Stredná škola pre deviatačku

16. nov 2022

Ahojte,

Privitam vsetky rady a inspiracie.
Mam dceru, onedlho 15r, konci 9ty rocnik.
V skole ich testovali z CPPaP. Bohuzial nemam vysledky na papieri, len individualne ich hovorili ziakom. Vraj jej vysla orientacia na socialnu oblast, IQ 105.
Jazyky jej idu celkom fajn, dejepis, biologia, geografia nic moc, matika, chemia jej moc nejdu, ale ked sa nadrilujeme, vie to zvladnut perfektne.
Uci sa na 1,2, obcas 3.
Je vsak uplne odtrhnuta od reality, vobec si nevie predstavit, na aku skolu ist, kde pracovat, ani si nechce nechat poradit. Pani z CPPaP jej odporucila cestovny ruch. Ona si to "prelozila" tak, ze ona bude cestovat po svete, stretavat celebrity a chodit po party. Este pred rokom chcela byt pilotka lietadla, pred polrokom zachranarka, pred mesiacom ucitelka v ms (realne deti neznasa, nevie s nimi komunikovat). Ked si pozerame skoly, totalny nezajem, ked jej zistujem kriteria prijimaciek, mozem si to rovno nechat pre seba, lebo ma ani nepocuva.
Jasne, plieska nou puberta a to riadne.
Na druhej strane, je velmi lahko ovplyvnitelna prostredim, nepozorna, nestala, ako fakt si neviem predstavit, co by mohla robit a ako "zabezpecit", aby sa nedostala do zlej partie. Ak by studovala so slabsimi ziakmi (ucnovka a pod), bojim sa, ze ju budu tahat dole a uspokoji sa s horsimi znamkami, resp.flákanim aj ona.
Kym nebola v puberte, bola velmi velmi snaziva, hoci od tej cca 4.triedy si musela dobre vysledky vydriet. Ale od tej 6.triedy uplne vypusta snahu...

141117mmn
16. nov 2022

Posli ju na uplnu hnojarinu...nech ju kolektiv nauci...

luliu
16. nov 2022

@141117mmn na čo sa zapajas? Potrebuje radu a ty sa tu ventilujes

marcellka32
16. nov 2022

Hotelová akadémia ak cestovný ruch -su aj 3 ročné štúdia aj 4 ročné s maturitou

141117mmn
16. nov 2022

@luliu nic ine iba Ventil donekonecna omielany ta nenapadlo? Potrebjes apgrejd...

animus
16. nov 2022

V jej veku som presne vedela čo chcem robiť, šla som na strednú, potom na vysokú a teraz robím povolanie svojich snov. Osobne si neviem predstaviť takto fungovať. Od základnej školy som bola vedená k samostatnosti a zodpovednosti. Chodila som na brigády a keď som makala v Tescu za pokladňou presne som vedela, že toto robiť nikdy nechcem. To nemá žiadnu predstavu o svojej budúcnosti? Kde sa vidí o pár rokov?? Keby mala teraz rovno nastúpiť do práce čo chce robiť?? Jeden deň byť pilotka a druhý učiteľka je dosť veľký rozdiel. Píšeš, že sa bojíš aby ju nestiahol kolektív. Čo ak bude ona tá, čo bude ťahať dolu ostatných? Treba zložiť ružové okuliare a pozerať sa na to "dieťa" na také aké v skutočnosti je. Sama hneď budeš vedieť načo má. Pri jej známkach a predmetoch, ktoré jej nejdú to pilotka určite nebude.

141117mmn
16. nov 2022

Vlastne daj ju na gympel .... tam bude mat motivaciu ...

pinkgirl
16. nov 2022

Skús sa osobne poradiť s triednou učiteľkou a tiež kariérnou poradkyňou čo je v škole. Triedna ju vidí ako v škole pracuje, na ktorých predmetoch sa zapája - určite má nejakú spätnú väzbu od vyučujúcich - možno ťa bude vedieť navigovať, ktorým smerom dcéru dať na strednú školu. Držím palce, nech sa nakoniec s dcérou zhodnete🙂.

141117mmn
16. nov 2022

@animus PRESNE TOTO SOM CHCELA NAPISAT..

teri555t
16. nov 2022

Neviem, nechala by som to na ňu, lebo bude to jej život, ale poradila by som jej gymnázium, keďže sa nevie rozhodnúť

autor
16. nov 2022

@marcellka32 ano, hotelovka mi tiez napadla. Manzel je vsak proti, ma tiez hotelovku, a ze vraj vie, ako to tam chodilo, ze musia chodit na prax, vypomahat na akcie, a boji sa, ze jej tam budu nalievat, alebo sa spusti s chlapcami alebo co....ale tiez ked sa tak zvonka na to pozriem, sa mi hotelovka zda ako celkom fajn napad. V anglictine je napr.velmi dobra.

autor
16. nov 2022

@animus ja praveze nemam ruzove okuliare. Sama vidim, ze na niektore veci nema a zmierujem sa aj s tym, ze na vs zrejme nebude mat. Myslim, ze som realista a netlacim ju do vykonov, ktore nie je schopna podat. Napriek tomu, trapi ma, ze u nej absentuje snaha, ciele, motivacia. Zmyslanie ma ako 8-rocna,.nie 15. Aj tou vyskou IQ sme v podstate zostali milo.prekvapeni, lebo ze je na hornej hranici priemeru, ze priemer je 90 - 105.

autor
16. nov 2022

@teri555t bojim sa, ze to bude nad jej sily ☹ hoci ja by som bola rada.

autor
16. nov 2022

@pinkgirl dakujem za konstruktivnu radu 🙂 triedna ma s nimi iba 1 hod tyzdenne, moc ich nepozna, ale budeme mat este rodicovske s triednou aj vychovnym poradcom.

141117mmn
16. nov 2022

Za mojich cias triedna vedela aj kedy sme sa nadychli (doma, v skole) ....
Teraz to uz neriesia a ani sa im necudujem...

teri555t
16. nov 2022

Možno bude, ale to bude už jej chyba, keď na to bude kašľať, ale ak má aspoň štipku rozumu, tak sa aspoň trochu posnaží. Ale určite by som za ňu nerozhodovala a radšej nech si spraví ten test čo sa robí, že na aká strednú má ísť, ale myslím, že ten gympel je najlepšie rozhodnutie a možno tam sa skôr nájde jak teraz, keď je len dieťa v podstate

autor
16. nov 2022

@teri555t no tak hlavne najprv by sa tam musela dostat, ze ano. Zatial sme tak spolu rozmyslali, ze by si dala prihlasku na hotelovku a gymnazium a uvidi sa....ale ze pani z CPPaP jej povedala, ze gympel neodporuca, tak uz nechce ani ona...

guiseppinka
16. nov 2022

@teri555t gympel? Ked jej nejdu hlavne nosne predmety a ostatne ju nebavia?

141117mmn
16. nov 2022

To 8rocne dieta robite z nej ty a manzel nie?
Vsak 15rocnej vysvetlim za dve minuty co chlast a chalani a 90% vie aj sama... v dnesnom svete...

eeffka
16. nov 2022

Z toho co pises sa na gympli vytrapi a co potom? Vyska? Nezda sa mi z tvojho popisu ako studijny typ. Byt to moja dcera tak ju tlacim na obchodnu alebo tu hotelovu odbor marketing

autor
16. nov 2022

@guiseppinka ona mala napr.monitor zo slovenciny v 5.roc na 100 percent, aj teraz som skusobny. Matika je tak na pomedzi 2-3. Keby si dala povedat a drilovala by, dostala by sa asi na 1-2. Fyzika, chemia...tiez sa musi posnazit. Ale napr. Ta biologia a dejepis je uplne mimo.

autor
16. nov 2022

A inak v jej veku som aj ja vedela, co chcem robit. Aj vs mam s cervenym diplomom. Stalo ma dost usilia zmierit sa s tym, ze nie je studijny typ ako ja, ze na niektore veci jednoducho nema, ale napriek tomu chcem, aby sme sa v ramci jej moznosti a schopnosti rozhodli co.mozno najlepsie.

deti95060810
16. nov 2022

OA...je aj bilingv. trieda
gymn. neodporúčam ani ja. ...trápila by sa.

guiseppinka
16. nov 2022

Vzdy som patrila medzi tych lepsich ziakov, ale v matike boli casti, ktore som nedavala... A teda som si ich musela "oddriet", aby som mala 2 na vysvecku... Fyzika a chemia su tiez celkom dost narocne a uprimne biflit sa kazdy den, lebo mi ucenie dlhsie trva a trapit sa tam, tak je uplne nelogicke... Hlavne, ked na inej skole moze vynikat s mensim casovym fondom venovanym uceniu sa...

autor
16. nov 2022

@guiseppinka ako ja som sa nikdy nemusela zvlast ucit na nic, vsetko mi islo takmer same...stacilo davat pozor na hodine...ale pre nu sa mi pozdava ten cestovny ruch napriklad, to je take dynamicke..len neviem, ako to chodi na hotelovkach, ci musi praxovat vsade a robit aj casnicku, vydaj jedal a vsetko to, co robia aj ine odbory na hotelovke.

eeffka
16. nov 2022

@guiseppinka ak pises o gympli tak ja ani neviem ako som nim presla. Bolo to pred 20r kedy sa naozaj na G dostali len ti studijni. Nevravim ze som sa nemusela ucit, ale nic tragicke.

eeffka
16. nov 2022

Na hotelovke cast obchod a marketing mali predmety ako na OA len kus slabsia uroven (mala som odtial spoluziacky na vyske)

141117mmn
16. nov 2022

@eeffka presne tak

ysseba
16. nov 2022

Zdravotná?

autor
16. nov 2022

@ysseba aj tu chcela este v 8.triede....ale biologia jej nijak extra nejde, skor naopak. Medzi 2-3. Sice aj ucitelku maju hroznu. Uplatnenie by si urcite nasla, ale neviem, ci na to ma.

lalala94
16. nov 2022

Ad1) Nie každý vie, čo chce robiť v 15tich rokoch. Je kopa ľudí, ktorí vyštudujú jedno a reálne robia druhé. Za toto by som ju určite neodsudzovala aj keď teda jej myšlienkové pochody ohľadom práce sú zaujímavé - učiteľka, pilotka, záchranárka. 😀
Ad2) Gymnázium rozhodne pre ňu nebude. To by bolo priveľké trápenie a úplne zbytočne. V jej prípade bude jednoznačne lepšou voľbou odborná škola.
Ad3) Vzhľadom na to, že neinklinuje k technickým odborom a ani remeslu (teda aspoň z toho čo píšeš), zvolila by som tú hotelovú alebo obchodnú akadémiu. Výhoda hotelovky bude určite v cudzích jazykoch, praxi a tieto typy škôl zvyknú mať možnosť odísť na prax do zahraničia, čo je podľa mňa veľká výhoda.

Každopádne je aj viac typov škôl - technické priemyslovky (elektro, strojnícke), umelecké školy (grafika, dizajn), zdravotné alebo teda remeslo - kuchár, pekár, cukrár, čašník, pedagogické, atď.