Stredná škola, keď ma bavia jazyky

vikinak123321456
22. nov 2020

Ahojte, som deviatačka na základnej škole a už je čas pre mňa si vybrať nejakú tu strednú školu s ktorou by som pokračovala ďalej na Vysokú školu. Chcem sa opýtať že či náhodou niekto nevie nejaké povolanie ktoré by som mala vyštudovať s dobrým platom? (cca 1000-1500€) Bavia ma jazyky a hlavne mi ide angličtina (tam mám čistý priemer 1). Matematika mi až tak nejde. V škole som podostavala nejaké tie dvojky, trojky ale aj jednotky a teraz som s priemerom 2,44. Zo slovenčinou ani nezačnem. Mávala som dobré známky zo slovenčiny ale keď nám zmenili učiteľa tak všetko to už potom išlo dole. Teraz tam mám priemer 3,14 si aspoň myslím. Vo fyzike som úplne mimo. Ale neprepadavam. Ostatné predmety ako chémia, dejepis, angličtina ma strašne bavia a mám jednotky aj dvojky. Ak by niekto vedel čo by som mala robiť tak mi prosím napíšte. Vo pred ďakujem za odpovede.

katrina872
22. nov 2020

Nepisala si to tu uz???

hettinka
22. nov 2020

@vikinak123321456 ak chceš na VS, odporúčala by som gymnázium. A povolanie si môžeš vybrať neskôr, keď už budeš mat predstavu o tom, čo by si chcela robiť a nielen o plate.
Ale s takými známkami by som na VS ani nepomýšľala. Nejaká kadernicka, kozmetická, predavacka v DM drogérii by ta nebavilo?

dskjhfdlkdjhl
22. nov 2020

@vikinak123321456 Pises, ze chces poradit strednu skolu, po ktorej by si pokracovala na VS. A uz vies aku VS chces studovat? Lebo od toho sa musis odrazit. My Ti nevieme poradit, co by Ta malo bavit, to musis vediet Ty. Podla toho, co pises, nedoporucjem gymnazium. Skor si vyber odbornu strednu skolu, kde budu prioritne predmety, ktore Ta bavia. A nemusis zakladat kazdu chvilu novu diskusiu, staci pokracovat v tej prvej.

dskjhfdlkdjhl
22. nov 2020

@hettinka Myslis, ze je vhodne pre nu gymnazium? Ved ma evidentne problemy aj so slovencinou.

deti95060810
22. nov 2020

kým ty vyštuduješ tak platy sa môžu zmeniť, darmo ti ja napíšem že v tomto alebo hentom odvetví sa dobre zarába....o pár rokov to môže byť už úplne inak....😉
Viac pozeraj nato čo ťa baví, tým smerom sa uberaj. Tiež mám dcéru v 9tke a rozmýšľame ako ďálej... Nič nie je horšie ako študovať čo ťa nebaví ...

hettinka
22. nov 2020

@dskjhfdlkdjhl už som to doplnila, pôvodný príspevok. S jej priemerom bude rada, ak ju vezmú na školu, ktorú si vyberie a nie na takú, ktorá zostane.

dskjhfdlkdjhl
22. nov 2020

@hettinka vidim, ked som Ti pisala, tak to tam nebolo. Preto som tak reagovala.

laura164
22. nov 2020

Farmaceuticky laborant

dskjhfdlkdjhl
22. nov 2020

@vikinak123321456 Inak, nie je nutne mat VS, aby clovek dobre zarobil, alebo aby bol stastny, resp. nie je to ani nutne a ani postacujuce. Takze nepremyslaj takto, ale zameraj sa na to, co by si naozaj chcela robit a zvysok je uz "len" o snahe, aby si v tom bola fakt dobra, potom budes mat aj peniaze, aj budes spokojna.

simsalabim
22. nov 2020

@vikinak123321456 ja by som sa odrazila od tej chemie, ked ta velmi bavi. Stredna odborna skola chemicka a potom VS rovnakeho ci podobneho smeru. Vystudovat odbor a mat k tomu aj dobru anglictinu je vzdy velke plus.

heleninamama
22. nov 2020

S tými známkami smer odborná škola, taká, kde by ťa to bavilo a kde je istota, že práca v danej oblasti bude aj o pár rokov: pr. dopravná, stavebná... A učiť sa naďalej cudzí jazyk a matematiku, keď píšeš, že toto Ti ide. Za 4 roky môžeš pokojne pokračovať na VŠ.

janinah
22. nov 2020

Mať ja vtedy dnešný rozum,tak som kaderníčka.

dskjhfdlkdjhl
22. nov 2020

@heleninamama o matematike pise, ze jej nejde😉

heleninamama
22. nov 2020

@dskjhfdlkdjhl Aha, no 2.44, ale na odborných školách to neberú tak tragicky a po skončení má asi lepšie možnosti zamestnať sa ako po absolvovaní slabého gymnázia. Ešte prichádza do úvahy poľnohospodárska škola, hotelová (vychádzam z toho, čo je u nás v meste).
@vikinak123321456 V každom prípade, pozri si študijné odbory na rôznych školách u Vás školách, možno Ťa niečo zaujme, popýtaj sa žiakov, ktorí tam chodia (určite nejakých nájdeš), ak budú dni otvorených dverí, tak ta zájdi osobne.

sapetka
22. nov 2020

@vikinak123321456 jazyky su buducnost. Ekonomicka VS, programovanie, pocitace tymto smerom by som isla. Anglictina plus dalsi jazyk nemcina alebo francuzstina.. a ked budes sikovna uchytis sa aj v zahranici a budes zarabat viac ako “dobry slovensky plat”. 😉

vikinak123321456
autor
22. nov 2020

@sapetka Už som aj nad tým rozmýšľala že by som sa odsťahovala niekde do zahraničia.

vikinak123321456
autor
22. nov 2020

@heleninamama Moja kamarátka chodí na gymnázium Opatovskú a hovorí že je to dobrá škola a že sa až tak tam nemusí učiť ale potom som sa dozvedela že ta škola je najhorišia tu v KE takže teraz neviem že na akú školu by som mala ísť.

vikinak123321456
autor
22. nov 2020

@simsalabim Napríklad farmaceutický laborant?

vikinak123321456
autor
22. nov 2020

@dskjhfdlkdjhl Dobre, super, ďakujem za pomoc!

baskustek
22. nov 2020

@hettinka no s takýmto priemerom na gymnázium asi ťažko.

hettinka
22. nov 2020

@sapetka na vyštudované informatiky, programovania je kľúčová matematika. Rovnako na ekonomike je dosť veľa matematiky. Ak jej nejde, nedá to.

hettinka
22. nov 2020

@baskustek však zo píšem, keby mala dobre známky, tak gymnázium. Ale s takými známkami jedine SOS.

janinah
22. nov 2020

@sapetka jazyky áno,ale len jazyk nestačí,ak to nie je čínština či dánština....treba vedieť niečo iné napr.ekonomiku,finančníctvo a k tomu tie jazyky....učiteľ či prekladateľ zdaleka nedosahuje vysnený plat autorky a končí v škole alebo dákej logistickej firme

hettinka
22. nov 2020

@vikinak123321456 dobrá škola nie je ta, kde sa žiak nemusi učiť. Dobrá je taká, kde sa musí učiť veľmi veľa.

heleninamama
22. nov 2020

@vikinak123321456 Ja osobne by som svoje decko nedala na gymnázium, kde "sa nemusí až tak učiť, " to radšej na lepšiu odbornú školu. Po maturite môžeš ísť na VŠ z akejkoľvek školy, pričom tá odborná Ti môže dať ako bonus základy z praktických predmetov, napr. odborných, ekonomických, je tu prax...
A za 4 roky sa človek ešte vyprofiluje, zmení svoje záujmy, zmení učiteľov, ktorí mu môžu zmeniť pohľad na ten ktorý predmet.

baskustek
22. nov 2020

Ja by som ti odporučila odbornú školu so zameraním na obchod a služby. Napríklad cestovný ruch, tam využiješ aj tie jazyky, keď ťa to baví.

hettinka
22. nov 2020

@janinah v škole dá zarobiť 1000€, nie hneď, treba pár rokov praxe a pracovať aj na projektoch, ale dá sa pekne cez 1000€

baskustek
22. nov 2020

@hettinka no ja som ani po 10 r praxe s atestáciou nemala 1000 eur, ak sa bavíme v čistom.

simsalabim
22. nov 2020

@vikinak123321456 napriklad. A po VS aj magistra v lekarni...

sapetka
22. nov 2020

@hettinka vsetko sa da ak clovek chce.. staci dobreho doucovatela/doucovatelku napr a islo by to.