Ahojte,
dcéra má záujem o túto strednú školu informačných technológií.
A ja mám obavy. Myslím, že prednostne je to škola pre chlapcov.Aj ak by ju skončila a išla na výšku, v oblastiach IT sa presadiť ako žena...no...podľa mňa ťažšie...
Sú tam odbory ako: správca inteligentých a digit.systémov
mechanik PC sietí
Grafik digit.médií
Pracovník marketingu mobil.operátora...Chodí tam vaše dieťa? Môžete mi povedať ači je to vhodné pre dievča?
síce nemám deti ale pracujem cca v tejto sfére a pokiaľ ju to baví tak si nemyslím že je problém sa aj zamestnať "lebo je žena". tak isto mám priateľku ktorá pracuje v IT. ak ju to bude baviť a pôjde jej to, tak absolútne nevidím žiaden dôvod prečo by sa nemala zamestnať. určite ju v tom podporuj
Je to jej život. Nech ide tam kde ju to ťahá.
@barbie2023 ešte stále som súčasťou jej života a mám čo k tomu povedat, keď jej tú školu budem platiť, samozrejme ju chcem podporiť,ale musím vedieť ohľadom toho viac...a aj riziká.
@gas1201 len v tom mužskom svete nedostane taký istý plat ak by sa tomu aj venovala a chcela to naozaj robiť🤒
@carrot_apple týmto zmýšľaním jej dohodneš manžela, veď svadbu platíš ty a ona bude pri hrncoch a deťoch, nech ani nešpekuluje nad IT
@carrot_apple vraciame sa do minulého storočia tvojím zmýšľaním. ak má robiť profesiu kde nie sú muži lebo muži zarábajú viac, tak jej okruh profesií sa zúžuje. podľa tvojej logiky ju teda pošli na učňovku kaderníčka..
@carrot_apple ad tvoj nazor na platove podmienky….to je poriadna blbost. Mas naozaj divne nazory…
@maranco nepreháňajte
@carrot_apple prosím ťa nerob zle svojej dcére, ak ty žiješ v minulom storočí, nechci, aby v ňom žila aj tvoja dcéra. V IT sa človek uplatní úplne bez ohľadu na pohlavie. A s príjmom je to rovnako. Za posledné 3 roky som do vysokých IT manažérskych funkcií zo 4 kandidátov dávala 3 ženy, mesačný plat ako máš možno ty ročný. Je skvelé, že si sa prišla poradiť, lebo tejto téme nerozumieš. Ale nechaj si teda poradiť, nejdi stále to svoje negatívne. Ak chceš, ty ostaň v minulom storočí, ale svoju dcéru podpor v tom, aby išla do budúcnosti.
@gas1201 ja som nepovedala, že má robiť profesiu kde niesú muži, prekrúcate,ale, že je to skôr pre mužský kolektív, áno nájdu sa ženy,ale sú v menšine
pracujem v it sektore ako it analytik, mam vysoku skolu odboru it, po rokoch mam vacsi plat ako niektori kolegovia na rovnakej pozicii....je pravda ze je menej zien v it, ale casom sa to meni, vidim to za poslednych 10rokov, chodia k nam do firmy aj stredoskolaci na pozretie a su medzi nimi aj dievcata a ano aj so zaujmom v oblasti spravy sieti a pod.
@carrot_apple čiže keby si mala syna a chcel by byť učiteľom, tak ho budeš odhovárať, pretože muži sú medzi učiteľmi v menšine? Ty len viac a viac potvrdzuješ, ako mimo reality žiješ a ako hľadáš výhovorky na to, aby si svoje dieťa nepodporila v tom, aby išlo za svojim snom. Je mi smutno, že jedna matka sa takto silou mocou snaží hľadať výhovorky proti želaniu svojho dieťaťa. Fuj.
@guudy švagor robí v čechách v IT, nastupoval na pozíciu po žene(na dva roky), kt. išla na materskú a dostal vyšší plat, nerobila tam povedzme 10 rokov-menej neviem koľko, takže ak mi teraz napíšete, že vždy nový dostane viac penazí lebo je iný rok a všetko ide dopredu ...ako ten čo odchádza...nieje celkom pravda...pri žene sa berie "do úvahy" že pôjde raz na materskú
@melanta nemáme sa tu osočovať...nie, samozrejme môže byť učiteľom,ale porovnávať IT sféru s učiteľstvom sa asi nedá, veď ja si len zisťujem ako to je a rozmýšľam nahlas...prečo hneď na mňa útočíte?
@mabenn ďakujem, konečne normálna odpoved.
"pri žene sa berie "do úvahy" že pôjde raz na materskú" - toto mi nikdy nebolo dane najavo (zalezi od firmy a kolektivu urcite), placu som dostavala za snahu a vykon, na materskej som bola, a ani ti nemusim zdoraznovat aku vyhodu po materskej som mala a mam v tom, ze mavame homeoffice, takze som tisice skolkarskych soplov dokazala vykryt bez navstevy lekara a papierikov...
@melanta v poriadku,áno, prišla som sem, po zistenie, že ako to je, moja dcéra bude podporovaná, áno, nemám v tejto sfére prehľad, počula som rôzne veci ohľadom toho a bojím sa, že či naozaj až takto vysoko môže zvládnuť niečo takéto študovať...chcem pre ňu to najlepšie, nikde som nepísala, že jej tú školu zakazujem, len si zisťujem, môj muž chce silou mocou aby šla na gympel, tak zistujem...
@carrot_apple rozmýšľaš nahlas? Nie, ty každý argument hejtuješ. Píšu ti tu ľudia, ktorí v IT profesii pracujú, alebo ich deti a ty na každý náš argument dávaš stále ďalšiu a ďalšiu výhovorku proti. Ja na teba neútočím.
@mabenn super by to bolo,ešte má len 13, máme dva roky, neviem ako to bude s matematikou u nej, ktovie, keď príde puberta riadna,ale samozrejme ma teší, že má predstavu kadiaľ by jej kroky smerovali, tak ako ja keď som mala 15, proste som vedela že to bude ekonómia...
@melanta lebo to mám odniekadiaľ a tiež pracujú na vyšších pozíciách v IT, je to teda asi o firme a nastavení a je rozdiel, že či je to Slovensko či zahraničie..
@carrot_apple gymnázium? To je dobré, ak človek chce ísť na medicínu, právo alebo stavbarinu. Pre každého iného je to najhoršia možná škola, pretože ho nenaučí do života nič. Gymnázium je príprava na uvedené fakulty, nič iné. Robím headhuntera pre mimo slovenský trh (nemecky hovoriace krajiny, občas severské, občas USA a najmä Blízky východ), veľmi často robím aj IT sektor. Nikdy som sa nestretla s tým, že by klient uprednostňoval mužov a nikdy som sa nestretla s tým, že by sa rozdielne pristupovalo k príjmu muž vs. žena. Nikdy som sa s týmto nestretla ani na Blízkom východe.
@mabenn tak to ma teší, keby to tak mohlo byť, chcem pre ňu to najlepšie, tak ako moja mama chcela pre mňa
@carrot_apple
mas riadne obmedzene zmyslanie, ale predpokladam, ze je to len kvoli tomu, ze v tvojom okoli ziadna zena v IT alebo podobnom odbore nerobi a nevies co si pod tym predstavit a co vlastne ti ludia vsetko mozu robit.
je uplne jedno ci je to chlap alebo zena ak ma dostatocne vzdeanie a je sikovný/sikovna plat je uplne ten isty.
V sucastnosti dobremu sietarovi ides ruky a nohy bozkavat, pretoze proste nie su. resp su, ale je ich minimalne. Oni uz po skonceni SS (ak pocas nej mali nejaku sietiarsku brigadu) budu mat vacsi plat ako ty, a budu ziadaní.
s grafikou opatrne v sucasnosti, aby sa presadila musi byt naozaj kreativna a 2-3 programy ovladat na vysokej urovni, kedze AI teraz "grafickou sferou" dost zatriasla.
A na margo toho - nerobim v IT, v cistom IT, ale s mapami a s IT mam toho vela spolocneho, tiez to donedavna bol pansky klub, ale uz tych zien je tam viac a viac...... a ver mi urcite nemam mensi plat ako moji kolegovia
matematika je dolezita samozrejme pre technicke odbory...ja som strednou isla gymnaziom v informatickej triede a potom VS...SOS je ucnovka a tam je mensia sanca s tymto ist na VS, ale nie je to nemozne, zalezi od nej...pokial sa bavime o Ke, je tu pomerne dobra zakladna it firiem a moznosti uplatnenia...ak by sla cestou sieti, tam sa zvycajne ajtak robia certifikaty...ako som pisala, videla som taketo dievcata, pokial sama vie co chce, tak fajn...presla som si tym, ze som roky zila v muzskom svete a ja to osobne povazujem za vyhodu...skor si myslim, ze ako dievca, bude mat podporu okolia, lebo chlapi zvyknu sutazit sami medzi sebou, nie so zenami
@melanta môj muž povedal, že z gympla môže ísť na FEJKU do BA a tam má IT odbory, ešte som to nepozerala(on chce iba gympel pre ňu), ale myslím, že z strednej odbornej školy IT by mala študovanie na tej FEJKE v BA ľahšie....?
Absolútne nie je žiadny problém ak dievča/žena pracuje v IT oblasti. Firmy, ktoré hľadajú informatikov, pozerajú na to, kto čo vie a nie čo má medzi nohami.
Preboha, to vazne ma niekto taketo nazory v roku 2024? Nie, rozhodne to, ze je zena nebude znamenat problem v presadeni sa v IT. A ani to neznamena to, ze bude mat nizsi plat. Na strednej som vystudovala elektrotechniku, potom pocitacove systemy a nikdy som nemala problem ani v skole, ani v praci s uplatnenim. Plat som nemala nikdy nizsi len preto, ze som zena. V IT nikto neriesi, ci si zena alebo muz, ide o vedomosti, zrucnosti a prax.
@lucik194 áno, nebudem sa hádať, nepoznám žiadnu ženu, tak som myslela, že tu by som sa mohla viac dozvedieť, mám známu čo robí manažerku v zahraničí(obnovujú licencie-antivírusové programy pre PC a iné veci k tomu) a prijali do ich tímu chlapa a dostal v hrubom viac ako má ona a to pre firmu robí 8 rokov, tak ak je manažérka, nechápem, prečo má v tíme on viac ako ona(klame???), ona mi povedala, že teraz firma na prijatie nových ponúka vyšší plat, tak som sa jej spýtala, že prečo teda na základe toho jej tá firma nedorovná,aby mala taký istý alebo väčší a ona furt, že ide o rozpočet, rozpočet je každý rok iný a blabla, tak nechápem...
@carrot_apple pracujem v IT firme, sme s manzelom kolegovia, on ma IT vzdelanie, ja nemam a ti, ktori by si tipli, ze manzel zaraba urcite viac by sa mylili 🙂 a to ti nehovorim preto, ze sa chcem chvalit, to ti hovorim pre to, ze zien v IT sektore je daleko viac ako pomaly 10 rokov, ked som zacala pracovat pre aktualnu firmu a kto kolko zaraba je castokrat o podstatne viac premennych ako pohlavie 🤷♀️ na druhej strane je znamy fakt, ze zeny zarabaju menej vo vacsine odvetvi a preto sa ak v tejto oblasti robia zmeny a niekam sa to posuva a zeny same si to konecne zacali uvedomovat, ze maju chciet viac
@carrot_apple so skolou akusenost nemam. Ale mam dve dcery programatorky 21 a 17. Starsia uz skoncila VS v zahranici a 3 roky pracuje pre firmu v Silicon valley. Mladsia reprezentuje uspesne Slovensko aj na medzinarodnych sutaziach. (Inf, mat). Na podporu dievcat existuju dokonca medzinarodne sutaze len pre dievcata - EGMO.org a EGOI.org . Slovensko je tam pravidelne uspesne. Na EGOI ma Slovensko dokonca niekolkonasobnu celkovu vitazku.
Muz robi vo velkej it firme a na technologickej divizii ma niekolko kolegyn.
Je to o individualnom zaujme venovat sa informatike, nie o pohlavi.