Staršia sestra mi hovorí, aby som išla po maturite pracovať

22. aug 2024

V máji budúceho roka budem maturovať. Chemický odbor biotechnológia a farmakológia a uvažujem nad vysokou školou iným smerom čiže nechcem chemický, farmácia a zdravotníctvo. Ale sestra mi vraví že nech sa zamestnám jedna vec je že ja nechcem ešte pracovať lebo kým môžem nech študujem ďalej lebo práca mi neutečie aj tak budem už celý život pracovať. Chcem skúsiť VŠ aj keby kamene padali. Prečo to sestra vraví? Ona VŠ má tak neviem či sa na niečo hrá, nemá právo mi do toho niečo hovoriť a vie že sa na to hnevám. Ale asi kvôli jej reakcii a teda nie len reakcii som urýchlila rozhodnutie, že zrejme pôjdem na VŠ do Prešova. Moja chyba že jej vôbec hovorím o škole

lily246
22. aug 2024

Pokračovanie na VŠ je dobré rozhodnutie, ale prečo nie biotechnológia a farmakológia? To sú perspektívne odbory.

autor
22. aug 2024

@lily246 pretože v tomto odbore sa dosť trápim a už sa mi znechutil a nebaví ma

olimuc
22. aug 2024

Tvoj odbor je perspektivny na pokracovanie, ale ked sa rozhodnes pre iny odbor, kde vies ze ta bude bavit a uplatnis sa preco nie … mozno sa boji, ze € od rodicov sa budu delit - 2 dospely na VS su palka … mna by napadlo toto ako prve

autor
22. aug 2024

@olimuc ja viem v predstave čo by som chcela a podľa toho si vybrať VŠ. Podľa mňa o peniaze nejde ona nie je taká že vo všetkom vidí peniaze

juliacenc
22. aug 2024

Nepocuvaj ju ak chces ist studovat chod. A na aku skolu sa chces teda hlasit?

michalka4193
22. aug 2024

Ak mas vo svote biotechnologiu a farmakologiu vela moznosti s tou skolou nemas…skor velmi malo

autor
22. aug 2024

@juliacenc zatiaľ mám vybraté mesto tak na 90% Prešov

patus_2
22. aug 2024

Máš vybraté mesto, ale v Prešove je veľa fakúlt - fhpv, pf, fakulta manažmentu, pravoslávna, teologicka, zdravotná, myslím že aj TUKE tam tá pobočku. Na každej fakulte otvárajú veľa odborov. Skús pozrieť web Unipo, tam je zverejnené čo otvárajú a aké sú podmienky. Tak isto sa môžeš poradiť so študijným poradcom na strednej škole. Trošku mi príde, že si v tom stratená. Máš ešte rok, tak to je dosť času, aby si si v tom urobila poriadok.

autor
22. aug 2024

@patus_2 premýšľala som nad učiteľstvom pre primárne vzdelávanie alebo špeciálna pedagogika

patus_2
22. aug 2024

Celkom dobre odbory, učiteľov treba stále. Síce s tvojou strednou sú to úplne odlišné odbory, ale všetko sa dá dohnať. Myslím, že už ani prijímačky sa tam nerobia, len na základe známok sa prijíma. Neviem ako v Prešove, ale na PF zvyknú vyžadovať nejaké úplne základy hry na hudobný nástroj. Pozistuj si dopredu.

jamidea
22. aug 2024

Chod na vysku. Moja dcera pred x rokmi ani za svet nechcela o vs pocut, ze bude rada ked konecne skonci s celou blbou skolou. Tak sme jej hovorili, nech skusi, ak to nepojde, ze skoncit vs sa da kedykolvek. Zacala jednu, v polroku prerusila, teraz skoncila prvy rok inej uni. Nebudem tlacit ani plakat ak nedotiahne aspon bc.,no drzimjej palce a podporujeme ju maximalne. Skus aj ty,zacni studovat na vs a uvidis. Mna medicina hrozne uchvacuje, keby som nebola leniva urcite si nejaku aspon strednu spravim na stare kolena

autor
22. aug 2024

@jamidea ja som mala pôvodne plán že pôjdem na strednú školu napríklad zubný asistent, praktická sestra pre prípad že nepôjdem na VŠ aby som sa už mohla zamestnať v jednom odbore lebo našla by sa práca. Ale mamka ma nechcela pustiť ďaleko dochádzať

patus_2
22. aug 2024

A tieto odbory ta teraz už nezaujímajú? Aj praktická sestra a aj dentálna hygiena sa dajú študovať v Prešove. Stačí bc. vzdelanie a môžeš pracovať.

mira0611
22. aug 2024

Ahoj, mozno kedze sa ti to znechutilo, tak by si potrebovala 1 rok odklad a zatial naozaj ist pracovat.
Mas dobry odbor, potrebujes si len oddychnut, na SŠ velmi tlacia na ziakov, na VŠ to mas volnejsie, tak len skuskove obdobie budes mat tazke, a potom znova pohoda.
Pozri sa na Vš ma viac volneho casu, uz aj tie prezdniny su 4 mesiace. Chod na vysku. Ja nemam VS dorobene, keby som mala titul tak, by som sa mala lepsie. Ano, aj stastie treba mat.

danyelia
22. aug 2024

Veď rob ako uznáš za vhodné Ty, neviem prečo by mala sestra rozhodovať o Tvojom živote...🤷🏼‍♀️

autor
22. aug 2024

@danyelia lebo sestra sa rada mieša do všetkého

autor
22. aug 2024

@patus_2 na dentálnu hygienu potrebujem zaklady napríklad mohla by som ísť na dentálnu hygienu zo zubného asistenta... Kamarátka študovala praktickú sestru a ma VŠ ošetrovateľstvo a vravela, že na zdravotné fakulty ako su tie dva tak berú iba zo zdravotnej strednej

patus_2
22. aug 2024

Zisti si to na konkrétnej fakulte. Mám kamošku, ktorá chodila na Unipo, odbor zdravotna sestra a chodila na gympeľ. Tak isto poznám dentálnu hygieničku, ktorá má obchodnú akadémiu a pôrodnú asistentku tiež z gymnázia.

patus_2
22. aug 2024

Na Unipo je podmienka iba ukončené stredné vzdelanie s maturitou a prijímackový test, minimálne na 60% + na dentálnej aj kreslenie a modelovanie. Takže zdravotku nepotrebuješ.

vkatush
22. aug 2024

Viaceré kamošky skončili primárnu v Prešove, bol to záhul. Pokiaľ to chceš "skúsiť", neviem, či by som do toho šla, k deťom a učeniu musíš mať vzťah, inak to bude pre teba ďalší boj a trápenie.
Celkovo na Prešov nadávajú hlavne kvôli rozvrhom, čo mám kamošov na manažmente či tuším cestovnom, takže ak ťa odbor nebaví, pravdepodobne ťa to odradí.

Mám kamošku, ktorá si po strednej (tuším ekonomická) dala rok pauzu, išla pracovať, vyskúšala viaceré pozície, hľadala sa, čo ju baví a až tak sa rozhodla pre primárnu. A vždy vraví, že ten rok jej dal veľmi veľa a nemenila by.

Ja osobne súhlasím s tvojou sestrou, hlavne keď ešte nevieš, čo naozaj chceš (rozdiel sú farmácia, zdravotníctvo, pegečka,...).

hygienka
23. aug 2024

Na ošetrovateľstvo, pôrodnú, dentálnu, fyzio atď berú každého kto spraví prijímačky. Ja mám skomčené oše a mala som spolužiačky aj kaderníčky, kozmetičky, automechanika atď ktorí úspešne ukončili štúdium. Na druhej strane boli aj gymnazistky a zo zdravotky a tie skončili predčasne lebo to nezvládli.
Poriadne porozmýšľaj, ešte máš čas, kým sa budú dávať prihlášky.

beata_k
23. aug 2024

Tak od ucitelky by som ta odhovara aj ja. Zarabaju strasne malo, ocenie za ich pracu mizerne. UNIPO je velka univerzita, vyber nieco perspektivnejsie do buducna.

luccija
23. aug 2024

Najprv ti rozprávala do výberu školy mama, teraz sestra🙂Máš dobru strednú školu určite pokračuj ďalej.

autor
23. aug 2024

@luccija mama mi len poradila výber necháva na mne

30katrusa40
23. aug 2024

Špeciálnych deti pribúda ak môžem poradiť choď na špeciálnu pedagogiku. Tam máš hneď niekoľko uplatnení

lily246
23. aug 2024

Pedagogické smery namiesto biotechnológie a farmakológie sú veľmi zlé rozhodnutie. Budeš zarábať 3x menej a nervov mať v práci 3x viac. Ale to teraz ešte ako mladučká baba nechceš vidieť. Myslím, že raz toto rozhodnutie budeš ľutovať.

vilma7
26. aug 2024

A opýtala si sa jej, prečo? Prečo ta posiela pracovať?
Škoda že si sa nenašla v tom odbore, je to super zameranie.

natalka114
29. aug 2024

Ahoj 🙂 aj ja som rozmýšľala , že pôjdem na VŠ do Prešova , odbor predškolská a elementárna pedagogika . Tak možno budeme spolužiačky ak sa tam rozhodneš ísť tiež . 🙂

autor
29. aug 2024

@natalka114 Môžem ti napísať SS?

natalka114
1. sep 2024

Môžeš.