Viaceré zdroje tvrdia, že by chlapci počas vývoju hlasu nemali spievať. Čo si o tomto myslite? Keďže môj syn si doma často spieva a zaujíma ma čo si o tom myslite vy.
@ningningie kvôli namahaniu hlasiviek.
Nie som odborníčka, ale nemyslím, že sa to týka spevu, že "doma si spieva". Zrejme sa jedná o chlapcov, spievajúcich niekde v zbore.
Vyzivna tema😁
Neviem, či to nejako ovplyvňuje mutovanie. Poznám xy chalanov, ktorí spievajú normálne aj napriek tomu, ale netuším, či to neskôr bude mať nejaký dopad. Ešte som o tom nepočula. Chalani vtedy väčšinou nespievajú kvôli preskakovaniu hlasu, že sa hanbia (a teda ani ten zážitok vtedy nie je zrovna extra uchu lahodiaci). Ale žiaden dospelý muž sa mi ešte nesťažoval, že si počas mutovania spieval a že by to malo nejaký dopad na jeho zdravie alebo zdravý vývin hlasiviek.
Zbory mutujúcich chlapcov neprijímajú, resp. dočasne "odstavia", to je pravda. Ale taký domáci občasný spev, to sa nerieši.
Inak alo dlho trva ta mutujuca faza, kym sa hlas ustali?
@stanulienkat Čo je na tom, keď sa slušne spýtam?
Aké sú to viaceré zdroje? Môžeš ich uviesť?
Chalani v tomto veku nespievajú v zbore, ale nie kvôli namáhaniu hlasiviek, ale kvôli tomu, že im hlas preskakuje a kvôli tomu, ze musia počkať a potom ich postavia podľa výšky hlasu na nove miesto v zbore
Môj syn chodí na spev do ZUŠ -ky, normálne spieva,len je mu horšie vybrať toninu(kôli tomu preskakovaniu hlasu), ale inak v pohode
tak ako ti napisali, nejde o namahanie hlasiviek, ale ze sa to jednoducho neda pocuvat
Bozemoj zrovna dnes som myslela na to, ako nasa ucitelka hudobnej vyvolavala mojich mutujucich spoluziakov a znamkovala im spev, vacsinou to boli 4ky a 5ky 🙈 Doteraz nechapem. Kazdopadne bol medzi nimi aj chalan, ktory je dnes profesionalny hudobnik, venoval sa tomu uz vtedy a aj vela spieva a nezda sa, ze by mu spievanie v puberte uskodilo.
@marianarem asi mala mindráky a potrebovala si ich na niekom vybiť 😀