Stredná škola, keď mi nejde matematika

k653
29. dec 2024

Dobrý deň, momentálne som v 9 ročníku a uvažujem nad strednou školou Obchodná akadémia alebo prevádzka a ekonomika dopravy. Keď sme mali karierovu poradkyňu tak mi vyšlo uradnicke povolanie. V budúcnosti by som rád robil niekde na úrade. Matematika mi vôbec nejde. Chcel by som niečo s dobrým uplatnením. Na tieto odbory sa hlási málo ľudí. Ďakujem za všetky odpovede.

oblaacik
29. dec 2024

@k653 nevadi, ze ti nejde matematika 🙂 vsetko sa da naucit. Ak by si s nou mal nejake problemy na tej obchodnej akademii, prihlas sa na nejake doucovanie. Nevzdavala by som sa len kvoli tomu.

lenka7477
29. dec 2024

Na obchodnej akadémii je matematika véééľmi dôležitá , ak Ti matematika nejde vôbec, ako si sám napísal , tak to nebude škola pre teba . Majú problém sa tam dostať deviataci s dvoma či troma dvojkami na polroku .

dzulik_
29. dec 2024

@lenka7477 určite? Záleží asi aká OA, čo viem, tak napr na gymnáziu je matematika omnoho ťažšia ako na OA.

gemerka17
29. dec 2024

@lenka7477 máš obchodnú akadémiu? Podľa toho čo píšeš, vôbec nevieš o com točíš .

@k653 nemaj strach, kľudne chod na obchodnú akadémiu. Tam je matematika slabá a nemáš problém ju spraviť. S takou matikou aká sa tam učí, nezmaturujes. Preto sa na OA nematuruje z matiky. Určite vyskúšaj OA, nie je to náročná škola, priemerny žiak ju v pohode zvládne. (Dokonca aj tí horší ziaci).

k653
autor
Autor odpoveď zmazal
Zobraz
stankot
29. dec 2024

@k653 mojej dcere tiez nejde matika,nechape ju mozem jej ju vysvetlovat kolko chcem.Tiez rozmyslame aka stredna je vhodna,ona je osmacka.

k653
autor
29. dec 2024

@k653 Je tu niekto absolvent odboru prevádzka a ekonomika dopravy

lenka7477
29. dec 2024

@gemerka17 ja osobne nie, ale susedin syn chodí , a viem že je matika u neho na dennom poriadku . A to je fakt šikovný chlapec.
@dzulik_ To netuším, u nás v Trenčíne je iba jedna OA

gemerka17
29. dec 2024

@lenka7477 tak potom fakt nie je vhodné aby si to komentovala. Bud ju máš za sebou alebo si v školstve ako učiteľ. Matiku na OA v pohode zvládne žiak trojkar na ZS, v príde stvorkara by muselo byt doucovanie ale aj to by sa dalo. Na OA sú dôležitejšie iné predmety a nie matika, čo je sice škoda ale čo už, tak je nastavená úroveň.

katica06
29. dec 2024

@gemerka17 mám ukončenú OA, určite gymnaziálna matematika je ťažšia, ale autor príspevku má problémy už matematikou na zš.
Budúci účtovník/čka čo má problémy s číslami? Veď s nimi má pracovať celý život. Za mňa celé zleee

lenka7477
29. dec 2024

@gemerka17 komentovať môžu k príspevku iba absolventi OA ? Tak potom pardon , že som sa zapojila . Ty máš isto najlepšie info.

gemerka17
29. dec 2024

@katica06 to by si mala vidieť, kto všetko robí účtovníctvo. Myslím, že posúdiť to viem široko ďaleko najlepšie. Mam bilingválnu OA, VS ucto a audit, pedagogické minimum na výučbu ekonomických predmetov na stredné školy a je zo mňa senior účtovník. A fakt za mňa matika na OA nie je problém, ani keď žiakovi nejde. Úroveň na OA je slabá a teda aj veľa záleží od učiteľa. Každý jeden učiteľ na VS pri matike presne vedel, kde sú vedomosti z matiky od OA študentov, boli slabé ale trosku sa doručilo a kľude sa zvládli aj 2 skúšky a zápočty.

gemerka17
29. dec 2024

@lenka7477 ide o to, že dávaš veľmi zle informácie. Treba si skúsiť na vlastnej koži a nie jedna babka povedala.

13uzivatelka11
29. dec 2024

@katica06 ja som matematiku na OA vôbec nedávala, nechápala som tým nezmyselným rovniciam atď..
Účtovníctvo som bez učenia písala na 1,2ky, maturitu z účtovníctva som mala hotovú ako prvá z triedy a na jednotku..

katica06
29. dec 2024

@13uzivatelka11 nepochopila som pointu tvojho príspevku

martul
29. dec 2024

@lenka7477 ale prosím ťa 😅, matika je moja nočná mora a v pohode som zvládla obchodnú akadémiu.
V účtovníctve a ekonomike nepotrebuje geometriu ani vzorce, sčítavať nasobiť vie, jedine tak percentá bude potrebovať a kalkulačku.

mateson2004
29. dec 2024

Ja som teda stará korytnačka , ale na OA , vtedy sa to volalo Stredná ekonomická som šla práve kvôli tomu, že mi nešla matika. Bolo to v 84. Mali sme ju po druhý , či tretí ročník, vo štvrtom už nie. Ani sme z nej nematurovali. A účtovníčka môže byť dobrá, aj keď jej nejde matika.

tulipanik12
29. dec 2024

@k653 dcéra má absolvovanú,ale jej matika celkom išla, no mala aj fakt, že slabých spolužiakov z matiky a skončili so 4-ami, ale skončili. Teraz robí v archíve banky a je spokojná 😆

libusak
30. dec 2024

@k653 ja mam ten odbor ale nie som dobry priklad. Matika mi sla a bavila ma.
Po skole som si pracu nevedela najst. Vystudovala som FCHPT a potom aj osetrovatelstvo a robim sestru na ARE

ruzoveokuliare
31. dec 2024

@lenka7477 matika na OA v Trenčíne je fakt ľahká. V rodine tam chodilo pár ľudí. Tam je ťažké sa len dostať cez prijímačky, ale potom sa to dá zvládnuť v pohode...
Odbor, o ktorom píše autor nepoznám, tak to neporadím.

matej202
31. dec 2024

Som ucit na sš, ucil som na gymnaziu, na oa a aktualne na priemyslovke. ani jednu z tychto typov skol neodporucam, urcite neodporucam ani strednu odbornu skolu informatiky, na kolko na tychto typoch skoly je matika narocna. Ano, zial, matematika ako predmet na skolach nie je popularny, ale to je celospolocensky problem. Jednak nie je vyucovana odbornikmi vsade (tak ako aj ine predmety), dalsi problem je, ze studentov by malo byt na kazdom predmete nie 20 a viac, ale maximalne 10-12, dalsi problem je, ze studenti si kolkokrat neopakuju ucivo doma a od momentu, kedy skoncia danu latku do najblizsieho testovania ubehne niekolko dni/tyzdnov a vsetko sa zabudne. To, ze studenti na to kaslu, je druha vec, ale kto chce, sa nauci, len treba tomu venovat cas ako vsetkemu novemu ci neznamemu. Ked sa chce niekto naucit hrst na klaviri, tiez nevie hrat okamzite. Trva to, kym sa clovek veci nauci. Vydrzat pri niecom dlhodobo sa hovori disciplina, co dnes drviva vacsina deti a mnohi dospeli nemaju ani len v slovniku. A k tvojej otazke, kam ist, kde nie je narocna matematika? Umelecka skola, pedagogicka skola, zdravotnicka (tam je ale biologia a chemia), vinarska, drevarska, skola ochrany osob a majetku, masmedialna...odporucam ti pozriet si zoznam typov strednych skol.

zexeh
1. jan 2025

Matematika na strednej škole je omnoho jednoduchšia ako na základnej škole. Na základnej známky 3-4 nechapal som tomu. Na strednej 1-2 easy. Matematiku k svojej práci potrebujem denne. Na základnej by som si to o sebe nemyslel že mi to tak niekedy pôjde.
Za jedno platí, ako učiteľ vysvetluje učivo. A ako ťa to baví (začne baviť). Neboj sa žiadneho predmetu ktorý ti nejde teraz. Ty to zvládneš.