Stredná škola - konzervatórium

20. dec 2023

Ahojte, chcem sa spýtať najmä tých, ktorí/é sú z danej oblasti na ich názor alebo skúsenosť. Dcéra si vyberá strednú školu, hoci v jej prípade to nie je výber, ale jasná voľba, o ktorej vie už niekoľko rokov a tvrdo si za tým ide. Chce ísť na konzervatórium, na herectvo, neskôr na VŠMU. Od detstva chodí na dramatický krúžok, má skutočne talent (tak nám o nej hovoria učitelia aj iní, ktorí s ňou spolupracovali), zúčastnila sa mnohých projektov, proste ju to baví a žije v tomto svete. Bohužiaľ z každej strany začala teraz počúvať, aby nešla na konzervatórium, že to je strata času, prípadne to najhoršie čo môže spraviť. Dostáva odporúčania, nech ide na gymnázium, alebo inú strednú školu a potom nech ide na VŠMU, vraj konzervatórium ju tak nepripraví, že je to iba to isté ako ZUŠ. Neviem, mne osobne to príde nelogické, že na VŠMU sa dostane skôr žiak z gymnázia alebo napríklad z obchodnej akadémie, ako absolvent konzervatória. A nerozumiem, prečo ju tak aktívne odhovárajú aj v zuške, kam teraz chodí, ale aj starší žiaci, ktorí už študujú na strednej (inej ako konzervatórium). Neviem si ju osobne predstaviť na nejakom gymnáziu. Má síce jednotky zo všetkého, učí sa s ľahkosťou a určite by to pre ňu nebol problém, ale nie je to to, čo ju baví a napĺňa. Ale začína pochybovať, vraj aj na VŠMU radšej prijmú niekoho, kto je "čistá tabuľa" ako absolventa konzervatória, ktorý už nabral nejaké "maniere". My s manželom, ani nikto naokolo nie sme z tejto oblasti, nevieme, s kým sa poradiť, aby sme jej poradili. Je tu prosím niekto so skúsenosťou? Budem povďačná za každý postreh a radu.

lamonita
20. dec 2023

No takže takto. Prijatý na VŠMU môže byt aj absolvent konz. a takisto gymnázia. Je to naozaj veľmi individuálne. Áno, ako píšeš, "nepopisana tabula" sa môže hodiť, no "objav roka" môže prist z gympla ci obchodnej🤷‍♀️ ak pôjde na konzerv. bude mat veľmi obmedzené vedomosti, nakoľko tam nie je napr geografia, chémia ci fyzika ci NOS-ka (ak sa to stale tak vola ten predmet).. áno, koľkí povedia, načo nám to bolo nejaká pytagorova veta, kombinatorika, archimedov zákon, immanuel Kant alebo základy ekonómie... ale decka z konzervy naozaj prichádzajú o všeobecný prehľad, sú fokusovane len na umenie, divadlo, herecku a pohybovú a javiskovu prax, spev a co ja viem... absolvent konz. a umeleckej VŠ študuje daný odbor 9 rokov!!!! Keď si to spocitas... ja som absolvovala gymko a umeleckú VŠ a som s tým spokojna. Samozrejme, nemôžem vedieť co by sa stalo keby mam konz... ale vedomosti z gymnázia moc moc oceňujem. Čiže nechcem odhovarat... ale som za inú SŠ, nie konz. Okrem iného sa dcera môže ešte vyprofilovat a vybrať si napokon inú VŠ. Ešte 1 vec... na konz učia herectvo väčšinou absolventi hereckej VŠ(samozrejme) a učia to, co sa naučili na VŠ... tam naozaj nie je 9 rokov co študovať 🙄🙄🙄

liz_lemon
20. dec 2023

vypocuj si podcast Marakua, robia ho herci, ktori to tam dost casto spominaju, ze na VSMU je problem dostat sa z konzervatoria, znie to nelogicky, ale asi to tak je

autor
20. dec 2023

@lamonita ďakujem za názor
@liz_lemon ďakujem, pozriem to

luccija
21. dec 2023

@lamonita aj pracuješ v umeleckej sfére?

lamonita
21. dec 2023

@luccija ano

autor
22. dec 2023

@lamonita ešte som tak nad tvojim príspevkom uvažovala a neviem, ale stále mi nevychádza jedno. Keď by dcéra šla na gympel a učila sa znova tie všeobecné veci a následne šla na VŠMU, ako by jej pomohlo to, že má podrobnejšie vedomosti z chémie, fyziky, dejepisu, geografie a podobne? Ja osobne som chodila na gympel, boli to moje najhoršie roky v živote a to bez debaty. Všetci sme boli odlišní, každý mal vyhliadnutí iní smer po gymnáziu, boli sme katastrofálny kolektív, kto mohol, ten tomu druhému spravil napriek - aj keď musím priznať, že takýto tam boli len niektorí, ostatní však boli slepí a hluchí ku všetkému. A šla som na VŠ, kde som ten všeobecný rozhľad potrebovala, ale to som vedela už vopred. Dcéra vie už 9 rokov, čo chce robiť, pripravuje sa na to v každom smere, či už z hľadiska spevu, tanca, hudobného nástroja a samozrejme divadla. Preto si myslím, že šaškovanie na gymnáziu jej nepomôže ani trochu. A teda na konzervatóriu sa skôr dostane k vedomostiam, ktoré jej môžu byť prospešné na VŠMU a ak by sa tam nedajbože nedostala, tak stále má niečo v rukách, určite viac, ako po gymnáziu. Chcem tým povedať, že vzhľadom na to, čím chce byť po skončení školy, nepotrebuje ovládať Kanta ani chemické zlúčeniny, ale práve ten pohyb na javisku a veci, čo ju naučia na konzerve. A určite ju to nenaučia na úrovni VŠMU, hoci tam učia absolventi. Veď aj nosku na gymnáziu učí bývalý absolvent pedagogiky a gymnazistov nenaučí z tej pedagogiky (ktorá sa preberá na noske) to isté, čo sa učil on.

20erika07
22. dec 2023

Sestra chodila na konzervu a prijali ju bez problémov na VŠMU, bola fakt dobrá, krásna a žila preto. Z 200 ci 300 žiakov sa dostala ako nič, a bez nejakej tlačenky alebo čo.

heln
22. dec 2023

ahoj, ja sa do toho sice nevyznam, ale ako vychovavatelka na internate konzervatoria ti poviem, ze ziaci co studuju u nas hdu alebo muzikal, tak sa ucia javiskovu rec a pohyb, prednes, spev, historiu, hru na klavir, chodia na predstavenia, nacvicuju predstavenia, vystupuju v skolskych predstaveniach.... co si myslim, ze je dobra priprava na vsmu.

heln
22. dec 2023

a urcite kobzervatorium nie je ani zdaleka to iste ako zuska, alebo opacne. do zusky moze chodit kazdy kto ma zaujem, moze na tanecnu chodit aj dieta, ktore je drevo, hlavne je, ze ho to bavi, ale na konzervatoriu uz musi mat urcite fyzicke predpoklady. to mi aj niektore dievcata, co chodia na tanec hovoria, ze su stastne ked dostanu dvojku z klasiky, lebo jednoducho to fyzicky nedaju. len si treba dobre vybrat to konzervatorium.

stvura
Odpoveď bola odstránená
Zobraz
autor
27. dec 2023

@20erika07 ďakujem, som rada, že sa to dá aj takto, aspoň to dáva nádej. Dcéra si to zaumienila keď mala asi 7 rokov a odvtedy ju to neopustilo, neustále robí všetko pre to, aby sa tomu mohla v budúcnosti venovať a venuje sa aj teraz. Tak snáď 🙂
@heln ja si to tiež myslím, znie to logicky, aj ja si myslím, že tá príprava z konzervatória je lepšia ako napríklad z obchodnej, alebo gympla. A tiež nerozumiem tomu, prečo by konzervatórium, kde sa denne niekoľko hodín venuje tejto oblasti malo byť to isté, ako zuška, kde hodinu alebo dve do týždňa rieši nejaké pokusy o herectvo. Lebo naozaj tam nechodia len decká, ktoré sú megatalentované, ja mám dokonca pocit, že väčšinu deciek to už ani nebaví, chodia tam preto, aby rodičia boli spokojní, že sa niečomu venujú. Dcéra chodí občas zo zušky frustrovaná, že zase nič dokopy nerobili, lebo sa nikomu nechcelo.

julish
27. dec 2023

Herectvo je interpretácia, nie len performancia. Ma interpretáciu a kritické myslenie clovek potrebuje rozhľad, vedomosti. Teda ak chce dcéra skutočne robiť umenie, nie len sa stať moderatorkou

autor
27. dec 2023

@julish tým chceš povedať, že by mala teda chodiť na gympel a potom všmu alebo na konzervatórium?

julish
27. dec 2023

Áno.potí gympli sa môže venovať tancu aj spevu, herectvu.

autor
27. dec 2023

@julish len keď ju by ten gympel absolútne nebavil. Ale že vôbec. A ja to tiež považujem z tohto hľadiska za úplnú stratu času, keď dávno vie, čo chce robiť, načo bude strácať čas na gymply? Nenaučí sa tam nič prospešné pre svoje budúce povolanie. Vlastne absolútne nič. A ona sa nechce venovať tancu, spevu a herectvu, ona to už neberie ako koníček. Ona sa tým chce živiť. A to je rozdiel.

julish
28. dec 2023

Napísala somto vyššie, čo jej to dá. Tanec aj herectvo sú o interpretácii, ak chce byt naozaj dobra, nielen na úrovni ľadovej revue či muzikálu. Ak chce byt dobra, musí chápať svet v širších súvislostiach. Ved si dajte poradit od ľudí v ZUŠ a podobne, vypočuj ich. Možno ju ta konzerva proste nemá čo naučiť.

autor
28. dec 2023

@julish neviem, príde mi to absolútne nelogické. Konzervatórium ju má naučiť oveľa menej ako zuš? Veď to je absolútny nezmysel. Napríklad teraz som zistila, že v SND môžu účinkovať len herci, ktorí okrem všmu absolvovali konzervatórium. A skutočne, keď si pozrieš profily hercov v SND, žiadny z nich nemá gymnázium alebo inú strednú školu, len konzervatórium. Tak neviem. Okrem toho, v zuške neučí nikto, kto by absolvoval všmu, takže ich názor nepovažujem v tomto smere za objektívny. A prepáč, ale chápať svet v širších súvislostiach ťa nenaučia na gymnáziu ani zďaleka. Všeobecné vedomosti z fyziky, chémie, alebo geometrie jej budú na dve veci, sama som absolvovala gympel a 3/4 vecí odtiaľ mi nikdy na nič neboli, nevyužila som ich ani na vš a to som nemala umelecký smer, kde toho využije podstatne menej. Ja týmto príspevkom chcela získať skôr pohľad od ľudí, ktorí absolvovali všmu alebo poznajú niekoho, kto ho absolvoval, aby som získala nejaké skúsenosti alebo zhodnotenie toho, či a prečo je to tak, že vezmú na všmu skôr študenta z konzervatória alebo gympla, resp. inej strednej školy. Lebo u nás je ten gympel možnosť iba preto, lebo by sa tam ľahko dostala. Ale ako rezervné stredné školy si bude dávať prihlášku na niečo iné.

viera77
28. dec 2023

@autorka U nás doma to je s vami ako cez kopirák, doslova...dcérka 12r., ale hudobný smer, voľba je jasná a my ako rodičia ju podporujeme a aj budeme podporovať. Málokedy dieťa už v takom veku vie, čomu sa chce ďalej venovať. Mne bola moja voľba v minulosti odopretá a idem si za svojím snom až teraz, už v pokročilej dospelosti. A áno, ľutujem to veľmi...a gymnázium nie je pupok sveta, je to len jedna z mnohých možností.

pettom19
28. dec 2023

Rozhodne konzervatorium nemozno zrovnavat so ZUS. ZUS poskytuje zakladne umelecke vzdelanie, konzervatorium je stredna odborna skola, kde sa praveze vedomosti dalej prehlbuju. Pokial dcera naozaj chce ist umeleckym smerom, ja by som ju dala na konzervu. Uz aj po skonceni konzervatoria sa moze plne kvalifikovane venovat umeniu. A pokial bude skutocne dobra, urcite sa presadi a dostane sa v pohode na vysoku skolu. Ak tam nie su nejake zakulisne tahy, rozhodovat by mal v prvom rade talent, nie to, ci ma niekto gympel alebo konzervu.

autor
28. dec 2023

@viera77 presne ako píšeš. Ja som si tiež nemohla ísť za svojim snom, ale už za ním nejdem ani teraz, už som na to lenivá. A dcéra je prvá z rodiny s takýmto zameraním, baví ju to šialene od tých 6 - 7 rokov, ale nie že ísť do divadla, ale hrať. Vyhráva recitačné súťaže, účinkuje v rôznych predstaveniach zušky, obsadzujú ju, podľa výsledkov jej to ide, resp. má na to talent. Kvôli prijímačkám na konzervu začala riešiť aj ostatné oblasti ako nástroj a spev (nie tento rok, rieši to už niekoľko rokov). Len ma odrádza to, že vraj na všmu vezmú niekedy radšej z gympla a niekedy radšej z všmu. Podľa toho, ktorý herec vedie daný ročník.

@pettom19 Ďakujem, tiež to tak vnímam

viera77
29. dec 2023

@autorka Treba len veriť a urobiť preto všetko, aby to vyšlo. Ak sa má dcérka venovať umeniu, tak sa mu venovať bude...cestičku k nej si určite nájde, držím palce🙂

autor
29. dec 2023

@viera77 Ďakujem 🙂

dana1000
29. mar 2024

Ahoj. Prosím ťa, aj sa dcérka rozhodla pre konzervatórium? Tiež mám v podobnej situácii syna. Ďakujem.

autor
29. mar 2024

@dana1000 áno, podala si prihlášku na konzervatórium, ale aj na iné stredné školy a uvidíme, čo sa podarí na prijímačkách. Podľa toho sa potom budeme rozhodovať (alebo budeme brať čo príde)

dana1000
29. mar 2024

Držím päste 😊 nech to dcérke výborne dopadne.

lilidia
20. júl 2024

Dobre to dopadlo?

maciatkolulu
20. júl 2024

Dcéra m tanečné konzervatórium,robí teraz úplne iné ako tanec,úprimne ti nwpaisem,ak tvoje dieťa niečo chce a ide si za tým xy rokov,tak ju počúvaj,najmä ju. Konzervatórium jej dá,po čom túži. A úplne telata odtiaľ nevychádzajú😉. Keď s a rozhodne ísť niekde inde,pôjde. Ja by som sa tešila,že dcéra vie čo chce.

autor
22. júl 2024

@dana1000 ďakujem, dobre si ich držala 🙂
@lilidia dopadlo to super, na prijímačkách skončila prvá, vzali ju. Zobrali ju aj na ostatné, kam sa hlásila, ale rozhodnuté bolo už dávno, tie ostatné školy boli len rezerva.
@maciatkolulu ďakujem, takto nejako som to poňala nakoniec aj ja. Uvidíme, ako to nakoniec dopadne, zatiaľ sa dcéra teší, že ju prijali a už sa nevie dočkať septembra 🙂

lilidia
22. júl 2024

Gratulujem!

autor
22. júl 2024

@lilidia Ďakujeme 🙂