu drahu... anglictiny sa neboj, si mlady, doucis sa. Nebudu vam davat na skole zadania v aj 🙂 A ak sa odhodlas a budes trebars sledovat nejake yuotube videa z oblasti, co ta zaujma v anj, tak sa na teba co to nalepi. Celu strednu sa mozes takto ucit popri, vypisat si slovka, pocuvat lekcie na youtube, to je casu a casu, len sa ti musi chciet. Dnes naozaj ak mas pristup k internetu, vela najdes aj zadarmo. Len musis chciet. Neboj sa do toho pustit, nedaj sa odradit pochybami inych, aj keby to boli ucitelia, rodicia, nedaj si vziat sebavedomie a odhodlanie, bude to tvoj zivot, nie ich. Po krocikoch, pomaly. Neklad si velke ciele, len male. Trebars, ze za tyzden 5 sloviek novych... a to si zrataj kolko budes vediet a rozumiet za rok. A tak isto si myslim, ze napriklad spravcu mensej siete by si zvladol aj so strednou skolou, resp. aj vo velkych firmach sa zacina v juniorskych poziciach, kde ta vedu skuseni kolegovia, najviac sa naucis okukavanim, praxou.
@jumama no to potvrdzujem, gymple maju (mali) dost smiesnu informatiku, ale oplati sa viac, ked clovek planuje ist dalej aj na VS, to je vsetko. Na VS casto aj tak ucia uplne od zakladov, vystudovali u nas aj studenti so strednou farmaciou alebo hotelovkou.
Moja dcéra chodí na počítačovú grafiku na Murgašku v BB,ale viem,že škola,zameraná na počítače,je aj v Žarnovici a tam sa dostali aj "slabší" žiaci z ich ZŠ.
Keď robila prijímacie skúšky, tie boli dosť ťažké,hlavne matematika.
Syn chodi na elektrotechnicku odbor IT, vsetci boli jednotkari na ZS, brali 32 a prihlasenych bolo 120. Anj je velmi potrebna, CISCO maju cele v anglictine.
@luko999 ja som chodila na odbor mechanik počítačových sietí brali do priemeru 1,5 . Zobrali len 20 ľudí hlásilo sa vyše 80. Takže treba aj tie známky mať. Angličtina sa dá doucit aj na strednej . Musíš mať dobre výsledky z matiky. Teraz už to nebude zrejme taký problém sa dostať na taký odbor má ich už viac škôl . Ja som išla na strednú v 2007. Odkiaľ si ?
@luko999 co myslis pod pocitacovou skolou? Chces sa ucit programovat? neviem ako na strednu, ale na vysku netreba dobru anglictinu (ale nejaku urcite treba), do prace potom zvycajne tiez treba anglictinu - treba sa vediet dohovorit a tak ale to sa douci casom, ked mas len 15. Nemusis mat anglictinu vobec perfektnu, ale zaklad nejaky treba. Dolezitejsia by som povedala, ze je matematika. Ta ti ide?