Spolužiačky vyčlenili dcéru z kolektívu

nelina1
26. jún 2016

Dobrý večer, neviem ako čo najlepšie riešiť situáciu, dcéra končí 7 ročník. Do tohto ročníka sa bavila so spolužiačkami a oni s ňou, aj keď v triede neboli dáke super vzťahy. Tento rok mala konflikt so spolužiačkou, ktorá si začala odchytávať ostatné dievčatá, ohovárať ju a intrigovať. Dovtedy sa na dcéru doslova nalepila a tvárila sa ako dobrá kamarátka. Začala ju dusiť, dcére bolo už nepríjemné ako sa na ňu lepila a tiež ju sklamala, tak jej dcéra dala najavo, že s ňou končí. K ostatným je spolužiačka veľmi podkožná, lichotí im a nadbieha, odťahuje od dcéry každého, kto sa s ňou baví . Dcéra hrá v hudbe a niekedy preto vymešká z vyučovania, čo si musí samozrejme dobrať, ale nie je to tak často a tiež bola chorá.
Už dávnejšie som si všimla, že keď chce popýtať tieto dievčatá o domáce úlohy, je problém , že jej ani nezdvihnú telefón, alebo už keď jej úlohy dali, vždy jej niečo chýbalo a jednoducho dcéra dostala horšiu známku, alebo pred učiteľkou vyzerala, že sa na niečo vykašlala. Zo začiatku mi to zdôvodnila, že spolužiačka je už raz taká a často zabúda.
Tento mesiac bola hrať týždeň pri mori, keď sa vrátila tak ju oslovila spolužiačka na facebooku a opýtala sa ako bolo. Ona jej odpovedala a napísala, že nech jej pošle čo za ten čas prebrali a tiež aké majú úlohy, Dotyčná jej napísala, že sa jej nechce vstať, dcéra jej ešte raz napísala a spolužiačka ju už ignorovala a vypla sa. V ten istý deň rovnaký scenár s druhou spolužiačkou -ako cez kopír, no proste z ich strany úplná odbavovačka. Tieto dievčatá pôsobia na mňa dojmom, že nevedia do troch narátať, som z tých reakcií šoknutá. Tá druhá jej ešte na otázku, čo brali na matike posmešne napísala, že príklady a tiež sa vypla.
Odvtedy sa s ňou nebavia, keď príšla k nim otočili sa jej zadkom a dávajú najavo aké sú všetky naj kámošky. Bojkotujú ju. Chlapci sa s ňou zatiaľ bavia. Dcéra sa učí z dievčat najlepšie aj keď má v poslednej dobe veľmi málo času na učenie z dôvodu svojich mimoškolských aktivít. Nechcem aby si odtrpela čas v škole a zhoršil sa jej prospech. Čakajú nás najťažšie dva ročníky. Mimo triedy kamarátky má.

tyelde
26. jún 2016

skúste sa dohodnúť s učiteľmi a pýtať úlohy priamo od nich, alebo ak býva tak často mimo, tak možno je na zváženie aj individuálny študijný plán, tam by ste sa tiež dohadovali priamo s učiteľmi a tým pádom by neboli problémy...inak si myslím, že nič nezmôžeš, ak sa do pubertálnych hádok pletú rodičia, tak to viac škodí ako pomáha....

nelina1
autor
26. jún 2016

@tyelde Ona zas toľko nevymeškáva, aby to bolo na individuálny študijný plán, tento rok bola aj pár krát chorá. Rozmýšlala som, že pôjdem poprosiť triednu, nech sa detí na to opýta, že prečo to robia, ale tiež rozmýšlam, že by to mohlo aj uškodiť, ale možno pomôcť. Dcéra sa tvárila, že ona ich nepotrebuje - do určitého času. Len teraz to dosť vygradovalo ako sa vrátila, proste aj dosť využili, že nebola v škole. To už nie sú len obyčajné pubertálne hádky, to je úplný ignor a šikana z ich strany

anjelicek26
26. jún 2016

Dcera v skole vela chyba a casto "otravuje" spoluziacky, aby jej spisovali ulohy, priklady, mozno ich to proste len nebavi a na nicom sa "neodbavuju", mozno to vyzadovala nevhodnym sposobom a ani sa poriadne nepodakovala par krat, boh vie... ved to super truper nadane dieta a vsetci mi pomahajte. Nejde o to, ze by bola len chora - ale chyba, lebo je nieco extra vynimocneho a zo skoly ju vypytate. Ulohy si od ucitelky mozes poziadat aj cez email.

Plus teda mala dobru kamaratku, ktora ju "sklamala", teda ju od seba odsotila, ta sa vystazovala u inych, tak ju vylucili uplne... ja tam vidim problemy, ale... mozno aj si za stav, aky v triede je moze sama svojim par preslapmi... hlavne to, ze "tieto dievcata posobia, ze nevedia do troch naratat" je dost mimo no... tak asi si viac rozumeju spolu ako s tvojou top nadanou dcerou 😝 Budes si musiet vybrat, co je pre teba priorita, ked dcera nezvlada oboje a su s toho konflikty a problemy.

tyelde
26. jún 2016

@nelina1 ja osobne mám len zlé skúsenosti čo sa tohoto týka pokiaľ boli vo veci angažovaní aj učitelia, lebo decká často robia na truc a mohli by jej dať pekne vyžrať za to, že "je žalobaba", a osobne si myslím, že pokiaľ chalani sú v pohode a mimo triedy kamarátky má, tak tých pár hodín v škole prežije aj bez dievčat, ale samozrejme, treba si zvážiť ktorá alternatíva môže priniesť aké plusy a mínusy a podľa toho zvážiť či zasahovať aebo nie...ale úlohy radšej riešte s učiteľmi, budete mať istotu

nelina1
autor
26. jún 2016

@anjelicek26 Vieš to, čo som napísala, ten začiatok je vždy len také zahrievanie, proste myslím si, že do úvodného príspevku sa jednoducho všetko nezmestí a postupnou komunikáciou sa zistí aký je v skutočnosti problém. Dcéra často neotravuje spolužiačky, oni ju tiež ,, otravovali" a ona im pomohla, keď potrebovali. Vôbec nechápem tvoje dedukcie, pretože ja som v príspevku písala niečo iné a keď nepomôžeš, tak sa nezapájaj.

monciky
26. jún 2016

@anjelicek26
prepac, ale Tvoj prispevok sa mi zda pisany uplne od veci...., autorka vobec nic take nenapisala, ako si to ty zreprodukovala...

anjelicek26
26. jún 2016

@nelina1 tak prepac, ze som napisala iny nazor, aky mas na celu vec ty, ale to sa obcas stane 😀 . Clovek to svoje dieta vidi velmi neobjektivne a nekriticky a casto presne ako pises - az postupnou komunikaciou zisti, kde je koren problemu. Len casto je to bohuzial nie to, co si predstavoval. Pomoct ti aj tak neni ako, mas len moznost dceru presunut na inu skolu (este to stihas) alebo sa s tym dievca v ramci moznosti popasuje. Ty ako rodic to len zhorsis, nech budes akokolvek konat.

monciky
26. jún 2016

@nelina1
smutna situacia, ale na druhej strane budte rada, ze jej nerobia viac zle, lebo aj to by este mohlo byt...., kvoli uloham by som kontaktovala ucitelkyalebo triednu ucitelku a nacrtla by som jej situaciu a spoluziacky sa urcite skor ci neskor spamataju, podla mna, ak su pod vladou jednej, tak su pekne hlupe....

anjelicek26
26. jún 2016

@monciky mam uz starsie dieta a kadejakymi takymito problemami zo spoluziackami v skole sme si uz presli. Joj zeny male ci velke vedia konat impulzivne, oduto, naruzivo, emotivne, vedia byt zle, zakerne, urazene... tazko s nimi... rodic uz tak velmi do ich sveta nevidi a co nam posuvaju su len subjektivne vytrzky z ich dna, ktory je uz vacsinou mimo nas... lebo mimo skoly a kruzkov take velke dieta travi s nami uz len malo casu, jeho "svet" je uz inde, nielen doma. Myslim, ze tazko toto zhodnoti mamicka, co ma dieta este len v plienkach. Hlavne to, ako to moze este zhorsit zasah rodica.

nelina1
autor
26. jún 2016

@tyelde Určite budeme musieť riešiť úlohy s učiteľmi, alebo dcéra s nejakými chalanmi z triedy, len si to reálne neviem veľmi predstaviť, lebo každý predmet ju učí iný učiteľ. V tejto triede už boli zákernosti aj voči iným žiakom , je tam zlá atmosféra.

monciky
26. jún 2016

@anjelicek26
ano, mam male dieta v tom mas pravdu..., ale ani Tvoj prispevok prvy nebol ok

miskalau
26. jún 2016

@nelina1 Ja som to v škole mala veľmi podobné s tými spolužiačkami. Mala som jednu, ktorá potrebovala so mnou stále súťažiť a rôznymi klamstvami navádzala dievčatá na svoju stranu. Zapliesť učiteľov je do toho najhoršie, nič sa tým nevyrieši. Ja som tú základku musela doslova pretrpieť, viac som v živote konflikty nemala. Dievčatá jej závidia, možno aj tvoja dcéra sa pochváli niečím, čím by nemala a je oheň na streche. Najlepšie je upozorniť ju, nech nevraví kde cestuje a neinformuje o svojom živote, ak vynechá v škole, nech si myslia, že je chorá. Nebudú mať čo ohovárať, prestane byť pre nich zaujímavá, začnú sa inak správať. A ak to neprestane, vybaviť prestup na inú školu. Keď nad tým teraz ako dospelá rozmýšľam, v tom období by to bola pre mňa spása na dušu...

indiankaindi
26. jún 2016

@nelina1 Možno by som dcére poradila, aby sa viac kamarátila s chalanmi a od nich si pýtala aj úlohy. Viem, že je to v tomto veku už asi dosť háklivé, ale ostatné sliepky v triede pochopia, že prestrelili keď uvidia, že chalani s ňou držia. Podobný problém, ako má tvoja dcéra som mala ja na strednej. Bola som veľmi často chorá a spolužiaci začali mať pocit, že som simulant, aby som sa škole vyhla. Poňali to ako žart a celá trieda, okrem asi 2 báb, sa spikla proti mne. Vymýšľali si aj pred učiteľmi, že som povedala, že konkrétny predmet daného učiteľa je trápny a učiteľ tiež a že tam sedieť nebudem a pod. Následne mi to daný učiteľ samozrejme spočítal a bolo zle. Zhoršil sa mi prospech, pretože mi nikto nechcel dávať úlohy a učitelia boli na mňa tiež nabrúsení. Skončilo to tak, že nepomohlo nič, vytrpela som tie roky a zatiaľ čo v prvom ročníku som bola vyznamenaná, vo štvrtom som končila s trojkami. Prijímačky na VŠ som ale urobila na plný počet bodov, takže sprostá som fakt nebola. Pre dcéru to bude ťažké, ak to nedoriešite. Možno by pomohlo ak by sa porozprávala s tou jednou, ktorá ostatných nahovára. Aký má dôvod a pod. Ostatné baby, ktoré sa nechajú takto ovplyvniť sú naozaj sliepky a podľa mňa nevedia ani do tých 10 narátať. Držím palce, nech to dobre dopadne.

@anjelicek26 prepáč, myslím, že zbytočne rýpeš bez príčiny. Autorka uviedla, že dcéra zvláda aj mimoškolské aktivity a je najlepšia v triede. A fakt, že sa dievčatá dajú ovplyvniť jednou spolužiačkou a spiknú sa proti druhej hromadne, to myslím značí o tom, že sú pekne primitívne a plytké. A tiež ju zo školy nepýtajú ak je niečo extra. Ak je dieťa nadané a má so svojimi krúžkami spojené určité aktivity, je to len o zodpovednosti, nie o flákaní sa a lajdáctve. Ale to ty evidentne nepoznáš, inak by si takúto kravinu nenapísala...

adrika1704
26. jún 2016

My sme mali podobny problem..ale vznikol inak..to je na dlho..ale dcerka siestacka sa nedokazala doma ani ucit co bola zo spoluziacok taka vystresovana..nie som ziadna hysterka, mame 4 deticky tak ostrielana som ale na toto sa pozerat nedalo. Tak sme jednoducho s mm nabehli do skoly a riesili..triedna sa ale zachovala suprovo..nedala nejako najavo ze sme dosli "bonzovat" ale zacala raz tyzdenne organizovat triednicke ale formou oddychu ze si spravili cajik, pripravili obcerstvenia a nenasilne ich viedla k zblizovaniu..nebolo to hned ale zabralo 🙂 zalezi asi vela od triednej

anjelicek26
26. jún 2016

@monciky my sme si presli kadecim... clovek by neveril, ake problemy mozu uz tak male deti medzi sebou mat a ako vazne dokazu problemy riesit. Preto vyclenovanie s kolektivu - aj ked len obcasnym chybanim kvoli hudobnym vystupeniam - proste bije do oci a deti svojim sposobom zavidia... alebo aj nezavidia, ale vidia tu inakost, iny pristup, odchylku od normy... detom toto staci.

@nelina1 ale ta situacia v triede ak je zla sa skutocne nezmeni nijakovsky. My sme zmenili skolu, je to sto a jeden, co to bolo pred tym. Mame stastne dieta, obcas sa nieco vyskytne, ale proti tomu, co to bolo pred tym (skupinkovanie, sikana (nie proti nej, ale aj tak v tej triede denno - denne), vyclenovanie, riesenie obliekania, veci...) Hlavne teraz v puberte netreba podcenovat, ze su deti velmi psychicky nestabilne a ze to s nimi mava a ze s kazda pre nas mala blba kriza otrasie ich svetom... drzim palce, nech to poriesite. "utiect" je niekedy spravnejsie riesenie, ako bojovat s veternymi mlynmi.

anjelicek26
26. jún 2016

@indiankaindi pozname to praveze velmi dobre, takze tak.

nelina1
autor
26. jún 2016

@monciky Tak čo sa deje dcére je oficiálne už prvý stupeň šikany. Vodkyňa dievčat je naozaj zlá žiačka, ktorá ledva prechádza. V podstate som rada, že sa s ňou dcéra už nekamaráti, pretože za posledný čas sa prejavila na plnej čiare. Tie dievčatá sú úplne ako bez rozumu, ako ju počúvajú naslovo. Hlavne ako to dievča, ktoré som napísala, že je ,,akoby do troch nevedela narátať", už nevie čo jej povedať aby sa jej zalíškala - párkrát ju oslovila menom a pred to dala slovíčko svätá - robí jej rohožku.

lintu
26. jún 2016

Puberta kombinovaná možno so závisťou. Dcéra je oproti ostatným iná. Dobre sa učí, hrá na hudobný nástroj, chodí na akcie ( nemusí v škole sedieť pravidelne).... Sú to už veľké decká. Nezasahovala by som do ich vzťahov. To si musia sami vyriešiť. Dcéra nemusí byť v triede obľúbená. Dokonca nemusí byť s ostatnými dievčatami ani kamarátka. Stačí, keď ju budú rešpektovať a nenechá sa ponižovať. Treba ju naučiť brániť sa a ísť si svoje. V takej normálnej rovine. Nie v nejakom provokatívnom extréme. Na šikanu by som upozornila triednu.

bmuller
26. jún 2016

@miskalau myslim, ze toto je aj pointa @anjelicek26 - a sice, ze za tou neprajnostou a neochotou bude zavist (aj ked mozno nevedoma). ved nielenze je dobra ziacka, ale je aj sikovna a vidi kus sveta - a ony musia cucat v skole a este jej aj svojou ochotou ci poskytovanim uloh "dopomahat" k jej dobrym znamkam... cize tak 2:0 pre nu 😒 a nie vsetky to vedia prehryznut.
ako pises, mozno keby zo seba robila "obycajnejsiu" osobu (aj ked zrejme ani ona sa nechce svojimi statusmi ci fotkami zo zahranicia vychvalovat, proste sa to dnes robi, ze zavesim fotku, ked niekde som 😀 a pubertaci zvlast 😎 )- aby to na tie spoluziacky neposobilo ako cervene sukno na byka 😠

nelina1
autor
26. jún 2016

@indiankaindi Dcéra nie je najlepšia žiačka v triede, je najlepšia z dievčat. Nie je nadčlovek a ja chápem, že kopec času venuje svojej vášni - hudbe a mám pochopenie, že sa učí ako sa učí. Problém môže byť, že do určitého času si rozumela lepšie aj s niektorými chlapcami v triede. Pripadá mi to, podľa toho čo dcéra hovorí, že tie dievčatá sa snažia od nej odbiť aj chlapcov. A myslím si, že toto súvisí bohužiaľ aj s dvomi matkami týchto dievčat.

nelina1
autor
26. jún 2016

@lintu Ako ona nie je podľa mňa nejaký ustráchaný typ, dochádzala spacifikovať aj spolužiaka a nie len slovne. Lenže proti intrigám poza chrbát a zákernostiam sa bojuje ťažko. Chcem triednu upovedomiť o situácii,pretože celkom ľahko sa môže zhoršiť . Dcéra je vedená k tomu, že sa nemá dať, ale toto je pre ňu už dosť cez čiaru.

nelina1
autor
26. jún 2016

@bmuller Máš pravdu, ale ona na tých fotkách stále bude, lebo proste označia ju kamaráti, ktorí ju tam označia.

jeennyv
26. jún 2016

@nelina1 tvoja dcera ma pre ich slabsie osobnosti nevhodnu kombinaciu je celkom uspesna v skole i mimo nej..pracuje tam urcite aj zavist, ale aj klasicka puberta, ci dost bezne prekaracky v skole, to sa v kolektivoch stava, ze raz sa bavia s tym, raz s inym...ulohy ti radim brat od spoluziakov- chlapcov ak s nimi vychadza ci od inych bab..neviem ci so vsetkymi babami je to tak alebo len s urcitou skupinkou, ak ide o skuupinku nech sa bavi s ostatnymi dievcatami...co sa tyka dalsich podnetov ako ulohy, je bezne taketo pytanie sa medzi spoluziakmi...ale proste ak jasne nechcem niekomu pomoct budem robit napriek... co sa tyka fb atd...to sa dnes pochvali, kde cim kazdy a clovek nemoze byt teraz zodpovedny za kazdeho ako to potom oni unesu...

kytula
26. jún 2016

@nelina1 ahoj, skus sa porozprávať s dcérou či by nechxela prestúpiť do inej školy, aj keď tiež je tam riziko. Že budú aj tam hlúpe dievčatá. Ja to vidim tak, že Tvoje dcérka je inteligencné podstatne vyššie od ostatných a to sa tym sliepkam nepáči. Žiaľ aj i dospelých je to často tak, že skôr závidia a robia zle akoby sa od tých sikovnejsich skôr inšpirovali. Páčil sa mi názor jednej mamina, nech je v partii s chalanmi, ak ti sú v pohode.

lintu
26. jún 2016

treba sa tam s tým trochu pohrať, ale na facebooku sa dá upraviť prístup určitých vecí určitým osobám...dajú sa tam povytvárať skupiny priateľov s rôznymi obmedzeniami atď... keď už nie úplná blokácia, spolužiačkám by som odoprela akýkoľvek prístup do môjho súkromia.... nikde nie je napísané, že všetko treba zdieľať so všetkými... zdá sa mi, že takto by ani nemuseli vidieť, ani kto kde na ktorej fotke koho označil....

Ak sa situácia v triede nezlepší ani po rozhovore s učiteľkou, čo tak skúsiť dcéru presunúť do inej triedy? Nenájde sa tam lepší kolektív? Zmena školy je úplne krajné riešenie.

jeennyv
26. jún 2016

obmedzenie pristupu je fajn, ale ja zas nevidim dovod prestat robit nieco, len za to, ze to niekto neunesie...mimo temu, ale minule tu bola tema, ze dve mamicky maju deti, jedna dietatu dopraje ak sa da, druha nie a potom si deti zavidia a upozornuje rodicov nech svojej malej nic nekupuje lebo ona sa neciti dobre a place, ze ona take nema.... toto je podobny pripad, len uz v istom veku... dcera by sa mala skor obrnit pred takymi ludmi a nie vyhoviet im, aby sa necitili dotknuto.....

nelina1
autor
26. jún 2016

@jeennyv Keby išlo o to, že len skupina dievčat ju vyčleňuje, tak to by som vôbec neriešila, to je bežné, že s niekým si sadneš viac a s niekým menej. Chlapci sa bavia väčšinou medzi sebou, ale keď niekam deti idú mimo školy, tak chlapci idú spolu, dievčatá spolu. Teraz keď sa už neučí boli ako trieda na výlete a bola to veľmi zlá situácia, pretože chlapci mali chlapčenské aktivity, dievčatá dcéru medzi seba nepustili a keď učiteľka dcéru a ešte jedno dievča dala do páru tak to dievča od nej odišlo k tým ostatným. Ostala sama.

jeennyv
26. jún 2016

@nelina1 ak ide o takyto problem to uz je ista forma sikany, ako kkolektiv sa da stale zmenit, ale to je casto take iste len v pepitovom...ja by som asi apelovala na triednu alebo ak maju v skole etiku a urobila im taku besedu o sikane...je tam jeden lider a ocividne slabsie osobnosti co ani nevedia co a ako....coho sa dopustaju....

nelina1
autor
26. jún 2016

@lintu Ona si tie dievčatá vyhodila z priateľov, takže nemá čo upravovať. Aj keď by niekto chcel niečo pozerať tak cestičku si nájde.

nelina1
autor
26. jún 2016

@lintu Nad zmenou školy neuvažujeme, zvažovali sme druhú triedu, kde má kamarátky, ale zatiaľ to neriešime - uvidíme. 🙂