Ahojte,veľmi rada by som počula nestranné názory,ale aj rady .Dcéra začala študovať španielske gymnázium a teraz si až začala uvedomovať,že či urobí správne ak bude v štúdiu pokračovať,alebo ak by bola možnosť prestupu na obyčajné gymnázium, nakoľko ďalšie štúdium v zahraničí vylučujeme ,v prekladatelstve sa nevidí ...skôr ju ťahá skôr manažment,právo......sme na vážkach,ako sa správne rozhodnúť...Šla z 9.triedy plus jej zle padajú roky....asi tak
ešte ani poriadne nezačal šk. rok a už vymýšľa... ešte nech vydrží .
Viete,niekedy človek príde do bodu,keď si nieje istý tým čo práve robí...chce len správne nakopnúť....zato sa pýtam práve aj tu,či niekto neprechadzal podobným niečím...☺️...
Ak je na skole ako tak spokojná, nepríde mi to ako vhodný dôvod. Jednak neviem ci sa da len tak prestúpiť a hlavne jazyk sa nauci perfektne a moze ist aj na ine odbory ako prekladatelstvo..
@zuzulkika ja som vystudovala bilingvalne spanielske a nasledne som isla na ekonomicku vysoku ..fakulta aplikovanych jazykov...tam som mala znova spanielcinu, anglictinu a pribrala som si taliancinu..pracu som si nasla so šj hned tak ako ak moji spoluziaci...vo velkych firmach je celkom ziadana aj spanielcina ...nemusi sa uberat prekladatelstvom 🙂 ideal spojit jazyky a ekonomicke zameranie 🙂
myslim ze viem v com je problem..... zrazu ma toho vela, musi sa ucit, moznoze ZS bola flakarina a zrazu bum, skola skola a skola, povinnosti
z bojiska sa neuteka..... spanielcina je krasny jazyk ma z neho dobre uplatnenie, vdaka nej som po praci dostala 2 stipka na pracu v spanielsku
@lucik194 ahoj....teda flakacka nebola nikdy,ale pravda,je,že bola najlepšia.Mozno aj v Tom máš pravdu,že je toho všetkého veľa, veľa od nich chcú....keď teraz má strach ,že ak bude študovať napr.manazment doma a španielčinu nebude používať,či ju zbytočne neštudovala.Alebo až veľmi premýšľame do budúcna.
Ja som absolvovala španielske gymko, VŠ som vyštudovala tu, nie v zahraničí, nepracujem ako prekladateľka, ale keby mám znovu 14 rokov, určite by som sa rozhodla rovnako. Velmi sa teším, že hovorím plynule španielsky a ktovie, možno sa mi to v pracovnom živote ešte zíde. Čo je ale pravda, ak chce študent na španielskom gymku (aspoň na tom našom) udržať známky 1ky,2ky tak je to občas sakra náročné, matika, fyzika, chémia, biológia v španielčine, španielska gramatika, história.. Bolo toho hrozne veľa. Ale nemenila by som ☺️
Zartujes?učiť sa zbytočne jazyk?veď to je to najlepšie čo moze byť pre jej budúcnosť,VŠ si môže vybrať akúkoľvek bude chcieť a navyše bude mať namakané jazyky!!ja dúfam,že moja dcéra bude chcieť študovať na biligvalnom a to teda ja som zasadne proti gymnázium,ale toto je podľa mňa top škola
@zuzulkika moze raz doucovat sukromne, robit v jazykovke ako bokovku...jazyky su ziadane aj na obyc.gymnaziu je toho vela.Dala sa na boj...nech bojuje😀ked je sikovna nestrati sa.Prvy rok je zmena ved boli dlho doma vysli z rezimu tiez mi zacala dcera na bilingvalnom gymnaziu a tempo pomaly stupa pisomky, skusania...2,5 r sa pomaly neucila nezahadzovala by som to, ze presla prijimackami
V okoli som poznala ludi z bilingvalnych gymnazii, jedna robi advokatku, jeden studoval ekonomiu, jeden dokonca medicinu...ked niekto chodi na bilingvalne gymnazium, to este vobec neznamena, ze musi z neho byt automaticky prekladatel, okrem jazykov dostane aj vseobecne vzdelanie a moze si vybrat. Okrem toho po mesiaci je naozaj skoro sa rozhodovat, je mozne, ze sa len citi zavalena kvantom uciva a casom sa to utrasie, najde si tam kamosky a uz nebude chciet odist.
Podla mna naozaj az prilis premyslate do buducna, studium jazyka nikdy, nikdy nie je zbytocne, kazdy jazyk otvara nove moznosti, prinasa nove kamaratstva, umoznuje pristup k obrovskemu mnozstvu novych informacii, ... mozno z nej nebude prekladatelka, ale mozno bude studovat manazment na Slovensku a stravi pol roka na erazme v Spanielsku...
@zuzulkika pri jazyku nikdy nestratis rok ver mi.....
este len zacala studovat SS a uz rozmyslate nad VS, o rok to uz bude moznoze nieco ineho.....
nech do toho ide, jaska ze je toho vela, ZS je brnkacka oproti tomu naco sa dala.....
ked sme pritom FM UK ma moznosti erazmov tolko, hlavne aj spanielsko.....
Dievčatá,neskutočne si vážim, každý jeden Vaš názor,pohľad na vec...aj mne hlava vraví to isté...ale len predsa som to potrebovala počuť aj od ľudí , ktorí si podobným prešli.Dakujem a pekný večer prajem🙂.
am vsytodovane spanielske, robím na SK a vsetky lrace som ziskala vdaka jazykom - nie som prekladatelka, pracujem pre americku firmu - europsky market, vdaka C1 AJ a SPJ som dostala možnosti rychlejo pracovneho postupu. kedze anglictinu vie uz teraz kdekto, ta španielčina ma zachránila na pracovnom trhu
Ja som vystudovala obycajne gymnazium, maturovala som zo spanielciny, studovala som ju na VS, zijem v Spanielsku skoro 9 rokov a je terminologia, ktora by sa mi z toho bilingvalneho zisla. Kedze na VS nemas nic z biologie, fyziky,...citim tam medzery, musim si to vsetko "dobrat" sama. Nech len vydrzi. Viac usilia teraz, ale v buducnosti velke plus. (Btw. nikdy som neplanovala v Spanielsku zit).
@zuzulkika urcite nech pokracuje, jazyk nikdy nie nie je zbytocny.
spanielcina je nadherny jazyk, ktorym hovori vela ludi na svete, trh je obrovsky, sama nevie, kde ju to zavedie, ja neverim, ze bude lutovar v buducnosti.
a ze teraz nechce ist von nic neznamena, bude starsia, otvoria sa jej obzory, zmeni nazory. svet je maly, kde cche, moze ist a so SPJ a ANJ sa nestrati nikdy. urcite ju podporujte, aby ostala.
u nas syn tiez zvazuje SPJ, akurat by muuel dochadzat do ineho mesta, co ho odradza, ale keby sme mali takuto skolu v meste, ide hned.
@kofa77 ďakujem pekne,podporujem ju ...tiež si myslím,že by to jedného dňa ľutovala....je to len veľký nával informácií,plus musí dochádzať ,kolektív(dievca z dediny,predsa tie mestské deti sú ostrielanejsie) ... každopádne to musí všetko len spracovať a ja verím,že bude dobre. S učením ako takým by problém nemala,len musí nadobudnúť v sebe pocit sebaistoty.Ja som ju aj po prečítaní všetkých príspevkov nadobudla a dodalo mi to väčšiu silu ju v Tom podržať.Dakujem zo srdca naozaj všetkým 🙏🤗
mam to doma, niezeby som podcenovala tie deti, len je to ine na gympli...
Ahoj, chodí na bilingválne španielske gymko v Ba? Ak áno, tak sú s mojou dcérou spolužiačky... A ak nie, tak nevadí.
Prechádzali sme si niečím podobným minulý sk.rok,so synom, Ktory siel tiež na bilingválne (iný jazyk). Cely 2.stupen tvrdil, ze sa chce perfektne naučiť jazyky, ze chce ist na bil. Dostal sa tam z 8.ročníka, bez problémov. Bol pomerne šikovný žiak, dobrá hlava na zapamätanie si učiva v škole... Po nástupe na bilingval nastal boj. Bolo sa treba jazyk učiť. Vždy a stále. Biflovat sa slovíčka. Písať slohy a eseje v jazyku, pomerne náročne, lebo to boli špeci lektori.... Na vysokej úrovni... Uz v novembri prosil, ze jeho to nebaví, ze to nezvláda, ze chce ist na obyčajnú školu... Nedalo sa. Najprv sme si aj my rodicia mysleli, že to treba prekonat. Hovorila nám to aj jeho triedna, ze za tie roky, co učí na bil., je prvý ročník najťažší. Študenti prechádzajú krízou, väčšina z nich boli jednotkari na ZŠ a zrazu samé zle znamky... Že študenti zvažujú, ci áno, ci nie, mnohokrát majú aj psychické problémy. Als ak majú rodinu, zázemie, a aj škola sa im snaží pomôcť,ze ked prekonajú najťažšie, ze sa z toho dostanú, prídu na systém, pochopia ako sa majú ucit a ku koncu 1.rocnika je uz lepšie a každý ďalší rok je "ľahší a ľahší".
Tak sme si mysleli aj my, ze to syn dá, prekoná. Ale začal mať z toho okrem iného zdravotné problémy... Ake také, ze v škole bol 1 den z 5... Nakoniec sme to fakt videli, ze toto nie. On ma rad jazyk. Ma sluchovu pamäť, naučí sa ho počúvaním. Ale nedokáže sa biflit. Tak sme ustúpili, podali sme žiadosť na inú školu, strednú odbornú (nie gymko), takú, co on veľmi chcel... Odvtedy ožil. Zrazu to bolo iné dieťa. Vydržal ten rok na bilingvalnom, dorazil ten ročník.... Teraz je na skole, kde chcel byť pôvodne (ešte pred tym, ako uvažoval nad bilingvalnym). Je spokojný, baví ho to. Konečne s radosťou chodu do školy a dokáže sa prinútiť urobiť si úlohy, učiť sa. Lebo ma cieľ, že túto školu chce študovať.
Toť naša skúsenosť. Bilingval je fajn, podľa mňa, má využitie určite, ale ak by ste videli, ze fakt nie, tak to nesilte. Ale je pravda, ze syn šiel na úplne iný smer (strojárina), a Vaša dcéra chce manažment, právo a toto sa so španielčinou zlúčiť dá, dokonca je to v dnešnej dobe perfektna kombinácia...
@ajsha123 ďakujem aj za Vás názor.Tak má viete pochopiť...nedá sa mi len povedať,"nevymýšľaj"...chcem byť prenu tou správnou oporou..Na bilingválne chcela ísť napriek tomu,že ju vzali na ďalšie gymnázia....bol to jej sen...osud chcel ,že ju tam vzali🙂...určite,keby to má byť boj tak nebudem siliť,len ma to prekvapuje...dcéra bola vždy top študent,nikdy si nič nezlahcovala,chcela sa ten jazyk naučiť a keď prišla tá možnosť tak si zrazu neverí a pritom je prirodzené inteligentná.Ale som rada,že synovi sa podarilo nájst šťastie v Tom čo ho baví 🙂.Veľa šťastia.
@zuzulkika Mam vystudovanu VS v anglicky hovoriacej krajine. Je uzasne vediet jazyk, spanielcina nie je narocna ako francuzstina, nemcina. Osobne by som moje dieta nedala na spanielske gymnazium(a to sa viacmenej zivim jazykom), chudobnejsia cast sveta pouziva spanielcinu, v zahranici "neohuri." Pokial nezije v BA, je dost tazke si najst dobru pracu so spanielcinou. Prekladatelia, tlmocnici su na volnej nohe, agentury nechcu platit, namiesto prekladatela a nasledneho korektora, pouzivaju prekladace. To je moj osobny nazor.
Slecna sa dala na boj, nech dobojuje. Tak isto by sa musela ucit v slovencine.
@zuzulkika pokial ju to nebavi a nevidi v tom perspektivu uz teraz, tak to urcite nesilte, ale nech si to riadne rozmysli, nieze bude kazdy rok vymyslat.