SOŠ verzus gymnázium

anonymka19
21. máj 2024

Ahojte. Chcem sa vás opýtať na názor a prísť si po radu, alebo skôr nie ja, ale kamoška(píšem ja lebo ona nemá účet na MK). Dostala sa na SOŠ pedagogickú v BA, ale aj na gymnázium (bilíkovú) a nevie kam má ísť. Najradšej by išla na obidve, raz je viac naklonená pre jednu, potom pre druhú. Prosím ak máte nejaké skúsenosti s jednou alebo obidvomi školami ozvite sa a vyjadrite svoj názor, výhody/nevýhody...
Ja som pred rokom mala presne takýto "problém", presne s týmito istými školami, u mňa nakoniec vyhrala pedagogická, ale uvidíme čo u nej. Ak ste to dočítali až sem, tak vám ešte prajem pekný deň.

deti95060810
Autor odpoveď zmazal
Zobraz
ms_green
21. máj 2024

Záleží od toho, čo ju baví. Pedagogická je silno zameraná škola, kde keď skončí tak ak chce ísť študovať ďalej má dosť obmedzený výber. Ale ak je rozhodnutá, že to chce v živote robiť, nebude mať toľko generických predmetov, ktoré ju nebudú možno baviť. Na Gymnáziu bude mať oveľa väčší záber a keď skončí tak určite viac možností ísť študovať ďalej ale na druhú stranu mať iba gympel a nič viac, to toho moc potom nenarobíš. So strednou pedagogickou nájdeš prácu v odbore tak či tak.

jaaty
21. máj 2024

@anonymka19 otázkou je, čo chce robiť po škole.

simsalabim
21. máj 2024

Velmi zalezi od toho, ktorym smerom sa chce v zivote uberat - ako ti aj tu pisu - no aj od toho, ako jej idu prirodovedne predmety - fyzika, chemia, matika... tie su na gympli narocne a ak s nimi ma uz teraz problemy, gympel moze byt trapenie. Ktory odbor na pedagogickej si vybrala?

anonymka19
autor
21. máj 2024

@simsalabim učiteľstvo

anonymka19
autor
21. máj 2024

@jaaty moc nevie...vraví, že možno niečo čo jej mama (špeciálny pedagóg sa mi zdá alebo dačo také)

deti95060810
21. máj 2024

keď ju zobrali na gymko musí niečo vedieť... min. z matematiky

thirstymonk
21. máj 2024

Ja mám osemročné gymnázium a bolo mi úplne na vieščo... Keby som mal znova 11 a nebál by som sa toho debka, čo nás na plaveckom topil v bazéne jak mačky... a nebál by som sa cigánov na druhom stupni, ostal by som do deviatky a šiel by som na normálnu strednú školu, buď za elektrikara, alebo za inštalatera.

simsalabim
21. máj 2024

@anonymka19 ucitelstvo v MS? Ako jej ide matika, fyzika, chemia?

dorottka
21. máj 2024

Je to uplne jedno, nech si vyberie to, kde ju srdce taha. Nesuhlasim s tym, ze po pedagogickej bude mat obmedzeny vyber, to je taka somarina, naopak, podla mna, bude mat nieco v ruke. Ak bude chciet ist na vysku (co mimochodom coraz viac mladych nechce a ja im uplne rozumiem), tak sa cokolvek douci, ta zataz na pegecke nie je taka strasna, aby nemala priestor sa doucit konkretne predmety, ktore bude potrebovat na prijimacky. Akurat ked bude chciet ist co ja viem na pravo, douci sa gymnazialny dejepis a NOSku a nebude stracat 4 roky gymnazialnou matikou, biolou, chemiou atd. Gymko sa strasne precenuje, ako keby nikto nebol schopny sa nieco naucit/doucit sam, poznam desiatky pripadov, kedy clovek z odbornej skoly siel na vysku total odlisneho zamerania a ziaden problem (hotelka -> judr, stavebna -> mudr atd).