Stravovanie žiaka - alergika 2. stupeň

salome123
5. sep 2023

Ahojte, dcéra s potrav.alergiou na vajíčka chodí do veľkej mestskej školy. Na 1.stupni si niektoré dni nosila stravu z domu (tie dni, keď v školskej jedálni mali len vaječné jedlá). Vrecúško so stravou nechávala p. Učiteľke na stole v triede a tá tú stravu dala do zborovne do chladničky.
Teraz dcéra prišla na 2.stupen, a ako riešenie situácie navrhli aby ráno šla za triednou učiteľkou a dala jej jedlo do ruky.... Neviem si to dosť predstaviť, že bude napr. 2x týždenne hľadať ráno triednu učiteľku a počas obeda znovu (aby jej vybrala jedlo z chladničky). Preto ma zaujíma, ako to riešite na iných školách.

anjelicek26
5. sep 2023

Termoska a jedlo do tasky, ziaden problem..

h2
5. sep 2023

@salome123 A má na druhom stupni nejaké vyučovacie hodiny po obede? Môj syn nemá potravinové alergie, ani nič podobné, ale v škole na obedy nechodí. Po skončení vyučovania ide domov, zohreje si obed, ktorý má nachystaný v chladničke a naje sa. Ak by tvoja dcéra mala mať obed neskôr, napríklad kvôli dochádzaniu, tak radšej by som dala výdatnejšiu desiatu.

uhnakova
5. sep 2023

suchý obed? Alebo horuce jedlo dať ráno do termosky a naobed bude akurát.

loliki
5. sep 2023

@salome123 A ako by si to chcela riešiť? Veľa detí nechodí vôbec na obedy. Majú viac tzv. desiaty.

patka06
5. sep 2023

Na 2.stupni nie je družina, môže obedovať doma po vyučovaní.

salome123
autor
6. sep 2023

@loliki nuž, myslela som si, ze existuje nejake "pokrokovejsie" riesenie ako napr. volne dostupna chladnicka v jedalni, alebo moznost vyberu stravy bez alergenov (tak ako to funguje v zahranici). v podstate som sa chcela tymto prispevkom inspirovat a pouzit to ako priklad mozneho "systemoveho" riesenia pre pripad, ze by som zasla za vedenim skoly ☹
asi to vyriesim nejakym malym prenosnym chladiacim boxom ☹

h2
6. sep 2023

@salome123 Možnosť výberu stravy bez alergénov nefunguje len v zahraničí. Môj syn má v škole na výber zo 4 obedov, z toho jeden je vždy bezlepkovo bezlaktózovo bezalergénový. Len teda, ako som už písala, on na obedy nechodí, jedáva doma. (Čo by bolo podľa mňa aj pre tvoju dcéru najlepším riešením.)

salome123
autor
6. sep 2023

@h2 aj polievky prisposobuju alergikom?
nie je pre mna riesenim, aby jedla doma (hned po skole mava treningy).

lucik194
6. sep 2023

@salome123 na mnohych skolach na Slovensku je moznost vyberu z dvoch jedal, to nie je len v zahranici.....

vsak ak taku moznost nemate, vzdy pozri jedalny listok na cely tyzden, su tam alergeny uvedene, ked nemoze obed odhlasis a ohreje si doma co navaris. uplne normalny stav

lucik194
6. sep 2023

inak nemyslim si ze 5x do tyzdna je nieco s vajcom, nasi napr tento tyzden maju zo 4 obedov jeden s vajickom

lucik194
6. sep 2023

uz čítam ze nie je riesenie jest doma...... tak potom len box a bude jest to co si donesie v nom

salome123
autor
6. sep 2023

hladam riesenie hodné 21.storocia a nie rady tipu: naje sa doma, ked pride o 15:30 zo skoly, alebo nech je na suchej strave, alebo odbehni z roboty a podaj jej jedlo cez branicku. Alebo ako navrhol riaditel skoly: "nech rano aj poobede vyhlada triednu ucitelku, ktora ulozi jedlo v chladnicke v zborovni"

salome123
autor
6. sep 2023

@lucik194 áno, nevidim inu moznost ako maly chladiaci box so sebou do skoly ☹ skoda, myslela som si, ze pri pomerne velkom pocte alergikov sa najde systematickejsie riesenie ☹

lucik194
6. sep 2023

@salome123 hlavne jej to nemozu zohrievat v kuchyni, kvôli hygiene, to je zakazane

salome123
autor
6. sep 2023

@lucik194 ano, tak je to. mikrovlnku maju priamo v jedalni (nie v kuchyni)

pininka1
6. sep 2023

@salome123 nechápem ze doteraz dovolili nechávať jedlo v zborovni, toto keby vedela hygiena... naše deti zo školy majú x alergii, doniesli papier, nosia ráno rodičia priamo do jedalne obedar aj s vlastným príborom, kuchárka to na obed len zohreje a vydá danému dieťaťu, toto nemá nič spoločné a ucitelkami.

kacena4
6. sep 2023

u nas to funguje tak ze dieta klopne na zborovnu a hociktora ucitelka mu da obed do chladnicky a poobede znova klopne a vyzdvihne si obed. u dcery zasa nosi stravu rano priamo do jedalne kde ich vsetky odlozia do specichladnicky a na obed im rovno zohreju podla mena

loliki
6. sep 2023

@salome123 A je taký veľký problém zaniesť si obed do zborovne? Akosi nerozumiem. Teraz, keď sú obedy zadarmo, zvýšil sa počet stravníkov, ale nezvýšila sa kapacita kuchyne. Napr. môžu variť pre 300 žiakov. Keď sa prihlási viac detí, bude problém. Hygiena nepustí. Nie všade varia dve jedlá. Taká je realita. Vybavenie, personál... Amerika je inde. 🙂

salome123
autor
7. sep 2023

@loliki ano, je to problem. okrem toho, ze ho tam zanesie, musi si ho ist potom aj zobrat. neviem ci by sa ti pacilo, keby tvoje dieta muselo 2-3x do tyzdna chodit vyklepkavat do zborovne. Ak tam maju este dalsich 10 takych detí tak to musi ist na nervy predsa aj ucitelom. jedna sa o velku skolu.
je niekolko sposobov ako by to skola mohla riesit, tak nerozumiem, preco by som sa mala uspokojit s tym, ze sa s tym akoze "nedá" nic urobit a jediny sposob je, ze bude otravovat ucitelky.
Inak toto je typicky slovenske: povzdychnut si, sklonit hlavu a ist dalej.

loliki
7. sep 2023

@salome123 Ak je to problém, ako píšeš, tak jej kúpiš chladiaci box.

janage
7. sep 2023

@salome123 lebo sú aj deti alergici, ktorí majú tie alergie recht silné, a nesmie sa ich jedlo kontaminovať ani kvapkou alergénu. A každé má samozrejme tie alergie na niečo iné. Preto deti nemôžu mať chladničku spoločnú kdesi voľne dostupnú, kvôli kontaminácii. to isté mikrovlnka - tam by som rátala aj s rizikom popálenia. O tom kto by robil dozor pri chladničke a mikrovlnke, aby si niektoré dieťa aj omylom nevzalo iné jedlo? Už teraz je tých ľudí v kuchyni minimum lebo majú otrasné platy a podmienky. Varenie v kuchyni , kde každé dieťa má iný druh diéty nie je možné lebo vybavenie, ľudia a priestory.
Inak oficiálne sa v našom systéme varia 3 diéty: šetriaca, bezlepková a diabetická. Ani len bezmliečna neexistuje.

maslenka47
7. sep 2023

@salome123 tak na treningy chodit moze ale par krokov do zborovne je problem. Sorry, ale vam to poriadne **** na hlavu. Alergia je jedna vec, ale takych rodicov ako vy by mali niecim bit. Vyrobite problem aj tam, kde nie je. Tak sa princezna prejde, je tam toho.

janage
7. sep 2023

@salome123 aké riešenie by si si ty predstavovala? Ale maj na mysli, že musí byť rovnoprávne pre všetky deti. Teda ak voľne prístupná chladnička, tak pre všetkých s diétou a na veľkej škole ich môže byť celkom dosť. A musíš zabezpečiť, že nedôjde ku kontaminácii. Myslieť na to, že Ferko z 8.B môže považovať za strašne srandovné prihodiť Betke z 8.A kúsok orecha, hrozna, pardajky alebo rožka, ktorý ona tvrdí, že nemôže. Janka z 5.A si zas nevšimne, že ten ružový box vlastne nie je jej a vezme Zuzkin.
A uvedomiť si, že jedáleň, nie je reštika, musí pokryť omnoho vačší počet stravníkov za menší čas.
To píšem ako mama, čo si tiež s diétou užila.
A áno riešili sme to výdatnejšou desiatou čo "mohla postáť"s ovocim a zeleninou a doma teplým jedlom poobede či večer ak bol po vyučovaní hneď krúžok ak daný deň jedlo nevyhovovalo. Ak by si mala napr. silného histaminika, ohrievané jedlo by mu škodilo.

salome123
autor
7. sep 2023

@maslenka47 bože 🤦 tam nejde o tých pár krokov...ach škoda reči

salome123
autor
7. sep 2023

@janage v jedálni majú voľne dostupnú mikrovlnku pre všetkých, neviem či je tam dozor. Dcéra si to tam ohrieva.

janage
8. sep 2023

@salome123 ja si myslím, že je. Minimálne na dohľad kuchárom alebo učiteliek.
Vieš mnohé mamy detí s diétou, vrátane mňa, majú tendenciu pozerať na problém skrz svoje dieťa. Ale má to širší kontext. Ty nemôžeš len vajcia, on 10 druhov potravín, ona laktózu, ale on mlieko celkovo. Ten má intoleranciu toho, henten alergiu tamtoho. Je toho veľa a možnosti obmedzené a ďalšia vec je zodpovednosť. Ak sa doma pomýliš, znášaš dôsledky ty. Ak sa to udeje v škole. Došlo by ku kontaminácii jedla a zdravotným problémom, úrazu pri mikrovlnke, už vidím rodičov ako volajú média, inšpekciu, zriaďovateľa a všetky živly zeme lebo škola je zodpovedná

lenka_da
26. sep 2023

@salome123 ahoj, tiež máme alergie a deti nemôžu chodiť do jedálne. Tie dni, keď musia ostať v škole dlho (kvôli krúžkom), balím deťom obed do sklenenej dózy a oni si to ohrejú v mikrovlnke v jedálni (a niekedy aj neohrejú, to už neustriehnem). Ráno im ho zabalím studené a v škole ho nemajú v chladničke. Ak sú horúčavy (jún), tak varené jedlo nebalím. Keď končia o 14:00, tak im balím do školy suchú stravu a obedujú doma.