Správanie 15-ročnej pubertiačky

miskaaa89
8. nov 2022

Dievčatá prosím radu už som zúfalá a rozmýšľam kde som spravila chybu...viem rozmaznanost a pohodlie dcéry to som spravila pre to sa k nám tak správa odmeranost, drzosť a myslí si že je dospelá a to ma iba 15r.Inak bezproblémová čo sa týka vzťahov s inými a školy...ale my rodičia čo sa o ňu staráme a snažíme sa ako môžme my sme najhorší je mi to nesmierne ľúto...dcéra keď príde s internátu je celý víkend zavretá v izbe alebo pri koňoch....čo sa týka domácnosti teraz keď keď príde na dva dni doma nepomôže absolútne v ničom že ona si chce oddýchnuť jasné chápem ale čo by som ja za to dala keby si môžem oddýchnuť aspoň cez ten víkend.. no nič teraz na sobotu som nám zanedbala na jednu noc domček na strome v lese bez wifi mobilov len my 4 no nechce o Tom ani počuť že ona bude doma že si chce oddýchnuť a byť s koňmi ...vravím no sama doma cez noc určite nebudeš ale nejde ani tak o to ale ja fakt neviem ako reagovať čo mám spraviť tak som sa tešila ale nie čo ju mám tam za vlasy dotiahnuť a pozerať sa na jej znechutení tvár? Neviem vôbec to isté bolo keď sme boli v lete v Bulharsku neprehodil a ani slovo s nami mala som pocit že sme nejaký odpad...k svojmu bratovi sa správa odporné cez víkend prišiel za mnou syn má sedem a vraví Sofinka má odohnala ako takého prasiveho psa a popritom chcel ísť len snou ona nás má všetkých plné zuby nenávidí nás trhá mi to srdce vždy som jej volala na internát ako sa má čo nové aká bola cesta aký mala deň ako na praxi čo nové sa naučila no dnes je druhý deň a nezavolá som jej pre čo aby po mne zvyšovala hlas? Mám sa ja tak správať aby pochopila nikdy v živote sme sa k nej ani k sebe nesprávali bez úcty neviem prečo poraďte lebo ma to veľmi trápi

kabinka11
8. nov 2022

@miskaaa89 co by spravila keby si ju na tie kone nepustila? Moja ma tiež rada kone, ale keď chce ísť cez víkend, tak v týždni pomáha v domácnosti. A to sama od seba, aby si zaslúžila.

veronika3110
8. nov 2022

@miskaaa89 povedala by som, že je to taký typický pubertiak... tiež som chcela byť cez víkend v izbe alebo vonku... ale sobota každé ráno som musela upratovať.. no.. musela.... áno, musela, ale každú sobotu som sa ráno zobrala a urobila to sama, lebo už som vedela, že toto je moja povinnosť.. proste prach, povysávať a poumývať podlahy... a riad tak na striedačku s mamou a pod.. a ked nie, tak som nemohla ísť von a podobne...
takže ak si nesplní povinnosti, nemôže byť ani zábava...
k takýmto výletom ju už asi veľmi nedonútiš, sama by som nešla... je to už proste taký vek, že rodičia sú nudní atd...ale to prejde 🙂 hlavne mať pevné nervy, vôľu, nepopustiť, nastaviť hranice a držať sa ich
tiež som bola na intráku a myslím si, že tam si oddýchne až až.. ved tam nemusí ani pomáhať s varením, ani umývať riad a pod... a v sobotu ráno nezaškodí trochu pomôcť, veď to nie je nič hrozné..

ninka297
Odpoveď bola odstránená
Zobraz
januska12323
8. nov 2022

Kto je šéfom v dome, ty alebo ona? Keď chce ísť cez víkend na kone tak navariť/pozametať/povysávať /umyť riad, vyber si čo chceš. Keď spraví čo treba môže ísť. Ak ste doteraz skákali ako ona píska už toho veľa nenapravíte. 15 ročným sa už na rodinné výlety chodiť nechce to je normálne ale aby na každého vykrikovala to už je cez. Kým nechodila na týždeň z domu bola poslušné dievčatko?

cyberk
8. nov 2022

Uplne normalne spravanie pubertiaka :D po rokoch bude este rada, ked bude moct s vami travit cas :D ver mi... ja som takto mojim spravanim npr. pokazila rodicom dovolenku v Chorvatsku, na ktoru horko-tazko nasetrili a bola to nasa prva rodinna dovolenka.. mala som asi 13 .. nic ine nepocuvali na dovolenke len ako mi to tam vse lezie na nervy a ze chcem ist domov -.- po x rokoch som sa im za toto spravanie ospravedlnila a lutujem to do dnes, ze som sa spravala ako ... ;) aj to ze som mohla mamine doma viac pomahat, ked uz vidim, ako je udrziavat cistu domacnost narocne 😂

miskaaa89
autor
8. nov 2022

@kabinka11 tie kone sú naše ona sa o ne stará máme ich doma študuje to

kabinka11
8. nov 2022

@miskaaa89 aha, tak to je iné.

miskaaa89
autor
8. nov 2022

Mrzí ma to ako kričí po bratovi veľmi ani mu neodpovedá keď sa jej niečo spýta a keď áno tak len bliaka ja som jej povedala veľa krát že si to neželám a aby odpovedala normálne trvá to cca 2 roky

janka_266
8. nov 2022

@miskaaa89 podľa mna kombinácia puberty a toho, že na intraku má v podstate voľno, žiadne “príkazy” od rodičov, a potom sa cez víkend nevie zmestiť do kože, keď náhodou má niečo spraviť. poradiť bohužiaľ neviem, len dúfam; že to prejde

zorana999
8. nov 2022

@miskaaa89 ja tomu nechápem čo také zlé robí, 🙂 oproti nej som bola satan. Cigarety, chlapci, vymyslene školské vylety a ja pritom na víkende s frajerom. Chovala som sa hrozne. Dnes mam usporiadanu krásnu rodinu..

0silvia0
8. nov 2022

@miskaaa89 povacsine 15 rocne deti nechodia s rodicmi na vikendy a dovolenky. Ja som uz v tomto veku nechodila, moje deti v tomto veku nechodili. Na tvojom mieste by som ju nechala doma pod podmienkou, ze sa postara o vsetky zvierata, nebude na brata hnusna a ze strpi, ked ju pride babka/susedka skontrolovat.

lubina
8. nov 2022

@miskaaa89 no je to takze, ked sa tak chova. Mam dve dcery, 13 r. a 17 r. Takze viem aky je to vek, tiez maju obcas svoje muchy 😉. Ale v podstate sa snazia, to musim povedat. Neviem ti povedat kde je chyba u vas, ale mozno ju viac vtahovat do aktivity doma, ak to predtym nebolo, tak to asi bude tazke. To ze si chcela urobit rodine pekny vikend, no zial nevyslo to. Ja u nas planujem vsetko iba s dcerami, oni mozu povedat, kam by chceli ist, ci co robit a ja poviem ano alebo nie. Uz su vo veku, ked maju svoje nazory a tie treba akceptovat, alebo ak nie, tak vysvetlit preco nie. A hlavne vela sa s nou treba rozpravat, viem to je tazsie, ked je cez tyzden na internate, ale treba to skusit. Puberta je tazke obdobie, ale aj to prejde. Drzim palce.

nikanika97
8. nov 2022

Dvíha po vás hlas??? O mňa sa matka nezaujímala, ale keby som po otcovi zdvihla hlas, rýchlo a trpko by som to oľutovala. Dnešní dospievajúci si robia čo chcú, nemajú žiadne pravidlá, nemajú žiadne hranice. Nie je dobrý nápad nechávať si vašu dcéru myslieť, že si môže robiť čo chce bez následkov. Každé dieťa musí vedieť, ze rodič je autorita. Vy ste jej pravdepodobne všetko dávali "s láskou", a teraz je nevďačná. To nie je cesta k správnej výchove. Samozrejme, dieťa treba od malička učiť, že otcovi a mame patri úcta. Teraz už len si ju zavolať a otvorene, pokojne, ale rázne vysvetliť, ako sa cítite, keď sa tak správa a stanoviť jasné pravidlá, ktore keď poruší, budú z toho následky.

syslik81
8. nov 2022

ma normalne spravanie pubertiaka ... a ano chce mat volny vikend a nie travit cas s rodicmy .. a vekovy rozdiel medzi surodencami je velky plus niesu ani spolu ked ona je na intraku-nemozes od nej cakat ze budu najlepsi kamosi ... no to ako sa s tebou rozprava a ze neupratuje si uz musis zmanazovat s muzom doma .. to ze doma nerobi nieje uplna pravda-okolo koni sa nadrie dost -inak by si to asi robila ty al muz .. a co takeho v dome treba-ona tam ten bordel nerobi ved tam ani nieje a ze navaris jednu porciu navyse tiez z teba otroka neurobi ..zas pochop aj ty ju a spomen si co si ty robievala v puberte

roja01
8. nov 2022

No ja som mala pubertiakov pred x rokami, ale nepamatam sa, ze by sa takto spravali. To ze poriadok v ich izbach bol boj a niekedy uz som robila, ze som si nevsimla, ale na upratovani spolocnych priestorov sa podielali kazdy tyzden (v piatok poobede alebo v sobotu).
Ja by som jej povedala, ze ak k vam nadalej bude odporna a neochotna, my ako rodicia zasa nebudeme ochotni jej platit internat a nech si rozmysli co bude so skolou. Riskla by som to.

elizabet173
Autor odpoveď zmazal
Zobraz
syslik81
8. nov 2022

@elizabet173 ako jej financuju kone ked su to ich vlastne a tym ze okolo nich robi vlastne robi okolo domu

domak2
8. nov 2022

@miskaaa89 už som to pri podobnej téme písala. Tento vek je vraj preto taky otrasny, aby vám nebolo ľúto keď sa odstahuje 😅 lepšie ako by vám ešte v 30 sedela pri zadku no.

jabadabadu
Odpoveď bola odstránená
Zobraz
elizabet173
8. nov 2022

@syslik81 sorry, to som nevedela, čítala som len úvodný príspevok
@miskaaa89 písala si tu pred pol rokom, dostala si kopu dobrých rád, čo sa od vtedy u vás zmenilo?

miskaaa89
autor
8. nov 2022
cairka
8. nov 2022

Typický pubetiak. 😉 Ale teda doma som mala niekoľkokrát prednášku na tému "rešpektovať a byť rešpektovaný" v zmysle, že keď chcem, aby rešpektovali mňa , moje potreby, povinnosti aj záujmy, musím najprv ja rešpektovať potreby, povinnosti a záujmy ostatných. Že to nie je len JA mám právo na xxx, JA som unavený, lebo mám celý týždeň školu, JA chcem to a to.... Lebo takých JA je v domácnosti viac a fakt by to tak nefungovalo, keby si každý išiel len to svoje. Ale v podstate platí to, že pubertu treba len prežiť.

elizabet173
Autor odpoveď zmazal
Zobraz
miskaaa89
autor
8. nov 2022

@syslik81 inak by tie kone už boli dávno preč

dusankomoj
8. nov 2022

@miskaaa89 no! Kone máte kôli dcére,tak jej treba veľmi jasne povedať,že ak nezmení správanie,tak pôjdu preč. A ja by som aj naozaj,po opakovanom porušení jedného predala.Aby videla,že svet sa netočí okolo nej.

sissy27
8. nov 2022

@miskaaa89 jedna vec je, že v tomto veku sú zaujímavejší kamaráti a vlastný život ako rodičia či mladší súrodenec. Druhá vec je, že slečna by si mala uvedomiť, kto jej financuje internát, kone, mobil a podobne. Nechce ísť na pobyt? Ok, nemusí. Ale doma by som jej naváľala toľko roboty, že si ani neprdne. Potom môže ísť oddychovať na kone.
Príde na víkend a chce mať navarené oprané a vreckové - nedá sa zlatá moja, oddychujem, staraj sa, čau. A pri vreckovom by som bola obzvlášť dôsledná.

sashabb
8. nov 2022

@miskaaa89 schválne som si prečítala aj tú predošlú diskusiu. Opýtam sa, manžela taktiež nerešpektuje?
Veľká chyba vo výchove bohužiaľ. Treba nastaviť tvrdé pravidlá a ako je spomenuté vyššie, ak sa nezobudí a nebude vás naďalej rešpektovať, zrušiť kone. Jasne jej to vysvetliť, samozrejme aj s manželom, že takto to ďalej nejde. Buď sa zobudí a začne sa chovať normálne, doma aj k súrodencovi, alebo nastanú tvrdé opatrenia. A hlavne, treba sa toho držať, nie iba sľubovať.

miskaaa89
autor
8. nov 2022

@dusankomoj inak rozmýšľam nad tým dlhšiu dobu

miskaaa89
autor
8. nov 2022

@dusankomoj a viete čo mi na to povedala tak predaj?

miskaaa89
autor
8. nov 2022

Inak baby v nedeľu sme sa pohádali za ten výlet moja posledná správa bola že jej správanie ma neskutočne trápi a verím a chcem aby robila všetko pre to aby postoj voči nám zmenila a že nech sa deje čokoľvek vždy tu budem pre ňu...jej odpoveď dobre no a každý deň sme si volali písali čo na práci a tak a od nedele som sa jej neozvala ani správa ani telefonát ja čakám že spraví prvý krok ona ja som tiež troška tvrdohlavá ale neviem či robím dobre